6 tips voor varen in Giethoorn

6 tips voor varen in Giethoorn

Laatst bijgewerkt: 18 april 2019

Giethoorn is niet alleen in ons eigen land een bekende plaats, maar van over de hele wereld reizen mensen af naar het noorden van Overijssel om het ‘Hollandse Venetië’ of ‘Het Venetië van het noorden’ te bezoeken. Als je nog nooit een bezoekje aan deze bijzondere plaats hebt gebracht, waar geen auto’s rijden, waar de natuur prachtig is en de huizen net zo, dan is Giethoorn absoluut een aanrader voor een gezellige dag weg. En hoe kun je dit prachtige dorp beter ontdekken dan per boot? Wil je weten wat je moeten weten voordat je je tripje naar ons eigen Venetië plant? In dit artikel voorzien we je van 6 tips voor varen in Giethoorn.


Giethoorn

Giethoorn is een bijzonder mooi dorp dat je in de provincie Overijssel vindt. Het dorpje, dat omgeven en doorweven is met water, is een zeer bekende plek. Van over de hele wereld komen toeristen naar het dorp om het met eigen ogen te kunnen zien. Ons ‘eigen’ Giethoorn speelde een rol in de film ‘Fanfare’ en komt terug in het wereldberoemde spel Monopoly. Het bijzondere aan Giethoorn is dat het water zo’n grote rol speelt. Mensen verplaatsen zich niet per auto, maar doen dit lopend, per fiets of per boot. De mooie huizen met (veelal) rieten daken, de talloze bruggetjes en de vele vaarroutes, maken een Giethoorn dan ook een ideale bestemming voor een dagje uit.

https://nl.pinterest.com/pin/799248265092649919/


1. De beste tijd om Giethoorn te bezoeken

Als je een bezoek brengt aan Giethoorn en dit dorp vanaf het water wilt verkennen, dan kun je (onder andere vanwege het weer) het beste ergens tussen maart en oktober die kant op gaan. Houd er wel rekening mee dat het ontzettend druk kan zijn en dat je vooral tijdens de vakanties last hebt van files op het water. Daarom is het aan te raden om de schoolvakanties (en dan zeker de zomervakantie) te vermijden. Ook de weekenden zijn vaak, vooral met mooi weer, een stuk drukker dan de doordeweekse dagen. Mocht je de vrijheid hebben om doordeweeks naar dit bijzondere dorp te gaan, dan is dat absoluut een slimme keuze.


2. Parkeren van je auto

Als je met de auto naar Giethoorn gaat om daar een dagje te varen, dan zul je je auto ergens moeten parkeren, want je mag er niet mee door het dorp rijden. Gelukkig zijn er rondom het dorp diverse mogelijkheden voor het parkeren van de auto, waarbij je zowel gratis als betaald kunt parkeren. Aan de Wethouder Harm Molweg vind je bijvoorbeeld een grote gratis parkeerplaats. Daarnaast kun je bij een aantal van de bootverhuurbedrijven je auto gratis op het terrein parkeren. Verder kun je de keuze qua parkeerterrein waarschijnlijk het beste laten afhangen van waar je in het dorp moet zijn, hoever je wilt lopen, en of je bereid bent om voor het parkeren te betalen. Op deze handige plattegrond kun je precies zien waar de parkeerplaatsen in en om Giethoorn zich bevinden.


3. Een rondvaart maken

Wil je Giethoorn graag verkennen door middel van een rondvaart? Dan zijn er een flink aantal opties. Niet alleen kun je kiezen uit verschillende rederijen in en om Giethoorn die je mee kunnen nemen op hun rondvaart, maar er zijn ook diverse arrangementen te boeken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een ‘simpele’ rondvaart te doen, maar je kunt ook een rondvaart doen waarbij je allemaal extra’s krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld een rondvaart inclusief high tea boeken, waarbij je niet alleen kunt genieten van een prachtige rondvaart, maar waarbij je ook nog eens getrakteerd wordt op heerlijke hapjes en soorten thee.

Een hele dag uit

Ook het boeken van een zeer uitgebreid arrangement is mogelijk. Hierbij krijg je bijvoorbeeld niet alleen een rondvaart, maar ook een lunch, een uur bowlen en een diner. Dit arrangement zorgt ervoor dat je de hele dag zoet bent en is vooral leuk om met een (grote) groep te boeken. Meer informatie over de rederijen, waar ze zich bevinden en de rondvaarten en arrangementen die je er kunt boeken, kun je online vinden.

Tip: De meeste rondvaartboten zijn overdekt (of hebben een mogelijkheid om een tent dicht te doen). Ideaal voor wie Giethoorn bezoekt op een minder mooie dag.

https://nl.pinterest.com/pin/163325923972159250/


4. Zelf een bootje huren

Wil je graag zelf een bootje huren en de omgeving zo op eigen houtje verkennen? Ook dan heb je een flink aantal opties. Niet alleen kun je kiezen uit diverse vaartuigen, maar ook de plaats waar je de boot huurt en welke route je gaat varen, zijn helemaal aan jou. Wanneer je een bootje gaat huren, heb je onder andere de keuze uit een:

  • Fluisterboot
  • Sloep
  • Kano, kajak of SUP board
  • Punter

In het dorp vind je een hele hoop verhuurbedrijven waar je terechtkunt voor het huren van een bootje. Het fijne is dat je geen vaarbewijs nodig hebt, waardoor iedereen zelf kan varen. De verhuurder zal je niet alleen uitleggen hoe de boot (en de motor) werkt, maar zal je ook voorzien van vaarkaarten en je vertellen wat wel en niet is toegestaan. De vaarroutes die je kunt volgen staan daarnaast netjes aangegeven.

Tip: Er zijn ook boten te huur die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Deze sloepen zijn onder andere voorzien van een rolstoellift.

Reserveer de boot vooraf

Als je een bootje wilt huren om zelf door Giethoorn en de mooie omgeving te varen, dan is het zeker aan te raden om deze vooraf te reserveren. Zoals eerder al aangegeven kan het namelijk behoorlijk druk zijn op het water en bij de verhuurbedrijven. Om teleurstelling te voorkomen, is het daarom slim om (ruim) van tevoren te reserveren.

Tip: Ook het boeken van een arrangement is mogelijk. Verschillende verhuurders bieden bijvoorbeeld als extra een goed gevulde picknickmand aan voor onderweg.

De huurtijd

Bij de meeste bootverhuurders heb je de keuze uit verschillende huurtijden. Deze tijden variëren vaak van 1 uur tot maar liefst 4 uur. Zo kun je zelf bepalen hoe lang je het bootje wilt huren en waar je dan heen gaat varen. Vooral wanneer je ook het prachtige natuurgebied Weerribben-Wieden per boot wilt bezoeken, is een langere huurtijd zeker aan te raden.

De prijzen

De prijzen voor het huren van een bootje of ander vaartuig verschillen per aanbieder en per vaartuig. Zo zijn er fluisterbootjes te huur voor €17,50 per uur, maar ook sloepen voor €37,50 per uur. Het loont zeker om van tevoren even de tijd te nemen om de verschillende boten en prijzen met elkaar te vergelijken. Zo weet je niet alleen wat het meest handige bootje voor jou en jouw gezelschap is, maar ook waar je deze het beste zou kunnen reserveren.


5. Nationaal Park Weerribben- Wieden

Niet alleen het varen door Giethoorn zelf is leuk, maar ook het prachtige natuurgebied Weerribben-Wieden is een aanrader. Vaar door prachtige smalle watertjes omgeven door riet, geniet van prachtige uitzichten over de weilanden, en spot vele soorten (water)vogels. Je kunt dit indrukwekkende natuurgebied niet alleen per boot bezoeken, maar je kunt er ook mooie wandelingen maken. In het park vind je een bezoekerscentrum en een buitencentrum, waar je meer informatie over het gebied kunt vinden.

https://nl.pinterest.com/pin/220324606745303808/


6. Eten en drinken

Langs de vaarroutes liggen een hele hoop gezellige restaurantjes en cafés. Het leuke is dat je tijdens het varen van de route gewoon aan kunt leggen aan een steiger van een van deze horecagelegenheden om plaats te nemen op het terras en daar te genieten van een kop koffie, een heerlijke lunch of bijvoorbeeld een ijskoud glas drinken. Zo maak je je vaartocht door dit bijzondere dorp helemaal compleet.

https://nl.pinterest.com/pin/425168021050309950/


Varen in Giethoorn

Met de zes tips die je hierboven hebt kunnen vinden, weet je alles wat je moet weten voor een vaartochtje door Giethoorn. Het beste kun je dit bijzondere dorp tussen maart en oktober bezoeken, waarbij het absoluut aan te raden is om de schoolvakanties en weekenden zo veel mogelijk te vermijden. Het kan dan namelijk zo enorm druk zijn, dat het haast niet mogelijk is om normaal te varen. Je weet ook waar je je auto kunt parkeren, en wat je opties zijn wanneer je Giethoorn vanaf het water wilt verkennen. Zo kun je onder andere kiezen voor het meevaren op een rondvaart of het huren van een ‘eigen’ boot.

Reserveer de boot wel (ruim) van tevoren om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt, en bedenk ook direct hoeveel tijd je nodig hebt om te kunnen zien wat je wilt zien. Voor wie van natuur houdt, is een bezoekje aan Nationaal Park Weerribben-Wieden zeker een aanrader. Meer informatie over de bootverhuurders, de prijzen die zij hanteren en de mogelijkheden die ze je bieden, kun je online vinden.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag