De leukste kinderactiviteiten in en rondom Amsterdam

De leukste kinderactiviteiten in en rondom Amsterdam

Laatst bijgewerkt: 6 september 2018

Woon je in de regio Amsterdam en heb je (jonge) kinderen? Grote kans dat je graag iets leuks met ze wilt doen, en het liefst in de buurt.  Dat komt goed uit, want dit artikel staat volledig in het teken van ‘de leukste kinderactiviteiten in en rondom Amsterdam’. De activiteiten zijn geschikt voor allerlei vrije momenten. Van een vrije middag op school, tot een weekendje weg en van een ‘studiedag’ tot en met de herfstvakantie. Ook benoemen er een aantal kinderactiviteiten die perfect dienen als kinderfeestje of schoolreisje! 


Kinderhardloopevenement: de mini Dam – tot Damloop

Wil jij jouw kinderen hun eigen, unieke, sportieve ervaring aanbieden? Zonde om te wachten op de avondvierdaagse als ze ook mee kunnen doen aan de mini Dam – tot Damloop! Dit is de kindervariant van het bekende Amsterdamse hardloopevenement. In deze kleinschalige variant zijn kinderen van 4 tot en met 13 jaar welkom om een kindvriendelijke route te bewandelen. De afstanden zijn aangepast op de korte beentjes en voor 4- en 5 jarigen mag je als ouder meelopen. Na afloop van deze sportieve race is het tijd om groots feest te vieren op het plein!


Het Amstelveense poppentheater

Culturele activiteiten zijn er voor alle leeftijden. Daar is het Amstelveense poppentheater een mooi voorbeeld van! Hier geeft een professioneel theaterteam een poppentheater dat zich volledig richt op een jonge doelgroep. Om precies te zijn, kinderen in de leeftijdscategorie 2 tot 12 jaar. Er wordt niet alleen gewerkt met poppen, maar ook met diverse objecten. Ook zorgt het team ervoor dat de sfeer er vóór, tijdens en na het theater goed in zit. Het poppentheater geeft wisselende voorstellingen door het hele jaar heen.


Naar een Amsterdamse speeltuin (openlucht)

De meeste kinderen kunnen zich eindeloos vermaken in een speeltuin. Ze kunnen hier naar hartenlust rondrennen, ravotten, van de glijbaan gaan en ga zo maar door. Hoewel Amsterdam behoorlijk vol gebouwd is, is er gelukkig meer dan genoeg aandacht voor ‘de speeltuin’. In onderstaand overzicht zetten we een aantal prachtige speeltuinen:

Het Amstelpark

Misschien wel een van de meest veelzijdige parken van Amsterdam! Hier vindt je alles wat je nodig hebt voor een dag vermaak. Van jong, tot oud! Ten eerste is het park heel groot en heel groen, waardoor er talloze recreatiemogelijkheden zijn. Daarnaast is er een grote speeltuin, dat meer weg heeft van een attractiepark dan van een reguliere speeltuin… Ook is er een kinderboerderij, midget golfbaan, restaurantje en horecagelegenheid. Nu denk je misschien… “Dat tikt lekker aan, zo’n dagje naar het park.” Maar niets is minder waar! Het park is gratis toegankelijk.

Jeugdland/ Maakland

In Amsterdam-Oost staat een prachtig speelgebied temidden van een heleboel groen. Dat betekent dat je kinderen tijdens het spelen omringd worden door bomen, gras en planten. Dat stimuleert om zelf hutten te bouwen, groente en fruit te kweken of met water te spelen! Daarnaast is er een kleine kinderboerderij, voor als de kids zich vervelen. Wat wij ons haast niet kunnen voorstellen…

UJ Klaren

Naar eigen zeggen is dit de oudste speeltuin van Nederland. Of het waar is, durven wij niet te bevestigen. Wat we wel weten is dat UJ Klaren een heerlijke speeltuin is in hartje Amsterdam! Kinderen tussen de 2 en 12 jaar kunnen zich uitleven in het klimrek en op de hoge schommels. Ook zijn er fietsjes aanwezig om samen met andere kinderen het parcourtje onveilig te maken. Overigens is er ook een heel stuk van de speeltuin ingericht op de jongere kinderen. Na een intensieve dag in de speeltuin kunnen jullie neerstrijken in het nabijgelegen pannenkoekenrestaurant. Dubbel feest!


De mooiste binnenspeeltuinen regio Amsterdam

Hartstikke leuk hoor, zo’n speeltuin. Maar de lol is er al snel vanaf als het regent en als de glijbanen helemaal vies zijn geworden door modder, ijs en bladeren. Wees niet getreurd want de binnenspeeltuin is een heel erg goed alternatief. Hierbij kunnen jouw kinderen overdekt genieten, terwijl jij op een afstandje de boel in de gaten houdt en geniet van een goede kop koffie. Hieronder een selectie van de mooiste binnenspeeltuinen in Amsterdam:

Candy Castle speelparadijs

Klaar voor een mierzoete kinderactiviteit? Kom dan naar de gerestaureerde monumentale kerk waarin Candy Castle is gevestigd. Dit is een klim-, klauter-, glijd- en springwalhalla voor kinderen tot 12 jaar oud. Ouders kunnen zich in de tussentijd vermaken met het schieten van leuke foto’s, surfen op de snelle wifi-verbinding, of door lekker te eten en te drinken in de horecagelegenheid.

Race planet

Heb je een of meerdere jonge zoontjes? Zij zijn vast dolenthousiast over de binnenspeeltuin Race planet. Een binnenparadijs dat helemaal in het teken staat van racen. Niet uitsluitend voor jongens, maar wel iets waar het gemiddelde jongenshart sneller van gaat kloppen. Hoe gaat dat racen precies in z’n werk? Ten eerste is er een klimdoolhof, een verkeerstuin en een sleebaan. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog driewielers, trapskelters en Formule-1 wagens. Dat is stoer! Overigens kunnen oudere kinderen zelfs plaatsnemen in een kinderkart waarmee ze over de kartbanen van Raceplanet kunnen scheuren.

Tunfun

Onder de grond ligt een heel speelparadijs verborgen. Namelijk TunFun, waar kinderen tot en met 12 jaar zich uitstekend zullen vermaken. Het speelparadijs bestaat voornamelijk uit kruipdoor/sluipdoor attracties, die zijn ingedeeld in drie moeilijkheidsgraden. Dat betekent dat het voor de kleintjes veilig is om hier te spelen, zelfs als het wat drukker is. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat de oudere kinderen zich niet heven te vervelen! Hoewel het grootste gedeelte van TunFun bestaat uit diverse tunnels, is er ook aandacht voor ander vermaak. Zoals trampolines, een blackbox, kegelbaan en pannapit. Geweldige bestemming voor een kinderfeestje!


Educatief vermaak: musea voor kinderen

We hebben al een keer een heel artikel geweid aan ‘leuke musea voor kinderen‘, maar dat was nationaal georiënteerd. We hebben slechts één museum uit Amsterdam genoemd, terwijl de stad echt heel veel leuke kindermusea kent! Hoog tijd om deze eens in het zonnetje te zetten:

Nemo

Nemo is niet te missen. Het is niet alleen een bekend object in het straatbeeld van Amsterdam, ook is het een van de leukste en bekendste kindermusea van Nederland. Hier leren kinderen spelenderwijs van alles en nog wat op het gebied van wetenschap. Het is een combinatie van doe-het-zelf, wetenschappelijke verrassingen en leuke spelletjes die dit museum tot een perfecte kinderactiviteit maken!

Scheepsvaartmuseum

Het Scheepsvaartmuseum is een leuk museum voor jong en oud. Hier leer je alles over de Scheepsvaart. Wat het Scheepsvaartmuseum onderscheidt van andere, vergelijkbare musea is dat hier speciale toonstellingen zijn die zich richten op families met kinderen. Er zijn tentoonstellingen voor kinderen van alle leeftijden. Speelse vertoningen voor de allerkleinsten, maar ook uitdagendere exposities voor kinderen van 10 jaar en ouder.

Het Kleine Weeshuis in het Amsterdam Museum

Je bent vast wel bekend met het Amsterdam Museum. Maar wist je dat ‘Het Kleine Weeshuis’ hier onderdeel van is? Dit is een weeshuis waar in het verleden zo’n 900 kinderen woonden. Het is een fascinerende wereld voor kinderen, want zodra zij over de drempel stappen wanen zij zich in een andere wereld. Je leert hier vanalles, bijvoorbeeld: hoe is het om met vier personen uit een bord te eten? Hoe kun je schrijven met een ganzenveer? Hoe moet je een koe melken? Daarnaast zijn er allerlei figuren om het verhaal kracht bij te zetten. Zoals de weesjongen Jurriaan, of Muus de Muis. Het is een leuke, educatieve museumervaring voor jong en oud.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag