14 Leuke strandactiviteiten

14 Leuke strandactiviteiten

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2019

Bij het strand denken veel mensen al gauw aan lekker bakken in de zon en zandkastelen, maar er is natuurlijk nog veel meer te doen. In deze blog bespreken we de leukste tips en ideeën voor een actieve, luie, gezellige of smakelijke dag aan het strand. Er is genoeg te doen tijdens een dagje strand, of je nu met vrienden naar zee gaat, of met je gezin. Zo kan je er een afwisselende dag van maken, waarin je meer doet dan alleen op je handdoek liggen. Hier vind je allerlei suggesties, en misschien ook een paar waar je nog niet aan gedacht had. Van natuur tot ontspannend, of geschikt als een teamuitje. Ondertussen adem je de zilte lucht in van de zee.


1. Leuk voor kinderen én volwassenen: vliegeren of powerkite vliegeren.

Vliegeren is één van de leukste activiteiten op het strand. Het enige wat je nodig hebt is wind, en dat is er vaak genoeg aan het strand. Vliegeren is leuk om te doen met kinderen, maar ook met vrienden of volwassenen is het vermakelijk. Een vlieger is al te koop voor een paar euro. Stevige exemplaren kosten een paar tientjes, en daar heb je waarschijnlijk wat langer plezier van. Of het nu een zonnige dag is of een dag met wolken en een fris windje: een vlieger oplaten kan altijd.

Voor jongeren en volwassenen: powerkiten of stuntvliegeren

Powerkiten houdt in dat je een grote, krachtige vlieger leert beheersen. Je leert dus heel goed om gebruik te maken van de kracht van de wind. Dit is dan ook een minder geschikte activiteit voor jonge kinderen  (zij kunnen beter beginnen met een vlieger). Als je het powerkiten (vliegeren met een grote vlieger) onder de knie hebt, kan je leren om jezelf voort te bewegen met de wind en/of het water.
Je kan een cursus of workshop powerkiten reserveren bij a-way events of bij Flyboarden.nl
Een andere leuke vlieger activiteit is stuntvliegeren. Er valt verrassend veel te leren over de kracht van de wind op een tweelijns vlieger! Om de vlieger spectaculair te laten bewegen heb je concentratie en coördinatie nodig. Heel leuk om te doen, zowel voor jongeren als volwassenen, vrienden onder elkaar en collega’s onder elkaar.

https://nl.pinterest.com/pin/535717318146699310/


2. Een reuzenzandkasteel bouwen

De mooie, zonnige dagen zijn perfect om met de hele familie een zandkasteel te bouwen. Zolang je nat zand tot je beschikking hebt, kan je altijd wel een zandkasteel bouwen. Neem je kruiwagen met strandspeelgoed en kasteelonderdelen mee en bouw het mooiste kasteel van het hele strand, samen met je kind of met je vrienden.
Onderdelen (mallen) om een zandkasteel te bouwen zijn te koop bij elke speelgoedwinkel of bij Action. Een zandkasteel bouwen is ook een grappige uitdaging voor een teamdag met collega’s.

 


3. Strandjutten

Op het strand is altijd genoeg te vinden. Er kunnen zomaar eens hele interessante spulletjes aanspoelen. Daarom kan je altijd even een rondje strandjutten. En als je geen bijzonderheden vindt, kan je altijd kijken of je nog dieren spot die je alleen op het strand kan vinden.
Strandjutten is het leukste om te doen als je een goede tas meeneemt of een jute zak. Thuis kan je de snuisterijen schoonmaken en eventueel uitstallen.


4. Schelpen zoeken als decoratie voor in huis, of als activiteit met kinderen

Schelpen kan je op allerlei manieren gebruiken als decoratie in huis en alleen al het verzamelen is erg leuk om te doen. Bijzondere vormen, mooie kleuren, strepen, glad of juist ruw: er zijn heel veel verschillende soorten. Thuis kan je een doorzichtige vaas met schelpen vullen, of ze gebruiken als decoratie voor een kaarsenplateau. Hieronder zie je een paar voorbeelden van wat je met schelpen kan doen.
Schelpen zoeken is ook een erg leuke activiteit met kinderen. Je kan samen de kleuren en vormen van de schelpen bekijken en ze thuis mooi uitstallen. Ook leuk: pak er een kaart bij met verschillende soorten schelpen die je op het strand kan vinden, en probeer ze samen allemaal te verzamelen.

https://nl.pinterest.com/pin/521432463086916868/

https://nl.pinterest.com/pin/31243791138697701/

https://nl.pinterest.com/pin/239394536419621508/

https://nl.pinterest.com/pin/22518066862846511/


5. Wadlopen

De naam zegt het al, dit is een echte waddenactiviteit en vooral natuurliefhebbers zullen het waarderen. Het leuke van wadlopen is dat het een unieke, Nederlandse activiteit is, want alleen wij hebben de Waddenzee. Wadlopen houdt simpelweg in dat je door de zee loopt wanneer het eb is. Je loopt dus met laag water over de waddenzee, waardoor je de natuur helemaal haar gang ziet gaan. Wadlopen is niet geschikt om in je eentje te doen. Het is een activiteit die altijd wordt aangeboden onder leiding van een gids, omdat het niet geheel risicoloos is (je moet bijvoorbeeld niet te diep de zee in lopen), en soms loop je door dieper water.

Met wadlopen loop je door geulen, prielen, mosselbanken en zandbanken, dus het is een avontuurlijke tocht. Niet alle wandeltochten door de Wadden zijn geschikt voor beginners.

In Friesland, Groningen en op de Waddeneilanden worden er regelmatig wadlooptochten georganiseerd. Je kunt ook in je eentje wadlopen, maar dit wordt afgeraden.
Na het wadlopen is het heerlijk om in een strandtent te genieten van een warme kop koffie, thee appeltaart of een maaltijd.


6. Zeehonden spotten

Ook dit is een typisch Nederlandse activiteit. Op de Waddeneilanden (Texel, Terschelling, Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog) zijn met name ‘s ochtends vroeg soms zeehonden te spotten. Als je daar op vakantie bent, is een strandwandeling in de vroege ochtend zeker de moeite waard, ook met kinderen.
Zie je geen zeehonden? Dan kan je in elk geval lekker even uitwaaien, vliegeren, tot rust komen of de hond uitlaten. Het voordeel van een strandwandeling in de vroege ochtend is dat het nog lekker rustig is.


7. Tapas eten, snacken of culinair genieten in een strandpaviljoen

Op een zonnige dag aan het strand met vrienden of familie is eten of loungen bij een strandpaviljoen een heerlijke mogelijkheid om bij te praten en lekker te eten en drinken. Er zijn veel strandtenten in Nederland. Alleen al in Kijkduin en Zandvoort kan je er al heel veel vinden.
Elke strandtent heeft zijn eigen specialiteiten. Denk bijvoorbeeld aan verse gerechten, vegetarisch, Spaans eten, Italiaans, luxe, pannenkoeken of natuurlijk heerlijk verse vis. De meeste strandpaviljoens zijn kindvriendelijk en bieden de mogelijkheid voor het organiseren van feesten en bijeenkomsten.
In dit artikel op Dik.nl kan je een aantal voorbeelden vinden van leuke strandtenten.


8. Frisbeeën

Het strand is perfect om te frisbeeën, omdat je een frisbee ver kan werpen. Het is weer eens wat anders dan die vertrouwde strandbal en je zal op een andere manier moeten gooien. Frisbeeën is leuk voor kinderen en volwassenen en een leuke afwisseling op bruin bakken in de zon. De frisbee mag daarom niet ontbreken in je strandtas, of je nu jong of oud bent. Kinderen kunnen hun motoriek er goed mee ontwikkelen en ze kunnen de frisbee bovendien gebruiken om er hun heerlijke zandtaartjes mee te serveren.


9. Beachvolleyballen

Beachvolleyballen is altijd leuk om te doen. Je kan via een bedrijf beachvolleyballen (bijvoorbeeld voor een feest of teamuitje) of je eigen bal meenemen naar het strand. Een net meenemen gaat misschien wat moeilijker, maar de techniek van het gooien is een uitdaging om te oefenen. Neem daarom eens een volleybal mee naar het strand in plaats van een voetbal (volleyballen is daarbij geschikter voor het strand dan voetballen, omdat je met een voetbal sneller andere strandgangers in de weg zit).


10. Beach boerengolf

Beach boerengolf klinkt typisch een beetje melig…en dat is het ook! Het is een grappige variant op het traditionele golfspel. Er zijn 9 holes op het strand uitgezet, en je slaat de bal weg met een golfclub met een klomp aan het uiteinde. De bal is flink groot en lijkt daarmee niet op een golfbal zoals we die kennen.  Een professionele instructeur leert je de kneepjes van dit grappige spel. Het is namelijk best een uitdaging en het vraagt enige handigheid. Ga jij je familie, vrienden of collega’s verslaan?

Beach boerengolf wordt onder meer georganiseerd door a-wayevents.nl


11. Blokarten

Je hebt ze misschien weleens gezien op het strand: de eenpersoonsvoertuigjes met een zeil, die snel over het strand scheuren. Je karretje wordt aangedreven door de wind, en met het voorste wiel stuur je. De achterste wielen zorgen voor de stabiliteit van het karretje. Als je graag kennis wilt maken met blokarten kan je een workshop boeken bij bijvoorbeeld beachzone. Blokarten is spectaculair en erg leuk om te doen met familie, vrienden of collega’s. In de workshop krijg je goede instructies om deze bijzondere sport onder de knie te krijgen.
Als je nieuwsgierig bent naar deze karretjes, is het zeker de moeite waard om het zelf een keer te ervaren. Blokarten kost meestal ongeveer 25 euro per persoon.

https://nl.pinterest.com/pin/199073246000800218/


12. Knotshockey

Knotshockey is een spel dat iedereen kan leren. Het spel wordt gespeeld met een knots van schuim en een zachte bal. Ingewikkeld is het niet: het doel is om de bal in het doel van de tegenstander te slaan met je knots. Wie de meeste punten scoort, wint. Door de eenvoudige regels is het spel geschikt voor jong en oud. Het ziet er nog eens grappig uit ook, en om het in het zand te spelen is nóg leuker.
Bij onder meer a-wayevents kan je een knotshockey clinic boeken.

https://nl.pinterest.com/pin/434175220302840370/


13. Lacrosse Beach

Lacrosse is van oorsprong één van de oudste sporten van Amerika. Bij het spel lacrosse speel je de bal over in de lucht met speciale sticks. Een goede samenwerking is daarbij erg belangrijk. Het is niet één van de makkelijkste sporten, maar met een goede workshop zal je zien dat je deze strandsport snel onder de knie krijgt.

Lacrosse beach omdat je goed moet samenwerken, perfect als teamuitje. Een sportieve vriendengroep? Dan is lacrosse beach leuk om met z’n allen te spelen en om daarna gezellig bij te praten in een strandpaviljoen.

https://nl.pinterest.com/pin/589479038704270603/


14. Fatbiken

In onder meer Scheveningen en Kijkduin kan je uitstekend fatbiken op het strand. Een fatbike is zoals de naam al zegt een vette fiets, of liever gezegd, een fiets met hele dikke banden die niet te hard zijn opgepompt. Zo kan je door het zand fietsen. Dit klinkt ontzettend zwaar, maar fatbiken staat er juist bekend om dat het verrassend licht gaat. Natuurlijk zal je wel gezond moe zij na het fatbiken. Het is een unieke en ook erg grappige ervaring. Het schakelen met een fatbike werkt hetzelfde als schakelen met een mountainbike.
Je kan fatbiken onder meer boeken bij a-way events.

https://nl.pinterest.com/pin/433190057906802108/


Genoeg strandactiviteiten voor iedereen

Nederland is een echt strandland. Er is buiten wandelen en bruin worden nog zoveel meer te doen, want op het strand heb je alle ruimte voor grappige, sportieve en spectaculaire activiteiten. Stuntvliegeren, fatbiken, frisbeeën, blokarten en beachboerengolf zijn zomaar wat voorbeelden. Daarvoor of daarna kan je in een strandtent genieten van heerlijk eten en bijpraten met familie, vrienden of collega’s. Daarbij biedt het strand altijd veel natuur. Als je niet zo houdt van een georganiseerde of drukke activiteit, kan je ‘s ochtends vroeg een wandeling maken om dieren te zien, over de wadden te lopen of om je hoofd helemaal leeg te maken.
Ook met kinderen kan je allerlei activiteiten doen op het strand, van vliegeren tot schelpen zoeken.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag