5 plekken in Nederland waar je kunt wonen aan het water

5 plekken in Nederland waar je kunt wonen aan het water

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2019

Wonen aan het water, wie wil dat nou niet? Dichtbij de natuur, altijd een prachtig uitzicht, wellicht zelfs de mogelijkheid om in de zomer te varen of te zwemmen… Er zijn een aantal bekende plekken aan het water, zoals grachtenpanden in Amsterdam of Utrecht, de peperdure boerderijen in Giethoorn of de huizen aan de haven in Zeeland. Leuk, maar erg schaars… Gelukkig wordt er steeds meer geïnvesteerd in nieuwbouwwijken aan het water. In dit artikel bespreken we 5 tamelijk onbekende plekken in Nederland waar je kunt wonen aan het water.


1. Blauwestad (aan het Oldambtmeer in Groningen)

Het Oldambtmeer is maar liefst 800 hectare groot en wordt om die reden regelmatig vergeleken met het Sneekermeer. Je kunt hier heerlijk watersporten, of met een bootje de hort op gaan. Daarnaast is er een strand in de omgeving (bij Midwolda) waar kinderen kunnen spelen en volwassenen kunnen zonnen. De rest van het Oldambt is een omgeving vol monumentale boerderijen, middeleeuwse kerken en karakteristieke dorpjes. Hoe mooi zou het zijn als je hier een woning aan het water kunt bemachtigen? In Blauwestad werken ze volop aan de huizenmarkt aan het water. We lichten hieronder alvast de 3 leukste wijken aan het water in Blauwestad uit:

 • De Wei: naar eigen zeggen, is De Wei van alle gebieden in Blauwestad het meest verbonden met het water. Je ziet hier lange landtongen die worden afgescheiden door rechte kanalen. Een indeling die is afgeleid van de woongebieden Giethoorn en Dwarsgracht. Je kunt hier een vrijstaande woning laten bouwen en beschikt in ieder geval over een eigen haver of steiger. Je woont hier dus letterlijk aan het water.
 • Het Wold: dit bijzondere stukje Blauwestad wordt omringd door bos en water. De woningen liggen tussen twee natuurgebieden in (Reiderwolde en Reiderdiep), waardoor je veel privacy ervaart. Daarnaast liggen de woningen 20 tot 30 meter van elkaar. Wij durven niet te zeggen dat elke woning aan het water ligt, maar in ieder geval is het gros aan het water.
 • Het Park: de laatste wijk met woningen aan het water die wij willen bespreken is ‘Het Park’. Hier kun je aan het water wonen of in het groen. Als je kiest voor een woning aan het water, dan woon je aan de zuidkant van het Oldambtmeer. Hier liggen prachtige kavels omgeven door gras en sierlijke bomen. Je kijkt vanuit de ruimte uit op uitgestrekt water met veel riet.

2. Waterfront in Harderwijk (nieuwbouwproject aan het water in Gelderland)

In Harderwijk realiseren ze op moment van schrijven een nieuwe wijk met huizen aan het water met een ligplaats aan de deur. Ook realiseren ze appartementen met uitzicht over het Wolderwijd (een veluwerandmeer). Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de 1400 woningen aan het water die vrij zijn gekomen of op termijn vrij zullen komen. De woningen aan het water zijn verdeeld over diverse buurten, sommigen zijn echt aan het water en anderen zijn vlakbij de Harderwijkse binnenstad. Per wijk hangt er een verschillende sfeer en worden er verschillende woningen opgeleverd. De wijken uit Harderwijk Waterfront zijn:

 • Zuidereiland
 • Noordereiland
 • De Bakens
 • Watersportboulevard
 • De Stadswerven
 • De kades
 • Boothuizen langs de oostzijde van het Dolfinarium

3. Stavoren (Friese stad aan het IJsselmeer)

blank

Het IJsselmeer is een van de populairste meren van Nederland. Hoe mooi zou het zijn als je hier ergens kunt wonen, het liefst aan het water? In Stavoren wordt deze droom misschien wel werkelijkheid. Deze stad in Zuidwest-Friesland wordt namelijk aan 3 verschillende kanten ingesloten door het IJsselmeer. Daarnaast heeft Stavoren een directe verbinding met de Friese Meren.

In deze omgeving zijn verschillende huizen te koop. Om een van deze huizen te bemachtigen, kun je het best contact opnemen met een makelaar in de omgeving. Waterrijk wonen Makelaars bijvoorbeeld, is sinds 2000 een bekende naam in Friesland als het gaat om woningen aan het water. Op hun website staan op moment van schrijven een aantal mooie vrijstaande woningen in Stavoren te koop.


4. Wonen aan het water in Scheveningen (Zuid-Holland)

blank

Scheveningen is een van de bekendste strandbestemmingen van Nederland. Een huis aan de bekende Scheveningse boulevard kun je wel vergeten, tenzij je in een hotel wilt wonen of een miljonair bent. Gelukkig zijn er nog veel meer opties om in de buurt van Scheveningen en Den Haag aan het water te wonen. Een van deze opties is De Zuid, een nieuwbouwproject.

De Zuid is een unieke locatie achter de duinen van het stille Zuiderstrand, terwijl je de levendige kades en leuke restaurantjes vlakbij hebt. De huizen worden namelijk gerealiseerd op het voormalige Norfolkterrein rond de Derde Haven van Scheveningen. Als je hier woont, ben je vlakbij een gezellige haven én het Zuiderstrand. In totaal worden er zo’n 400 woningen in 3 woonsferen gerealiseerd. Zo kun je wonen met uitzicht over de duinen, het strand en de zee of juist over de haven of het stadse leven.


5. Wonen in Meerstad (wonen aan het Woldmeer in Groningen)

Het Woldmeer is een populair recreatiemeer in de provincie Groningen, waar in elk seizoen vanalles te beleven valt. Wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen, varen, schaatsen en noem maar op. Hoewel het meer vrij groot is, zijn er talloze kleine eilandjes dat het meer een intieme sfeer geeft. Mensen die graag aan het water wonen zullen dan ook meteen verkocht zijn door de locatie. Daarnaast heeft elke huiseigenaar van een woning aan het water een directe vaarverbinding met de stad Groningen en het uitgebreide watergebied van de regio Groningen. Je vaart door een afwisselend gebied met natuureilanden, bijzondere vogels, leuke doorkijkjes, mooie vergezichten en besloten ruimtes. Als je dichtbij woont, kun je er onbeperkt van genieten!

Een nieuwbouwwijk in deze regio is Tersluis. Hier woon je pal aan het Woldmeer in een ruime, energiezuinige woning met een moderne, strakke architectuur. Deze wijk is niet alleen milieubewust, maar staat ook nog eens bekend als een van de kindvriendelijkste wijken van Meerstad.


Wonen óp het water? Kies voor een woonboot, woonark of woonvilla

Als je geen huis aan het water kunt bemachtigen, dan kun je altijd nog kijken of je een huis op het water kunt vinden. Zoals een woonboot, een woonark of woonvilla. Vanaf daar woon je écht pal aan het water. Vanaf je veranda of vlonder zou je zelfs pootje kunnen baden. Ook kun je een bootje kopen waarmee je vanaf jouw woonboot de wateren verkent. Woonboten liggen eigenlijk overal in heel Nederland. Het belangrijkste is dat je een woonvergunning kunt krijgen voor een specifieke ligplaats, of dat je een boot koopt die deze vergunning reeds heeft. Dit soort zaken regel je via de gemeente. Meer informatie over wonen in een boot staat in dit artikel: ’10 tips voor het wonen in een woonboot’.


Er zijn nog véél meer plekken in Nederland om aan het water te wonen!

Woningen aan het water zijn populair en worden dan ook snel verkocht als ze eenmaal te koop staan. Grote kans dat je in dit artikel een leuke wijk hebt zien staan maar dat je er tot je grote teleurstelling achter komt dat er momenteel geen huizen te koop staan. Dat kan gebeuren! Wij kunnen het huizenaanbod onmogelijk actueel houden, het enige wat wij kunnen doen is jou inspireren over een aantal mogelijkheden, terwijl er in werkelijkheid nog veel meer opties in heel Nederland zijn. Als je eenmaal een beetje weet wat voor type woningen er aan het water zijn, dan kun je zelf op zoek gaan naar mooie wateren in Nederland. Bijvoorbeeld:

 • Huizen met uitzicht op zee
 • Woning aan een meer
 • Huis langs de grachten van een stad
 • Woning met eigen vlonder aan een kanaal

Verschillende mogelijkheden per type water

Als je echt op zoek bent naar rust en ruimte, dan raden we je aan om een woning aan het water te zoeken in een van de Noordelijke provincies, zoals Groningen of Friesland. Als je op zoek bent naar een stadse woning aan het water, dan voel je je waarschijnlijk meer op je gemak in een woning aan de grachten. Ben je een echte watersportliefhebber? Probeer dan een woning te scoren aan de bekende meren van Nederland, zoals het IJsselmeer, het Zuidlaardermeer, het Paterswoldsemeer, Maarsseveense plassen (Utrecht), Tjeukemeer (Friesland), Leekstermeer (Drenthe), Lagerveld (Overijssel), Zandenplas (Gelderland), Geestmerambacht (Noord-Holland), Zevenhuizerplas (Zuid-Holland) et cetera. Tot slot, als je echt de wind door je haren wil voelen, dan kun je het beste intrekken in een woning aan of nabij zee. Voor dat soort woningen kun je het beste verhuizen naar Zuid-Holland of Zeeland.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag