Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 plekken voor survival in de Ardennen

5 plekken voor survival in de Ardennen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In ons artikel over leuke activiteiten in de Ardennen kon je al lezen dat actie en avontuur schering en inslag is in de Ardennen. Het landschap loont zich er ook uitstekend voor. Het heuvelachtige (tot soms zelfs bergachtige) gebied en de groene omgeving zijn perfect om te gaan kanoën, kajakken, mountainbiken en hiken. Voor de echte avonturiers zijn de Ardennen echter een topplek om te gaan ‘overleven’. In diverse plekken kun je gaan survivallen, al dan niet onder begeleiding. We hebben de 5 leukste plekken voor survival in de Ardennen voor je op een rijtje gezet.


Wat is survival precies?

Als je het woord survival heel letterlijk neemt ga je dus overleven in de Ardennen. Wie direct denkt dat dat betekent dat je aan je lot over gelaten wordt en zelf maar herten moet gaan afschieten en moet gaan vissen om aan eten te komen heeft het mis. Survival is een verzamelnaam waar diverse activiteiten onder vallen en tal val organisaties hebben er hun business van gemaakt om een survivaltocht mogelijk te maken in de Ardennen. Daarbij kun je bij ze terecht als je met je partner of familie wilt gaan survivallen in de Ardennen, maar tevens is survival in het zuiden van België en het noorden van Frankrijk erg geliefd als bedrijfsuitje. Je moet samen de uitdaging aan gaan om de survivaltocht tot een succes weten te maken en de banden onderling worden dus automatisch vergroot door de intensieve samenwerking. De meeste organisaties bieden je diverse survivalactiviteiten aan veelal gaat het om een combinatie hiervan. Dit is wat je zo ongeveer kunt verwachten als je gaat survivallen in de Ardennen:

 • GPS-dropping (je wordt ergens gedropt in het bos en krijgt een kompas of GPS-tracker mee en moet je weg zelf terugvinden naar het eindpunt)
 • Klimmen en abseilen
 • Raften, kanoën en/of kajakken
 • Quad rijden
 • Mountainbiken
 • Vlotten bouwen en er mee varen
 • Hindernisparcoursen afleggen
 • Bomenparcours
 • Boogschieten
 • Canyoning
 • Paintballen
 • Speleologie (door grotten kruipen, klimmen en klauteren)

Uiteraard kun je ook zelf een survivaltocht uitzetten voor jou en de mensen die mee gaan op de survivaltocht. Hierbij kun je het zo extreem maken als je zelf wilt. Je kunt je tentje meenemen, een goede biefstuk en een aansteker, je kunt er ook voor kiezen om alleen met een goed zakmes op pad te gaan en wellicht een hengel zodat je kunt vissen. Je zult dan zelf een onderkomen voor de nacht moeten vinden of maken, zelf vuur moeten zien te maken om op te koken en uiteraard voor je eigen eten zorgen. Dit laatste is survival voor de die-hards, maar ook die zijn te vinden in de prachtige omgeving van de Ardennen. Wat dat betreft bieden de Ardennen voor ieder wel wat wils.

5 plekken waar je kunt survivallen in de Ardennen

De Ardennen is een verzamelnaam die de Belgische- en Franse Ardennen betreft en het totale gebied beslaat zo’n 11.200 km². Het overgrote deel van de Ardennen is daarbij dichtbebost en het gehele landschap is onderdeel van een laaggebergte en zodoende heuvelachtig. Het hoogste punt betreft Het Signaal van Botrange met 694 meter boven TAW. Dit alles geeft wel aan waarom dit landschap zo geliefd is voor survivalexpedities. Het is lang niet zo extreem als de Alpen, maar het is ook absoluut geen Nederland waar alles zo plat is als een dubbeltje. We hebben de beste plekken om te survivallen in de Ardennen hieronder voor je verzameld.

Spa

Onder Nederlanders misschien wel hét bekendste gebied in de Ardennen en dit komt echt niet alleen door het gelijknamige (bruis)water. Spa is een omgeving die van alles biedt: van luxueuze kuuroorden tot dichtbeboste gebieden waar je je Remi, alleen op de wereld, waant en oog in oog kan komen te staan met wilde dieren die hier leven als het everzwijn, herten en lynxen. Activiteiten die je hier kunt beoefenen zijn onder meer droppings, hiking, speleologie, boog- en buksschieten, klimtoren beklimmen, mountainbiken en diverse hindernisbanen (over het water en in de bomen) trotseren. De voornaamste organisatie die hier in deze regio survivalactiviteiten organiseert is Survivallife.nl.

Barvaux

Barvaux-sur-Ourthe is een dorpje in de Belgische provincie Luxemburg en ligt niet ver van het kleinste stadje ter wereld, Durbuy. Zoals de naam van het dorp wellicht doet vermoeden ligt het dorp aan de rivier de Ourthe en kun je hier zodoende uitstekend kanoën en andere wateractiviteiten beoefenen. De grootste aanbieder van Survivalactiviteiten hier is Active Outdoor Events. Ze organiseren speciale survivalweekenden voor individuen en kleine en grote groepen. Tijdens de twee dagen dat je hier gaat survivallen ga je onder meer kanovaren, een speurtocht houden, zelf een kampvuur maken, mountainbiken, door grotten klimmen en klauteren, bergsporten beoefenen en boogschieten.

Dinant

Dinant is een klein stadje in de Belgische provincie Namen en dient als uitvalsbasis voor Mountain Network, de grootste aanbieder van survivalactiviteiten in deze regio. Zoals de naam doet vermoeden kun je uitstekend bij ze terecht voor bergsporten als rotsbeklimmingen, abseilen en speleologie, maar tevens organiseren ze mountainbiketochten, boogschieten, gps wandelingen en kanotochten over de Maas. Die ligt tenslotte op een steenworp afstand van Dinant en middenin het gebied waar de survivalactiviteiten plaatsvinden.

Bomal

Iets ten zuiden van Luik vind je het plaatsje Bomal, aan rand van de Belgische Ardennen in de provincie Luxemburg. Vanuit hier organiseert de Dutch Survival Club survivalweekenden die bol staan van de spannende activiteiten. Zo gelegen aan de Maas is het niet gek dat je onder meer gaat kanoën, vlotvaren en/of raften, maar onder meer een dropping, mountainbiken, boogschieten, monkeyklimmen en een heuse expeditie Robinson behoren tot de onderdelen van het programma. Liever een op maat gemaakt programma voor je survivaluitje? Dat kan natuurlijk ook bij de Dutch Survival Club.

Houffalize

Houffalize is een stad in de Belgische provincie Luxemburg en ligt direct aan de oever van de Ourthe. Opnieuw is het dan niet vreemd dat je hier uitstekend terecht kunt voor activiteiten op het water zoals kanoën en kajakken. De Nederlandse survivalspecialist JT Buitensport organiseert vanuit deze plaats survivalactiviteiten voor zowel de beginnende, als de gevorderde ‘survivaller’. De activiteiten die ze organiseren bestaan onder meer uit Abseilen, touwklimmen en parcours, tokkelen, boogschieten, vlotbouwen en varen, bruggen bouwen, (nacht)droppingen en tevens hebben ze speciale bush craft & survivalskills-trainingen.

La Roche-en-Ardenne

Onder het mom van “save the best for last”. Velen zie La-Roche-en-Ardenne als dé parel in de Ardennen. De stad ligt in het hart van de Ardennen en wordt omringd door een zee van groen in een heuvelachtig gebied. Dé omgeving dus om je survivaltrip te houden dus. RHM Buitensport is de Nederlandse aanbieder die vanuit dit gebied opereert en ze hebben zowel dagprogramma’s, als hele survivalweekenden. Je kunt bij ze terecht als individu of kleine groep, maar ook voor teamuitjes en vrijgezellenfeesten draaien ze de hand niet om. Afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren kun je gaan: kanoën, raften, een GPS-dropping doen, hiken, paintballen, vlotten bouwen, boog- en buksschieten en een klimadventure ondergaan met abseilen, pamperjump en quickjump. Survivalactiviteiten met een hoofdletter dus!


De gehele Ardennen zijn je speelgebied

Bovenstaande 5 plekken zijn geliefde locaties in de Ardennen waar je een survivaldag of weekend kunt inplannen. Een groot voordeel is de Nederlandse organisatie. In het zuiden van België wordt tenslotte Frans gesproken en boek je via een Belgische- en/of Franse aanbieder, dan is de kans groot dat je instructies in het Frans voor je kiezen krijgt. Spreek je geen Frans, dan wordt het al snel een lastig verhaal om te begrijpen wat de bedoeling van de activiteit precies is en heb je ergens hulp bij nodig, is het vrij lastig om kenbaar te maken wat je precies wilt. Dat gezegd hebbende: uiteindelijk is natuurlijk het gehele gebied dat men de Ardennen noemt je speelterrein, zeker als je al wat meer ervaren bent en er zelf graag op uittrekt zonder begeleiding. Het gebied is groot en vrijwel overal dichtbebost en heuvelachtig. Je kunt dus feitelijk op elke plek wel gaan survivallen en bush craften in de Ardennen. Het is tenslotte niet voor niets dat de Ardennen in één adem wordt genoemd met survivalactiviteiten!foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag