Wat is de grootste kerstmarkt in Duitsland?

Wat is de grootste kerstmarkt in Duitsland?

Laatst bijgewerkt: 18 oktober 2018

Kerst, één van de gezelligste seizoenen van het jaar. Een seizoen vol kaarsen, gezellige lampjes, glitters, glühwein, heerlijk eten, vrienden en familie en nog veel meer. Al deze facetten komen samen op een van de leukste dagjes weg tijdens de kerstdagen… Een Duitse kerstmarkt! Wil jij weten hoe het is om een écht grote, Duitse kerstmarkt te bezoeken?

In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Wat is de grootste kerstmarkt van Duitsland?”. Uiteraard zullen we ook de kleinere markten uitlichten! Dus… Wie trakteer jij straks in ons buurtland op een broodje bratwurst?


Aanbiedingen voor een kerstmarkt met overnachting:


Cologne: de grootste Duitse kerstmarkt

Wanneer is een kerstmarkt ‘de grootste’ van Duitsland? Er zijn meerdere manieren om dat te meten. Het aantal vierkante meters, het aantal stalletjes, de totale omzet of het totale bezoekersaantal? In dit artikel tellen we alle factoren een beetje bij elkaar op. Met 4 miljoen bezoekers per jaar staat Cologne samen met Dortmund op nummer 1 van ‘grootste kerstmarkt van Duitsland’. Hoewel Cologne meerdere kerstmarkten heeft, is de kerstmarkt naast de Cologne kathedraal (de grootste van Duitsland!). Samen met de gigantische kerstboom vormt dit een bijzondere locatie om glühwein te drinken en lekkere hapjes te scoren.


Hoogste kerstboom staat in Dortmund

Een andere hele grote kerstmarkt in Duitsland is die in Dortmund. Deze markt trekt onder andere veel bezoekers doordat hier de grootste kerstboom van Duitsland te bewonderen is. Op moment van schrijven, is deze kerstboom maar liefst 45 meter hoog. Compleet versierd met verlichting, wat een werk moet dat zijn geweest! Maar de kerstboom is niet het enige dat groots is, want ook de opzet van de kerstmarkt is enorm. Zo heb je honderden stalletjes waar je eten, drinken en souvenirs kunt kopen.


Berlijn’s talloze kerstmarkten

Berlijn heeft ongeveer 70 kerstmarkten, de ene iets officiëler dan de andere, maar toch… Iedereen die op zoek is naar een klassieke, Duitse kerstervaring is in Berlijn aan het goede adres. Het is überhaupt al een hele leuke stad voor een stedentrip, al helemaal in de kerstvakantie, als alles zo gezellig is aangekleed. Aangezien dit artikel gaat over de ‘grootste kerstmarkt van Duitsland’, zoomen we even in op twee grote en leuke kerstmarkten van Berlijn. Allereerst de Gendarmenmarkt, waar culinaire verleidingen op je staan te wachten. Daarnaast is er veel entertainment aanwezig, bijvoorbeeld van acrobaten, jongleurs, vuurwerkstunters, dansgroepen, muziekensembles en nog veel meer. De tweede markt die we willen benoemen is de Lucia Christmas Market, dat is ‘net weer even wat anders’. Deze markt doet namelijk Scandinavisch aan en wijkt in die zin af van de Duitse kerstmarkt zoals wij die kennen. Opzich hartstikke leuk, want er hangt een intieme sfeer en het is een unieke kerstervaring.


Vier traditioneel kerst op de kerstmarkt van Dresden

Ben je niet alleen op zoek naar de grootste, maar ook naar de oudste kerstmarkt van Duitsland? Reis dan af naar Dresden, waar de eerste kerstmarkt in 1434 werd gehouden. Deze markt wordt van oorsprong de Striezelmarkt genoemd. Sindsdien is er meer dan genoeg tijd geweest om dit concept verder te perfectioneren, tot een van de gezelligste kerstmarkten van Duitsland! Omdat deze kerstmarkt aan de rivier Elbe ligt, is het een sprookjesachtig gezicht. Het is dan ook reuzegezellig om samen met je partner tussen de marktjes te lopen en te genieten van de lichtjes en de gezellige kraampjes.

Wil je nog wat records breken terwijl je een kerstmarkt bezoekt? Dat gaat absoluut gebeuren op de Striezelmarkt. Hier staat de hoogste notenkraker ter wereld. Maar dat niet alleen, deze kerstmarkt pronkt ook met de grootste kerstpiramide ter wereld. Verder vind je hier allerlei gave, traditionele kerstfiguren. Verder koop je hier traditionele producten, zoals Dresden’s traditionele Pflauemntoffel, een schoorsteenmaker die is gemaakt van gedroogde pruimen.

Een ander aspect van de Striezelmarkt die je niet mag missen, is het Stollen Festival op de tweede zaterdag in Advent. Op deze speciale dag wordt er een gigantische stolentaart door de straten worden gedragen. Deze taart zal vervolgens worden aangesneden, en de menigte kan allemaal een stukje krijgen. De opbrengsten gaan naar een goed doel. Dat is nog eens een kerstgevoel!


Nostalgische kerstdagen in Stuttgart

De kerstmarkt in Stuttgart is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een vleugje nostalgie. En, niet geheel onbelangrijk, de kerstmarkt in Stuttgart wordt gezien als één van de mooiste markten van Europa. Hiermee veegt ie de vloer aan met andere kerstmarkten in Duitsland, hoe groot deze ook zijn. De grootste kerstmarkt van Stuttgart wordt gehouden onder het paleis van Stuttgart, waar de festiviteiten zelfs binnen de paleismuren doorgaan. Kun je je alvast voorstellen dat je vervolgens door de historische binnenplaats wandelt en de heerlijke geur van vanille opsnuift?

Naast de bekendste tuin van Stuttgart zijn er nog een heleboel andere markten die je eigenlijk niet wil missen. Bijvoorbeeld de beroemde kerstmarkten Ludwigsburg (Noord) en Esslingen (Zuid-Oost). Beiden zijn ongeveer 20 km van Stuttgart verwijderd en zeker een bezoekje waard. In dit artikel gaan we niet verder in op deze twee markten omdat we ervanuitgaan dat je een niet alle kerstmarkten gaat bekijken maar er één of twee uitkiest.


Goedkoop hotel boeken bij de kerstmarkt? Bekijk deze tips:


In Rothenburg leer je meer over kerst

Wellicht ken je Rothenburg al, misschien heb je er nog nooit van gehoord… Hoe dan ook, Rothenburg is echt een magische plek om je kerstdagen door te brengen. Onder andere omdat deze stad een eigen kerstmuseum heeft. Hét kerstmuseum, kunnen we wel zeggen. Verder is Rothenburg een speciale stad om te zien. De kerstmarkten worden omringd door smalle, geplaveide straatjes, huizen met steile dakgevels en imposante stadsmuren. Sommige mensen vinden het een beetje ‘te Disneyachtig’, maar toch blijft het een feit dat Rothenburg heel mooi is. Juist met de romantische kerstmarkt.

Waarom staat de kerstmarkt van Rothenburg (Reiterlesmarkt) in deze lijst met kerstmarkten, als deze in eerste instantie niet zo speciaal lijkt? Dat doen we vooral vanwege de unieke sfeer die op deze Duitse kerstmarkt hangt. Waar grote kerstmarkten (bijvoorbeeld in Berlijn of Keulen) vrij massaal zijn, heeft de Rothenberg markt veel meer kleine markten waardoor er een meer intieme sfeer ontstaat. Verder kun je er gewoon doen wat je op andere kerstmarkten ook zou doen. Oftewel, kerstgebak eten, witte glühwein bestellen en je tegoed doen aan een braadworst. En wist je dat Rothenburg een winters gerechtje heeft dat de stad kenmerkt? Dat heet de ‘Sneeuwbal’. Het is een mierzoet bolletje, gemaakt van deeg en gedipt in chocoladesaus of suiker.


Zijn er nog meer grote kerstmarkten in Duitsland?

Als we een lijstje zouden moeten maken van alle grote kerstmarkten in Duitsland, zouden we heel lang bezig zijn. Want iedere stad heeft tientallen kerstmarkten waar het gezellig is, hoe groot of klein ook. En hoewel de markten uit dit artikel misschien iets groter zijn dan andere markten, zal je het verschil in de praktijk niet zo heel erg snel merken. Wie wil er nou bij 600 kraampjes wat bestellen?! Het enige dat wel heel leuk is om te zien, zijn alle ‘unieke’ aspecten van een kerstmarkt. Zoals de grote kerstboom in Dortmund, of de gigantische notenkraker in Dresden. Aangezien deze steden niet om de hoek liggen kun je het bezoekje van de kerstmarkt mooi koppelen aan een weekendje of midweekje vakantie! Dan heb je in ieder geval genoeg tijd om je volledig onder te laten dompelen in de Duitse kerstcultuur.

De herkomst van kerstmarkten

Kerstmarkten hebben al heel wat jaren gehad om zo groot te kunnen worden. De eerste ‘December markt’, zoals dat toen heette, was in Augsburg in Oostenrijk, in 1298. In Duitsland rukten deze markten voor het eerst op in 1310, in München. Inmiddels is deze populaire, winterse straatmarkt echt niet meer weg te denken uit het Duitse en Oostenrijkse straatbeeld. In beide landen zijn er wel honderden, dan niet duizenden marktjes te vinden.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag