X

8 x Inspiratie voor tegels op je balkon

8 x Inspiratie voor tegels op je balkon

Laatst bijgewerkt: 11 december 2018

Tegels kunnen je balkon de uitstraling geven die je altijd al wilde. Dat een balkon meestal niet groot is, zorgt dat je op een paar punten moet letten. Aan de andere kant geeft het beperkte formaat van een balkon juist ook mogelijkheden. Zo kan je voor een wat duurzamer materiaal kiezen op je balkon, zodat je tegels jarenlang meegaan. In dit artikel vind je inspiratie voor mooie tegels op je balkon, en gaan we kort in op de voor – en nadelen van verschillende soorten balkontegels.


De materialen die je het meeste tegenkomt voor balkontegels en hun eigenschappen.

De materialen die je meestal tegen zal komen voor tegels op je balkon zijn hout en composiet. Stenen tegels voor op het balkon kom je ook tegen, al zullen dat geen hele dikke tegels zijn. Stenen tegels zal je vooral tegenkomen als keramische tegels of sierbetontegels. Hieronder zie je per soort wat de eigenschappen zijn. Verderop (en bij onze inspiratie tips) vind je nog meer advies over waar je op moet letten bij balkontegels.

  • Hout staat bekend om de natuurlijke, warme uitstraling. Het is makkelijk te plaatsen, niet duur en niet zwaar. In de zon wordt hout niet snel te warm, wat het een veilige ondergrond maakt. Hout heeft echter een wat lagere duurzaamheid dan sommige andere materialen, omdat het kan verkleuren, verslijten en vervormen door het weer. Ook kan het glad worden na een periode van vochtig weer.
  • Composiet is makkelijk te leggen en vereist weinig onderhoud. Het kan niet rotten, splijten of glad worden en is erg stevig. Wel kan composiet erg warm worden in de zon. Als je een zwaar voorwerp op een composiet vloer laat vallen, kan het materiaal beschadigen.
  • Keramische tegels zijn zeer duurzaam en mooi. Ze zijn licht genoeg voor een balkon of dakterras en vorstbestendig. Je reinigt keramische tegels gemakkelijk en ze zijn niet gevoelig voor aanslag. Keramische tegels vragen wel om een goede drager en vereisen wat vakkennis. Het zijn wat minder geschikte tegels om snel even zelf te leggen.
  • Hardhout heeft dezelfde eigenschappen als hout, maar is veel duurzamer. Het is dan ook een stuk prijziger.

In onze tips maak je kennis met de verschillende balkontegels in allerlei kleuren en stijlen. Zo kan je van je balkon een mooie relax plek maken, helemaal in je eigen stijl.


1. Tegels met een oosters patroon

Op het balkon geniet je waarschijnlijk graag van de zon. Als je van een oosterse of etnische invloed houdt, kunnen tegels met een Marokkaans patroon erg mooi zijn. Deze zorgen voor veel sfeer op je balkon. Zowel Marokkaanse als bijvoorbeeld Spaanse  en Portugese tegels lijken erg op elkaar.

https://nl.pinterest.com/pin/543317142542342202/

https://nl.pinterest.com/pin/190699365441273724/

Er wordt bij Portugese of Spaanse balkontegels geadviseerd om de keramische of antieke varianten te laten leggen. Deze kunnen beter tegen de verschillende weersinvloeden en vervuiling. Als er veel bladeren op je balkon kunnen vallen, wordt er aangeraden om ze regelmatig op te ruimen. Door dit bij te houden voorkom je vlekken op je Marokkaanse, Portugese of Spaanse tegels.
Hoewel het zelden voorkomt dat de Portugese keramische of cementtegels kapot vriezen, kan dit in theorie wel, omdat dit type tegel poreus is.


2. Houten tegels in combinatie met steen

Een hele mooie combinatie op je balkon die je niet veel ziet, is die van hout en stenen. Hieronder zie je een voorbeeld van een stukje houten vlonder en daaromheen de stenen, maar je kan deze combinatie ook maken met andere stenen en vierkante houten tegels. Origineel, modern en speels!

https://nl.pinterest.com/pin/15903404903643687/

Let erop dat het houten gedeelte van je balkon wat onderhoud nodig heeft om het lang te laten meegaan (impregneren). Spuit het hout en de stenen regelmatig schoon.


3. Makkelijk en mooi: kliktegels

Als je geen zin hebt in een ingewikkeld project op je balkon, kunnen kliktegels een mooie oplossing zijn. Door het kliksysteem zijn ze relatief makkelijk te leggen, en ze zijn niet zwaar. Wat je nodig hebt is een harde, vlakke ondergrond. Sommige kliktegels kunnen uitzetten, dus aangeraden wordt om ze te leggen tot 10 cm van de muur.

https://nl.pinterest.com/pin/356769601722875262/

https://nl.pinterest.com/pin/313070611593720223/

https://nl.pinterest.com/pin/554294666628519337/


4. Simpel en ruim met grote keramische tegels

Grote, keramische tegels doen je balkon lekker ruim lijken, zelfs als het niet zo groot is. Keramische tegels zijn erg duurzaam en passen ook qua gewicht goed op een balkon. Ruim wel regelmatig alle troep en bladeren op om deze tegels zo lang mogelijk mooi te houden.

https://nl.pinterest.com/pin/512284526343847926/

Natuurlijk kan je uit allerlei formaten kiezen qua keramische tegels. Het voordeel van een eenvoudige, grote keramische tegel is dat je balkon zonder tierelantijnen op de grond een stuk groter oogt.


5. Fris, handig en modern: Ribdeck balkontegels

Dit is een bijzonder handige en mooie kliktegel onder de balkontegels. De Swiss Ribdeck tegels zijn ultra duurzaam. Ze zijn bestand tegen zonlicht, vorst en vocht. Vuil en aangroei hecht niet aan deze tegels, waardoor ze er altijd mooi en schoon uitzien. Glad worden ze niet, want ze hebben een antislip oppervlak dat niet afslijt. Ondanks het antislip oppervlak, voelen de Ribdeck tegels toch comfortabel aan. Dit is prettig voor kleine kinderen (die  wat vaker op blote voeten lopen) en voor huisdieren.
Als deze tegels nat worden, drogen ze snel op. Je kan ze gerust over je oude balkontegels heen leggen (informeer wel goed over de mogelijkheden voor jouw situatie).

Het prettige van deze tegels is dat ze door het lichte gewicht geschikt zijn voor zowel balkons als dakterrassen. Zoals je hieronder ziet hebben de Ribdeck balkontegels van Swiss een moderne uitstraling.

https://nl.pinterest.com/pin/402579654171809233/

https://nl.pinterest.com/pin/587086501397790594/

https://nl.pinterest.com/pin/39125090492602903/

Door het veilige antislip oppervlak zijn deze balkontegels bijzonder geschikt voor oudere mensen. Het gevaar om uit te glijden wordt flink verminderd.


6. Verschillende stijlen met composiet balkontegels

Composiet balkontegels zijn slijtvast, makkelijk in het onderhoud en modern. Toch kan je naast een moderne, strakke look ook een knusse sfeer creëren met composiet. Dit kan je door door voor bijvoorbeeld houtlook composiet te kiezen.

https://nl.pinterest.com/pin/689613761662205049/

https://nl.pinterest.com/pin/512284526343847999/

https://nl.pinterest.com/pin/6333255700938813/

Composiet is veelal verkrijgbaar in een handige klikvariant, zodat deze tegel eenvoudig te leggen is. Het materiaal is bovendien licht van gewicht.


7. Duurzaam en mooi hardhout

Als het om houten tegels gaat voor op je balkon, dan is hardhout de meest duurzame keuze. Je betaalt hier relatief veel voor, maar het gaat dan ook lang mee. Het is de investering dus wel waard. Je kan goed zien aan hardhout dat de kwaliteit hoog is. Laat je bij deze prijzige soort hout goed adviseren over het onderhout en over het leggen van de tegels. De balkontegels gaan het langst mee als ze op de juiste manier gelegd worden.

https://nl.pinterest.com/pin/476396466825984878/


8. Sfeervol met hout in een warme kleur

Houten balkontegels zijn altijd mooi. Ze zorgen voor een warme, landelijke sfeer op je balkon. Met wat groen erbij en een paar leuke tuinmeubelen, voel je je al snel helemaal thuis. Daarbij heeft hout als voordeel dat het in de zomer niet te heet wordt voor je voeten en voor de pootjes van eventuele huisdieren.
Hout vraagt wel wat onderhoud, zeker als het geen hardhout betreft. Ook is het niet de meest duurzame keuze. Zelfs wanneer je de houten tegels goed onderhoudt, zullen ze uiteindelijk toch aangetast worden. Let erop dat houten tegels in het najaar glad kunnen worden.

Hoewel hardhout van hogere kwaliteit is dan veel andere soorten hout, zit er bij ‘gewoon’ hout veel verschil in kwaliteit tussen de verschillende soorten. Je kan voor budget hout gaan, of voor hout van een hogere kwaliteit.

https://nl.pinterest.com/pin/247768416984979361/

https://nl.pinterest.com/pin/444589794445065698/

https://nl.pinterest.com/pin/520658406904949681/

Zeker de kastanjeachtige kleuren zorgen voor een mooie, warme sfeer.


Welke balkontegels passen bij jou?

De drie meestvoorkomende balkontegels die we tegenkomen zijn composiet, (hard) hout en keramiek of cement. Composiet en keramiek zijn het meest duurzaam. Wel moet je bij betonnen en keramieken tegels goed opletten dat er niet teveel rommel op blijft liggen zoals bladeren. Deze kunnen vlekken veroorzaken.

Houten en keramieken tegels zorgen voor de veel sfeer op je balkon, maar vragen wel om wat meer onderhoud. Houten balkontegels zijn wat minder duurzaam, maar door ze goed te verzorgen en voor een goede kwaliteit hout te kiezen kunnen ze toch lang meegaan.

Veel tegels, zoals met name composiet tegels, kunnen makkelijk gelegd worden met een kliksysteem. Belangrijk is dat je bij het leggen van balkontegels, goed informeert wat de drager van jouw tegels moet zijn en wat de eisen zijn aan de ondergrond. Keramische tegels worden  bij voorkeur door een professional gelegd.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag