7 leukste parken in Amsterdam

7 leukste parken in Amsterdam

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor wie in Amsterdam woont of gaat wonen, is een tuin zeldzaam. Daarom zijn de parken in Amsterdam voor de Amsterdammers als een soort achtertuin. Tuinfeestjes, barbecues, verjaardagen en playdates met de kinderen worden daarom in het park gehouden. Als gezin trek je er op warme dagen lekker op uit naar een park, en met vrienden ga je er gezellig een potje voetballen of een biertje drinken. Maar welke parken in Amsterdam zijn nou eigenlijk het leukst? In dit artikel zetten we de 7 leukste parken op een rijtje. Daarbij hebben we ervoor gezorgd dat er voor iedereen iets tussen zit. Dus of je nu een jong stel bent, een gezin hebt, of alleen bent; er zit zeker een park bij waar jij je kunt vermaken.


1. Vondelpark

blank

Het Vondelpark is waarschijnlijk het bekendste park van Amsterdam. Er zullen dan ook weinig mensen zijn die er nog nooit van hebben gehoord. Sterker nog, de meesten zullen er al wel een keer geweest zijn. Het Vondelpark is een groot park en de ligging is erg centraal, wat superfijn is. Je hebt er speciale plekken waar je mag barbecueën, en je kunt er heerlijk aan het water zitten. Daarnaast is er haast altijd wel de mogelijkheid om ergens wat eten of drinken te halen, wat toch wel prettig is. Dat de ligging zo centraal is en dat het park zo bekend is, zijn wellicht ook gelijk de grootste nadelen van het Vondelpark. In de zomer is het er namelijk vaak zó druk, dat je allemaal hutjemutje op het gras zit. Daarnaast worden de vele (vaak beschonken) toeristen ook regelmatig als een minpunt van het park gezien. Alle fietsers die het park gebruiken om van de ene naar de andere kant te fietsen, zorgen er ook nog eens voor dat het soms erg chaotisch is op de paden.

Conclusie: Het Vondelpark is een heel fijn, groot en mooi park waar je heerlijk rond kunt lopen en lekker even tot rust kunt komen, tenzij het hartje zomer is. Dan is het er namelijk heel erg druk en kun je wellicht beter uitwijken naar een ander park, als je wilt genieten van een rustige middag.

2. Rembrandtpark

blank

Het Rembrandtpark ligt in Amsterdam Nieuw-West. Het is een groot park met veel groen, grote bomen en kleine beekjes. Dat maakt het een fijne plek om te wandelen of om even bij te komen en te ontspannen. Je vindt er grasvelden waar je mag barbecueën, mooie vijvers waar je aan kunt zitten, diverse speelplaatsen voor kinderen, en een kinderboerderij. In delen van het Rembrandtpark mag je tevens je hond los laten rondrennen, wat het park ook bij hondeneigenaren erg geliefd maakt. Het fijne aan het Rembrandtpark is dat het een stuk rustiger is dan het Vondelpark, wat wellicht ook door de afwezigheid van een horecagelegenheid komt.

3. Westerpark

blank

Het Westerpark is een park dat ook in Amsterdam-West ligt. Het leuke aan dit park is dat het op het terrein van de Westergasfabriek ligt. Dit zorgt ervoor dat het park meer is dan alleen een park. Op het terrein van de Westergasfabriek vind je namelijk ontzettend veel cafés, eettentjes en terrasjes. Daarnaast worden er vaak culturele en culinaire evenementen georganiseerd. Op het terrein vind je daarnaast ook nog een bioscoop en een aantal uitgaansgelegenheden, waardoor je er letterlijk de hele dag door kunt brengen. Het Westerpark is een mix tussen industrie en natuur, waardoor het vooral erg geliefd is bij jongeren en jonge gezinnen. Een perfecte plek om zowel te genieten van de natuur van het park, als van de gezelligheid van de vele horecagelegenheden.

4. Sloterpark

Het Sloterpark ligt in Amsterdam Nieuw-West en wanneer je in dit park bent, voelt het echt even alsof je weg bent uit de stad. In het Sloterpark vind je echt van alles. Je hebt er strandjes, een groot meer, een zwembad, horecagelegenheden, een jachthaven en sporttoestellen. Het Sloterpark is een fijne plek om eens heerlijk een wandeling te gaan maken. De route om de Sloterplas heen is ongeveer een kilometer of 6 lang, waardoor je er echt fijn een stuk kunt lopen of hardlopen. Daarnaast zijn er veel ligweides waar je lekker met een kleedje kunt gaan zitten om te genieten van de zon. Dit grote park is écht een fijne plek om even bij te komen of van een mooie zomerse dag te genieten. Ook voor kinderen is er in het Sloterpark van alles te beleven.

5. Park Frankendael

Park Frankendael ligt in Amsterdam-Oost en is wellicht het enige park in dit rijtje dat iets minder geschikt is voor jonge kinderen, omdat er hier voor hen minder te doen valt dan in andere parken. Het park heeft een vrij chique uitstraling en wordt ook wel ‘de kunst- en cultuurtuin van de Watergraafsmeer’ genoemd. Het is een park dat vooral erg mooi is door de botanische en cultuurhistorische elementen, de voetgangersbruggen en de diverse vijvers. Elke laatste zondag van de maand wordt in Park Frankendael de Pure Markt gehouden, waar het vooral draait om heerlijk en puur eten en drinken. In het midden van het park vind je een kweekkas die is omgebouwd tot restaurant. Hier kun je met uitzicht op het park genieten van heerlijke gerechten.

6. Erasmuspark

Het Erasmuspark ligt in Amsterdam-West en is in vergelijking tot het Vondelpark en het Rembrandtpark vrij klein. Het voordeel daarvan is dat het er nooit heel erg druk is. Er is genoeg ruimte om met de kinderen te spelen, een potje te voetballen met vrienden, of om gezellig te picknicken. Het leuke aan het Erasmuspark is dat hier heel veel verschillende mensen komen. Jonge gezinnen, oudere mensen, maar ook jongeren die er gezellig samenkomen. Dat maakt de sfeer in het park erg prettig. Honden mogen alleen aan de buitenkant van het park loslopen, en mogen niet op de speelvelden komen. In het park staan ook sportapparaten, waardoor veel hardlopers een route door het park kiezen, om daar nog even aan hun arm- of buikspieren te werken. Aan de rand van het Erasmuspark kun je ijsjes, smoothies en andere lekkernijen kopen.

7. Oosterpark

Het Oosterpark ligt (zoals de naam al doet vermoeden) in Amsterdam-Oost. Het Oosterpark is na het Vondelpark het meest bezochte park van Amsterdam. Je kunt hier heerlijk wandelen, picknicken, spelen en sporten. Naast dat je er fijn kunt joggen, worden er ook lessen in bijvoorbeeld tai-chi gegeven. In de zomer worden in het park diverse muziek- en theatervoorstellingen gehouden. Het fijne is dat op de grote weide geen honden zijn toegestaan, waardoor je hier heerlijk kunt spelen met de kinderen of zelf een vorm van sport kunt beoefenen. Honden mogen in de daarvoor bestemde gebieden wel loslopen, waardoor het ook voor mensen die met hun hond gaan wandelen een fijn park is. Het Oosterpark is nu al een vrij groot park, maar binnenkort kun je er nog meer en langer genieten, want het park wordt nog eens met 6 ha uitgebreid.


De parken van Amsterdam

Bovenstaande zeven parken hebben allemaal hun eigen charmes. Wat écht het leukste park van Amsterdam is, is dus vrij moeilijk te zeggen. Niet alleen omdat het afhangt van wie jij bent en wat jij zoekt in een park, maar vooral ook omdat ze allemaal iets hebben wat leuk is. Daarom is het misschien wel gewoon het leukst om ze allemaal een keer te bezoeken, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe de parken eruit zien, wat je er kunt doen, en hoe je de sfeer vindt. Aan de hand daarvan kun je dan zelf bepalen welk van bovenstaande parken voor jou geldt als het leukste park van Amsterdam.


Andere parken

Natuurlijk zijn bovenstaande zeven parken lang niet de enige die je in en om Amsterdam kunt vinden. Voor wie op zoek is naar nog meer inspiratie of andere ideeën, zijn er nog veel meer parken en natuurgebieden in en om Amsterdam te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Amsterdamse Bos? Of het Amstelpark, het Nelson Mandelapark, of de Noorder IJplas? Op de website van de Gemeente Amsterdam vind je een overzicht van alle parken en recreatiegebieden van Amsterdam. Dus heb je bovenstaande zeven parken al gezien en ben je op zoek naar nog meer ideeën? Check dan vooral deze website even, zodat je kunt zien waar je eventueel nog meer kunt genieten van natuur en rust in en rondom de stad.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag