Kerstmarkt Nordhorn; alles wat je moet weten voor een bezoek

Kerstmarkt Nordhorn; alles wat je moet weten voor een bezoek

Laatst bijgewerkt: 24 augustus 2018

Het bezoeken van een gezellige kerstmarkt is de perfecte manier om alvast in de stemming te komen voor de kerstdagen. De kerstmarkt in het Duitse stadje Nordhorn is daar heel geschikt voor, want deze markt is heel gezellig en sfeervol. Je vindt er veel vermaak en lekkers voor zowel kinderen als volwassenen. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd. Nordhorn ligt vlakbij Nederland en kan vanuit ons land snel en makkelijk met de auto worden bereikt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over je bezoek aan de kerstmarkt van Nordhorn.


Waar ligt Nordhorn?

Nordhorn is een stad in Duitsland op nog geen 10 kilometer van de grens. Nordhorn ligt ongeveer ter hoogte van Almelo, waardoor dit stadje vanuit heel Nederland prima te bereiken is. Het is dus altijd een geschikte keuze als je een traditionele Duitse kerstmarkt wilt bezoeken.

Nordhorn is een gezellige stad met iets meer dan 50.000 inwoners. Het heeft een sfeervol centrum waar de meanderende rivier De Vechte dwars doorheen stroomt. Ook de typisch Duitse vakwerkhuizen en de vele gezellige winkeltjes zorgen voor een prettige uitstraling.

Het centrum is een voetgangersgebied waardoor je er lekker ontspannen kunt wandelen. Maar ook fietsers zijn in Nordhorn zeer welkom en treffen er een uitgebreid netwerk van fietspaden aan, die net zoals in Nederland met paddenstoelen zijn bewegwijzerd.

Naast een centrum waar je heerlijk kunt winkelen vind je in Nordhorn ook een mooie dierentuin, een cultuurcentrum met een grote (gemeentelijke) kunstgalerie en enkele grote winkelcentra. Ook buiten de adventsperiode zijn die absoluut een bezoekje waard.


Kerstmarkt in het centrum van Nordhorn

Elk jaar wordt van eind november tot eind december net zoals in veel andere Duitse steden een kerstmarkt gehouden in Nordhorn. Deze kerstmarkt staat bekend om zijn gezelligheid want het is een kleinschalige en dus heel knusse markt in het pittoreske stadscentrum. Het is er niet zo massaal als bij grotere kerstmarkten waardoor je hier nog sneller in een gezellige kerstsfeer komt. Wanneer de schemering invalt wordt de markt nog sfeervoller, want alles wordt verlicht met vele duizenden lampjes.

De markt bestaat uit een combinatie van kraampjes en houten hutjes, waar je onder meer ambachtelijke kunst kunt bewonderen en van allerlei verschillende lekkernijen zoals wafels, braadworst en warme drankjes zoals glühwein kunt genieten. De toegang is helemaal gratis en je kunt er al vanaf ‘s middags 13.00 uur terecht. Let wel op dat de markt op kerstavond en op beide kerstdagen gesloten is.

Wat de Kerstmarkt van Nordhorn nog interessanter maakt is dat de kraampjes niet de hele maand door dezelfde personen worden uitgebaat. Daardoor wisselt het aanbod per dag en kun je heel verrassende spullen tegenkomen. Zo huren lokale kunstenaars bijvoorbeeld niet de hele maand een kraampje maar slechts enkele dagen. Zo is het aanbod dus heel afwisselend en is er elke dag wel weer iets unieks te zien!

Een groot deel van het leven in Nordhorn speelt zich net als vroeger nog steeds op en rond de rivier De Vechte af. Tijdens de kerstmarkt kun je daarom ook een boottochtje maken over deze mooie rivier. Tijdens zo’n zogenaamde Punch Tocht vaar je met een sloep door het stadje en geniet je ondertussen van een lekker glaasje glühwein. Ook de kinderen worden niet vergeten want voor hen is er een speciale kinderpunch.


Ook kerstmarkt in de dierentuin van Nordhorn

Extra leuk aan de kerstmarkt in Nordhorn is dat er naast de markt in het centrum van het stadje ook nog een tweede kerstmarkt is bij de dierentuin. Die duurt korter dan de kerstmarkt in het centrum en wordt meestal in de eerste helft van december gehouden. Op deze kerstmarkt komen elk jaar ongeveer 25.000 bezoekers af.

Je vindt in het restaurant en op de parkeerplaats van de dierentuin meerdere leuke kraampjes. Er is daarbij veel aandacht besteed aan vermaak voor kinderen maar er zijn ook een aantal kraampjes te vinden met ambachtelijke kunst die vooral bij volwassenen aan zal spreken. Uiteraard kan er ook genoten worden van allerlei lekkernijen voor jong en oud.

De dierentuin van Nordhorn zelf is ook in het winterseizoen nog zeker een bezoekje waard. Je kunt er meer dan 1.700 dieren bewonderen waaronder meerdere bedreigde diersoorten. Het park is bovendien relatief goedkoop, want volwassenen betalen nog geen € 9,-, kinderen t/m 4 jaar mogen gratis naar binnen en kinderen van 5 t/m 16 jaar kosten slechts € 4,50.


Activiteiten en evenementen

Rondom de kerstmarkt worden allerlei evenementen georganiseerd zodat elk bezoekje uniek is:

  • Elke zondag staat de kerstmarkt in het teken van traditionele ambachten. Er worden dan bijvoorbeeld adventskransen en mooie raamversieringen gemaakt. Ook wordt er echt glas in lood gesmolten en kunnen er mooie kunstwerkjes worden geproduceerd met de figuurzaag.
  • Op 5 december bezoekt Sinterklaas samen met Zwarte Piet de kerstmarkt van Nordhorn tijdens de Nicolausoptocht. Hij komt via de rivier De Vechte aan en maakt dan een rondje door de binnenstad. Dat is dus een hele leuke dag om met kinderen de kerstmarkt van Nordhorn te bezoeken. Diezelfde avond wordt ook het Nicolaus Knobeln gespeeld, een dobbelspel waar je leuke prijzen mee kunt winnen.
  • Elke dinsdag in december is speciaal voor kinderen bedoeld. Alle attracties voor kinderen (zoals de draaimolen) zijn dan extra goedkoop, evenals alle lekkernijen waar kinderen zo dol op zijn.
  • Af en toe komt als verrassing de Kerstman zelf ook op bezoek. Wanneer kinderen voor hem een liedje zingen of een rijmpje opzeggen krijgen ze een leuk cadeautje.

Naar Nordhorn reizen

Omdat de kerstmarkt in Nordhorn niet zo grootschalig en populair is als andere kerstmarkten in Duitsland is het vrijwel niet mogelijk om een georganiseerde busreis te boeken voor je bezoek. Maar doordat het stadje zo dicht bij de Nederlandse grens ligt is het toch heel makkelijk te bereiken.

De auto is daar de beste keus voor want Nordhorn is (nog) niet per trein te bereiken. Er zijn vergevorderde plannen om de treindienst tussen Coevorden en Nordhorn weer in bedrijf te nemen, maar tot die tijd kun je de stad het beste nog met de auto bezoeken.

Parkeren kan eenvoudig in of rond het autovrije centrum. Volg wanneer je snelweg hebt verlaten de bordjes naar het centrum om vanzelf bijvoorbeeld in de grote parkeergarage of een van de parkeerplaatsen rond het centrum terecht te komen. De kerstmarkt is daarna altijd makkelijk te voet te bereiken.


Kerstinkopen in Nordhorn

Het gezellige stadje Nordhorn leent zich ook uitstekend om alvast wat van je kerstinkopen te doen. Naast de vele leuke winkels in het gezellige stadscentrum kun je namelijk ook bij enkele grote winkelcentra terecht.

Het grootste daarvan is de Vechte Arkaden en die staat gewoon middenin het centrum. Ook als het wat minder weer is kun je daar naar hartenlust shoppen want je vindt er verschillende winkels met mode, schoenen en sportartikelen.

Een ander groot winkelcentrum is Rawe Ring Center dat net buiten het voetgangersgebied van het centrum ligt. Ook hier vind je veel mode en schoenen, maar ook een drogist, supermarkt, bouwmarkt, restaurant, ijssalon en nog veel meer.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag