Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een walk-in closet realiseren in je woning?

Hoe kun je een walk-in closet realiseren in je woning?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wie droomt er nou niet van een walk-in-closet. Populair geworden door films zoals Sex and the city. In een inloopkast heb je al je spullen keurig op een plek. Je ziet in een oogopslag welke outfits je hebt, en kunt dit direct matchen met de juiste schoenen en/of sieraden. Een ware droom voor iedereen met een grote garderobe. Dit artikel is perfect voor iedereen die droomt van een eigen inloopkast. We geven namelijk meerdere opties om een walk-in closet in een woning te realiseren!


Manieren om een walk-in-closet te realiseren

Waarschijnlijk heeft jouw huis niet standaard een walk-in closet. Gelukkig kun je met een beetje creativiteit in bijna iedere woning wel een walk-in closet realiseren. Er zijn verschillende methodes om dit aan te pakken. Hieronder bespreken we alle opties, zodat jij kan kijken welke het beste bij jou en bij je woning past.

Zelf walk-in closet maken

Creatievelingen en fanatieke do-it-yourselvers kunnen zich verheugen op een leuk nieuw project: de zelfgemaakte walk-in closet. Deze kun je relatief makkelijk bouwen in een rechte, langwerpige kamer. Eén van de hoeken van de kamer ga je gebruiken om je walk-in closet te realiseren. Je reserveert het aantal gewenste vierkante meters en bouwt daar een afbakening omheen. Op de volgende manieren kun je een afbakening voor je walk- in closet realiseren:

  • Gipswand. Dit is een van de meest professionele manieren om een walk-in closet te maken. Door een gipswand neer te zetten creëer je als het ware een kamer in een kamer. Als je de gipswand in dezelfde kleur verft als de rest van de kamer, zal het nauwelijks opvallen dat het er door jou is neergezet.
  • Gordijn. Een gipswand is best wel veel werk. Zowel om neer te zetten, als om weg te halen. Dus het is niet voor iedereen geschikt. Bovendien kun je in een huurhuis niet zomaar een gipswand neerzetten. Je moet eerst toestemming van je huisbaas hebben. Daarom is er dit alternatief: een gordijn. Normaal gesproken hang je een gordijn voor je raam, maar wie zegt dat het niet midden in je kamer kan? Hiermee split je de kamer in twee stukken. Aan één van de twee kanten realiseer je een walk-in closet. Het gordijn is als het ware een flexibele muur.
  • Kamerscherm. De meest flexibele afbakening voor jouw walk-in closet is het kamerscherm. Met het kamerscherm maak je een speelse afscheiding tussen de kamer en de walk-in closet. Het handige van een kamerscherm is dat je het altijd kunt verplaatsen. Zo kun je jouw walk-in closet ten alle tijden groter en kleiner maken. Ook kun je het scherm gebruiken om je ‘beschermd’ om te kleden.
  • Open walk-in closet. Het is geen vereiste dat je walk-in closet afgesloten is. Een gesloten walk-in closet is het beeld dat we zien in series en films, maar met een open walk-in closet is ook niets mis. Je ziet in één oogopslag wat je hebt. Het nadeel is dat je alles netjes moet houden, omdat anders je kamer er heel rommelig uit ziet.

Kamer omtoveren tot walk-in closet

Heb je een kleine kamer over? Of een voorraadkast waar je liever kleding dan voedsel stalt? Dat is het begin van jouw nieuwe walk-in closet. Hieronder geven we een aantal tips over hoe jij een walk- in closet in een bestaande kamer realiseert. We verklappen alvast dat het een stuk makkelijker is dan bovenstaande opties. Wat moet je allemaal doen om een kamer in je kamer om te toveren tot een walk-in closet?*

  • Meet de ruimte op. Hoe groot wordt jouw nieuwe walk-in closet? Dit is bepalend voor de inhoud ervan. Meet de hoogte, de breedte en de lengte van de kamer op. Daarna kun je de walk-in closet ontwerpen.
  • Ontwerp de walk-in closet. Het aantal vierkante meters is bepalend voor het soort en de hoeveelheid kasten die je erin kunt zetten. De meeste walk-in closets hebben in ieder geval:
    • Een schoenenrek of schoenenplank
    • Een hoeden en/of tassenplank
    • Grote passpiegel (liefst staande spiegel)
    • Stoel om op te zitten tijdens het doorpassen (alleen als je genoeg ruimte hebt)
    • Ladekast voor ondergoed/sokken et cetera
    • Open deel waarin kleding hangt
    • Eventueel opbergruimte voor accessoires
  • Realiseer het ontwerp. Nu moet jouw idee vanaf het papier nog worden gemaakt. Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn als je denkt. Woonwinkels zoals IKEA hebben namelijk verschillende kasten in diverse maten. Daarnaast kun je de meeste dingen heel eenvoudig (en goedkoop!) in elkaar zetten. Een plankje is zo opgehangen en ook een rails voor kleding is heel makkelijk te bevestigen.
  • Zorg voor goede verlichting. De walk-in closet lijkt nu ‘af’, maar dat is niet helemaal waar. Het is namelijk van groot belang om voor goede verlichting te zorgen. Met de verkeerde verlichting vallen kleuren anders uit. Dat is natuurlijk niet handig als je kleding aan het passen bent. Je kunt het beste kiezen voor fel licht, eventueel TL. Misschien niet het meest flatteus, wel het eerlijkst.

* Deze tips kun je ook toepassen op de binnenkant van een DIY-walk in closet. 

Walk-in closet kopen

Misschien heb je wel helemaal geen zin en/of tijd om zelf te gaan passen, meten en verven. Of heb je een complexe woning waardoor je niet goed weet hoe je de walk-in closet kunt realiseren. Als dit al mogelijk is. In dat geval is er gelukkig nog de optie om een walk-in closet te kopen. Woonwinkels hebben vaak wel een paar modellen en/of opzetjes staan. Bij winkels zoals IKEA moet je het zelf in elkaar zetten. Andere winkels bieden hier wellicht ondersteuning bij. Dan nog is het de vraag of deze ‘standaardmodellen’ in jouw woning passen en voldoen aan je wensen. Daarom is er ook nog een optie om de walk-in closet op maat te laten maken.

Walk-in closet laten realiseren door een expert

Er zijn verschillende aanbieders, waaronder www.kastenopmaat.nl, die helemaal thuis zijn in de wereld van inbouwkasten en walk-in closets. Zij hebben voor iedere woning wel een oplossing. Als je een expert inschakelt, heeft dat meerdere voordelen. Ten eerste is de kast uniek, want het is speciaal ontworpen voor jouw woning. Daarnaast wordt jouw ruimte met het inzicht van de expert optimaal ingedeeld. Een ander heel fijn voordeel is dat je de mogelijkheid krijgt om de kast er in te laten zetten. Dit scheelt een hoop geknutsel.


Voordelen van een walk-in closet in je woning

Nu heb je alvast een beeld over hoe je jouw walk-in closet moet realiseren. Voordat je aan de slag gaat, wil je natuurlijk zeker weten dat het de moeite waard is. Daarom zetten we nog even de voordelen van een inloopkast op een rij.

  • Betaalbaar. Een inloopkast oogt luxe, maar hoeft niet per se duur te zijn. Sterker nog: normale kasten zijn vaak even duur of zelfs duurder dan een inloopkast. Natuurlijk moet je nog wel rekening houden met extra kosten zoals kledinghangers en een passpiegel.
  • Overzichtelijk. Het is erg fijn om al je spullen op een plek te hebben. Je kunt zo heel makkelijk combinaties maken tussen kleding, accessoires en schoenen. Daarnaast ben je nooit meer iets kwijt: alles heeft een eigen plekje.
  • Opgeruimd. Door een walk-in closet te realiseren krijgt je woning een opgeruimde uitstraling. Niet langer slingeren kleren en losse schoenen in de kamer. Nee, ze hebben nu een vaste plek. Het vergt wel wat aandacht om alles terug te leggen, maar voor je het weet is dit een routine geworden.
  • Huis wordt meer waard. Heb je een walk-in closet gerealiseerd die min of meer vast zit aan het huis? Dan wordt het huis meer waard. De walk-in closet is namelijk een gewild object waar potentiële kopers warm voor lopen.
  • Luxueus gevoel. De walk-in closet voelt heel erg luxe. Je kent het natuurlijk voornamelijk uit films en series, dus hoe onwerkelijk is het om er een te hebben? Elke dag neem je actief even de tijd om je outfit te selecteren. Een leuk en luxe momentje voor jezelf.
  • Ruimtebesparend. Deze tip gaat niet voor iedereen op, want het is afhankelijk van het ontwerp van je walk-in closet. In ieder geval bespaar je op ‘losse kasten’. Dus waar je voorheen een schoenenkast, kledingkast, sokken- onderbroekenlade en kaptafel had, heb je met een walk-in closet alles op één plek. Door handig gebruik te maken van slimme opbergsystemen kan dit uiteindelijk ruimtebesparend zijn.

foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag