Wat zijn de leukste kerstmarkten in België?

Wat zijn de leukste kerstmarkten in België?

Laatst bijgewerkt: 24 december 2018

Een kerstmarkt bezoeken is één van de leukste manieren om er even uit te zijn tijdens Kerst. Samen met je familie, kinderen of vrienden dompel je je helemaal onder in de Kerstsfeer. Je vindt er allerlei leuke kraampjes en lekkernijen. Bij veel Kerstmarkten vinden er ook andere spektakels plaats zoals festivals, optredens of tentoonstellingen. In België kan je gezellige Kerstmarkten bezoeken in het buitenland, maar vlakbij je huis. Wij zetten onze favorieten voor jou op een rij. Veel plezier!


Waarom is het juist zo leuk om in België een Kerstmarkt te bezoeken?

Nederlandse Kerstmarkten zijn al mooi, maar sommige mensen zeggen graag dat ze er in België net wat meer van weten. De Belgische steden ademen één en al magische Kerstsfeer uit. Veel Kerstmarkten kan je makkelijk bezoeken met de NS International, waarbij je meestal meteen uitstapt in het centrum van desbetreffende stad. In België zal je meer Kerst in de ‘hele stad’ ervaren dan in Nederland. Vaak versieren ze in het buitenland de steden compleet, waardoor het winter wonderlandschap extra betoverend is.

Tot slot ervaar je in België meer een vakantiegevoel dan in ons eigen land, maar op veel plekken is de taal hetzelfde. Dat maakt een Kerstmarkt in België geen grote of lastige onderneming, ook niet als je kinderen hebt. Daarom hebben we de mooiste kerstmarkten op een rij gezet: 7 door heel België.


Kerstmarkt Winterpret in Brussel

Winterpret is een Kerstmarkt en festival in één. De stad is (terecht) erg trots op dit evenement. Kerstmarkt Winterpret heeft meer dan 200 chalets met winkeltjes en lekkernijen. Op het Muntplein vindt je een overdekte schaatsbaan om je uit te leven en op de Grote Markt vindt er een kerstboom, klank en lichtshow plaats. Er zijn zelfs kermisattracties, zoals een draaimolen en reuzenrad. Zowel met kinderen als met vrienden kan je je hier uitstekend vermaken. Vergeet vooral ook de glühwein niet, waar ze ook in België erg goed in zijn.
Wat vind je nog meer op deze betoverende Kerstmarkt:

 • circusacts
 • muziekopvoeringen
 • tentoonstellingen
 • kleurrijke kraampjes.

Qua looptijd van dit evenement zijn er genoeg mogelijkheden om te komen genieten. De toegang is gratis en het evenement is elke dag geopend.

Kerstmarkt Winterpret vindt plaats op de volgende locaties in Brussel:

 • Grote Markt
 • Muntplein
 • Beurs
 • Sint Katelijneplein
 • Vismarkt.

blank


Kerstmarkt in Antwerpen

Winkelen in Antwerpen mag je niet missen. Wist je al dat de Kerstmarkt in Antwerpen ook de moeite waard is? Snuffel rond bij de gezellige kraampjes vol leuke (kerst) spulletjes en drink gezellig een glaasje glühwein. Er is ook een schaatsbaan op deze kerstmarkt. Schaatsen kan je zelf meenemen of ter plekke huren. De Kerstmarkt in Antwerpen is één van de grootste en mooiste kerstmarkten van België. De locatie is daarom uitgebreid van alleen de Groenplaats, naar andere straten en pleintjes.
De locatie van de kerstmarkt is op de volgende plaatsen:

 • Groenplaats
 • Steenplein
 • De Suikerrui
 • De Grote Markt
 • De Handschoenmarkt

Andere leuke bezienswaardigheden en activiteiten van de Kertmarkt in Antwerpen zijn:

 • Interactief Openlucht terras
 • Reuzenrad
 • Zingende Kerstbomen op het Handschoenplein
 • Minigolf in een winterlandschap met een gezellige bar.
 • Kunstwerk IGLOO Mistletoo
 • Tubing (met een band naar beneden roetsjen op een winterse glijbaan).

De Kerstmarkt is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur en in de weekends is de markt vaak tot later op de avond open.


De Gentse Winterfeesten

Minder groot dan de Kerstmarkten in Antwerpen en Brussel, zijn de Gentse Winterfeesten. Als je graag een kerstspektakel opzoekt, maar niet al te groot, dan zal je het bij de Gentse Winterfeesten zeker naar je zin hebben. De bijna 150 kraampjes, het dennenbos en de schaatsbaan maken de Gentse Winterfeesten tot een prachtig Kerstevenement.

De Winterfeesten in Gent hebben als locatie de Korenmarkt, het E. Braunplein en het Sint-Baafsplein.


De Leuvense Kerstmarkt

De Leuvense Kerstmarkt mag niet ontbreken op het lijstje van de leukste Kerstmarkten in België. Je kan allerlei lekkernijen inslaan en originele cadeautjes vinden in de 170 kraampjes van deze markt. De kruidige geuren van vanille, kaneel en glühwein komen je tegemoet. Eet thuis vooral niet teveel, want op de Leuvense Kerstmarkt krijg je gegarandeerd honger. Ook voor vintage, handwerk, kerstversiering en verzorgingsproducten en Kerstspullen kan je er heerlijk winkelen.  Er is nog veel meer te zien voor jong en oud op deze knusse kerstmarkt.
Bijkomen kan je in het Grand Café Rudolf. Drink er Kerstleffe van het vat of één van de speciale koffies of cava.


Winter in het park in Oostende

Een kleinere, maar ook erg mooie Kerstmarkt in België is Winter in het Park in Oostende. Meer dan 50 chalets met lokale en internationale delicatessen, kleding en interieur zorgen ervoor dat je ogen (en neus) tekort komt. Er zijn ook leuke chalets voor kinderen. Verder zijn er verschillende winterbars waar je kan bijkomen van het rondneuzen, feesten of van de kou.
Nieuw dit jaar is de schaatsbaan in Oostende, met een oppervlakte van 1151 m2.  Jong en oud kunnen hier genieten van een rondje schaatsen.

De kerstmarkt is gratis en goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Village de Noël, Luik

Luik wordt ook wel de Kerststad genoemd. Hier tref je één van de grootste kerstmarkten in België. Village de Noël in Luik is niet zomaar een Kerstmarkt, maar zoals de naam al zegt, een echt kerstdorp. Village de Noël wordt dan ook ‘ouderwets’ door de burgemeester en raadsleden georganiseerd. Wat kan je verwachten van Village de Noël? In elk geval 200 chalets met lekkernijen en handgemaakte snuisterijen. Ook is er een reuzen sleehelling, een reuzenrad en zullen muzikanten en artiesten op straat en op het podium hun kunsten vertonen.

De Kerstmarkt neemt een belangrijke plaats in voor de bewoners van Luik. De sfeer op Village de Noël is dan ook authentiek, vol humor en hartelijk.


Winterland Hasselt

Ook Winterland Hasselt verdient een plaatsje bij onze ‘Leukste Kerstmarkten van België.’ Uniek van Winterland Hasselt is het huis van de Kerstman. Hier kan het hele gezin zien hoe druk de Kerstman het heeft op de Noordpool! Ook Sinterklaas komt Hasselt een bezoek brengen. Op 28 november komt hij aan in Winterland!

De markt op het Kolonel Dusartplein bestaat uit meer dan 80 deelnemers uit 9 verschillende landen. Je vindt er dus veel bijzondere specialiteiten en lekkernijen.
Wat is er verder te doen in Winterland:

 • Sinterklaas vieren op 28 november
 • Dansavonden
 • Schaatsen
 • Mega glijbaan
 • Spookhuis Christmas Thriller
 • Eten en drinken in het Grand Café, de Aspen Lounge en de Spiegeltent.

Er zijn tickets verkrijgbaar vanaf 6 euro en je kan meteen wat plekjes op de schaatsbaan reserveren!


Welke Kerstmarkt wil jij bezoeken?

Er is bij elke Kerstmarkt genoeg te beleven, voor jong én oud! Misschien leuk om te weten is dat er bij de meeste Kerstmarkten leuke arrangementen zijn voor grotere feesten zoals bedrijfsfeesten. Deze staan veelal aangegeven op de website van desbetreffende kerstmarkt.
Wil je met je partner, gezin of vrienden overnachten in de buurt van een kerstmarkt, boek dan tijdig een accommodatie. Rond de feestdagen zitten de hotels snel vol!foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag