Alles wat je moet weten over de kerstmarkt in Münster

Alles wat je moet weten over de kerstmarkt in Münster

Laatst bijgewerkt: 9 augustus 2018

Er is niets wat je zo goed in kerstsfeer brengt als het bezoeken van een sfeervolle kerstmarkt. En ook al worden er daar steeds meer van ook in Nederland georganiseerd, voor de leukste en grootste kerstmarkten moet je toch echt in Duitsland zijn. In Münster bijvoorbeeld, want deze mooie oude stad heeft een van de gezelligste markten van Duitsland en is ook nog eens heel goed te bereiken vanuit Nederland.

Als je zelf ook wel eens met vrienden, vriendinnen of met het hele gezin naar de kerstmarkt in Münster wilt gaan dan lees je hier alle belangrijke informatie over je bezoek. Waar je de kerstmarkt vindt bijvoorbeeld, maar ook hoe je het makkelijkst en voordelig naar Münster reist. Zo verloopt je bezoek zo soepel mogelijk en kun je zo lang mogelijk genieten van de heerlijke kerstsfeer, de mooie kraampjes en natuurlijk ook van de lekkerste Duitse hapjes en drankjes.


Waar ligt Münster en wat kun je er doen?

blank

Münster is een oude en erg fraaie stad in Duitsland die ter hoogte van Arnhem ligt en zich op ongeveer 50 km van Enschede bevindt. Het is in de eerste plaats een universiteitsstad maar heeft ook toeristen veel te bieden. De prachtige binnenstad bijvoorbeeld met onder meer de indrukwekkende Dom en vele andere monumenten zoals kerken, kastelen en burchten. Maar ook de dierentuin Allwetterzoo, waar je alle dieren van heel dichtbij kunt bekijken, is erg de moeite waard. Van eind november tot eind december draait het in de stad echter voornamelijk om de sfeervolle kerstmarkt die in de historische binnenstad wordt gehouden.


Hoe ziet de kerstmarkt van Münster eruit?

De kerstmarkt in Münster bestaat eigenlijk uit vijf verschillende markten die op verschillende plekken in het centrum worden gehouden. Door van de ene markt naar de andere te wandelen kun je dus ook de fraaie binnenstad zelf goed bekijken.

Tussen de prachtige oude gebouwen zorgen de meer dan 300 kerstkraampjes voor een unieke kerstsfeer. Goed voor urenlang rondslenteren en natuurlijk lekker eten en drinken. Dat valt goed in de smaak, ook bij Nederlanders, want elk jaar komen er ongeveer 1 miljoen bezoekers op de kerstmarkt af.

Prinzipalmarkt

De Prinzipalmarkt is de oudste kerstmarkt in Münster. Je vindt hem bij het statige stadhuis. Behalve de vele hapjes en drankjes die je hier kunt nuttigen gaat het bij de Prinzipalmarkt vooral om het bekijken van veel mooie sieraden en andere kunstvoorwerpen. Waarbij je natuurlijk ook altijd van harte welkom bent om tot een aankoop over te gaan.

Aegidii Weihnachtsmarkt

Bij de Aegidiiweihnachtsmarkt geniet je direct van een sprookjesachtige sfeer. Daar wordt onder meer voor gezorgd door de schitterende kerststal en een prachtig versierde houten piramide van 6 meter hoog. Daarnaast zorgt het klokkenspel om het half uur voor sfeervolle kerstmuziek.

Giebelhüüskesmarkt

De Giebelhüüskesmarkt is de jongste kerstmarkt van de stad en staat in het teken van ambachtelijke kunst. De markt ligt voor de Überwasserkirche, een Gotische kerk die een mooi uitzicht biedt op de imposante Dom van Münster. Naast de kunstzinnige kraampjes geniet je ook hier natuurlijk van tal van lekkernijen.

Lichtjesmarkt St. Lamberti

De Lichtermarkt (Lichtjesmarkt) St. Lamberti wordt opgebouwd voor de St. Lambertikerk. De grootste blikvanger is de meer dan 20 meter hoge kerstboom, maar deze markt doet ook vooral zijn naam eer aan omdat hij zo mooi en sfeervol is verlicht met duizenden lampjes.

Kiepenkerl Kerstdorp

Het Kerstdorp Kiepenkerl ligt rond het gelijknamige monument. Hier kun je heerlijk genieten van allemaal traditionele hapjes zoals de reibekuchen, aardappelkoekjes die Duitsers veel eten tijdens Kerst. Maar natuurlijk kun je hier ook smullen van een echte Duitse bratwurst.


Hoogtepunten van de kerstmarkt

Gedurende de adventsperiode worden er ook speciale evenementen georganiseerd op de kerstmarkt:

  • Kinderen kunnen meedoen aan het alternatieve kinderprogramma. Dat wordt gehouden in kinderopvang Maxi-Turm gelegen aan de Prinzipalmarkt. Dat is leuk voor de kinderen, maar wellicht ook voor de ouders wanneer die graag even samen over de markt willen struinen.
  • Een in kerstsfeer gehulde rode dubbeldeksbus rijdt rondjes door het centrum van de stad. Deze zogenaamde Christkindel-Münsterbus laat zijn passagiers alle mooie plekken van de stad zien.
  • De markt wordt feestelijk geopend met muziek op de hoek van de Prinzipalmarkt en de St. Lamberti. Wanneer dit precies plaatsvindt kun je lezen op de website. Daar zie je ook wanneer het bekende adventszingen wordt gehouden.

Wanneer je meer wilt weten over de evenementen die plaatsvinden tijdens de adventsperiode, of natuurlijk over de stad zelf, dan kun je terecht bij het VVV-kantoor aan de Heinrich-Brüning Straße nummer 9.


Hoe reizen naar Münster?

Je kunt op verschillende manieren naar Münster reizen. De auto is een prima optie, maar als je liever zelf niet hoeft te rijden (zodat je bijvoorbeeld ook gewoon van de glühwein kunt genieten) kun je ook kiezen voor de trein of de bus.

Met de auto

Wanneer je met de auto naar Münster gaat doe je er natuurlijk goed aan om je ideale route kort voor vertrek te checken via je favoriete routeplanner. De stad ligt ingeklemd tussen belangrijke snelwegen en is dus prima bereikbaar. Bij een normale verkeerssituatie doe je er vanaf Utrecht iets meer dan 2 uur over.

Parkeren is geregeld via een automatisch systeem met borden waarop je precies af kunt lezen waar je heen kunt om te parkeren en of daar nog parkeerplaatsen vrij zijn. Dat is dus heel handig als je met de auto tot aan het centrum wilt rijden.

Let er wel op dat het centrum van de stad een milieuzone is en dat je daar dus over een groene milieusticker moet beschikken om de stadskern binnen te mogen rijden. In het centrum gaat het daarnaast vaak ook om betaald parkeren.

Een alternatief is om een P+R op te zoeken net buiten de stad en dan met het openbaar vervoer naar het centrum te reizen. Dan heb je geen speciale milieusticker nodig en dit heeft als bijkomend voordeel dat het parkeren zelf daar vaak gratis is.

Met de bus

Speciaal voor de kerstmarkt worden er busreizen naar Münster georganiseerd. Verschillende reisorganisaties bieden dit aan, zoals OAD en Kras. De prijs voor een retourtje verschilt per aanbieder en waar je opstapt, maar kost gemiddeld ongeveer tussen de 15 en 25 euro. De bussen worden speciaal voor eendaagse bezoeken ingezet. Ze vertrekken dus mooi op tijd en gaan ook niet al te vroeg weer terug, zodat je altijd veel tijd in Münster kunt doorbrengen.

De internationale bussen van Flixbus doen Münster ook aan en dit kan een goed alternatief zijn, afhankelijk van de plek waar je op kunt stappen. Wanneer je in staat bent in Enschede de Flixbus te pakken betaal je in het meest voordelige geval slechts 10 euro voor een retourtje. Check dit zelf voor je eigen opstapplaats op de website van Flixbus.

Met de trein

Je kunt ook met de trein naar Münster reizen. Vanaf Utrecht doe je daar ongeveer 2 en een half uur over en je reist dan over Enschede. Als je in een ander deel van Nederland woont kan het aantrekkelijker zijn om via andere routes te reizen. De beste route en ticketprijzen vind je op de website van NS International.

De prijs voor je tickets hangt af van het tijdstip waarop je reist maar voor 40 euro kun je heen en terug zijn. Boek wel vroeg, want de kerstmarkt in Münster is populair dus je hebt kans dat de goedkoopste kaartjes al weg zijn als je kort van tevoren boekt.

Het grote voordeel van reizen met de trein is dat het hoofdstation van Münster midden in het centrum ligt en dus stap je altijd dicht bij de kerstmarkten uit.


Hoe veilig is het bezoeken van de kerstmarkt?

Wanneer je tegenwoordig in Duitsland naar een groot evenement zoals een kerstmarkt gaat dan is het altijd goed om met de veiligheid rekening te houden. Er wordt in Münster veel aan beveiliging gedaan. Geüniformeerde agenten en politie in burger houden toezicht op de markten en de stad als geheel. Als bezoeker krijg je hier gelukkig niet zoveel van mee en daarom is het op de markt nog even druk en sfeervol als vanouds. Dat hoeft dus zeker geen reden te zijn om niet voor de kerstdagen naar Münster af te reizen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag