Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn duurzame kado’s om te geven?

Wat zijn duurzame kado’s om te geven?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

We worden met z’n allen steeds ‘groener’. Er is steeds meer aandacht voor biologische producten, duurzame kleding en elektrische vervoersmiddelen… Dat is een goede zaak! Ben jij op zoek naar een ‘bewust’ kado? Een kado dat geen afbreuk doet aan het milieu? Lees dan onderstaand artikel voor wat kado-inspiratie. 

Weet je al wat je wilt geven? Ga dan op zoek naar een duurzame variant. De meeste producten worden zowel in duurzame als niet-duurzame variant geproduceerd. Als dat niet het geval is, dan kom je via onderstaande winkels en webshops al gauw op een idee voor een ander duurzaam kado!


WeWood: duurzame horloges van hout

Een horloge is een heel geschikt kado. Bijvoorbeeld voor verjaardagen of als iemand is afgestudeerd. Maar ja… Duurzame horloges zien we nog niet zo heel erg veel. Tóch is het niet onmogelijk! Er zijn namelijk steeds meer merken die zich hiermee bezig willen houden. Een bedrijf dat al heel ver is in het produceren van duurzame horloges, is ‘WeWood’. Elk horloge is gemaakt van hout. En nee, niet van tropisch oerwoud dat met uitsterven wordt bedreigd. Integendeel. De horloges worden uitsluitend gemaakt van resthout. Hout dat al is gekapt en wordt weggegooid als het niet wordt gebruikt door partijen zoals WeWood. Daarnaast plant WeWood voor elk gekocht horloge een boom! Nu hoor ik je denken… En het uurwerk dan? Het uurwerk is gemaakt van Citizen, met een mineraal glas.


Duurzame kadowinkel WAAR

WAAR is een duurzame kado speciaalzaak. Je kunt hier zowel in de fysieke winkel als in de webshop terecht. Bij WAAR koop je allerlei kado’s met een goed verhaal. Of je nu een woonaccessoire of een goed boek koopt: in deze winkel weet je zeker dat het product op de een of andere manier duurzaam geproduceerd is. Dat wil zeggen: fairtrade, econlogisch, gerecycled of gemaakt in sociale werkplaatsen. Daarnaast schenkt WAAR altijd veel aandacht aan het ontwerp van de kado’s, evenals de diversiteit van het assortiment. Als je door de winkel loopt of door de webshop browst, dan krijg je spontaan zin om kado’s te kopen!


Groene kadobonnen

Er komen steeds meer kadobonnen op de markt. En dat is niet zo gek! Het is een leuk kado om te krijgen én om te ontvangen. Je hebt er altijd iets aan: meestal kun je het namelijk besteden aan een zelfgekozen product of dienst. En er is goed nieuws: want er komen steeds meer ‘duurzame kadobonnen’. Sterker nog, op moment van schrijven zijn er al drie grote partijen die deze bonnen verkopen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Nationale Groene kadobon

Deze kadobon koop je eenvoudig via de website van de Nationale Groene Kadobon. Je kunt het kado per e-mail versturen en uitprinten, of per post laten opsturen. Dat is gratis, net als dat het gratis is om een persoonlijke boodschap op de kadokaart te zetten. Voor een luxe, (duurzame!) kadoverpakking betaal je €1. Vervolgens kan de ontvanger de bon inleveren tegen meer dan 2000 producten in allerlei categorieën. Bijvoorbeeld wonen, koken, energiebesparing fashion, verzorging en lifestyle. Deze producten zijn afkomstig van circa 100 merken, die allemaal fairtrade, biologische, ecologische en of gerecyclede producten aanbieden. Met iedere aankoop ondersteun je bovendien de Plastic Soup Foundation!

Eco Kadobon

De Eco Kadobon is een duurzame kadobon. Deze kadobon kun je inwisselen tegen duizenden producten, die altijd 100% duurzaam zijn. Bovendien voldoet elk bedrijf dat producten aanbiedt via deze webshop aan de MVO-voorwaarden. Voor wie het nog niet weet: MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. In grote lijnen werkt de Eco Kadobon hetzelfde als de Nationale Groene Kadobon. Daarom gaan we nu in op een paar details waarin deze bon zich onderscheidt. Zo is het mogelijk om de bon te gebruiken om een goed doel naar keuze te steunen. Daarnaast heeft Eco Kadobon een hele vrolijke geschenkverpakking. Op moment van schrijven krijg je er een gratis bloemenzaadjespapier bij. Uit dat ‘groeipapier’ groeien bloempjes. Extra leuke verrassing voor de ontvanger!

Ecomondo

Een derde ‘groene’ kadobon die we willen uitlichten is die van de webshop Ecomondo. Ecomondo is een fairtraide, bio en eco webshop/winkel. Hun assortiment bevat allerlei soorten producten in diverse categorieën. Veelal gerelateerd aan lifestyle. Daarnaast geeft Economondo een kadobon uit. Je kunt zelf kiezen welk bedrag je op de kadobon zet. Bovendien kun je er nog losse producten bij bestellen, die in dezelfde verzending worden meegestuurd. Het is helaas wel zo dat je verzendkosten moet betalen voor alle aankopen beneden de €50. Gelukkig is het wel zo dat je de verzendkosten kunt ‘meefinancieren’. Dat betekent dat je alvast de verzendkosten betaalt voor de ontvanger van de kadobon, zodat hij/zij het volledige bedrag uit kan geven aan duurzame producten uit de webshop.


Nature’s Gift: kadobon voor natuurervaringen

Gaat jouw voorkeur uit naar een kadobon waarbij je een ervaring geeft in plaats van een product? Dan is ‘Nature’s Gift’ misschien wel het ideale kado voor jou. Met deze kadobon heb je recht op een mooie ervaring in de natuur. Bijvoorbeeld een kanotocht langs wuivend riet, een overnachting middenin de natuur of een mountainbiketocht door de heuvels… Er zijn talloze mogelijkheden. Het is aan de ontvanger welke natuurbeleving hij of zij uiteindelijk kiest!


Duurzame kleding kado geven

Wil je graag een leuke tas, broek, jas of t-shirt kado geven? Maar wil je er zeker van zijn dat deze kleding van duurzame materialen is gemaakt, en niet in elkaar is gezet door ‘kinderhandjes’? Dan moet je op zoek naar een duurzaam kledingmerk. Gelukkig groeien de duurzame kledingmerken als paddestoelen uit de grond! Om je op weg te helpen sommen we hieronder een twintigtal duurzame merken voor jou op.

Duurzame kledingmerken

ARMEDANGELS, Filippa K, GOAT., Patagonia, Kings of Indigo, KUYICHI, Matt & Nat, Maium, MYOMY, Mud Jeans, People Tree, O my bag, Nudie Jeans, Rhuuma, Stuio JUX, Veja, TOMS, Wunderwerk, YUNIT en Fjäll Räven.


Handgemaakte kunst en kado’s van Mookstories

Ben je op zoek naar een origineel, duurzaam kadootje? Je vindt ongetwijfeld een mooi geschenk op www.mookstories.nl. Mookstories is een duurzame webshop waar je talloze handgemaakte producten kunt kopen. Bijvoorbeeld ansichtkaarten, accessoires en kunstobjecten. Stuk voor stuk zijn ze rechtstreeks afkomstig uit de natuur, of op z’n minst gemaakt van duurzame materialen.

Bij iedere bestelling ontvang je een kaartje met daarop een persoonlijke boodschap van de maker van het product. Het is heel leuk dat er zo transparant gecommuniceerd wordt over het product. Waar komt de bestelling vandaan, waarom is het geproduceerd en door wie? Super leuk om te kopen én om te geven.


Earth Rebels: zero waste producten zonder plastic

Er is behoorlijk wat ophef over plastic. Dat is niet zo gek: plastic is eigenlijk overal. Ook op een heleboel plekken waar het absoluut niet hoor te zijn. Waar het de natuur en de dieren schade toebrengt. Daarom is er steeds meer aandacht voor producten zonder plastic. Wil jij een duurzaam, plastic vrij kado geven? Soms is het lastig om te zien of een product wel of geen plastic bevat. Het valt niet meteen op! Let daarom goed op het kenmerk ‘zero plastic’. Op de website EarthRebels krijg je een mooi overzicht van dit type product. In deze duurzame webshop koop je allerlei verschillende producten: van mooie lunchboxen tot duurzame gezichtscrèmes. Bovendien kun je hier natuurlijke producten kopen die zónder plastic verpakt zijn. Zoals zeep of tandpasta.


Geef een Dopper kado

Op zoek naar een betaalbaar kado waar bijna iedereen iets aan heeft? Geef een Dopper kado! Dit is een duurzaam geproduceerd flesjeom water uit te drinken. Dat voorkomt dat je keer op keer een nieuw flesje water moet kopen om deze vervolgens weer in de prullenbak te gooien… Zeg nou zelf: iedereen koopt water, en zo’n mooi flesje is nooit weg!


Tot slot: kies voor ervaring versus spullen

Schrijf iets voor een ander, maak iets voor een ander, neem de ander mee naar een mooie voorstelling… Een ervaring is soms minstens zo waardevol als een fysiek kado. Soms nog wel waardevoller! Vooral omdat het zo persoonlijk is. Bovendien zijn de meeste ervaringen erg duurzaam. Want alle spullen die je aan iemand anders geeft, worden op een dag weggegooid. Ook als die dag nog héél ver in de toekomst ligt. En dan mag het kado nog zo duurzaam zijn, het is de vraag of het tegen die tijd gerecycled wordt…foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag