Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor het wonen op een woonboot

10 tips voor het wonen op een woonboot

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Droom jij ervan om later in een woonboot te wonen? Of leef je nu al in een woonboot en kun je wel wat tips gebruiken? In deze blog beschreven we een aantal tips op het gebied van woonboten. We beginnen met tips over het verkrijgen van een woonboot plus vergunning, en gaan daarna over op de tips voor het dagelijks leven op de boot. 


Tip 1: aandachtspunten voor als je een woonboot wil kopen of huren

Wil jij op termijn graag in een woonboot wonen? Dan wordt het tijd om je te oriënteren op de aanschaf of het huren van een woonboot. Hieronder volgen enkele tips voor het kopen of het huren van een woonboot.

  • De technische staat van een woonboot is ontzettend belangrijk, nog veel belangrijker dan bij een ‘normaal’ huis. Je moet er dus zeker van zijn dat de boot gekeurd is door een strenge botenkeuring (dus niet een ‘reguliere’ taxateur), zodat er geen lekken of andere verborgen gebreken zijn.
  • Daarnaast moet je jezelf ervan verzekeren dat de boot op een legale ligplaats met vergunning ligt, of dat je op z’n minst aanspraak kunt doen op een vergunning. Let ook op dat het een woonbestemming is, en niet een recreatieve ligplaats. Want dan mag je hier helaas niet permanent op wonen.
  • Houd er rekening mee dat er afwijkende regels tellen voor woonboten wat betreft huurtoeslag. Op een woonboot maak je op moment van schrijven helaas geen aanspraak op huurtoeslag.
  • Houd er rekening mee dat een hypotheek en verzekering voor een woonboot vaak specifieker zijn, en dermate duurder uitpakken, dan voor een regulier huis. Waarschijnlijk moet je aanspraak maken op een woonboothypotheek. Bovendien heeft een woonboot meer onderhoud nodig dan een ander soort huis. Beide facetten moet je meenemen in je financiële planning.

Tip 2: zo kun je een ligplaats voor je woonplaats vinden

Als je een boot hebt bemachtigd is dat hartstikke mooi, maar waar ligt deze? Of waar ga je deze leggen? Er zijn twee scenario’s denkbaar:

  • Woonboot heeft een ligplaatsvergunning. Bij de gemeente moet deze vergunning op jouw naam worden gezet.
  • Woonboot heeft (nog) geen ligplaatsvergunning. In dat geval moet je jezelf inschrijven bij de gemeente. Houd rekening met een wachtlijst.

Tip 3: houd rekening met de regels omtrent jouw ligplaats

Het bijzondere van woonboten is dat ze – in theorie – verplaatsbaar zijn. Daarom zijn er een aantal regels verbonden aan ligplaatsen, die je niet tegen zult komen bij de grond van het huis op het vasteland. Op moment van schrijven hanteert de gemeente de volgende regels:

  • Ligplaats mag maximaal 3 maanden per jaar leeg zijn, in totaal. Als je door een bijzondere omstandigheid niet kunt voldoen aan deze regel, kun je ontheffing aanvragen bij de gemeente.
  • Ruilen van ligplaats is mogelijk, maar hiervoor hebben beide partijen een nieuwe ligplaatsvergunning nodig, die wederom moet worden aangevraagd bij de gemeente.
  • Wil je graag een nieuwe woonboot kopen of ga je jouw huidige woonboot verbouwen? Ook dan heb je een nieuwe vergunning nodig.

Tip 4: verzeker de woonboot goed

Wonen op het water geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Vaak lig je redelijk afgelegen, heb je veel privacy én een prachtig uitzicht. Helaas zijn deze woningen vrij kwetsbaar voor een aantal risico’s. Denk hierbij aan: lekkages, aanvaringen (van andere boten tegen jouw boot of andersom), inbraak et cetera. Daarom is het essentieel om een goede verzekering af te sluiten. Voor mensen op een woonboot zijn speciale woonbootverzekeringen in het leven geroepen. Deze verzekeringen zijn iets duurder dan reguliere verzekeringen, maar dekken jou wel vervelende voorvallen. Daarnaast is het uiteraard verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten.


Tip 5: pleeg regelmatig onderhoud aan de woonboot

Een woonboot wordt flink op de proef gesteld door het water, de wind, de regen én de felle zon. Daarom is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Hieronder volgen enkele tips:

  • Verf de buitenkant van de gehele woonboot een keer in de 3 jaar
  • Houd slijtage van het dak goed in de gaten en vervang dit op tijd, zodat je lekkage voorkomt. Kies het liefst voor kwalitatief goede daken; moderne dakbedekking gaat tientallen jaren mee.
  • Bij zeer strenge vorst moet je de casco (romp van het schip) vrijhouden.
  • Af en toe moet het casco volledig uit het water voor controle en conservering. Bij een ijzeren casco moet dit een keer in de 6 jaar gebeuren (gemiddeld). Dat wordt ook wel een hellingbeurt genoemd. Vaak kun je de inventaris laten staan en er soms zelfs blijven wonen.
  • Dek vrijmaken van bladeren, vogelpoep, takken et cetera. Spullen op het dek zoals tuinmeubelen afdekken tegen regen, wind en andere weersomstandigheden.

Tip 6: maak optimaal gebruik van de beschikbare ruimte

Een van de meest gehoorde nadelen van het wonen op een boot, is het gebrek aan ruimte. Vaak is een woonboot een stukje kleiner dan een huis op het vasteland (tenzij je gezegend bent met een grote woonboot, natuurlijk). Dat heeft een aantal consequenties. Ten eerste is het lastig om meubels op de woonboot te krijgen. Een massief bed, zware bank of lange kast kan niet altijd door de smalle ingangen die de woonboot heeft. Wees creatief door de meubels uit elkaar te schroeven of door andere meubels aan te schaffen. Ook kan het helpen om een raam of een deur tijdelijk los te schroeven.

Daarnaast heeft een woonboot vaak een andere indeling dan een normaal huis. In een gemiddelde woonboot woon je in een langwerpige ruimte, met vaak maar een paar verschillende kamers. Je moet er dus voor zorgen dat je de ruimte op een handige manier indeelt. Slapen kun je het beste doen in een aparte ruimte, of anders in een afgelegen hoek van de kamer. Sowieso is het handig om de beschikbare ruimte in een soort denkbeeldige ‘blokken’ in te delen: eten, slapen, ontspannen en/of werken. Zo krijg je toch nog een beetje het gevoel dat je verschillende ruimtes in een ruimte hebt. Daarnaast zouden wij jou aanraden om te leven volgens het motto ‘less is more’. Op een woonboot heb je niet de ruimte om toe te geven aan je verzameldriften. Hoe netter het er is, hoe ruimer het oppervlak zal lijken.

Andere tips over interieur kun je vinden in


Tip 7: huur een garagebox voor extra opslag

Het ruimteprobleem heeft niet alleen consequenties voor de inrichting, maar ook zeker voor de opslag. Op een woonboot heb je minder ruimte voor opslag. Eigenlijk wil je elke vierkante meter die je hebt gebruiken om te leven. Als je veel spullen hebt die je niet allemaal kwijt kunt op de woonboot, kun je overwegen om een garagebox te huren. Daar kun je spullen neerzetten die je niet zo vaak gebruikt, bijvoorbeeld kampeerspullen of wintersportmateriaal.


Tip 8: deal met een kleine badkamer en keuken

Het gebrek aan ruimte op een woonboot zie je gauw terug in de grootte van de badkamer en keuken. Om een grote keuken of badkamer te verwezenlijken, moet je een grote boot kopen en/of flink wat geld investeren. Maar ga er maar vanuit dat je badkamer en keuken minder comfortabel en minder groot zijn dan dat van mensen in een ander woonhuis. Je moet je hierbij neerleggen en zoeken naar handige manieren om ermee om te gaan. Houd er rekening mee dat je niet de wereld aan keukenapparatuur kunt kopen, maar haal een paar multifunctionele machines waarmee je veel zaken gedaan kunt krijgen. Ook moet je een handig schema verzinnen om boodschappen te doen, want je hebt niet de ruimte voor meerdere koelkasten. Daarnaast moet je in de kleine badkamer alleen de broodnodige spullen neerzetten en je niet laten verleiden om allerlei tierelantijntjes aan te schaffen en op te hangen.


Tip 9: haal het beste uit je buitenruimte

De meeste woonboten zijn gezegend met buitenruimte. In de zomer is het heerlijk om hier te vertoeven, want je hebt alle rust, ruimte, privacy en een mooi uitzicht. Daarom is het heel belangrijk om de buitenruimte van je woonboot optimaal in te richten! Dat kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Plantjes neerzetten of ophangen, zodat je toch nog wat ‘groen’ om je heen hebt
  • Hangmat ophangen
  • Terrasje maken
  • Zonneterras maken waar je kunt liggen om bij te kleuren
  • Omheining maken (vooral handig als je huisdieren of kinderen hebt)
  • Barbecue neerzetten

Andere tips kun je hieronder lezen:


Tip 10: houd rekening met kinderen op de woonboot

Omdat woonboten meestal niet zoveel verschillende kamers hebben, kan het onhandig zijn om hier met meerdere kinderen op te wonen. Daarnaast hebben veel woonboten maar een verdieping, waardoor je ze niet simpelweg ‘naar boven’ kunt sturen. Daarnaast zullen je kinderen sneller overlast ervaren als je mensen over de vloer hebt of muziek draait terwijl zij al in bed liggen. Wij raden dus aan om te zorgen dat je kind/ kinderen in een hoek van de boot slapen, en dat deze ruimte goed geïsoleerd is op het gebied van geluid. Daarnaast is het heel belangrijk dat je kinderen zo snel mogelijk een zwemdiploma behalen! Je woont immers op het water.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag