Dik
X

Wat zijn de leukste rommelmarkten in België?

Wat zijn de leukste rommelmarkten in België?

Oude boeken, antiek speelgoed, bijzondere servies of andere tweedehands koopjes vind je natuurlijk op de rommelmarkt. Er zijn mensen die er een sport van maken om zoveel mogelijk rommelmarkten af te struinen, op zoek naar bijzondere spullen. En dat is niet voor niets. Tussen de oude spullen die mensen aanbieden op dit soort markten, vallen namelijk vaak nog echte pareltjes te scoren. Prachtige kunstwerken, een antieke bestekset, bijzondere elpees of oude (stads)foto’s zijn bij uitstek te vinden op dit soort markten. Maar waar moet je moet nou eigenlijk zijn als je op zoek bent naar de leukste rommelmarkten in België? In dit artikel hebben we de 8 leukste rommelmarkten voor je op een rijtje gezet.


1. Antiekmarkt in Tongeren

Elke zondagochtend kun je in Tongeren terecht voor de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Al meer dan 30 jaar stallen hier zo’n 350 standhouders en antiekzaken hun mooiste spullen uit. Dit is de plek waar je moet zijn wanneer je op zoek bent naar iets bijzonders. Antieke klokken, oude prentenkaarten, brocante meubels, lampen en spiegels, vind je op deze markt in het bijzondere (en antieke) plaatsje Tongeren.

Waar: Tongeren – Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, en diverse andere straten en pleinen.

Wanneer: Elke zondagochtend van 07.00 tot 13.00 uur.

Meer informatie? Check www.tongeren.be/toerisme


2. Boekenmarkt in Damme

Ben je op zoek naar een bijzonder boek? Of wil je graag een mooi gesigneerd exemplaar op de kop tikken? Dan is de Boekenmarkt in Damme een echte aanrader. Elke tweede zondag van de maand kun je hier terecht om op zoek te gaan naar de mooiste boeken. Daarnaast is de stad zelf ook een prachtige plek om te bezoeken. Damme is een stad vol oude gebouwen, waar je veel verschillende boekwinkels vindt. Dus mocht je op de boekenmarkt niet vinden waar je naar op zoek was, dan kun je het altijd nog in een van de boekwinkels proberen.

Waar: Damme – In de zomerperiode (april – september) op het Marktplein, en in de winterperiode (oktober – maart) in de hallen van het stadhuis van Damme.

Wanneer: Elke tweede zondag van de maand, van 10.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie? Check www.toerismedamme.be.


3. Folklore- en artiestenmarkt in Brugge

In het oude centrum van Brugge stikt het sowieso al van de antiekwinkeltjes, waar je het hele jaar door dagelijks terecht kunt. Maar daarnaast wordt er ook nog een Folkloremarkt georganiseerd, voor wie op zoek is naar spullen die minstens 50 jaar oud zijn. Op de artiestenmarkt vind je veel zelfgemaakte producten. Als je dan toch in Brugge bent voor de Folkloremarkt, kun je ook direct even een kijkje nemen op de boekenmarkt in het nabijgelegen Damme.

Waar: Brugge – Langs de Dijver (Folkloremarkt) en op de Vismarkt (Artiestenmarkt)

Wanneer: Folkloremarkt: van half maart tot 15 november op zaterdag, zondag en feestdagen, van 10.00 tot 18.00 uur. In juni, juli, augustus en september ook op vrijdag. Artiestenmarkt: van half maart tot half november dagelijks van 9.30 tot 17.00 uur. En van half november tot half maart dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur.


4. Brocantwerpen in Antwerpen

Antwerpen is dé plek waar je moet zijn voor tweedehands koopjes. Naast de Vrijdagmarkt, waar je elke vrijdag tot 13.00 terechtkunt voor kleding, meubels en andere mooie spullen, kun je in Antwerpen ook een aantal keer per jaar terecht op Brocantwerpen. Op de Grote Markt vind je tijdens Brocantwerpen veel kraampjes vol met prachtige brocante spullen. Deze markt, die in de periode van april t/m september een keer per maand plaatsvindt, is absoluut het bezoeken waard.

Waar: Antwerpen – Grote Markt

Wanneer: van april tot september, op elke laatste woensdag van de maand van 10.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie? Check www.brocantwerpen.be


5. Rommelmarkt Eeklo

Tijdens de Kaaifeesten, die een keer per jaar plaatsvinden in oktober, kun je in Eeklo terecht voor de grootste rommelmarkt van Vlaanderen. Op deze enorme rommelmarkt kun je bij meer dan 1000 kraampjes terecht om mooie oude spullen op de kop te tikken. Een rommelmarkt waar je de hele dag rond kunt struinen en die zeker eens het bezoeken waard is.

Waar: Eeklo – In verschillende straten en op diverse pleinen.

Wanneer: Het eerste weekend van oktober, van 8.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie? Check www.kaaiken.be


6. Vintage Market in Brussel

Zeven jaar geleden was de eerste editie van Brussels Vintage Market, en sindsdien is het een maandelijks evenement waar veel liefhebbers van vintage spullen een bezoekje aan brengen. Deze markt vindt elke eerste zondag van de maand plaats in de Sint-Gorikshallen, die je in het centrum van Brussel vindt. Kleding, sieraden, klein meubilair, speelgoed en vinyl platen, kun je allemaal vinden op deze prachtige markt. Er is een openlucht gedeelte en een stuk overdekte markt.

Waar: Brussel – Sint-Gorikshallen

Wanneer: Elke eerste zondag van de maand, van 12.00 tot 19.00 uur.

Meer informatie? Check www.brusselsvintagemarket.be


7. Vossenmarkt in Brussel

In Brussel wordt elke dag (zonder uitzondering) een rommelmarkt op het Vossenplein gehouden. Deze rommelmarkt is erg bekend onder de inwoners van Brussel zelf, maar ook ver daarbuiten. Op deze markt kun je echt van alles vinden. Tweedehands kleding, boeken, lampen en andere spullen worden er veelal vanuit kartonnen dozen aangeboden. Na het struinen op de markt kun je lekker een koud Belgisch biertje, of een lekkere kop koffie, nuttigen op een van de omliggende terrassen.

Waar: Brussel – Vossenplein

Wanneer: De Vossenmarkt vindt elke dag van 08.00 uur tot 14.00 uur plaats.

Meer informatie? Check https://markten.brussel.be/markten/oude-markt-op-het-vossenplein


8. Brocante de Saint-Pholien in Luik

Brocante de Saint-Pholien is een bekende rommelmarkt en wordt veel bezocht door ‘kenners’. Niet alleen Luikenaars bezoeken deze markt, maar ook mensen van ver daarbuiten komen naar Luik voor deze supergezellige en kleurrijke markt. Elke vrijdag vind je hier een honderdtal verkopers die hun spullen aanbieden. Deze markt is dé plek om een weekend in Luik mee in te luiden.

Waar: Luik – Boulevard de la Constitution en Place Jehan-le-Bel.

Wanneer: Elke vrijdag van 6.00 tot 13.00 uur.

Meer informatie? Check: www.liegetown.be/de-vrijdagsmarkt


Rommelmarkten in België

Zoals je hebt kunnen zien zijn er genoeg rommelmarkten in België te vinden die het bezoeken waard zijn. Sommige markten liggen zelfs zo dicht bij elkaar dat je ze allebei op een dag zou kunnen bezoeken. Zo zou je in Brussel naar de Brussels Vintage Market én naar de Vossenmarkt kunnen gaan. En kun je nadat je de Folklore- en artiestenmarkt in Brugge hebt bezocht, ook nog doorreizen naar Damme, om daar de boekenmarkt te bezoeken. De meeste rommelmarkten worden op of in de buurt van een plein gehouden, waardoor je na het struinen over de markt lekker een lunchroom in kunt duiken om te genieten van een heerlijke lunch, of lekker op een terrasje neer kunt ploffen met een kop koffie of een biertje.


Tips rommelmarkt

Mocht je van plan zijn om een van bovenstaande markten te bezoeken, houd er dan rekening mee dat je bij bijna alle markten enkel contact kunt betalen, zelfs bij de grotere en overdekte markten. Bij sommige rommelmarkten geldt een entreeprijs. Het is slim om zo vroeg mogelijk aanwezig te zijn op de markt, zodat de mooiste producten nog niet voor je neus weggekaapt zijn. Zo is de kans groter dat je niet voor niets bent gekomen. Check voordat je afreist naar een van bovenstaande rommelmarkten altijd eerst even de website van de rommelmarkt, zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.


Weekend weg

De markten die hierboven beschreven staan, zijn allemaal te vinden in steden die absoluut het bezoeken waard zijn, en niet alleen vanwege die rommelmarkten. Daarom is het zeker aan te raden om niet alleen naar de stad af te reizen om de rommelmarkt te bezoeken, maar om er gelijk een weekendje weg van te maken,  zodat je ook de stad kunt bekijken. Lekker een weekend doorbrengen in het bijzondere Brugge. Shoppen en je ogen uitkijken in de grote steden Brussel of Antwerpen. Of genieten van historie en antiek in het prachtige plaatsje Tongeren.


Meer markten?

Ben je op zoek naar andere markten in België, of naar markten in de buurt van een bepaalde plaats? Online is veel informatie te vinden over de rommelmarkten van België. Op verschillende andere websites kun je niet alleen een overzicht vinden van rommelmarkten, maar ook van andere markten die in België plaatsvinden.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag