Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is er te doen met kerst in Amsterdam?

Wat is er te doen met kerst in Amsterdam?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kerstmis vieren in de meest bekende stad van Nederland… Amsterdam is zo massaal en anoniem, maar tegelijkertijd ook zo knus en gezellig. Dat wordt in ieder geval bewezen tijdens de wintermaanden, en al helemaal tijdens kerst. In deze periode barst Amsterdam van de lampjes, kaarsjes, versieringen et cetera. Op de Dam staat een enorme kerstboom, de cafés zijn gezellig druk… Hoewel er op straat al een heleboel te zien is, zou het toch leuk zijn om iets speciaals te doen tijdens jouw kerst in Amsterdam! In dit artikel geven we jou de nodige inspiratie. Vrolijk kerstfeest!


Amsterdam Light Festival

blank

De kerst wordt pas echt gezellig als er vele lichtjes branden. Dat snapt Amsterdam als geen ander! De straten zijn van top tot teen versierd met vele lichtjes. Niet alleen tijdens de kerstdagen zelf, maar ook in de maanden hiervoor en erna. Namelijk ter ere van het Amsterdam Light Festival, dat van 30 november tot en met 21 januari plaatsvindt in Amsterdam. Tijdens dit evenement worden de grachten en het centrum van Amsterdam versierd met meer dan 35 kunstwerken en kunstinstallaties van (inter)nationaal talent. Wij raden aan om op tijd een ticket te kopen voor het Amsterdam Light Festival, al helemaal als je van plan bent om dit festival tijdens de kerstdagen te bezoeken. Het is ontzettend populair!


Wereldkerstcircus

Nergens komt een circus beter uit de verf dan in het Koninklijk Theater Carré. Hier verzamelt toptalent van over de hele wereld zich om de meest gedurfde stunts te vertonen aan een groot publiek. Namelijk tijdens het Wereldkerstcircus, waar maar liefst 110 mensen aan meedoen! Dit circus is absoluut de moeite waard. Is het niet vanwege de show zelf, dan is het wel vanwege de prachtige aankleding en de allure van het Carré. Het Kerstcircus vindt eind december tot en met begin januari plaats. Voor actuele data raden we je aan om de website van het Carré te bezoeken.


Winter Markt / Ice Village

Bbb bb bbibberen was nog nooit zo leuk als tijdens de kerstdagen! Al helemaal niet als je naar het Museumplein gaat. Hier verandert de stad in een Winter Markt, die dagelijks geopend is vanaf 12:00. Meestal is deze kerstmarkt tien dagen geopend, waaronder ook de kerstdagen. Het is hier een feestelijke combinatie van lampjes, muziek, souvenirshops en eetkraampjes. Als je in Amsterdam bent moet je hier zeker even een kijkje nemen!

IJsbaan op het museumplein

blank

Vlak voor het Rijksmuseum ligt een gezellig ijsbaantje, dat omringd wordt door kraampjes waar je welbekende, winterse versnaperingen kunt halen. Dit is ongetwijfeld de mooiste plek in Amsterdam om te schaatsen. Het is niet echt een hele grote ijsbaan, maar je krijgt wel een ultiem winters gevoel. Na een sportief uitje op de ijsbaan kun je op het terras van de brasserie weer op adem komen. Hier wacht de ‘koek en zopie’ op je!


Kerstboom op de Dam

De Dam is een van de bekendste plekken van Amsterdam. Om dit plein nog meer uitstraling te geven, staat hier tijdens de kerstdagen een gigantische kerstboom. Het kolossale stuk groen is maar liefst 20 meter hoog en wordt versierd met niet minder dan 40.000 energiezuinige lampjes. Ben jij even blij dat je die boom niet hoeft op- of af te tuigen… Wat naast de boom nog meer opvalt, is het filiaal van de Bijenkorf. Dit luxe pand is volledig versierd met kerstverlichting, waardoor dit samen met de boom hét kerstsymbool voor het damplein vormt.


Klassieke kerstconcerten

Amsterdam bruist van de culturele en muzikale festiviteiten. Ook, of misschien zelfs, tijdens de kerstdagen. De beste kerststemming ervaar je als je een van de klassieke concerten in kerstthema bezoekt. Getalenteerde musici uit heel Europa trekken massaal naar Amsterdam om daar in kerken, concerttalen en poptempels hun muziek te laten klinken. Wat dacht je van een kerstkoor, Händel’s Messiah, De Notenkraker of Weinachten in Wien? Bekijk het actuele aanbod en laat je meevoeren met de prachtige kerstmuziek.


Kerstfilms in de bioscoop

Tijdens de kerstdagen is er niets mis met een goede, oude bioscoopervaring. Je kunt thuis op de bank zitten, en voor de 10e keer kijken hoe Mister Bean tevergeefs een pompoen probeert te vullen, of je kunt naar een kers(t)verse kerstfilm gaan. Wij adviseren om dat tweede te doen. Amsterdam barst van de mooie bioscopen, zelfs de vestigingen van de Pathé zien er adembenemend uit. Bekijk van te voren waar je zin in hebt: een kerst comedy, warme familiefilm of toch een oude kerstklassieker op het grote doek…?


Kerst van vroeger in museum Willet Holthuysen

Zin om naar een museum te gaan, maar wil je dan wel eentje die aansluit bij het jaargetijde? Dan moet je naar het museum Willet Holthuysen gaan. Bijna elk jaar laat dit museum in de wintermaanden zien hoe kerst er vroeger aan toe ging. En hoe feestelijke kerstmenu’s er vroeger uit zien. In een van de meest recente tentoonstellingen, was de eetkamer, tuinkamer en balzaal helemaal ingericht op de vroegere kerstsferen. Heel leuk om te zien hoe kerst in de 19e eeuw gevierd werd. Wat zijn de overeenkomsten, wat zijn de verschillen? Op moment van schrijven is de tentoonstelling een feit, maar controleer van te voren – voor de zekerheid  – even het dit jaar ook het geval is.


Alternatieve Nachtmis

Voor wie mensen die opkijken tegen de Kerstsleur is er de Alternatieve Nachtmis. Oftewel, kerstavond die ineens niet in het teken staat van familie of treurig op de bank hangen. Je kunt veel beter naar de theaterkathedraal (in Internationaal Theater Amsterdam, voorheen Stadsschouwburg Amsterdam) komen, waar bekende gasten terugblikken op de diepte- en hoogtepunten van het afgelopen jaar. Waar echt de diepte ingedoken wordt qua gesprekken, zonder afbreuk te doen aan het entertainment… Waar kerstavond ineens een nieuwe betekenis krijgt.


Rondje rond de grachten met wijn

Ben je al eens over de grachten van Amsterdam gevaren? Zonde, want dat is een leuke manier om de stad vanuit een hele andere hoek te bekijken. Tijdens de kerstdagen is dat al helemaal leuk. Je ziet misschien minder omdat het donker is, maar tegelijkertijd wordt de tocht een stuk romantischer door alle lampjes die je onderweg tegenkomt. Koop een lekker flesje (of glaasje) (glüh)wein, sit back and… relax! Wees op tijd met je boeking, want bijna iedereen is geïnteresseerd in een rondvaart.


Kerstmarkten vlakbij Amsterdam

Je hoeft dit jaar echt niet helemaal naar Duitsland om een mooie kerstmarkt te bezoeken. Welnee, alleen al in Amsterdam zelf en de omgeving barst het van de kerstmarkten. Het zijn er zelfs zoveel, dat we ons genoodzaakt voelden om een top 3 te maken. De top 3 presenteren we hieronder:

Haarlemse kerstmarkt

Vanaf Amsterdam is het slechts een kwartiertje met de trein naar Haarlem, waar een van de gezelligste en traditioneelste kerstmarkten van Nederland plaatsvindt. Alsof de markt zelf nog niet mooi genoeg is, doet het historische centrum van Haarlem, met haar oude huizen en gezellige grachten, er nog een schepje bovenop. Je moet wel goed plannen: deze markt staat er maar 2 dagen! Meestal halverwege december.

Winterfair in Alkmaar

Op 30 minuten rijden van Amsterdam staat de Winterfair Alkmaar. Met meer dan 15.000 bezoekers per jaar, is dit evenement een begrip geworden. Zelfs onder de Amsterdammers. Eén dag per jaar In De Oude Stad en het Waagplein omgetoverd tot een gezellige plek waar entertainment, muziek, zang, attracties, decoraties en winkeltjes zullen staan. Alle boetiekjes in de omgeving openen hun deuren, en ook zijn er heel veel aanvullende kraampjes. Kortom: een fijne plek om culinair te genieten en om een beetje te shoppen!

Wintervillage (Amstelveen)

Eind november tot en met begin januari wordt het Stadsplein in Amstelveen omgetoverd tot een knusse kerstmarkt. Je vindt hier onder andere een gezellig terras, een ijsbaan en circa zestig stalletjes waar je allerlei kerst- en winterspullen aan kunt schaffen. Ook kun je hier goed slagen als je nog op zoek bent naar een kerstcadeau!


En al het andere…

We hebben hierboven al een heleboel verschillende suggesties gegeven, maar er is nog veel meer mogelijk. Wat dacht je van een luxe viergangenmenu in kerstthema, of een stadswandeling langs de mooiste plekjes van Amsterdam? Lang niet verkeerd, als je het ons vraagt. En wie zegt dat je per se iets ‘kerstachtigs’ moet doen tijdens kerst? Alle andere dingen die leuk zijn om te doen in Amsterdam, zijn nog steeds leuk in de winter. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het misschien wat drukker is dan normaal. Wij zouden zeggen: kies wat leuks uit, en merry christmas in de hoofdstad!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag