Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Mooiste stranden in Nederland

Mooiste stranden in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

We schreven al eerder een artikel over de mooiste stranden van Europa. Daarin moesten we eerlijk zijn. Nederland kwam er niet in voor. Niet omdat wij geen mooie stranden hebben. Simpelweg omdat er in de rest van Europa mooiere stranden zijn. Plekken waar verscholen baaitjes de mooiste geheimen herbergen en waar je kunt genieten van witte stranden en kraakhelder zeewater. In Nederland kennen we dat soort plekken nu eenmaal niet. Betekent dat dan automatisch dat je honderden of duizenden kilometers moet reizen om van een mooi strand te genieten? Dat natuurlijk ook weer niet. Om je wegwijs te maken hebben we een mooi lijstje voor je gemaakt met de mooiste stranden in Nederland.


Met een kustlijn van 250 kilometer lengte is het niet bepaald vreemd dat je ook in Nederland mooie stranden tegen gaat komen. Alhoewel onze Noordzee niet zo kraakhelder is als op sommige plekken elders in de wereld, is het op een mooie zonnige dag natuurlijk gewoon goed toeven aan de Nederlandse kust. Het is tenslotte niet voor niets dat alle wegen rondom de badplaatsen volstromen zodra de eerste zonnestralen zich laten zien. Wel is het natuurlijk zo dat de ene badplaats de andere niet is. Daarom is er in dit artikel alleen plek voor de allermooiste stranden van Nederland!


Cadzand

blank

Laten we beginnen in het uiterste zuiden van Nederland. Hier zijn ‘s zomers tenslotte de meeste zonuren en Zeeland is al sinds jaar en dag een geliefde vakantiebestemming voor mensen van heinde en verre. Cadzand is de meest zuidelijke badplaats van ons land en kent een 11 kilometer lang zandstrand waar jong en oud zich prima kan vermaken. Ook rondom het strand is er voldoende te beleven. Cadzand behoort tot de Zwinregio. Hier vind je de hoogste dichtheid aan Michelinsterren en waar in de restaurants veelal met producten wordt gewerkt die rechtstreeks uit de directe omgeving komen. Een heerlijke maaltijd na een dagje zon-zee-strand is dus nooit ver weg. Ook leuk om te doen wanneer het eb is: langs natuurgebied het Zwin naar de chique Belgische badplaats Knokke wandelen. Even een dagje ‘buitenland’ is natuurlijk altijd fijn tijdens je vakantie in Nederland!


Zoutelande

blank

Verder naar het noorden – maar nog steeds in Zeeland – vind je de badplaats Zoutelande. Alhoewel het strand hier een stuk korter is (de lengte is zo’n 5 kilometer), weet men de badplaats altijd goed te vinden. Dit komt mede door de vele faciliteiten die je op het strand vindt en de hoge mate van hygiëne. Je vindt er dan ook niet voor niets de bekende blauwe vlag. Dit is een internationale milieuonderscheiding die aangeeft dat het strand veilig en schoon is. Zoutelande is dan ook een perfecte badplaats om op vakantie te gaan met (jonge) kinderen. Mocht je het strand even willen verruilen voor een dagje stad en cultuur, dan zit je hier overigens ook goed. Op het schiereiland vind je onder meer de steden Vlissingen, Middelburg en Goes. De kinderen (en zelf natuurlijk) wat bijleren over onze verhouding met water? Dan mag een bezoek aan Neeltje Jans ook niet ontbreken tijdens je vakantie hier.


Vlissingen

blank

We blijven nog even op Walcheren voordat we verder gaan naar de meer noordelijk gelegen mooie stranden in Nederland. Het strand van Vlissingen behoort namelijk zeker tot de allermooiste die er in Nederland te vinden zijn. En de schoonste, want ook hier prijkt de beroemde Blauwe Vlag. Vlissingen is ideaal als je zon-zee-strand en de ‘grote’ stad wil combineren, want Vlissingen heeft als enige badplaats in Zeeland een echt stadsstrand. Vanuit de binnenstad loop je eenvoudig via de gezellige boulevard het strand op. De badplaats is goed geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen. In het hoogseizoen (en in de weekenden wanneer het mooi weer is van 15 mei tot 15 september) zijn er namelijk altijd ervaren en opgeleide strandwachten aanwezig die een oogje in het zeil houden. Dit is wel nodig ook, want met alle watersportactiviteiten die je hier kunt beoefenen kan een ongelukje natuurlijk altijd gebeuren.


Kijkduin

blank

We verlaten Zeeland en trekken verder naar het noorden. Naar Kijkduin om precies te zijn. Het strand is hier al sinds mensenheugenis een gigantische trekpleister. Je vindt er kilometerslange zandstranden en een mooi duingebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Kijkduin behoort tot Den Haag en het gezellige centrum van de stad waar onze regering zetelt is dan ook prima te bereiken vanaf het strand in Kijkduin. Toch hoef je niet per se naar de binnenstad van Den Haag om vertier te vinden. Op het Deltaplein vind je een grote diversiteit aan winkels en restaurants. Vanaf de terrassen hier is het heerlijk genieten met een cocktail/biertje/wijntje in de hand terwijl je op de achtergrond de zon in de zee ziet zakken.


Scheveningen

blank

Waar Kijkduin vooral wat kleinschaliger en daardoor intiemer is, is Scheveningen natuurlijk dé badplaats van Zuid-Holland. Niet alleen vanwege het 3 kilometer lange zandstrand dat pal aan de boulevard ligt, maar vooral ook vanwege die boulevard en alles wat je verder nog in de direct omgeving vindt. Waag bijvoorbeeld een gokje in het Holland Casino na een dagje zon-zee-strand of bezoek een theatervoorstelling of musical in het AFAS circustheater. Shoppen doe je natuurlijk in de bekende mall en sinds de Pier weer is opgeknapt, is ook dit weer één van de belangrijkste hotspots van de regio. Ga je in de zomer op vakantie naar Scheveningen? Dan kun je in de maand augustus rekenen op een prachtig schouwspel. Ieder jaar vindt in augustus namelijk het internationale vuurwerkfestival plaats. Dit evenement trekt mensen vanuit alle windstreken. Zorg dus dat je op tijd een plekje bemachtigt als je in augustus van plan bent Scheveningen te bezoeken!


Wassenaar

Het strand bij Wassenaar is anders dan de stranden van Kijkduin en Scheveningen. Je vindt hier bijvoorbeeld geen boulevard met tal van leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes. Het strand van Wassenaar staat vooral bekend om de rust en de natuur die je er in de omgeving vindt. Wassenaarseslag, zoals het 8 kilometer lange zandstrand genoemd wordt, is een ideale plek voor een vakantie met de kinderen. Ze hebben hier alle ruimte om te spelen en in het hoogseizoen zijn er ervaren strandwachten aanwezig die een oogje in het zeil houden. Ook leuk voor de kinderen: het attractiepark Duinrell dat op slechts enkele kilometers van het strand is gelegen. Het tropisch zwemparadijs (het Tikipad) kent geen gelijke in Nederland en is leuk voor jong en oud. Duinrell heeft ook een camping en bungalows. Het park zou dan ook een prima uitgangspunt kunnen zijn voor je vakantie in deze badplaats.


Zandvoort

blank

Zandvoort in Noord-Holland is weer zo’n echte typische badplaats waar je dat echte buitenlandgevoel kunt ervaren. Het 9 kilometer lange strand in combinatie met de boulevard van 6 kilometer lengte staat garant voor plezier voor jong en oud. Overdag lekker zonnebaden of watersport beoefenen en ‘s avonds flaneren langs de leuke winkeltjes en de overvolle terrassen op de boulevard. Liever een dagje rust? Ook geen probleem hier. In een mum van tijd zit je in het uitgestrekte duingebied (Nationaal Park Zuid-Kennemerland) waar je de mooiste fietstochten en wandelingen kunt maken. Liever een flinke adrenalinekick ervaren tijdens je vakantie hier? Dan is een dagje scheuren op het circuit van Zandvoort natuurlijk echt iets voor jou! Daarnaast vind je ook de steden Haarlem en Amsterdam in de directe omgeving en kun je zodoende een strandvakantie prima combineren met een dagje cityhoppen.


Bergen aan Zee

Een stuk gemoedelijker en minder mondain dan Zandvoort, maar daarom niet minder interessant. Bergen aan Zee geldt al jaren als één van de populairdere badplaatsen in Nederland en herbergt een mooi en gemoedelijk kilometerslang zandstrand. Het is vooral de omliggende omgeving die het hem doet hier. Bergen aan Zee ligt te midden van een uitgestrekt duingebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Hier kom je dus vooral voor je rust en om lekker te genieten van een echte zon-, zee- en strandvakantie. Al dan niet met de kids, want tijdens het hoogseizoen staat de reddingsbrigade van Bergen paraat om te waken over de veiligheid van de badgasten.


Texel

blank

We verlaten het Nederlandse vasteland en komen dan automatisch bij het eerste (en meest populaire) Waddeneiland: Texel. Als grootste eiland van allemaal herbergt Texel een flink aantal mooie stranden. Het beste huur je een fiets of neem je je eigen fiets mee. Vooral in het hoogseizoen kan het namelijk soms flink zoeken zijn naar een parkeerplek voor je auto rondom de populairste stranden op Texel. Feitelijk behoren alle stranden van Texel wel tot de mooiste stranden van Nederland. Ze zijn schoon en voorzien van alle denkbare faciliteiten die je nodig hebt voor een degelijke zon-zee-strand-vakantie. Het strand op het zuidelijkste puntje van het eiland is het apart benoemen waard. Tot aan Paal 9 heerst hier complete rust en stilte. Ideaal als je je eventjes helemaal wil terugtrekken. Activiteiten zijn er genoeg op Texel. In de dorpskernen kan bijvoorbeeld tot diep in de nacht gegeten en gedronken worden, maar aan de andere kant is Nationaal Park Duinen van Texel een oase van rust en daarmee een geliefde plek voor de liefhebber van stilte en de natuur.


Vlieland

blank

Waar Texel in het hoogseizoen bol staat van feestende vakantiegangers vind je op Vlieland vooral veel rust. Er is maar 1 dorp en welgeteld 1 strandpaviljoen: het Badhuys. Voor de veeleisende vakantieganger misschien een dooie bedoening, maar voor wie er van houdt een heerlijke plek om tot rust te komen. Logischerwijs zal je hier de enorme zandvlakte moeten bezoeken. De ‘Sahara van het noorden’ is een zandvlakte van 20 vierkante kilometer in het westelijke deel van het Waddeneiland. Op het puntje van het strand is het relatief normaal om zeehonden te spotten in hun natuurlijke habitat. Een mooie ervaring als je hier vakantie gaat vieren.


Terschelling

blank

Na Texel is Terschelling het populairste Waddeneiland. Er wacht zo’n 30 kilometer schoon zandstrand op je en eigenlijk vind je altijd wel een mooi plekje voor jezelf. Op het breedste punt meet het strand maar liefst 500 meter. Ongekend in vergelijking met andere populaire stranden in Nederland. Net als op Texel is het weer aan te raden om je vooral met de fiets te verplaatsen op het Waddeneiland. Het grootste gedeelte van het eiland is groen en op de fiets (of wandelend natuurlijk) ontdek je de mooie natuur het best. Ben je van plan om in juni naar Terschelling te gaan? Wees je dan bewust dat in deze maand ieder jaar het terugkerende theaterfestival ‘Oerol’ wordt gehouden. Tien dagen lang is Terschelling 1 groot openluchttheater en genieten de gemiddeld 55.000 bezoekers van theater en muziek. Mocht je voor je rust naar Terschelling willen en het liefst in je uppie op één van de mooie stranden hier willen liggen, dan kun je beter voor een andere periode kiezen!


Ameland

blank

Op Ameland zouden ze eigenlijk 1 hele grote blauwe vlag moeten plaatsen. De stranden bij Buren, Nes, Hollum en de jachthaven zijn dit jaar voor de 30ste (!!) keer op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag. Sterker nog: het strand op Ameland is zelfs verkozen tot hét schoonste strand van Nederland. Het is dan ook niet zo gek dat Ameland het gehele jaar door toeristen mag verwelkomen. ‘s Winters kun je er heerlijk uitwaaien op het strand en ‘s zomers geniet je hier natuurlijk van een echte zon-zee-strandvakantie. Voor zowel jong als oud valt er voldoende te beleven op het eiland. Wederom is de fiets hier weer je beste vriend. Fiets door de mooie bos- en duingebieden of trek juist de wandelschoenen aan voor een stevige wandeling in de uitgestrekte natuur die je op het eiland vindt. Er wacht een flora en fauna op je die je nergens anders (in Nederland) tegen zult komen.


Schiermonnikoog

blank

We willen niet zeggen ‘save the best for last’, maar dat Schiermonnikoog met haar kustlijn tot de mooiste stranden van Nederland behoort moge duidelijk zijn. Het strand behoort tot de breedste van Europa en staat al 10 jaar achtereenvolgens in de top 10 van schoonste stranden van Nederland. Bijzonder is ‘het Groene Strand’. Door de loop der jaren zijn er talloze kleine duintjes op het Noordzeestrand ontstaan waar vegetatie rustig zijn gang kan gaan. Het is ook hetgeen waar Schiermonnikoog an sich om bekend staat: de natuur die er doet wat hij wilt. Wat dat betreft wordt Schiermonnikoog vaak aangeduid als 1 groot Nationaal Park en is daarom bijzonder geliefd onder liefhebbers van rust, stilte en de natuur.

Groot voordeel (of juist een nadeel voor sommigen) is dat je niet met de auto welkom bent op het Waddeneiland. Ben je van plan om met de auto richting Schiermonnikoog te gaan, dan zal je je auto in Lauwersoog (hiervandaan vertrekt de veerdienst) moeten laten staan. Vanaf de haven op Schiermonnikoog kun je vervolgens de bus of een taxi nemen naar je bestemming, maar nog beter: huur een fiets (of neem je eigen fiets mee) en verken al fietsend ‘de Parel van de Waddeneilanden’.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag