Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn je opties voor een barbecue op je balkon?

Wat zijn je opties voor een barbecue op je balkon?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heel fijn zo’n balkon, maar voor barbecueën kan het nog weleens tegenvallen hoeveel ruimte je hebt. Zeker als je balkon wat smaller is. Wist je dat er ook speciale balkon barbecues zijn? Daarnaast zijn er ook andere, niet al te grote barbecues die je goed op je balkon neer kan zetten. In dit artikel geven we handige suggesties voor een barbecue op je balkon. Zo worden jouw zomeravonden op je balkon zeker een succes. Eerst geven we je een paar korte tips over verschillende (balkon) barbecues, zodat jouw exemplaar niet alleen op je balkon past, maar ook bij jou.


Barbecues in het kort: welke soorten zijn er?

Voor je een goede balkon barbecue uit gaat kiezen is het praktisch om op een rijtje te hebben welke types er in het algemeen verkocht worden. Je hebt namelijk niet zoveel aan een handige balkonbarbecue als deze verder niet bij jouw wensen aansluit.
De barbecues die er verkocht worden kan je onderverdelen in de volgende categorieën:

 • De houtskoolbarbecue, waarbij je de klassieke houtskoolsmaak ervaart
 • De gasbarbecue, waarbij je nauwelijks last hebt van rook (maar dus wel gas verbruikt).
 • Buitenkeuken (een grote, luxe gasbarbecue met meerdere branders)
 • Kamado barbecue, waarmee je eten kan bereiden op hele hoge en hele lage temperaturen.
 • Elektrische barbecue (klein formaat, snel op temperatuur maar je hebt wel een stopcontact nodig).
 • Rookoven (voor gerechten met een authentieke rooksmaak, duurt even voordat deze warm wordt).

Het spreekt vanzelf dat de forse kamado en vooral de buitenkeuken, minder geschikt zijn voor op je balkon. Deze barbecues nemen altijd flink wat ruimte in.

Wel is er gelukkig wat keuze in houtskoolbarbecues en gasbarbecues voor je balkon. Een gasbarbecue is in compacte formaten te koop en wordt ook veel op campings gebruikt, omdat houtskool daar niet is toegestaan. Op een wat groter balkon kan een rookoven ook goed passen, al is dat misschien niet de meest praktische keuze.

Verderop in dit artikel bespreken we de verschillende barbecues en welke opties er zijn voor op jouw balkon.


Deze houtskoolbarbecues passen goed op een balkon

Een houtskoolbarbecue hoeft niet heel groot te zijn en past daarmee uitstekend op een balkon. Op sommige balkons is er genoeg ruimte voor de ronde houtskoolbarbecue zoals we die kennen. De Weber is hier een goed voorbeeld van. Als je balkon niet heel klein is, kan je zo’n barbecue prima neerzetten.
Compacter dan een Weber is een Cobb barbecue, waarvan we hieronder een afbeelding laten zien. Cobb staat bekend om haar veelzijdige barbecues, die verkrijgbaar zijn voor zowel stoken met houtskool als met gas.

Speciale balkonbarbecue om op te hangen
Als je de ruimte op je balkon echt slim moet indelen, is er een compactere optie dan de ‘standaard’ houtskoolbarbecue: de balkonbarbecue die je op kan hangen. Zo’n barbecue lijkt op een hangende plantenbak en wordt net zoals zo’n plantenbak, geleverd met haken om hem op te hangen. Omdat je hem ophangt en geen gasfles nodig hebt, is dit de meest compacte keuze. Het is een eenvoudige barbecue en meestal zijn ze niet erg prijzig. Voor ongeveer 40 euro kan je een houtskoolbarbecue aanschaffen om op te hangen.
Hou er bij deze barbecue wel rekening mee dat je op een wat grotere hoogte met (heet) eten bezig bent en dat je niets laat vallen.

Hieronder zie je goed hoe zo’n balkonbarbecue eruit ziet.

https://nl.pinterest.com/pin/69454019230548737/

https://nl.pinterest.com/pin/575616396106385673/

Hier zie je een voorbeeld van een compacte Cobb grill, die verkrijgbaar is in een houtskool variant en in een variant voor gas.

https://nl.pinterest.com/pin/343610646560215205/


Deze gasbarbecues passen goed op een balkon

Gasbarbecues zijn in allerlei compacte formaten te koop, omdat ze ook veel op campings gebruikt worden. Er is dus een grote keuze van dit type barbecue voor op je balkon. Het grote voordeel van een gasbarbecue is dat ze weinig rookoverlast geven, waardoor je (bovenburen) geen last hebben van jouw maaltijd.

Hier moet je rekening mee houden als je een gasbarbecue aanschaft
Bij een gasbarbecue (ook de compacte formaten) moet je er rekening mee houden dat je een gasfles en een gasdrukregelaar nodig hebt. Voor een kleine grill heb je genoeg aan een gasfles van 5 kilo of minder. Deze neemt dus niet veel ruimte in beslag. Om ervoor te zorgen dat de druk die op de gasfles staat kleiner wordt, heb je een gasdrukregelaar nodig. Dit kleine apparaatje neemt vrijwel geen extra ruimte in beslag.

Voorbeelden van gasbarbecues die op je balkon passen
Het merk Outdoorchef verkoopt verschillende, compacte gasbarbecues van goede kwaliteit. Hier zitten een aantal barbecues bij die uitstekend passen op een balkon. Een voorbeeld daarvan is de P420 gasbarbecue van Outdoorchef. Deze ronde grill is voorzien van een handvat, waardoor je hem makkelijk kan verplaatsen. Je kan hem dus ook makkelijk meenemen voor een picknick in het park.
Met de P420 gasbarbecue van Outdoorchef kan je naast grillen ook pizza’s, ovenschotels en zelfs appeltaart bereiden. Een veelzijdige grill dus.
Andere gasbarbecues die goed op je balkon passen zijn:

 • De Safarichef 2 van het merk Cadac: deze is lichtgewicht, heeft 4 kookoppervlakken en inklapbare pootjes.
 • De Carri Chef 2 van Cadac, met verschillende soorten kookoppervlakken en een kruidenrekje
 • Een skottelbraai (eenvoudige barbeque, lichtgewicht en niet groot, prettige werkhoogte)
 • Een Cobb barbecue (minikeuken met veel verschillende accessoires en verkrijgbaar voor grillen met gas of met houtskool). Verkrijgbaar vanaf ongeveer 160 euro.

Er zijn nog veel meer opties voor een gasbarbecue op je balkon die lijken op de bovenstaande voorbeelden. Veelal zijn ze goed betaalbaar.


Elektrisch barbecuen op je balkon

Net als barbecuen met gas, heeft elektrisch barbecuen als voordeel dat de rookvorming beperkt blijft. Dit is wel zo praktisch als je dicht op je buren zit. Bij een elektrische barbecue regel je daarbij makkelijk de temperatuur. Er zijn verschillende elektrische barbecues die uitstekend op een balkon passen. Wel moet je er rekening mee houden dat je altijd een stopcontact in de buurt nodig hebt.
Bij een elektrische barbecue komt het wat sneller voor dat de goedkopere modellen wat minder goed werken. Ze warmen bijvoorbeeld niet zo snel op. Kies om teleurstellingen te voorkomen daarom bij voorkeur voor een wat degelijker merk, zoals Weber.

https://nl.pinterest.com/pin/843369467695808943/

https://nl.pinterest.com/pin/58687601378061839/


Een kleine kamado voor op je balkon

Tegenwoordig zie je hem steeds vaker voorbij komen bij culinaire liefhebbers: de kamado. Deze gietijzeren houtskoolbarbecue komt oorspronkelijk uit Japan en is erg veelzijdig. Dit is een heel andere grill dan een doorsnee houtskoolbarbecue, en daarom bespreken we hem hier apart. Het bekendste merk kamado dat in Nederland wordt verkocht, is Green Egg.

Een kamado is vooral leuk voor de echte thuiskoks, en wat minder geschikt voor wie af en toe eenvoudig wil barbecuen. De kamado is veelzijdig en verkrijgbaar in compacte varianten, maar hij is zwaar in gewicht en erg prijzig. Voor een tafelmodel betaal je al minimaal 800 euro. Je kan er dan wel veel kanten mee uit, zoals:

 • grillen
 • roken
 • stomen
 • bakken
 • slow cooking

Een kamado is dus duur, maar wel oerdegelijk en veelzijdig.

https://nl.pinterest.com/pin/518688082064488890/


De rookoven en de buitenkeuken

Deze twee typen barbecues zijn minder praktisch voor op een balkon. Bij een buitenkeuken spreekt dat voor zich: buitenkeukens zijn behoorlijk groot. Wel zijn er diverse gasbarbecues en types zoals de Cobb, die met al hun mogelijkheden en accessoires toch behoorlijk wat mogelijkheden bieden voor compact grillen.

Een rookoven zorgt voor een heerlijke rooksmaak en kan wellicht op een groter balkon wel een plekje vinden. Een nadeel van de rookoven is dat de werkhoogte wat minder praktisch is (erg laag).


Ook voor je balkon zijn er genoeg mogelijkheden om te barbecuen

Zoals je zag zijn er uiteindelijk behoorlijk wat barbecues die op je balkon passen. Vooral in gasbarbecues is er een grote keuze voor op je balkon. Er zijn echter ook houtskoolbarbecues die je makkelijk kan ophangen aan je balkon. Van alle opties, neemt deze de minste ruimte in beslag! Wil je toch graag een staande barbecue, verdiep je dan vooral ook in varianten voor op de camping, want deze (gas) barbecues zijn veelal erg compact en praktisch. Sommige varianten zijn echt buitenkeukens, zoals de Cobb

Voor echte kookliefhebbers is de Green Egg een goede optie. Deze raden we minder aan voor iedereen die incidenteel wil barbecuen, omdat ze erg prijzig en zwaar zijn.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag