Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kan je bijdragen aan duurzamer toerisme?

Hoe kan je bijdragen aan duurzamer toerisme?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Toerisme en duurzaamheid samen, vormen een bijzonder onderwerp. Enerzijds vormt toerisme een grote belasting voor het milieu, maar anderzijds is toerisme in veel landen een belangrijke bron van inkomsten. Je kan op veel verschillende manieren zorgen dat je duurzaam op vakantie gaat. Van een duurzame reisorganisatie kiezen, tot het kopen van plaatselijke producten. In dit artikel geven we uiteenlopende tips. Ze zijn bruikbaar voor iedereen die graag duurzaam reist, of er kennis mee wil maken.


Wat verstaan we onder duurzaamheid?

Zoals je al weet is duurzaamheid een erg breed begrip. Je zou het kunnen samenvatten als het evenwicht tussen de mens, het milieu en de economie. Deze drie aspecten moeten dusdanig in balans zijn, dat de aarde ook op langere termijn onze consumptie kan dragen. Door een balans tussen het milieu, de mens en de economie zou de aarde gezond moeten blijven. Door alleen aan mens en economie te denken, raakt de aarde, kortom uitgeput.


Duurzaam reizen: met welke aspecten kan je rekening houden?

Als toerist kan je op twee manieren rekening houden met duurzaamheid. Enerzijds door te kiezen voor een reisorganisatie die daar waarde aan hecht, en anderzijds door je eigen gedrag en je manier van reizen. In dit artikel helpen we je op weg met duurzaam verblijven in een ander land en het kiezen van een reisorganisatie die daarbij past.


Waaraan besteedt een duurzame reisorganisatie haar aandacht?

Als je graag duurzaam op vakantie wilt, zou je eerst eens kunnen kijken naar een reisorganisatie die waarde hecht aan duurzaamheid. Deze reisorganisaties houden rekening met het milieu en de plaatselijke bevolking. Dat doen ze op de volgende manieren:

  • Zorg voor het milieu hoort bij de bedrijfsvoering van de reisorganisatie
  • Het voorkomen en beperken van milieubelasting
  • Vaak drukken duurzame reisorganisaties zo min mogelijk informatie af op papier
  • Bij de samenstelling van arrangementen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieubelasting (uitlaatgassen etc worden beperkt).
  • Een duurzame reisorganisatie licht haar klanten voor over duurzaam reizen en het hoe en waarom.
  • Lokale gemeenschappen betrekken bij beslissingen over toerisme.
  • Het gebruik van schaarse en niet vervangbare natuurlijke bronnen zoveel mogelijk beperken.

Er is een groot verschil tussen reisorganisaties die in kleine details doen aan duurzaamheid, en bedrijven die er veel aandacht aan besteden. Vaak kan je dit goed terugzien op de websites.


Verdiep jezelf in de plaatselijke taal, cultuur en gebruiken

Jezelf verdiepen in het land waarnaar je op vakantie gaat lijkt zo vanzelfsprekend. Toch zijn er veel mensen die spontaan een reis plannen en alles ter plekke wel zien. Jezelf verdiepen in de plaatselijke cultuur, natuur en gebruiken, helpen wel degelijk om duurzaam te reizen. Denk bijvoorbeeld eens aan het volgende:

  • Verdiep je in de plaatselijke gebruiken, zodat je de economie kan stimuleren.
  • Wat voor natuur is er in het land waar je naartoe wilt? En is de omgeving kwetsbaar?
  • Wat zijn de lokale producten? Door deze te kopen belast je het milieu zo min mogelijk en steun je de bevolking.
  • Verdiep je in de lokale gewoonten zodat je op goede voet staat met de plaatselijke bevolking.
  • Welke taal wordt er gesproken in het land waar je naartoe wilt? Leer een stukje van deze taal om makkelijker te communiceren. Een goede communicatie maakt alles op je reis plezieriger en makkelijker, dus óók duurzaam reizen.

De plaatselijke natuur zo min mogelijk belasten.

Veel mensen zoeken op reis of op vakantie graag de natuur op. Je komt er tot rust, je vindt er de mooiste uitzichten en misschien zie je nog bijzondere dieren. In een andere omgeving ontdek je allerlei nieuwe dingen. Hoe kan je als toerist het milieu zo min mogelijk belasten als je bijvoorbeeld een wandelroute loopt?

  • Ga je kamperen? Neem dan afbreekbare zeep mee.
  • Blijf op de uitgezette routes. Sommige natuurgebieden hebben kwetsbare grond of kwetsbare planten en dieren.
  • Ga niet off-roaden met je auto, hoe verleidelijk en avontuurlijk dit ook is. Bandensporen kunnen in sommige gebieden tot bodemerosie leiden, wat beschadigend is en bovendien heel lang zichtbaar blijft.
  • Kies voor zoveel mogelijk natuuractiviteiten waarbij er geen uitlaatgassen vrijkomen.
  • Vaar je graag, kies dan voor een roeiboot in plaats van voor een motorboot. Met een roeiboot kan je bovendien op meer mooie plekjes komen, zoals op routes waar het ondiep is of waar veel waterplanten zijn.

Alleen door rekening te houden met de natuur, blijft ze behouden. Ook als kampeerder kan je extra rekening houden met de natuur. Hoe je dat doet, lichten we toe onder de volgende kopjes.


Hoe kan je een duurzame camping uitkiezen?

We hebben al benoemd hoe je zo min mogelijk rommel achterlaat in de natuur. Als je graag kampeert, kan je daarbij kiezen voor een groene camping. Een groene camping investeert bijvoorbeeld in energiebesparende maatregelen. Voorbeelden van maatregelen die een camping kan nemen zijn:

  • Het gebruiken van groene stroom
  • Voor het schoonmaken worden er alleen ecologische schoonmaakmiddelen gebruikt.
  • Afval scheiden
  • Sanitairgebouwen voorzien van een sensor en energiebesparende verlichting.
  • Het gebruik van waterbesparende kranen met een tijdschakelaar.

Een milieuvriendelijke camping kan je herkennen aan het Greenkey keurmerk. Greenkey is een internationaal vrijetijdskeurmerk en het is erg bekend. Campings ontvangen dit certificaat als ze net een stapje verder gaan om rekening te houden met het milieu.
Afhankelijk van de hoeveelheid milieurichtlijnen ontvangt een camping een gouden, zilveren of bronzen certificaat.


Zelf rekening houden met het milieu tijdens kamperen

Naast het kiezen van een duurzame camping, kan je zelf tijdens het kamperen ook rekening houden met het milieu. Het leuke is dat de extra maatregelen weinig extra tijd en moeite kosten, maar je doet er een hoop goeds mee. Dit kan je doen om milieuvriendelijk te kamperen:

  • Zet wanneer je gaat koken, je gasstel uit de wind om gas te besparen en houd het deksel op de pan.
  • Gebruik geen wegwerpservies.
  • Kies voor vis in plaats van vlees om de CO2 uitstoot te verminderen (mits vis goed te verkrijgen is)
  • Neem een zonne-energie oplader voor je telefoon mee.
  • Monteer zonnepanelen op je camper. Sommige mensen kunnen hiermee een paar dagen volledig zelfvoorzienend kamperen.

Er komen tegenwoordig steeds meer energiebesparende gadgets op de markt, dus deze kan je steeds makkelijker vinden. Zo kan je milieuvriendelijk gebruik maken van je tablet of telefoon.


Hoe kom je zo duurzaam mogelijk in het land van bestemming?

Voor wie van verre reizen houdt is het een hard feit: vliegtuigen laten de grootste ecologische voetafdruk na van alle vervoersmiddelen. De trein is voor lange afstanden het minst vervuilende vervoersmiddel. Wil je er echt voor gaan om zo milieuvriendelijk mogelijk op de plaats van bestemming te komen, kies dan wanneer mogelijk voor de trein. Dit is goed mogelijk in Europa.
Ben je op een (verre) bestemming in een uitgestrekt land, kies dan ook voor een treinreis in plaats van een binnenlandse vlucht. Moet je toch ergens naar toe met een vliegtuig, probeer dan een rechtstreekse vlucht te boeken. Dit is minder belastend voor het milieu dan een vlucht waarbij je over moet stappen.


De CO2 uitstoot van je vliegreis compenseren.

Er zijn reisorganisaties die je de mogelijkheid geven om de CO2 uitstoot van je vliegreis uit te rekenen en deze te compenseren. Dit kan je doen door te reizen naar een gecertificeerd vakantieproject met bijvoorbeeld het Gold Standard-keurmerk. Dit zijn projecten die onder meer samenwerken met de plaatselijke bevolking en die gewaardeerd worden door het land zelf.
Of projecten met het Gold Standard-keurmerk daadwerkelijk de C02 uitstoot beperken, is nog niet geheel duidelijk. Critici zijn van mening dat dit tegenvalt. In elk geval zijn projecten met zo’n keurmerk geen slechte keuze als je de plaatselijke economie wilt stimuleren.


Kies eens voor een andere bestemming of vakantieperiode.

Een aantal plaatsen in Europa (zoals sommige bestemmingen in Griekenland en Spanje), lijden onder het massatoerisme. Helaas vind je er plaatsen – met name bij de kuststadjes – waar er steeds meer afval langs de weg ligt. Een triest gezicht, en de authenticiteit van het land zelf is ver te zoeken.

Wil je toch graag naar een drukkere bestemming, dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld eerder of later in het seizoen te gaan, of zelf in het laagseizoen. Het is rustiger, minder belastend voor de omgeving en je leert de plaatselijke bevolking beter kennen op deze manier.

In Barcelona bijvoorbeeld, gaan veel stadsbewoners tijdens het toeristenseizoen de stad uit. In een minder druk seizoen kom je minder toeristen tegen en meer plaatselijke bewoners! Dit is niet alleen leuk, maar zorgt wellicht ook voor een gesprek met de bewoners over  plaatselijke gewoontes en goede (eet) gelegenheden.


Je kan op je eigen manier duurzaam reizen

blank

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om duurzaam op vakantie te gaan. Je kan daarbij kiezen voor kleinschalige verblijven of campings, maar ook grotere organisaties bieden soms duurzame hotels aan. Wel zijn de duurzame details waar grotere aanbieders zoals TUI rekening mee houden, natuurlijk niet te vergelijken met een eco camping die veel moeite heeft gedaan om het milieu te sparen. Ook heb je als je kleinschalig kampeert, meer zicht op je eigen energieverbruik en de maatregelen die het bedrijf (camping) neemt om energiezuinig te zijn.

In elk geval is de basis voor duurzaam reizen dat je respectvol omgaat met de plaatselijke natuur, cultuur en gewoontes. Verdiep je goed in het land van bestemming, en je hebt al een begin gemaakt met duurzaam toerisme.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag