Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe weet je welk goede doel bij jou past?

Hoe weet je welk goede doel bij jou past?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In de wereld is er een hoop welvaart, maar ook een hoop armoede. Daarnaast kampen veel mensen nog steeds met zeldzame ziekten waar nog geen medicijn voor is uitgevonden. En dan hebben we het nog niet eens over die arme dieren die mishandeld worden… Of de strijd die homoseksuelen elke dag moeten voeren in minder tolerante landen. Kinderen die niet naar school kunnen, ouderen die kampen met eenzaamheid. Kortom, er zijn ontzettend veel goede doelen die je zou kunnen steunen. Maar je kunt onmogelijk alles en iedereen steunen, tenzij je toevallig miljonair bent. Toch? Daarom helpen wij jou in dit artikel om te achterhalen welk goede doel bij jou past.


Soorten goede doelen

Er zijn veel problemen in de wereld, gelukkig zijn er ook veel goede doelen die deze problemen een hand willen toereiken. Over het algemeen bestaan de goede doelen uit meerdere categorieën, bijvoorbeeld:

  • Dieren: bijvoorbeeld omtrent dierenbescherming, dierenrechten, anti-dierenmishandeling of om de dierenambulance te ondersteunen.
  • Natuur: bijvoorbeeld omtrent natuurbehoud, milieubescherming of om de natuur te beschermen.
  • Ziekte en gezondheid: bijvoorbeeld omtrent onderzoek naar zeldzame ziekten, inzamelingsacties voor genezende behandelingen of om zieke kinderen op te vrolijken.
  • Mensenrechten: bijvoorbeeld kinderrechten, strijd om gelijkheid of om op te komen voor vrouwenrechten.
  • Maatschappelijke doelen: bijvoorbeeld om armoede tegen te gaan, eenzaamheid te bestrijden of om kinderen naar school te kunnen laten gaan.

Er zijn ook nog andere categorieën goede doelen, bovenstaande categorieën zijn slechts de meest voorkomende. Dus als jij graag wil helpen bij specifieke problematiek, kun je het beste even googlen naar ‘goed doel …’ (… naar eigen wens in te vullen).

Goede doelen vergelijken

Je bent echt niet te beroerd om een goed doel te steunen. Natuurlijk, als je kan helpen doe je het graag. Maar voor welk goede doel wil jij je inzetten? Dat weet je pas als je de goede doelen gaat vergelijken. Dat gaat als volgt:

  1. Kies een categorie uit. Wie of wat zou jij willen steunen?
  2. Kies jouw vorm van steun uit. Wil jij graag een financiële bijdrage leveren, zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of iets anders?
  3. Kies jouw tegenprestatie uit. Het steunen van een goed doel heeft in principe geen tegenprestatie. Toch zijn er bepaalde goede doelen die maandelijks (of per kwartaal) een tijdschrift uitbrengen met alles wat zij hebben verwezenlijkt. Of goede doelen die jouw per e-mail op de hoogte houden van alle vorderingen. Dit soort informatie is fijn om te ontvangen, want dan weet je waar jouw geld (of steun) heen gaat.
  4. Besluit welk goede doel jij wilt steunen, en kies er eventueel nog een tweede en/of derde doel bij uit.

Top 10 goede doelen

De makkelijkste manier om te kijken wat de top 10 goede doelen zijn, is door te kijken hoeveel elk goed doel heeft opgehaald. En geloof ons, er gaan miljoenen euro’s om in de goede doelen. En dat is natuurlijk goed nieuws, want daarmee worden een hoop mensen, dieren en zaken zoals ‘het milieu’ geholpen. Maar wat is nou de top 10 goede doelen? Onderstaand overzicht geeft de top 10 op moment van schrijven:

1. KWF Kankerbestrijding

Jaarlijks overlijden in Nederland circa 45.000 aan de gevolgen van kanker. Daarmee staat deze ziekte te boeken als één van de belangrijkste doodsoorzaken. De missie van KWF Kankerbestrijding is om ervoor te zorgen dat kanker beter voorkomen en genezen kan worden. Bovenal wil deze stichting een betere kwaliteit bieden voor kankerpatiënten.

2. Hartstichting

Een andere kwetsbare plek van het menselijk lichaam is ‘het hart’. Veel mensen kampen op latere leeftijd met hart- en vaatziekten, vaak tot slechte leefomstandigheden of de dood tot gevolg. De Hartstichting strijdt dan ook voor een gezond hart voor iedereen. Samen met wetenschappers, artsen, samenwerkingspartners en vrijwilligers doen zij hun uiterste best om het menselijk hart beter te begrijpen en om betere behandelingen te vinden.

3. Oranje Fonds

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Dit fonds draagt eraan bij dat de sociale verbinding in Nederland en in het Caribisch deel van Nederland tot stand wordt gebracht. Dat wordt gedaan door middel van projecten die mensen bij elkaar brengt en echt met elkaar verbindt. Op die manier wordt sociale isolatie, eenzaamheid en andere sociale problemen zoveel mogelijk voorkomen.

4. Rode Kruis

Het Rode Kruis biedt hulp aan mensen in nood. Niet alleen in Nederland, maar in 190 landen ter wereld. Overal ter wereld zitten de Rode Kruis of Rode Halve Maanverenigingen gevestigd. In Nederland gaat het vaak over alledaagse ongevallen, bijvoorbeeld oververhitting tijdens een hardloopwedstrijd, een verwonding op een festival of iets dergelijks. Over de grens helpt het Rode Kruis bij hele andere problematiek. Bijvoorbeeld mensen die op de vlucht slaan voor oorlog, of iemand wiens huis is verbrand.

5. UNICEF

Kinderen zijn een kwetsbare groep. Ze kunnen (nog) niet voor zichzelf opkomen, maar zijn wel vaak het slachtoffer van diverse schrijnende situaties. UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen wereldwijd. Dat wil zeggen dat UNICEF controleert of landen de kinderrechten ook daadwerkelijk verwezenlijken. Hiermee wil deze organisatie ervoor zorgen dat elk kind ‘kind kan zijn’ en de kans krijgt zich te ontwikkelen.

6. Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen verleent medische hulp aan mensen die dit nodig hebben, zonder dit automatisch te krijgen. Zowel basiszorg, specialistische zorg in een ziekenhuis als ook psychologische hulp. Ook acute noodhulp naar aanleiding van een oorlogssituatie of natuurramp gaat Artsen zonder grenzen niet uit de weg. Wereldwijd zijn de artsen bezig om mensen te genezen.

7. Oxfam Novib

Oxfam Novib is een wereldwijde beweging van een groeiende groep mensen die de handen ineenslaan om armoede en onrecht te verslaan. Dat gebeurt nu al in 93 landen. De doelen worden voornamelijk gerealiseerd door onderliggende problemen zoals honger, onveiligheid en onrechtvaardigheid aan te pakken. Op die manier wil Oxfam Novib ervoor zorgen dat er meer rechtvaardigheid en minder armoede in de wereld komt.

8. Natuurmonumenten

Nederland heeft op dit moment nog een heleboel groen. Veel bomen, bloemen en hectares grond. Maar dat blijft niet zomaar intact. Sterker nog, Natuurmonumenten is verantwoordelijk voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland. Ze zorgen ervoor dat dit wordt behouden. Tegelijkertijd pleiten ze voor méér natuur, om die vervolgens samen te verzorgen en te beschermen.

9. Leger des Heils

Het Leger des Heils komt op voor mensen die aan de onderkant van de samenleving werken. Er wordt gezorgd voor meer voedsel, onderdak en kleding voor arme mensen. Het Leger Des Heils is een internationale beweging, die behoort tot de universele christelijke kerk. De normen en waarden van dit goede doel zijn dan ook gebaseerd op het geloof en op de bijbel. Je hoeft overigens niet gelovig te zijn om dit goede doel te steunen.

10. Wereld Natuur Fonds (WNF)

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is één van de grootste en bekendste goede doelen die opkomt voor dieren en natuur. Samen met partners, overheden, onderzoeksinstituten, bedrijven en lokale gemeenschappen doet WNF er alles aan om de natuurgebieden te beschermen en om bedreigde diersoorten van de ondergang te redden.


Goede doelen Nederland

Alle bovenstaande goede doelen zijn ook (of soms juist!) in Nederland actief. Maar dat zijn lang niet alle goede doelen die Nederland rijk is. Op deze website staat een overzicht van alle goede doelen in Nederland. Het is een brancheorganisatie, waar ruim 150 verschillende goede doelen in Nederland op zijn aangesloten. Samen zijn deze goede doelen verantwoordelijk voor ruim tweederde van de bestedingen aan maatschappelijk goede doelen door Nederlandse organisaties. Op de website van Goede Doelen Nederland kun je het hele overzicht bekijken en een goed doel selecteren dat goed past bij jouw normen en waarden en wat jij belangrijk vindt.


Hoe weet je welk goed doel bij jou past?

Het belangrijkste is dat een goed doel opkomt voor de belangen waar jij je hard voor wilt maken. Welke belangen jij het belangrijkste vindt, zijn strikt persoonlijk. De één wil ziekten in Nederland bestrijden, de ander wil een financiële bijdrage leveren aan alle oorlogsslachtoffers. Een derde persoon komt liever op voor dierenrechten. Of misschien wel alledrie te gelijk. Daarnaast moet je kijken of de manier van steun ook past bij de manier die jij voor ogen hebt. Hecht je veel waarde aan financiële steun, een grote groep vrijwilligers of juist aan heel veel onderzoek? Dit kan jouw keuze voor een goed doel ook erg veranderen. Ten slotte is het ook belangrijk om een keuze te maken uit een goed doel in en voor Nederland, of een goed doel dat internationaal actief is.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag