Alles wat je moet weten als je wilt gaan boulderen

Alles wat je moet weten als je wilt gaan boulderen

Laatst bijgewerkt: 24 december 2018

Hou jij van avontuurlijke sporten? Dan is boulderen missschien wel iets voor jou. Daarbij klim je namelijk op rotsblokken (Engels: boulders). In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je gaat boulderen. Wat het is, waar je het kunt doen, wat je ervoor nodig hebt, hoeveel het kost en nog veel meer. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van de wereld van het boulderen! Misschien wel jouw nieuwe sport, of een sportief uitje. 


Wat is boulderen?

We verklapten het al een beetje in de introductie, maar boulderen is een spectaculaire manier van klimmen. Klimmen op rotsblokken (of geïmiteerde rotsblokken), om precies te zijn.Een boulder is namelijk de Engelse benaming voor een rotsblok. Dus eigenlijk zou je het ook rotsklimmen kunnen noemen. Het is echter niet hetzelfde als wandklimmen, want tijdens het boulderen klim je zonder touw en meestal een stuk minder hoog. Het is een avontuurlijke sport waar techniek, kracht en denkwerk samenkomen. Daarnaast kun je deze sport individueel beoefenen, of de gezelligheid van een klimgroep opzoeken.

Waarom zou je willen boulderen?

Omdat boulderen zonder touw is, is het een hele andere beleving dan rotsklimmen of wandklimmen. Zonder touw heb je ook geen klimgordels. Hierdoor heb je een veel lichtere uitrusting (daar lees je meer over in onderstaande alinea). Daarnaast ervaren veel mensen boulderen juist vanwege de karige uitrusting als een spannende sport. Dat betekent overigens niet dat boulderen niet veilig is. Het gaat er niet om dat je zo snel mogelijk boven komt, maar dat je goed nadenkt over een strategie óm boven te komen. Eigenlijk een soort puzzel, dus. Waarbij je ook nog eens al je spieren traint. Er wordt dus een beroep gedaan op jouw tactiek en denken, niet alleen maar op je lichamelijke capaciteiten. Daarnaast boulderen de meeste mensen eerst in een boulder centrum. Hier klim je tot maximaal 4 hoogte (meestal) en wordt je – indien nodig- opgevangen op valmatten van 30 cm dik. Gelukkig zijn er in de boulder centra genoeg instructeurs aanwezig om jou te behoeden van een val. Kortom, je wilt boulderen omdat het een spannende, tactische en doeltreffende work out en/of uitje is.


Wat heb je nodig om te kunnen boulderen?

Veel mensen die willen boulderen zijn bang dat ze een klimpartner of klimdiploma nodig hebben. Dat is gelukkig niet zo, althans niet in de boulder centra van Nederland. Als je in het buitenland gaat klimmen op echte rotsblokken, kan men daar anders over denken. Maar in dit artikel gaan we er in eerste instantie vanuit dat je gaat boulderen in Nederland, bij een boulderhal of klimvereniging. In onderstaande foto van de NKBV lees je wat je maximaal aantreft in de achterbak van een ‘boulderaar’.

wat heb je nodig om te boulderen (Bron: nkbv.nl)

Bovenstaande foto lat zien wat je maximaal aan spullen nodig hebt als je gaat boulderen. Als beginner heb je eigenlijk niet echt een specifieke uitrusting nodig, behalve sportkleding en goede schoenen waarmee je veel grip hebt. Als je meer gevorderd bent komen de volgende spullen ook van pas:

 • Speciale klimschoenen die extra grip hebben op de boulder steunpunten.
 • Een pofzak met magnesium, dit houdt je handen droog (met zweterige handen heb je minder grip). Hierdoor kun je de boulderstukken beter vastpakken en heb je minder kans op blaren.
 • Crashpads, voor als je van plan bent buiten te gaan klimmen. Dit zijn speciale platen die jou beschermen tegen een harde val (mocht je onderuit gaan).
 • Verder zijn een nagelknipper, tape voor je vingers, schuurpapier en een borstel geen overbodige luxe.

Voor wie is boulderen geschikt?

Boulderen is geschikt voor iedereen die het graag een keer wil proberen. Dus als boulderen jou leuk lijkt, dan moet je het gewoon een keer proberen! Je moet zelf even inschatten of jouw lichamelijke conditie het toelaat (geen blessures of iets dergelijks), maar verder is iedereen vrij om het te proberen. Voor kinderen geldt een minimale leeftijd (een beetje afhankelijk van de klimhal), maar er is eigenlijk geen maximum. Daarnaast hoef je geen ervaren klimmer te zijn om te kunnen boulderen. Iedereen kan en mag het leren, dus dat is goed nieuws voor nieuwelingen op dit gebied! De meeste boulderhallen staan open voor mensen die het een keer willen proberen, en voor mensen die op regelmatige basis willen boulderen.


Nieuwe sport of eenmalig uitje?

Omdat boulderen voor iedereen is, hoef je echt geen beoefend klimmer te zijn om te kunnen boulderen. Zodoende kun je boulderen ook beschouwen als een leuk, sportief uitje. Bijvoorbeeld om samen met vrienden of met collega’s te gaan doen. In principe is het een individuele sport, maar je kunt  elkaar natuurlijk wel aanmoedigen en helpen. En na afloop een gezellig drankje drinken en proosten op een geslaagde, sportieve middag.

Uiteraard biedt bouldere ook volop mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe sport. Boulderen is net als klimmen een goede manier om je lichaam te trainen. Door ‘vrij te boulderen’ train je jouw spieren en verbrand je de nodige calorieën. Tevens leggen veel boulderhallen trainparcoursen aan, waar je gericht kunt trainen om beter te worden in het boulderen. Als je van boulderen je sport wil maken, raden we je aan om het eerste en aantal keer te proberen. Als het bevalt kun je overgaan tot het afsluiten van een boulder sportabonnement. Ook kun je dan een eventuele uitrusting aanschaffen.


Wat kost boulderen?

Gemiddeld gezien kost boulderen €10 per keer, je bent dan de hele dag onder de pannen. Als je slechts een half uurtje gaat boulderen, is dit relatief duur. Maar als je een klimsessie hebt van 2 á 3 uur (of zelfs langer!), dan is dit relatief goedkoop. Als je vaker dan 4 keer per maand wil boulderen, is het over het algemeen goedkoper. De meeste boulder abonnementen zijn namelijk €40 tot €50 per maand. Dat is iets duurder dan een gemiddeld fitness abonnement, maar tegelijkertijd krijg je hier wel een hele speciale sport voor terug. Soms is er voor jongeren of studenten een korting beschikbaar, maar dat is even afhankelijk van de boulderhal bij jou in de regio.


Waar kun je boulderen?

Boulderen wordt steeds populairder, daarom zijn er ook steeds meer plekken beschikbaar waar jij kunt boulderen. Bijna iedere provincie heeft een eigen Boulderhal. Onderstaand vind je alle locaties om te boulderen:

Flevoland

 • Almere – Impact Boulderhal

Utrecht

 • Amersfoort – Kei Boulderhal
 • Utrecht – Boulderhal Sterk
 • Utrecht – Boulderhal Energiehaven

Noord Holland

 • Haarlem – Boulderhal de Fabriek
 • Amsterdam – Monk Bouldergym
 • Amsterdam – Het Lab
 • Amsterdam – Kei Boulderhal

Zuid Holland

 • Rotterdam – Bolder Neoliet
 • Rotterdam – Monk Bouldergym
 • Leiden – Boulderhal Kunststof
 • Den Haag – Boulderhal de Campus
 • Delft – Bouldercentrum Delfts Bleau

Limburg

 • Maastricht – Radium Boulders
 • Sittard – Graviton Bouldergym

Noord Brabant

 • Tilburg – Boulderhal Block013
 • Breda – Bruut Boulderhal
 • Eindhoven – Monk Bouldergym

Gelderland

 • Nijmegen – Grip Boulderhal
 • Arnhem – RijnBoulder

Groningen

 • Groningen – Gropo Bouldergym

Wat als er geen lokale boulderhal is…

Als er in jouw provincie nog geen boulderlocatie beschikbaar is, kun je overwegen om het eerst een keer te proberen in een andere provincie. Je kunt er dan gewoon een leuk dagje uit van maken, door ook nog andere plekken van de desbetreffende provincie of stad te bekijken. Bevalt het je? Dan is het duimen dat jouw stad binnenkort ook een boulderhal aanbiedt! Gezien de groeiende populariteit van boulderen, verwachten wij dat op korte termijn iedere provincie een eigen boulderhal heeft.

Boulderen in de natuur

Boulderen is een sport die vooral wordt beoefend in boulderhallen. Dat komt omdat dit een veilige manier van boulderen is. Daarnaast bepalen boulderhallen zelf de ‘routes’, die ze regelmatig verversen. Op die manier weet je zeker dat een route begaanbaar is en dat er voldoende uitdaging in zit. Natuurlijk kun je ook zelf op zoek naar interessante routes om te boulderen, maar dat zal in Nederland helaas niet gaan. Daarvoor zijn we een te vlak land. In andere Europese landen zoals België of Frankrijk zijn er wèl genoeg locaties om te boulderen. We raden je echter af om te boulderen in de natuur als je onervaren bent of als je niet beschikt over de juiste apparatuur (met name valmatten en klimschoenen).foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag