Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De leukste activiteiten op de Veluwe

De leukste activiteiten op de Veluwe

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland met meer dan 1.000 vierkante kilometer aan bossen, zandverstuivingen, heide en prachtige landgoeden. Naast de uitgestrekte natuur en de wilde dieren die je er vindt kun je er ook terecht voor kunst en cultuur, bijvoorbeeld in diverse musea. Dat alles maakt de Veluwe elk jaar tot een populaire bestemming voor zowel jong als oud, niet alleen voor een lange vakantie maar natuurlijk ook voor een dagje weg. Vandaag bespreken we daarom 10 verschillende activiteiten die je kunt ondernemen als je op De Veluwe verblijft.


Wild spotten met Staatsbosbeheer

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van De Veluwe is natuurlijk de grote wildstand in het gebied. Je vindt er niet alleen heel veel vogels en kleinere dieren als konijnen, marters, dassen, en vossen, maar ook de zeer indrukwekkende edelherten, moeflons, reeën en grote families wilde zwijnen. Wanneer je op het goede moment op de juiste plaats bent maak je veel kans om deze prachtige dieren te bekijken.

Natuurlijk kun je helemaal zelf op avontuur. Vooral vroeg vlak na zonsopkomst en kort voor zonsondergang maak je dan de meeste kans om wild te spotten. Maar wil je vrijwel zeker weten dat je dieren zoals herten, moeflons en zwijnen te zien krijg, dan kun je ook georganiseerd wild spotten met Staatsbosbeheer.

Een leuke optie is de Staatsbosbeheer Wildsafari, waarbij je met terreinauto’s op pad gaat en alles leert over de wilde dieren die op de Veluwe leven. Een andere leuke mogelijkheid is onder begeleiding van een boswachter wild spotten in het Natuurtheater bij de parkeerplaats Waterberg aan de Otterloseweg (tussen Ugchelen en Hoenderloo).


Lange wandelingen maken over zandverstuivingen en door bossen

De Veluwe leent zich bij uitstek voor lang wandelingen door de natuur, met ook nog een behoorlijke kans om spontaan wilde dieren tegen het lijf te lopen. Wanneer je graag je eigen route kiest heb je daarvoor volop mogelijkheden, want De Veluwe heeft een ongekend aantal paden waar je als wandelaar vrij overheen mag lopen. Let echter wel op dat je ook als wandelaar entree moet betalen als je wandelroute door het Nationaal Park De Hoge Veluwe loopt.

Wanneer je graag een bewegwijzerde route loopt die langs alle mooiste plekken van De Veluwe komt, dan is het Veluwe Zwerfpad een echte aanrader. Dit door Nivon onderhouden pad telt meer dan 350 km bewegwijzerde routes die kriskras over de Veluwe lopen en is opgedeeld in 18 verschillende etappes. Het pad beslaat alle delen van de Veluwe, die allemaal hun eigen karakter hebben. Je loopt veelal over zand- en bospaden en door prachtige zandverstuivingen, over de heide en natuurlijk ook lange stukken door het bos.


Bijzondere natuur ervaren in Nationaal Park de Hoge Veluwe

We noemden zojuist al kort het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit is een omheind park met een oppervlakte van 5.400 hectare en daarmee het grootste laaglandnatuurterrein van heel West-Europa. Een bijzonder plekje dus, waar je als bezoeker zonder probleem een hele dag kunt spenderen.

Je kunt het park binnenkomen vanuit de omringende plaatsen Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. De entreeprijs die je daarvoor betaalt wordt gebruikt om het onderhoud van het park grotendeels te bekostigen. Je koopt bij de ingang een aparte dagkaart voor elk persoon uit je gezelschap. Er zijn echter ook voordelige arrangementen te verkrijgen, waarbij je niet alleen betaalt voor toegang tot het park maar bijvoorbeeld ook voor een museum.

Binnen het park vind je een bezoekerscentrum en diverse musea, kun je korte wandelingen maken door het park, lekker eten en drinken maar ook vissen, paardrijden en zelfs kamperen. Omdat in dit deel van de Veluwe al 80 jaar hetzelfde natuurbeleid wordt gehanteerd kun je ook veel verschillende wilde dieren tegenkomen.


Een kijkje onder de grond in het Museonder

Midden in het Nationaal Park De hoge Veluwe ligt het ondergrondse museum Museonder. Hier kun je letterlijk en figuurlijk een kijkje nemen onder de grond, want het museum laat zien wat je allemaal onder het aardoppervlak kunt tegenkomen. Een bezoekje aan dit museum mag eigenlijk niet ontbreken bij een bezoekje aan het park, ook omdat de toegang inbegrepen is bij de entreeprijs van het park zelf.

Via meerdere etages daal je in het Museonder af naar het centrum van de aarde, waarbij je ondertussen allerlei interessante voorwerpen en organismen tegenkomt. Van fossielen, oude stenen en botten van dieren die vroeger op De Veluwe leefden tot het complete wortelstelsel van een meer dan 135 jaar oude boom. Een bezoekje aan het Museonder is daardoor zowel verrassend als heel leerzaam.


Moderne kunst bewonderen in het Kröller-Müller Museum

Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in het Kröller-Müller Museum. Net als het al genoemde Museonder bevindt dit wereldberoemde museum zich in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. De collectie bestaat uit bekende werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland, zoals Claude Monnet, Pablo Picasso, Paul Signac en Auguste Renoir. Maar de meeste faam heeft het Kröller-Müller Museum ongetwijfeld verkregen door de uitgebreide collectie schilderijen van Vincent van Gogh, de op één na grootste verzameling van zijn kunstwerken ter wereld.

Niet alleen de collectie binnen in het museum is een bezoekje waard, ook de aangrenzende beeldentuin spreekt tot de verbeelding bij jong en oud. Deze tuin is meer dan 25 hectare groot en bevat meer dan 160 sculpturen van invloedrijke kunstenaars als Pierre Huyghe, Jean Dubuffet en Aristide Maillol. Natuurlijk is het met mooi weer het leukst om door deze uitgestrekte beeldentuin te wandelen en de kunstwerken in je op te nemen.


Paardrijden over de mooiste plekjes van de Veluwe

Wanneer je houdt van paardrijden is het natuurlijk heerlijk om dit ook eens te doen op De Veluwe. Daar is ook veel mogelijkheid toe, want alleen al op de Hoge Veluwe ligt meer dan 45 kilometer aan ruiterpaden waar je ongehinderd kunt stappen, draven of zelfs galopperen. Deze paden zijn eenvoudig te herkennen omdat ze zijn gemarkeerd met paaltjes met daarop een hoefijzer. Er is een uitgebreid knooppuntensysteem, waardoor je zelf een leuke route uit kunt stippelen.

Ook heel bijzonder is het om te ervaren hoeveel beter benaderbaar wilde dieren kunnen zijn als je niet te voet bent, maar hen op een paard tegenkomt. Met name dieren zoals wilde zwijnen, herten en moeflons zullen minder van je schrikken, wat vooral wanneer je vroeg in de ochtend of laat op de dag gaat rijden de kans om wild te zien aanzienlijk doet toenemen.

Je kunt je eigen paard meenemen, maar er natuurlijk ook eentje huren voor een paar uur. Bijvoorbeeld bij Western stal The Mill Ranch bij Ede. Daar stap je zo de Veluwe op voor een groepsrit of een individuele rit. Ook kun je er een volledig verzorgde dagtocht boeken.


Koninklijke sfeer snuiven in Paleis het Loo

Ingeklemd tussen de stad Apeldoorn en de Veluwe ligt Paleis het Loo. Tot 1975 was dit kroondomein een koninklijk paleis, maar in 1984 is het na een uitgebreide verbouwing veranderd in een nationaal museum.

Ook tot 2021 wordt er weer volop verbouwd, waarna het publiek kan zien hoe de koninklijke familie er 300 jaar lang woonde en werkte. Tot die tijd is er echter ook nog genoeg te beleven in Paleis Het Loo, zo zijn bijvoorbeeld de stallen en koetshuizen gewoon te bekijken, evenals de prachtige paleistuin.

Deze tuin met een 17e-eeuwse barokstijl is geheel symmetrisch opgezet, waarbij ook de vele Franse invloeden doorlopend tot uiting komen. Ook het aangrenzende Paleispark is een wandeling waard, want hier loop je over de kaarsrechte lanen waar ook staatshoofden van weleer in hun vrije tijd een luchtje gingen scheppen.


Binnenspeeltuin De Tol voor kinderen van alle leeftijden

Wanneer je wat langer op vakantie bent binnen Nederland loop je altijd het risico op een dag met wat minder weer. Dat is bij uitstek het moment om met de kinderen naar binnenspeeltuin De Tol in Nunspeet af te reizen. Hier kunnen kinderen van alle leeftijden volop energie verbrassen door te klimmen, te klauteren en te spelen. Naast alle klim- en klautertoestellen vinden ze er ook een ballenbak, een grote glijbaan en trampolines. Daarnaast kan er ook gevoetbald worden, wat vooral bij de jongetjes natuurlijk altijd in trek is.

Ook kleine kinderen kunnen naar hartenlust spelen in een volledig veilige omgeving. In een apart afgeschermd deel hebben ook zij een eigen klimtoestel voor peuters, een glijbaantje en een ballenbak. Ouders en begeleiders mogen gratis met hun kinderen naar binnen en mogen tijdens hun verblijf ook gratis gebruikmaken van wifi. Daarnaast is er uitgebreide horeca aanwezig waardoor de volwassenen zich geen moment hoeven te vervelen.

Klimmen en klauteren in een van de uitdagende klimbossen

Klimmen is leuk voor zowel jong als oud. Daarom vind je op de Veluwe meerdere klimbossen, waarbij allerlei verschillende uitdagingen op je staan te wachten. In een veilige omgeving kunnen hier zowel kinderen als volwassenen zich een weg banen over verschillende klimtoestellen, zoals touwladders, hangbruggen, klimwanden en nog veel meer. Je vindt onder meer klimbossen in Otterlo (bij vakantiepark Het Lorkenbos), Ermelo en Garderen.

Het klimbos in Garderen is het hoogste klimbos van de Veluwe (en daarmee ook van Nederland). Je klimt er tot hoogtes van wel 25 meter, midden tussen de bomen. Het is altijd volledig veilig, je wordt namelijk stevig gezekerd voor je een hindernis gaat bedwingen. Daardoor kunnen ook kinderen compleet veilig klimmen en klauteren. Iedereen die langer is dan 1 meter 20 en lichter dan 120 kg mag meedoen. Ook is er een lange tokkelbaan van maar liefst 125 meter waarmee je weer afdaalt.


Schapen kijken bij de schaapskooi Elspeet

Om de heidevelden op de Veluwe in topconditie te houden wordt gebruikgemaakt van schapen. Elke dag trekt de herder met zijn of haar kudde schapen naar de Veluwe en laat ze daar grazen, daarbij uiteraard geholpen door een of meer trouwe honden. De grote kudde schapen in rustig tempo over de heide zien scharrelen is natuurlijk altijd leuk. Net als het samenspel tussen de herder en de honden bij het hoeden van de kudde.

De schaapskooi in Elspeet is de thuisbasis van de schaapskudde die de Elspeetse en Vierhoutense heide begraast. In de schaapskooi worden in het voorjaar bijvoorbeeld  de lammetjes geboren. Een bijzonder moment is daarom de lammetjesdag, die elke jaar aan het eind van maart of begin april wordt gehouden. Maar ook in de rest van het jaar is een bezoekje aan de schaapskooi de moeite waard. Je kunt er namelijk het hele jaar door alles leren over schapen, de heide en alle andere natuur op de Veluwe.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag