Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 Plekken voor off road rijden in Nederland

8 Plekken voor off road rijden in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je altijd al eens off road willen rijden? Wanneer je in Nederland met een Jeep of Land Rover op ruw terrein wilt rijden ben je al snel aangewezen op speciaal daarvoor aangelegde 4×4 parcoursen. Ons land leent zich er nu eenmaal niet zo goed (meer) voor om op de bonnefooi een route uit te kiezen. Daarom is het vaak het beste om een mooi aangelegde 4×4 baan op te zoeken. Het grote voordeel daarvan is dat je vaak spectaculaire hindernissen moet overwinnen die je anders niet zo snel tegen zou komen. En je wordt ook nog eens bijgestaan door professionele instructeurs zodat je het meeste uit de terreinwagen zult halen.

Om je te helpen uit de verschillende locaties een keuze te maken hebben we een lijst samengesteld met de 8 leukste plekken om off road te rijden in Nederland. We hebben alleen locaties in de lijst opgenomen waar je niet je eigen 4×4 terreinwagen hoeft mee te nemen, maar waar de huur van het voertuig altijd bij de kosten zit inbegrepen. Het enige wat je dus mee hoeft te nemen is je gewone autorijbewijs. Je vindt daarnaast opties die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden, waardoor je ongeacht je niveau altijd een geweldig off road uitje zult vinden.


Off road locatie 1: Moordrecht (Gouda)

Organisatie: Fundustry Events

Niveau: Beginner

Bij Fundustry Events in Moordrecht (vlakbij Gouda) heb je de keuze uit meerdere 4×4 off road arrangementen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor 1 of 2 uur off road rijden waarbij je met het grotere pakket ook een spectaculaire helling met een hoek van 24 graden voor je kiezen krijgt. Ondanks deze leuke uitdagingen is het 4×4 terrein rijden in Moordrecht ook voor beginners heel geschikt. Je hoeft dus absoluut geen professionele coureur te zijn om hier volop te kunnen genieten van het echt off road gevoel.

Het rijden met een terreinwagen is slechts 1 van veel verschillende activiteiten die je in Moordrecht kunt ondernemen. Daarom is het ook leuk om je bezoek uit te breiden met bijvoorbeeld het rijden op een quad, leren driften, of een slipcursus. Maar met allemaal verschillende snacks, drankjes en niet-gemotoriseerde activiteiten zoals paintball en airsoft zal iedereen in Moordrecht hoe dan ook een leuke dag hebben.


Off road locatie 2: Landsard (bij Eindhoven)

Organisatie: ORC Events of Camel Events

Niveau: Beginner en gemiddeld

Landsard in de buurt van Eindhoven is een bij veel offroadrijders zeer geliefd 4×4 terrein, volop uitdagingen voor zelfs de meest bekwame bestuurder. Voor auto- en motorliefhebbers is Landsard overigens altijd een prima bestemming, want je vind er ook een groot kartcircuit en een uitdagende motorcrossbaan. Op het 4×4 terrein rijd je onder begeleiding van professionele instructeurs met krachtige Landrovers die steile hellingen en modderige kuilen zonder moeite zullen nemen. Het is vooral de kunst om ondertussen de controle over je voertuig te behouden!

Wanneer je op Landsard wilt rijden is de beste optie om een van de twee evenementenbureaus te kiezen die er actief zijn: ORC Events en Camel Events. Bij beide organisaties kun je terecht voor meerdere arrangementen of pakketten. Zo kun je bij ORC Events kiezen voor het simpelweg met goed gevolg afleggen van het parcours, maar ook voor een heuse Landrover Safari met allemaal leuke opdrachten. Daarnaast valt je bezoek uit te breiden met allerlei hapjes en drankjes of andere activiteiten zoals een outdoor cooking experience. Camel Events biedt op zijn beurt naast het ‘gewone’ terrein rijden ook een 4×4 cursus aan voor wie het optimale uit de Landrover wil kunnen halen.


Off road locatie 3: Almere

Organisatie: VVC Adventure

Niveau: Van beginner tot gevorderd

Bij VVC Adventure in Almere kun je terecht voor diverse leuke groepsuitjes, waaronder het rijden met een 4×4 terreinwagen. Het is dan bijvoorbeeld heel leuk om te kiezen voor een volledige 4×4 cursus van 2 uur. Daarbij krijg je eerst de fijne kneepjes van het vak uitgelegd over het terrein rijden op zand en natte ondergronden. Als je dat onder de knie hebt mag je het off road parcours op, waar hele diverse obstakels op je wachten.

Hier leer je onder andere hoe je een steile helling op en af moet rijden, diezelfde helling zijdelings kunt bedwingen, allerlei verschillende uitdagingen zoals greppels, kuilen en plassen overwint en hoe je de versnelling aan moet passen op de hellingshoek, snelheid en verschillende ondergronden. Daarnaast leer je ook hoe je een terreinwagen zelf weer uit de problemen kunt krijgen wanneer je onverhoopt vast komt te zitten.


Off road locatie 4: Valburg (bij Nijmegen)

Organisatie: Strandclub Watergoed

Niveau: Beginner en gemiddeld

Strandclub Watergoed is een evenementenlocatie in het Gelderse Valburg (bij Nijmegen in de buurt) waar je onder andere terecht kunt voor een uitdagend 4×4 parcours. Op de fameuze Off Road Track vind je een route met veel klimmen en dalen, waar dus het uiterste wordt gevraagd van mens en machine.

Daarnaast beschikt het parcours ook over tal van lastige obstakels, zoals een side slope van maar liefst 35 graden en een wip. Helemaal spectaculair is de houten brug van 4 meter hoog en een hellingshoek van 40 graden, waarbij je via een steile trap weer naar beneden rijdt. Een unieke ervaring!

Naast off road rijden kun je bij Watergoed ook paintballen, rijden op een quad, watersport beoefenen en nog veel meer leuke activiteiten ondernemen. Ook is het in de strandclub zelf natuurlijk prima toeven onder het genot van een hapje en een drankje.


Off road locatie 5: Spaarnwoude (bij Haarlem)

Organisatie: Actionplanet

Niveau: Beginner tot gevorderd

Actionplanet in Spaarnwoude is een evenementenlocatie met alle faciliteiten voor een geweldig dagje uit. Naast lekker eten en drinken kun je er leuke activiteiten ondernemen zoals boogschieten, rijden op een quad en pijltjes schieten met een blaaspijp.

Actionplanet is echter het bekendst vanwege zijn grote en zeer uitgebreide off road parcours. Hier kun je terrein rijden met groepen, maar ook al gewoon met zijn twee. Je vindt er diverse routes die geschikt zijn voor alle niveaus. Ook als beginner zul je hier een geweldig dag hebben die naar meer zal smaken. En wil je meteen meer uitdaging? Dan kun je, uiteraard onder deskundige begeleiding, ook voor de professionele routes kiezen.

Rijden op de off road baan van Actionplanet is vanwege zijn mooie ligging en uitgebreide hindernissen altijd een succes. Niet voor niets is deze locatie regelmatig het decor van grote off road evenementen, zoals die van de Landrover Club Holland en Jeep Club Nederland. Er worden zelfs in het diepste geheim testdagen gehouden door fabrikanten van terreinwagens om hun nieuwste modellen te testen.


Off road locatie 6: Experience Island (Loon op Zand)

Organisatie: Experience Island

Niveau: Beginner tot gevorderd

Experience Island is een evenemententerrein gelegen aan recreatieplas Het Blauwe Meer vlakbij de plaats Loon op Zand. Omgeven door bossen vind je hier een van de meest gevarieerde en daardoor ook leukste 4×4 terreinbanen van de hele Benelux.

Rondom het recreatiemeer is een route uitgestippeld die voert langs allerlei spannende obstakels, zoals heuvels met steile hellingen, houten bruggen, hoge kombochten en allerlei verschillende mulle of juist modderige ondergronden.

Deze hindernissen bedwing je in je eigen JEEP Wrangler en onder begeleiding van een professionele instructeur die je alles leert over de beste route, de juiste versnelling en alles wat je verder maar nodig hebt om het parcours veilig en vlot af te leggen.

Naast terrein rijden kun je bij Experience Island ook allemaal andere leuke activiteiten ondernemen, zoals vlotten bouwen, touwtrekken, rijden met een quad en op het meer varen met een ribboot. Maar uiteraard kun je op een zomerse dag ook gewoon lekker aan het strand gaan liggen en van een cocktail genieten.


Off road locatie 7: Eiland van Maurik 19 (Betuwe)

Organisatie: EVM19

Niveau: Beginner en gemiddeld

Eiland van Maurik 19 vind je bij het plaatsje Maurik op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland. Het is een evenemententerrein dat bestaat uit een vergaderzaal met bar, een serre met een groot terras aan het water en een grote zaal voor evenementen of feesten. Ook vind je er een Beach House met uitzicht op het eiland en een bar in de open lucht genaamd River Beach. Kortom, een prima locatie om te vergaderen of een feestje te vieren, maar ook om allerlei verschillende sportieve en uitdagende activiteiten te ondernemen. Je kunt er namelijk rijden op een quad, crossen en varen op een jetski of ribboot.

Maar natuurlijk zou Eiland van Maurik 19 niet in onze lijst voorkomen als je er ook niet off road kon rijden op een mooi geprepareerd 4×4 terrein. Het terrein rijden vindt plaats met diverse voertuigen zoals een JEEP, Mercedes of Land Rover. Maar je kunt ook kiezen voor een heuse Dakartruck!

Er wordt hier de hele tijd zelfstandig gereden, maar natuurlijk wel onder begeleiding van een instructeur. De drie verschillende routes op het meer dan tien hectare grote terrein zorgen, ook door de vele spectaculaire obstakels, voor een uitdagende middag!


Off road locatie 8: Beekse Bergen (Hilvarenbeek)

Organisatie: Event Center Beekse Bergen

Niveau: Beginner

Event Center Beekse Bergen is een outdoorterrein van 40 hectare dat zich naast het bekende Safaripark Beekse Bergen bevindt. Daarom is een bezoekje aan dit mooie dierenpark ook prima te combineren met het 4×4 rijden. Een uitgestrekt parcours met meerdere grote heuvels, spannende gedeelten door het water en een ondergrond van overwegend mul zand doet je als rijder of als bijrijder optimaal ervaren hoe het zou zijn om een Safari in Afrika te maken.

Naast een 4×4 terrein bestaat Event Center Beekse Bergen ook uit een quad parcours en wordt het ook gebruikt als festivalterrein. Daarnaast kun je ribboot varen op het meer, een crosskart besturen, boogschieten en nog veel meer. Wanneer je met een grote groep bent kun je ook overnachten op het terrein in The Cabin of The Lodge, die ruimte bieden aan respectievelijk 40 en 70 personen.
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag