De 11 grootste kerstmarkten in Nederland

De 11 grootste kerstmarkten in Nederland

Laatst bijgewerkt: 26 juni 2019

Langs de marktkraampjes struinen, genieten van de geur van glühwein en oliebollen. Op de achtergrond vrolijke kerstmuziek en om je heen een hoop mensen die genieten van de gezellige sfeer. Kerstmarkten bezoeken is voor veel mensen een van de favoriete dingen om rond de feestdagen te doen. Wil je weten waar je in Nederland de grootste en leukste kerstmarkten kunt vinden? Dan zit je hier goed. In dit artikel hebben we namelijk de 11 grootste kerstmarkten in Nederland voor je op een rijtje gezet.


1. Dordrecht

De grootste kerstmarkt van ons land vind je in de stad Dordrecht. Deze markt vindt plaats in de historische binnenstad, duurt drie dagen en wordt meestal ergens halverwege december gepland. Tijdens het rondstruinen over deze markt kun je honderden verschillende kraampjes bezoeken, loop je onder andere langs de haven, wordt er op meerdere plekken voor muziek en theater gezorgd en kun je genieten van heerlijk eten en een hoop gezelligheid. Meer informatie over de kerstmarkt in Dordrecht en op welke dagen je deze markt kunt bezoeken, kun je op de website van Kerstmarkt Dordrecht vinden.


2. Valkenburg

Wat is er feestelijker dan een kerstmarkt bezoeken die zich ín een grot bevindt? In het prachtige en altijd gezellige Valkenburg is dat mogelijk. In de periode voorafgaand aan kerst worden er grote ondergrondse kerstmarkten georganiseerd in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Een bijzondere ervaring die je als liefhebber van kerstmarkten eigenlijk wel een keer ervaren moet hebben. Wil je weten wanneer je deze kerstmarkten kunt bezoeken? Dan kun je op de website van Kerststad Valkenburg alle informatie vinden die je nodig hebt.


3. Haarlem

In de stad Haarlem wordt jaarlijks een van de grootste kerstmarkten van de Benelux georganiseerd. Deze markt vindt meestal in een van de eerste weekenden van de maand december plaats. Tijdens je bezoek aan deze markt kun je maar liefst langs 300 kraampjes struinen. Geniet er van de muziek, de gezelligheid en de prachtige locatie van de markt (Grote Markt). Op verschillende locaties in de stad zullen koren kerstliederen ten gehore brengen. Het is dan ook niet voor niets dat deze markt al eens de prijs voor de beste kerstmarkt van Nederland heeft gewonnen. Wil je meer weten over de kerstmarkt in Haarlem? Dan kun je online alle informatie vinden die je nodig hebt.


4. Maastricht

In de prachtige stad Maastricht kun je de hele maand december genieten van een supergezellige kerstmarkt op het Vrijthof. En in de hoofdstad van Limburg weten ze hoe ze van deze markt een waar spektakel kunnen maken. Struin langs de prachtige versierde chalets vol leuke spullen. Ga schaatsen op de overdekte schaatsbaan. Maak een ritje in het reuzenrad. En geniet van heerlijk eten en een hoop gezelligheid. Wil je weten wat je absoluut niet mag missen, wanneer je de markt kunt bezoeken en wat het dagprogramma is op de dag dat jij naar Maastricht af zal reizen? Op de website van Kerstmarkt in Maastricht kun je alles vinden over deze markt.

https://nl.pinterest.com/pin/322640760792095717/


5. Arnhem

Ook in Arnhem wordt er jaarlijks een grote kerstmarkt georganiseerd. Deze kerstmarkt wordt ook wel ‘de grootste kerstmarkt van het oosten’ genoemd. De markt vindt plaats in het centrum van de stad. Dwaal door de straten en langs de kraampjes met koopwaar. Geniet van de gezellige muziek en de liederen van de kerstkoren, en ga schaatsen op de gezellige schaatsbaan. Wil je weten wanneer het mogelijk is om deze markt te bezoeken, of ben je op zoek naar andere informatie? Online kun je alle informatie vinden die je zoekt.


6. Den Haag

In Den Haag wordt jaarlijks de Royal Christmas Fair georganiseerd. Deze gezellige kerstmarkt wordt in het centrum gehouden en duurt 12 dagen. Hoewel deze markt qua omvang minder groot dan bovenstaande markten is, is hij qua bekendheid wel heel groot. Geniet van heerlijk eten en drinken. Bezoek met de kinderen de kinderkerstmarkt, die speciaal voor hen gehouden wordt. En geniet van optredens, muziek en een hoop gezelligheid. Meer informatie over de kerstmarkt in Den Haag vind je op de website van de Royal Christmas Fair.

View this post on Instagram

KERSTHUISJES Eind december vult het Lange Voorhout zich weer met enorm veel kersthuisjes met de mooiste (kerst)producten tijdens de Royal Christmas Fair. Goed nieuws: er zijn nog een paar huisjes beschikbaar. Dus heb jij een uniek, ambachtelijk, onderscheidend product waarvan je haast zeker weet dat we dit niet al bij een andere standhouder tegenkomen? En ben jij ervan overtuigd dat jij ab-so-luut niet mag ontbreken in ons veelzijdige aanbod? Of ken jij iemand waarvan je écht vindt dat hij/zij niet op deze bijzondere kerstmarkt mag ontbreken? Mail dan naar: admin@royalchristmasfair.nl en misschien ben jij er wel bij straks van 14 tot en met 23 december aan het Lange Voorhout! Fijn weekend allemaal! . #royalchristmasfair #langevoorhout #denhaag #thehague #thisisthehague #behague #070 #denhaagtogo #denhaagcentrum #kerstmarkt #kerstmis #kerst #dagjeweg #standhouders #kersthuisjes #markt #christmas #christmasfair

A post shared by Royal Christmas Fair (@royalchristmasfairthehague) on


7. Leiden

De kerstmarkt in Leiden is misschien wel een van de meest bijzondere in dit rijtje. Deze markt vindt namelijk plaats op het water. Het is de enige drijvende kerstmarkt van ons land en daardoor zeker het bezoeken waard. Op de markt vind je meer dan 70 versierde chalets, waarin de koopwaar van de marktlieden is uitgestald. Daarnaast is er op de kade ook van alles te beleven. Zo is er bijvoorbeeld een heuse kermis te vinden. Om de markt te bezoeken, heb je iets minder dan twee weken de tijd. Meer weten over deze drijvende markt in Leiden? Online kun je alle informatie vinden die je zoekt.

https://nl.pinterest.com/pin/382031980889589515/


8. Heemskerk

De Castle Christmas Fair in Heemskerk is een van de grootste kerstmarkten van Noord-Holland. De locatie van deze markt is misschien nog wel het leukst, de markt vindt namelijk plaats op het landgoed van een eeuwenoud slot. Geniet van een kerstmarkt in een sprookjesachtige setting, van heerlijk eten en warme drankjes. Van muziek en van veel verschillende kraampjes. En van een hoop gezelligheid in en om het kasteel. Meer informatie over deze kerstmarkt kun je op de website van de Castle Christmas Fair vinden.


9. Deventer

In Deventer kun je een wel heel bijzondere kerstmarkt bezoeken. De kerstmarkt in deze stad valt namelijk tegelijk met het Dickens Festijn. De personages uit de boeken van Charles Dickens komen op dit festijn volledig tot leven. Geniet van verklede mensen, van muziek en theater en van de gezellige stalletjes die je onder andere in de kerk vindt. Na het struinen over de markt kun je plaatsnemen op een van de verwarmde terrassen om te genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Meer informatie over deze bijzondere kerstmarkt kun je online vinden.

https://nl.pinterest.com/pin/797207571519093258/


10. Utrecht

Nog een plek waar je kunt genieten van een bijzondere kerstmarkt in een kasteel, is bij Kasteel de Haar in Utrecht. Hier wordt jaarlijks de Country & Christmas Fair gehouden. Op deze gezellige markt op een prachtige locatie kun je niet alleen genieten van heerlijke eten en bijzondere kerstspullen, maar ook van brocante en sieraden. De kraampjes zijn stuk voor stuk verwarmd, wat erg prettig is als de temperaturen laag zijn. En het Dickens-koor zorgt voor prachtige live muziek. Deze kerstmarkt vindt vaak aan het einde van november plaats en duurt ongeveer een dag of vijf. Wil je meer weten over deze kerstmarkt? Check dan de website van Country & Christmas Fair.


11. Amsterdam

Natuurlijk mag onze hoofdstad niet in dit lijstje ontbreken. Op het Museumplein wordt in de periode rond kerst een grote schaatsbaan gemaakt. De schaatsbaan, die voor het Rijksmuseum ligt, zorgt voor een hoop plezier voor het hele gezin. Naast de schaatsbaan wordt er ook een kerstmarkt georganiseerd op het plein. Daarnaast kun je op nog meer pleinen in de stad genieten van kraampjes en schaatsbanen. De gehele binnenstad is prachtig versierd. En op de Dam tref je daarnaast een reusachtige kerstboom aan. Er worden in de stad diverse kerstmarkten en evenementen georganiseerd, waaronder De Amsterdamse Winterparade in de RAI. Ook vindt in de hoofdstad de hoogste kerstmarkt van Nederland plaats op het Ramada Apollo Amsterdam Centre hotel. Meer informatie over de verschillende markten, schaatsbanen en evenementen die rond de feestdagen in Amsterdam georganiseerd worden, kun je online vinden.


De grootste kerstmarkten van Nederland

Als je dol bent op het bezoeken van kerstmarkten, dan heb je in Nederland een hoop plekken waar je kunt genieten van de gezelligheid en leuke kraampjes. Bezoek de grote kerstmarkten in Dordrecht en Haarlem. Of ga naar een markt op een bijzondere locatie, zoals de kerstmarkt in de grotten van Valkenburg of een van de kerstmarkten die plaatsvinden in en om een kasteel. Ook de enige drijvende kerstmarkt van ons land bezoeken, is natuurlijk erg leuk. Daarnaast vind je in de grotere steden uiteraard ook diverse kerstmarkten. Zo kun je onder andere in Arnhem, Maastricht en Den Haag genieten van zo’n markt. In Deventer combineer je het bezoeken van de kerstmarkt met het genieten van het bekende Dickens Festijn. Wil je meer weten over bovenstaande kerstmarkten? Dan kun je online alle informatie vinden die je zoektfoto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag