Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 antiekmarkten in Nederland

6 antiekmarkten in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wat is het toch heerlijk om naar een antiekmarkt te gaan, in Nederland of in het buitenland! Struinen langs alle kraampjes, antieke meubelen bewonderen, onderhandelen over de prijs voor een schattig schilderijtje. Misschien loop je wel een zeldzaam object tegen het lijf! Of doe je inspiratie op over hoe je jouw huis nog leuker in kan richten. En gewoon een beetje rondneuzen tussen de snuisterijen is natuurlijk ook prima. Wil jij graag in Nederland naar een antiekmarkt? Als je weet waar je moet zijn, dan ga je een hele leuke dag of een geweldig weekend tegemoet. Voor de echte liefhebber bespreken we in dit artikel 6 antiek- en curiosamarkten in Nederland. 


1 – Jaarlijkse Antiek- en Curiosamarkt in Apeldoorn

Een keer per jaar (meestal eind juli, begin augustus) vindt de Antiek- en Curiosamarkt plaats op het Marktplein in Apeldoorn. Naar eigen zeggen is dit de grootste antiekmarkt van Nederland, hoewel daar natuurlijk over valt te twisten. Feit is dat er ongeveer 300 kramen zullen staan, dus dat er genoeg te zien en te kopen valt voor de antiek liefhebber.

Het aanbod

Wie bemannen al die kramen? De groep mensen is niet alleen afkomstig uit Nederland, maar ook uit buurlanden België en Duitsland. Het is een mix van antiekhandelaars, antiekverzamelaars en mensen die het huis van hun (overgroot)ouders hebben opgeruimd en zodoende wat leuke antieke spulletjes tegenkwamen. Dat betekent dat er zowel hoogwaardige antieke objecten te koop zijn, als leuke kleinigheidjes. Denk bijvoorbeeld aan nostalgisch speelgoed, kleine meubeltjes, karakteristieke klokken, glanzende serviezen, leuke tuindecoraties en boeken en langspeelplaten van vroeger.

Eten en drinken

De jaarlijkse Antiek- en Curiosamarkt vindt plaats in hartje zomer. Tussen de koopjesjacht door, is het tijd om even bij te komen onder het genot van een heerlijk hapje en drankje. Dat kan bij een van de speciaal daarvoor bestemde culinaire marktkramen, maar je mag ook neerstrijken op een van de terrassen van het Raadhuisplein en omstreken.


2 – Elke dag feest in Antiekcentrum Amsterdam

Antiekcentrum Amsterdam is met 1750 m2 de grootste overdekte antiekmarkt van Nederland. Dat levert een aantal voordelen op. Ten eerste is deze markt permanent, dus je kunt ‘m het hele jaar door bezoeken. Daarnaast is het Antiekcentrum Amsterdam overdekt, dus de perfecte escape voor een regenachtige of koude dag.

Het aanbod

De 55 gespecialiseerde antiekhandelaren van Antiekcentrum Amsterdam kiezen met zorg antieke art deco en antieke objecten uit de 17e, 18e en 19e eeuw uit. Oftewel, de belangrijkste stijlperioden uit de antiek. Daarnaast vindt je hier ook verschillende designs uit de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren. Ook voor curiosa, hippe vintage, kunst en brocante ben je in Antiekcentrum Amsterdam aan het goede adres.

Het assortiment is wisselend, eigenlijk is er voor iedereen wel wat moois te koop. Grote items voor in huis, kleine items als cadeau en alles ertussenin. Denk bijvoorbeeld aan antieke juwelen, bijzondere verlichting, zilveren bestek, opvallende miniaturen, glinsterende kroonluchters, zeldzaam speelgoed, spulletjes van brons en Delfts blauw, schilderijtjes, wandkleden en nog veel meer… En dan hebben we het nog niet eens over de unieke objecten voor echte verzamelaars.


3 – Sla je slag op de VerzamelJaarbeurs in Utrecht

Twee keer per jaar wordt de Jaarbeurs in Utrecht omgetoverd tot een walhalla voor antiek-, curiosa- en vintageliefhebbers. Er zijn meer dan 1.000 kramen, die samen honderdduizenden voorwerpen uitstallen. Hun kramen staan verspreid over 5 verschillende hallen, dus aan een dag heb je nauwelijks genoeg! Gelukkig is het een hele logische indeling. Bij ‘normale’ antiekbeurzen die je vaak dat alles kriskras door elkaar staat. Bij de VerzamelJaarbeurs hebben ze daar gelukkig goed over nagedacht. Belangrijke categorieën zoals speelgoed, glas, boeken, aardewerk, kaarten, munten, postzegels, platte zaken, fifties spullen en interieurartikelen worden opgedeeld in aparte afdelingen. Dus als jij specifiek op zoek bent naar iets voor in je huis, dan weet je gelijk waar je heen moet! Eenmaal op de afdeling zijn er nationale en internationale antiekexperts die jou graag te woord staan.

Kom in contact met andere antiekliefhebbers

Op de VerzamelJaarbeurs wemelt het van de antiekliefhebbers, verzamelaars, interieurexperts en ga zo maar door. Het is de perfecte gelegenheid om in contact te komen met collega’s, experts en andere liefhebbers van antiek. Knoop een praatje aan bij de kraam, laat je nieuwe aanwinsten zien op het terras, wissel van ideeën in de lobby en ga zo maar door.

Mega Platen & CD Beurs

Een vast onderdeel van de VerzamelaarsJaarbeurs is de Mega Platen & CD Beurs. Dit is niet echt antiek, maar een ‘ouderwetse’ LP van je vroegere lievelingsband is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Deze beurs is dan ook een uitstekende plaats om LP’s te kopen.


4 – Gemoedelijke antiekmarkt in Heusden

In Noord-Brabant, Heusden om precies te zijn, kunnen ze antiek heel erg waarderen. Sterker nog, hier vindt tien keer per jaar een antiek- en brocante markt plaats (elke eerste zaterdag van de maand). Het festijn vindt plaats op het Burchtplein, dat met z’n kronkelende steegjes en klinkers een beetje historisch aandoet, bijna alsof je in Frankrijk bent. Om deze sfeer nog iets verder te versterken, is de Heusden antiek markt geïnspireerd door grote, Franse bazaars. Je vindt hier van alles: Franse paspoppen, curiosa, brocante, mooie woonaccessoires en natuurlijk antiek! In totaal zijn er meer dan 50 marktkramen waar je je slag kunt slaan. Het is dus niet de grootste antiekmarkt van Nederland, maar wel een van de leuksten.

Ritje in een koets

Voor €1 ga je per koets van de parkeerplaats Vestingstraat (P Heusden Centrum Zuid) naar het Burchtplein. Het is geen grote rit, maar wel een ontzettend leuke ervaring die goed aansluit bij de sfeer van de antiekmarkt.


5 – Kunst & Antiek Weekend in de Grote Kerk van Naarden-Vesting

In het laatste weekend van januari is het traditiegetrouw tijd voor het Kunst & Antiek Weekend. Deze antiek beurs vindt al meer dan 20 jaar plaats, en is the place to be voor antiek liefhebbers, antiek verzamelaars en antiek experts. Daarnaast trekt de beurs veel kunstliefhebbers, aangezien er ook veel kunst te koop is. Tijdens dit weekend kun je je vergapen aan een grote diversiteit aan (antiek)objecten, afkomstig uit de Oude, Moderne en Hedendaagse Kunst. Ook als je niets koopt, is het heel erg leuk om deze mooie verzameling spullen te aanschouwen.

Antiekmarkt met een bijzondere locatie

De meeste antiek- en/of kunstmarkten vinden plaats in een grote, onpersoonlijke hal of in de buitenlucht. Op zich niets mis mee, maar dat kan beter en mooier. Bijvoorbeeld in een kerk, zoals het Kunst & Antiekweekend. Gedurende twee dagen wordt de Grote Kerk van Naarden-Vesting omgetoverd tot een kunst en antiekparadijs. Een unieke kans om de kerk van binnen en van buiten te leren kennen!

Beurs voor hoogwaardige antiek

Er zijn een heleboel antiekbeurzen, maar soms is de grens tussen een antiekmarkt en een vlooienmarkt heel erg dun. Je weet niet echt goed of je een waardevol object koopt, of dat je iets te veel betaalt voor iets wat achteraf prullaria blijkt te zijn. Tijdens het Kunst & Antiekweekend heb je hier gelukkig geen last van. Alle objecten die hier worden tentoongesteld, worden vooraf beoordeeld door een team van experts. Een beetje zoals je bij ‘Tussen Kunst En Kitsch’ [televisieprogramma] ziet. Zij beoordelen het object op waarde, authenticiteit en kwaliteit. Zo weet je als koper zeker dat je echte, waardevolle kunst en antiek koopt en geen rommel waar toevallig een mooi marketingverhaal aan vast kleeft.


6 – IJ-hallen: de grootste vlooienmarkt van Nederland en Europa

View this post on Instagram

* CLE欧州部会inアムス② ・ 再会の翌日は @ecolekitsch ちゃんの買付に同伴させて頂き 朝から#ijhallen の蚤の市へ ・ セントラル駅からフェリーで15分 月一開催の蚤の市は入場料(€5)を支払うだけあり 規模も大きく品数も豊富な印象 ・ 再会の嬉しさを引き続き感じつつ パリ在住のプロのヴィンテージバイヤーさんに レクチャーを受けながら 蚤の市巡りだなんて贅沢過ぎる時間を たっぷり味わいました✨ ・ @ecolekitsch ちゃんが 日々どれだけ丁寧に品物に向き合って ヴィンテージ品を買付されているか 間近で学ばせて貰って感動しっぱなし ・ これは○○さんの元へ貰われてほしいね! とカラー仲間たちのお顔も浮かべながら たっぷり数時間の買付タイムでした ・ ・ #アイハーレン #蚤の市 #ヴィンテージ #アンティーク #オランダ #アムステルダム #海外赴任 #海外生活 #海外暮らし #ヨーロッパ #ヨーロッパ暮らし #欧州 #欧州暮らし #日常の記録 #thenetherlands #amsterdam #amslife #amsterdamlife

A post shared by Hiromi (@hiro_fleurcolors) on

Zin om koopjes te jagen in een gezellige plek in Amsterdam? Ga eens naar de IJ-hallen! Dat is naar eigen zeggen de grootste en sfeervolste vlooienmarkt van Europa. Officieel gezien kan je de permanente vlooienmarkt in de IJ-hallen niet als antiekmarkt aanmerken, omdat hier ook tweedehands spullen staan die niet antiek zijn. Maar dat neemt niet weg dat de IJ-hallen een uitstekende plek is om je spulletjes te shoppen, of het nu gaat om antieke schilderijtjes of minder waardevolle objecten voor in en om het huis. Het fijne aan de IJ-hallen is dat het aanbod zo immens is. Er zijn maar liefst 500 kramen, elk met unieke producten tegen zeer lage prijzen. Het is dus de ideale tweedehands markt voor mensen met een iets krappere beurs. Je moet entree betalen (€5 voor een volwassene, €2 voor een kind), maar als je wat leuke spullen op de kop tikt dan valt dit entreegeld in het niets. Beloofd.


Bekijk het aanbod per datum

Wil je graag aankomend weekend naar een antiekmarkt? Met wat geluk kun je toevallig net naar een van bovenstaande antiekmarkten. Mocht dat niet zo zijn, dan is het nog geen reden tot paniek. In Nederland vinden per jaar ongeveer 200 antiekmarkten plaats. Van grootschalige evenementen tot de VerzamelJaarbeurs, tot kleinere initiatieven in de provincie. Als je op google zoekt op ‘antiekmarkt Nederland’ dan kom je al gauw bij verschillende websites die het aanbod van dag tot dag voor jou presenteren.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag