Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips voor uit eten te gaan met kerst

5 tips voor uit eten te gaan met kerst

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Even geen zin om met kerst uitgebreid te koken? Of ben je met kerst lekker een weekendje weg in eigen land? Dan ben je vast opzoek naar een leuk restaurant om uit eten te gaan met kerst. En dat is geen probleem, want met de kerst zijn tegenwoordig veel restaurants gewoon open. Wij vertellen je in dit artikel waar je rekening mee moet houden wanneer je met de kerst buiten de deur wilt eten, en geven een aantal leuke restauranttips.


Om rekening mee te houden 

Vaak hebben restaurants het met de kerst ontzettend druk, hebben zij een speciaal kerstmenu en bepaalde tijden waarop het diner start. Voordat je uit eten gaat met kerst zijn er dus een aantal dingen die je moet uitzoeken.

Reserveren

Met de kerst kan het best eens druk zijn bij restaurants. Er zijn nogal wat Nederlanders die namelijk geen zin hebben om elke avond een uitgebreid kerstdiner op tafel te serveren. En geef ze eens ongelijk! Het is heerlijk om je een avondje te laten bedienen, dus waarom dan niet met de kerst? 

Wil je met de kerst uit eten, reserveer dan een aantal dagen – bij sommige restaurants zelfs weken – van te voren een plekje in het restaurant. Zo voorkom je een teleurstelling als je eenmaal aan de deur staat, en hoef je ook op de avond zelf niet de hele stad af te zoeken naar een leuk restaurantje om de kerstavond door te brengen. 

Speciaal menu 

Veel restaurants hebben met de kerst een speciaal menu. Dit menu is wat beperkter dan normaal, en aangepast op de feestdagen. Omdat restaurants een grote drukte verwachten, is het voor hun beter behapbaar als zij zich aan zo’n aangepast menu houden. Dit kan bij de een een drie gangen menu zijn, en bij de ander een buffet. 

Check van te voren bij het restaurant waar je reserveert, of zij een aangepaste kaart hebben. Vooral voor mensen met bepaalde allergieën, of sterke afkeuren tegen bepaalde soorten voedsel, kan dit van belang zijn. Zo voorkom je dat je ergens gezellig zit, waar je eigenlijk helemaal niets kan eten!  

Beperkte tijden 

Naast dat restaurants aangepaste openingstijden kunnen hebben met kerst, kan het ook zijn dat zij reserveringen indelen in bepaalde shifts. Zo doen sommige restaurants bijvoorbeeld een shift van 17:00 – 19:30 en van 19:30 – 22:00. Ook dit doen zij om de kerstdrukte wat overzichtelijker te maken. 

Als jij niet reserveert voor een restaurant, en om 20:00 op de stoep staat, kan het dus zijn dat je voor een flinke teleurstelling komt te staan. Check dus naast eventuele aanpassingen aan het menu, ook aanpassingen aan openingstijden en shifts. 

Ontbijt, brunch of lunch

Je kunt natuurlijk niet alleen gezellig uit eten gaan met de kerst, maar ook leuk ontbijten, brunchen of lunchen met vrienden, familie of gewoon met zijn tweetjes. En natuurlijk zijn er ook restaurants die daar op inspelen voor iedereen die niet met alle boodschappen en afwas thuis wilt zitten. 

Heb jij je avonden al volgepland, of juist helemaal geen behoefte aan al dat gedoe in de avond? Dan is dit een uitkomst. Plan een gezellig kerstontbijtje buiten de deur.


5 Restaurant tips 

Met al deze bovenstaande tips, kunnen we het natuurlijk niet laten om ook restauranttips te geven. Zo kun jij aan het eind van dit artikel even bellen of mailen naar jouw restaurant naar keuze en je goed voorbereiden op een gezellige kerst, zonder afwas.

Van der Valk – door heel Nederland 

De restaurants van de Van der Valk ketens hebben met kerst een speciaal aanbod. Deze restaurants – met rond de 70 vestigingen verspreid door heel Nederland – bieden namelijk een kerstontbijt, -brunch, -lunch en -diner aan. Op de website kan je zien welke hotels precies deelnemen aan deze actie. 

Vanaf €46,50 p.p. heb je bijvoorbeeld in van der Valk hotel Venlo een dinerbuffet op eerste of tweede kerstdag. Het restaurant scoort maarliefst een 8,1 op Iens, dus dat betekent een smakelijk kerstdiner. Bij een aantal van de restaurants kun je naar een Live cooking kerstdiner. In restaurant Nest, in Hotel Sassenheim-Leiden, kun je hieraan deelnemen op kerstavond voor €45,00 p.p. en €22,75 per kind. De kerstman is die avond ook aanwezig met tal van activiteiten voor de kinderen. 

’t Feithhuis – in Groningen

Wil je wel graag uit eten, maar liever niet bij een grote hotel/restaurantketen, en woon je in de buurt van Groningen? Dan is restaurant ’t Feithhuis misschien wat voor jou. Op zowel eerste als tweede kerstdag organiseren zijn een kerstbrunch van 10.30 – 14.00 en een a la carte kerstdiner. 

Voor €42,50 per persoon of €15,00 per kind (4 t/m 12 jaar) kun je hier genieten van het kerstdiner. De prijzen zijn exclusief drank. Het sfeervolle restaurant scoort een 8,5 op Iens. Het perfecte recept dus, voor een lekker uitje met de kerst.

SS Rotterdam – in Rotterdam

Wil jij eens wat anders? Ga dan dineren op de SS Rotterdam. Dit schip is het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika lijn en gebouwd in Rotterdam. Vanuit hier maakte het in 1959 haar eerste reis naar New York. Nu, decennia later, wordt het schip gebruikt als hotel en restaurant. 

In de verschillende restaurants van het schip worden er met kerst diners georganiseerd. Zo kun je een 4 of 5 gangen-diner kiezen, een buffet, of gaan brunchen.

Met een score van 8,6 op Iens en de €59,00 per persoon voor een 4 gangen-diner (inclusief een glaasje bubbels, exclusief overige drank), ga jij een lekkere kerstavond tegemoet waar je goed in de watten wordt gelegd. Het 5 gangen-diner is inclusief wijnarrangement en kost €145,00 per persoon.

Restaurant Brasserie de Gouverneur – op de Veluwe

In Ermelo wordt door Restaurant Brasserie de Gouverneur, op de Veluwe, een bijzondere kerstbrunch georganiseerd. Namelijk met live pianomuziek! De kerstbrunch vindt plaats in een grote zaal, waar je op 25 en 26 december om 11:30 plaats kunt nemen. 

Voor volwassenen kost de kerstbrunch €42,50, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar €21,25 en voor kinderen van 0 tot en met 3 is het gratis. Met een score van 8,1 op Iens, hoeft u zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van de brunch. Het buffet belooft een plezier te worden.

’t Jagthuijs – Ulvenhout 

Wil jij met de kerst luxe uit eten, dan kun je terecht bij ’t Jagthuijs in Ulvenhout. Zij organiseren een 6 gangen-diner met een vaste menukaart waar culinaire kerstrecepten op staan. Het diner wordt op 25 en 26 januari georganiseerd en begint om 19.15. 

Voor €82,50 heb jij een plekje aan tafel met de kerst bij ’t Jagthuijs. Het restaurant scoort een dikke 8,7 op Iens en scoort daarmee het hoogste van ons lijstje met aanbevelingen.


Een kerst zonder afwas

Voor zowel noord, oost, west en zuid Nederland hebben we een aantal restaurants voor je opgezocht die je een leuke – en lekkere – kerstavond beloven. Zit geen van onze suggesties bij jou in de buurt? Dan kun je altijd zelf even contact opnemen met de restaurants in jouw woonplaats of een Van der Valk restaurant in de buurt. Houdt voordat je een beslissing maakt rekening met het volgende: 

  • Reserveer tijdig
  • Let op aangepast menu
  • Let op aangepaste tijden
  • Naast dineren kun je ook voor ontbijt, brunch of lunch de deur uit met kerst

Wij wensen je alvast een prettige kerst toe, en een heerlijk kerstmaal! foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag