Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de meest duurzame bank van Nederland?

Wat is de meest duurzame bank van Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Duurzaamheid. Het is het nieuwe modewoord in het tweede decennium van de 21ste eeuw. Op alle fronten werkt men aan een duurzamere samenleving. Door duurzaam te investeren bijvoorbeeld of door duurzame cadeaus te geven aan de jarige. Beetje bij beetje zijn we tot het besef aan het komen dat de weg die we ooit zijn ingeslagen met z’n allen niet houdbaar is. We vervuilen onze mooie planeet. Bouwen producten die gemaakt zijn om kapot te gaan na een x periode. Niet wenselijk en daarom zoeken we momenteel massaal naar alternatieven die wél ‘oneindig’ houdbaar zijn en waarmee we het milieu een gunst verlenen in plaats van hem te vervuilen. Op tal van manieren kun je zelf je steentje bijdragen aan een betere wereld en één van die manieren is om voor een duurzame bank te kiezen. Maar wat is dan de meest duurzame bank van Nederland? We zochten het voor je uit en het antwoord ontdek je in onderstaand artikel.


De werking van banken

Voordat we je vertellen welke bank de meest duurzame bank van Nederland is, is het misschien handig om te weten hoe een bank precies werkt. Want heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoe een bank geld verdient? Waarschijnlijk niet. Het is een vanzelfsprekendheid die al op jonge leeftijd aanwezig is. Zodra je je eerste zakgeld ontvangt wordt er door je ouders een bankrekening geopend waar je je opgespaarde centjes kunt stallen. Als je ouder wordt, wordt de spaarrekening omgezet naar een betaalrekening zodat je in de snackbar een frietje kunt kopen of, nog iets later, je biertje in de kroeg kunt afrekenen tijdens je eerste stapavond. Gaandeweg is de bank een vanzelfsprekendheid geworden. Hij is er en zonder er verder over na te denken maak je er gebruik van.

Wanneer je er wél over na gaat denken hoe een bank precies z’n geld verdient kan je tot de conclusie komen dat je het eigenlijk helemaal niet eens bent met de werkwijze van de bank. Want ga maar eens na: toen de eerste banken ontstonden was een bank niets meer of minder dan een soort opslagplaats voor je gouden (of zilveren) muntstukken. Goud (en andere edelmetalen waar munten van werden gemaakt) is zwaar en daarom niet handig om constant bij je te dragen. De eerste bankier bedacht daar een prima systeem voor. Hij stalde je munten en daarvoor kreeg je een bewijs (een soort cheque) voor terug. Reuze handig, want een stuk papier is natuurlijk vele malen handzamer dan een grote zak goud. So far so good.

Banken zijn er echter niet alleen om geld te stallen. Je kunt ook geld lenen bij de bank. In het huidige systeem lenen banken vele malen meer geld uit dan dat ze in opslag hebben. Zouden we met z’n allen ons (spaar)geld van de banken halen, dan stort in feite het hele systeem in elkaar. Om die reden mag er nooit opgeroepen worden tot een bankrun en moet een bank een bepaalde kapitaalratio hebben. Ze moeten een bepaalde hoeveelheid eigen vermogen in bezit hebben dat als buffer kan dienen om eventuele niet (volledig) terugbetaalde leningen of beleggingen die verkeerd zijn uitgepakt te kunnen opvangen. Dit laatste is tenslotte ook nog iets wat een bank doet: ze beleggen en investeren en juist bij dit stukje komt het begrip duurzaamheid kijken. Banken beleggen en investeren namelijk in tal van bedrijven in veel verschillende sectoren. Van innovatieve bedrijven die bezig zijn met de klimaatverandering tot wapenfabrikanten die wapens leveren in oorlogsgebieden. Niet bepaald een fijne investering deze laatste, maar ja: bij een bank draait het tenslotte uiteindelijk alleen maar om het geld en als dat dé branche is waar ze geld mee kunnen verdienen, dan doen ze dat.


Weet jij waarin je bank allemaal investeert?

Nu helder is dat je bank niet alleen je (spaar)centen in beheer heeft en handig is als je een hypotheek of een lening nodig hebt, maar ook investeert in tal van bedrijven en organisaties, rijst misschien de vraag bij je waar je bank dan allemaal in investeert. De website Eerlijkegeldwijzer.nl komt ieder jaar met een overzicht van investeringen die de grootste banken in Nederland doen. Ze hebben de belangrijkste uitgaven van banken onderverdeeld in thema’s. De thema’s zijn als volgt:

  • Bonussen
  • Dierenwelzijn
  • Klimaatverandering
  • Transparantie
  • Gezondheid
  • Gendergelijkheid
  • Wapens
  • Mensenrechten
  • Arbeidsrechten
  • Woningbouw & vastgoed
  • Bosbouw
  • Corruptie
  • Visserij
  • Financiële sector
  • Elektriciteitsproductie
  • Natuur
  • Belastingen
  • Voeding
  • Maakindustrie
  • Mijnbouw
  • Olie en gas

Een flink aantal van deze thema’s heeft – direct of indirect – te maken met de verduurzaming van onze maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan direct gerelateerde thema’s als klimaatverandering en bosbouw, maar ook aan elektriciteitsproductie (groene energie) en olie en gas.

Voor elk thema kan een bank een cijfer krijgen tussen de 1 en de 10. Een 1 is slecht. De bank in kwestie investeert volop in het betreffende thema (of juist bijna helemaal niet), een 10 is het hoogste cijfer en betekent dat de betreffende bank er volop z’n aandacht – in positieve zin – op richt.

Het volledige overzicht met alle cijfers is in te zien op de website van Eerlijkegeldwijzer.nl, maar voor je beeldvorming: wist je dat de ING en de ABN-AMRO (bijna) niets op hebben met gendergelijkheid? En dat de Triodos bank zowel qua bonussen, als op het gebied van dierenwelzijn een dikke 10 scoort? Bekijk vooral het overzicht zelf eens en stel jezelf dan de vraag of je tevreden bent met je bank. En dan niet zozeer over de service die ze leveren (uiteraard ook belangrijk), maar vooral rondom de vraag wat ze met je (spaar)centen doen. Wellicht kom je tot de conclusie dat je helemaal niet achter het beleid van je bank staat en is het een goed zetje in de rug om over te stappen naar een andere bank.


De meest duurzame bank van Nederland

En dan de hamvraag van dit artikel: “wat is de meest duurzame bank van Nederland?”. Wie zelf gaat spieken op de website van Eerlijkegeldwijzer.nl komt al snel tot de conclusie dat Nederland’s grootste banken niet (of niet heel goed) scoren op het gebied van duurzaamheid. Ze zijn de grootsten, maar denken vooral aan zichzelf (en misschien ook wel een beetje aan hun klanten). Ze keren belachelijk hoge bonussen uit, investeren volop in de wapenhandel en beleggen veel van jouw spaarcenten in nieuwe boorplatforms en raffinaderijen. Niet bepaald goed voor het welzijn van mens, dier en de planeet dus.

Aan de andere kant zijn er juist banken die wél volop inzetten op duurzaamheid en wél het beste voor hebben met de mens en de natuur. De ASN bank, de Volksbank/SNS en Triodos scoren op het gebied van klimaatverandering alle drie bijvoorbeeld een dikke 9. In de mijnbouw (met al haar vervuilende activiteiten) wordt praktisch niet geïnvesteerd door deze drie banken en gebeurt het wel, dan worden er hoge eisen gesteld op het gebied van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Iets waar de ING, de Rabo en de ABN-AMRO zich niet al teveel om bekommeren.

Als het om de benoeming gaat van dé meest duurzame bank van Nederland strijden twee banken om deze titel: de ASN bank en Triodos. Daarbij moet opgemerkt worden dat de ASN bank onderdeel is van de Volksbank/SNS welke óók heel goed scoort op het gebied van duurzaamheid. Feitelijk zijn deze drie banken dus dé bank waar je moet zijn als je op zoek bent naar een duurzame bank. Onderling verschillen ze niet veel van elkaar. Triodos scoort een puntje hoger op het gebied van dierenwelzijn, maar de ASN bank scoort weer een punt hoger als het gaat om het thema gezondheid. Het één valt dan ook tegen het ander af te strepen en zodoende is er niet 1 meest duurzame bank van Nederland, maar feitelijk zijn er 3 Nederlandse banken die prima scoren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf nagaan op welke punten ze van elkaar verschillen (en welke voor jou wellicht relevant zijn om een doorslaggevende keuze te maken bij een eventuele overstap), kijk dan op Eerlijkegeldwijzer.nl om de banken en hun scores met elkaar te vergelijken.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag