Wat is het beste kado voor een meisje van 4 jaar?

Wat is het beste kado voor een meisje van 4 jaar?

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2019

Kleine meisjes worden groot… Wat gaat het hard! Het wordt tijd voor de vierde verjaardag, wat betekent dat bijvoorbeeld je dochter, nichtje of oppaskindje van 4 naar de basisschool mag. Redenen genoeg dus om een kado te geven! Maar ja, wat moet je geven aan een meisje van vier jaar? Wat vond je zelf leuk op die leeftijd, hoeveel ‘begrijpt’ zo’n kind van het kadootje… Soms heel lastig inschatten. Daarom geven we in dit artikel een aantal suggesties voor de beste kado’s voor een meisje van 4 jaar oud.


Ticket voor een binnenspeelparadijs

blank

Het wordt steeds populairder om ‘ervaringen’ weg te geven. Dus in plaats van een fysiek kado te geven, kun je ook kiezen voor een leuk uitstapje. Er zijn een aantal verschillende opties, maar wat ons betreft is een (mid)dagje naar een binnenspeeltuin de beste optie. Een binnenspeeltuin is een plek waar speeltoestellen zijn voor kinderen. De meeste speeltuinen zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar, tot en met een jaar of 10. Sommige speeltuinen hebben ook nog wel wat speeltoestellen voor ‘grote’ kinderen van een jaar of 12. Bijvoorbeeld trampolines waar je salto’s kunt maken. Wil je graag een ticket voor een binnenspeeltuin geven, maar weet je niet zo goed waar je heen moet gaan? Lees dan ons artikel: ‘De 9 leukste binnenspeeltuinen van Nederland.’.

Verzin een fysiek kado om het ticket heen!

Kinderen zijn gek op kadootjes. Zodra een kind een pakje ziet, is hij of zij al door het dolle heen. Hoe leg je aan je kind uit dat je een ‘ervaring’ geeft? Dat is nog niet zo makkelijk. Daarom raden we je aan om een leuk kaartje te maken en daar op te schrijven wat jullie gaan doen. Of om een buikpop te geven en dan ‘namens’ die buikpop het meisje uit te nodigen voor een dagje uit.


Geef een kinderfietsje

blank

Kinderen vanaf een jaar of 3 ontwikkelen zich heel snel, ook op motorisch gebied. Ze zijn er klaar voor om te leren fietsen. Waarschijnlijk zal een meisje van vier niet direct de sterren van de hemel fietsen, maar een kinderfietsje (met zijwieltjes) helpt al heel erg om het evenwicht te bewaren. En wie weet gaat het leren fietsen wel hartstikke snel en heeft het kindje er een nieuwe hobby bij! Kinderen vinden het altijd leuk als een fiets een mandje heeft. Dan kunnen ze hun eigen spulletjes meenemen. Bijvoorbeeld hun schooltas, of hun favoriete pop…

Alternatief voor het fietsje: een step

Voor sommige kinderen van 4 jaar komt een kinderfietsje iets te vroeg. Vooral als het meisje nog niet zoveel balans heeft, kan een fiets erg spannend zijn. Je wilt niet dat ze op jonge leeftijd al een hekel krijgt aan fietsen! Daarom kan het helpen om een kind eerst te laten ‘steppen’. Zo went het alvast aan de snelheid van voertuigen en kan het oefenen met het houden van balans.


Knutselmateriaal (alles is mogelijk)

blank

De meeste kinderen zijn dol op knutselen. Met name meisjes kunnen zich hier middagen lang mee vermaken. Kleuters ontdekken het knutselen helemaal. Ze worden steeds vaardiger met stiften, pennen, papier en ‘versieringen’. Dus eigenlijk zit je met een creatief kado altijd goed. Wat dacht je bijvoorbeeld van speelgoed van Stabilo? Dat zijn knutselspullen die speciaal zijn gemaakt voor kinderen. Daarnaast is het leuk om stiften te geven (die niet doordrukken!), of een hele grote rol papier, of potloden met 3 kanten. Zo leert het kindje automatisch een goede penhouding aannemen. Dat scheelt weer op de basisschool!


(Accessoires) voor een poppenhuis

blank

Vanaf een jaar of 4 worden poppenhuizen interessant. Voor die tijd zijn de onderdelen nog te klein (inslikkingsgevaar!) en snapt het kind ook niet echt wat je ermee kunt. Maar als een meisje een jaar of 4, 5 is krijgt ze grote belangstelling voor poppenhuizen. Haar voorstellingsvermogen en fantasie nemen toe, zo kan ze allerlei verhalen verzinnen en deze in het poppenhuis tot leven wekken. Een poppenhuis stimuleert dus de ontwikkeling van een kind!

Een poppenhuis is natuurlijk best wel duur om te geven. Gelukkig zijn er ook een aantal alternatieven. Zo kun je zelf een poppenhuis knutselen (althans, als je een beetje handig bent!). Ook kun je ervoor kiezen om een paar meubeltjes of poppetjes te geven, in plaats van een volledig huis.


Spelletjes voor vierjarigen

Voor kinderen, ongeacht of het een jongen of meisje is, is het ontzettend belangrijk om interactie te hebben. Een sociale jeugd zorgt voor een betere ontwikkeling van het kind. Daarom zijn spelletjes de beste kado’s voor kinderen van 4! Ze zijn vermakelijk, niet al te duur en daarnaast ook nog eens educatief. Hieronder een aantal leuke spelletjes voor kleuters:

Fishing hero’s

Misschien ken je het nog van vroeger: dat spelletje waarbij je met een hengeltje visjes uit een vijver moet halen. Het ziet er saai uit, maar jouw kleuter zit met opperste concentratie het zoveelste visje uit de vijver te vissen. Je kunt het ook samen spelen: wie heeft de meeste visjes?

Memory

Memory is een spel waarbij kinderen op een speelse manier hun geheugen trainen. Er zijn allerlei varianten te koop. De ene is natuurlijk wat moeilijker dan de ander. Kies dus een Memoryspel uit dat bedoeld is voor kleine kinderen, met leuke, gezellige plaatjes en niet al te veel sets.

Squla

Sommige kinderen spelen met de iPad. Sommige ouders zijn hiertegen, maar aan de andere kant biedt het ook heel veel voordelen. Ten eerste zal het kind er later mee moeten werken, of je nou wil of niet! Ten tweede zijn er ook een heleboel educatieve spelletjes te koop. Bijvoorbeeld Squla. Dit is een programma voor op de Ipad waar kinderen waar voor elke leeftijd geschikte, educatieve spelletjes worden geselecteerd. Spelenderwijs slimmer worden, dus!


Muziekinstrumenten voor kinderen

blank

Musicalster in de dop? Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd kennismaken met muziek. Een leuke, gezonde hobby die later misschien leidt tot het ‘echt’ bespelen van een instrument. De meeste kleintjes zijn geobsedeerd door muziekinstrumenten, zoals kinderxylofoons, samba’s, kleine trommels, plastic gitaren of minikeyboards. Deze apparaten zijn klein, kleurrijk en vaak van plastic of een ander zacht materiaal. Zodat kinderen zich er niet aan kunnen bezeren. Er zijn ook houten muziekinstrumenten voor kinderen te koop, maar hier moet je wel een beetje mee oppassen. Deze zijn niet altijd opgewassen tegen het ‘geweld’ dat kinderen hun speelgoed soms aandoen….


Buitenspeelgoed

Dit is vooral een goed idee in de lente- en zomermaanden, maar je kunt het natuurlijk ook binnenshuis spelen. Mits het de vloer niet kapot maakt. Hieronder een paar leuke suggesties voor buitenspeelgoed:

Minibowling (kegelen)

Zie je het al voor je, zes van die schattige, plastic kegels en een dolenthousiaste kleuter die eindelijk raak gooit? Dat is minibowling (kegelen) in een notendop. Een uitdagend spelletje waarbij de hand-oog coördinatie van het jonge meisje wordt getraind.

Speelgoed voor op het strand

Kinderen kunnen zich eindeloos vermaken met zand. Vooral als je ze een schepje en een emmertje geeft, of vormpjes waarin ze ‘zandtaartjes’ kunnen bouwen. Je kunt het strandspeelgoed ook in de zandbak gebruiken, als je deze hebt.

Minitent

Is het vierjarige meisje ook zo gek op ‘hutten bouwen’? Koop dan een kleine hut of tipi die eenvoudig kan worden opgezet. Het liefst eentje waar meerdere kinderen inpassen, zodat de kinderen zich samen kunnen verstoppen in hun eigen fantasiewereld.


Verkleedkleren

Dit is het laatste kadootje in de categorie ‘Beste kado’s voor een meisje (4)’, maar zeker niet de minste. Want verkleedkleren doen het eigenlijk altijd goed! Welk meisje wil zich nou niet verkleden als prinses, elfje of ‘goede fee’? Overigens hoef je bij de kadokeuze geen rekening te houden met de typische jongens/meiden stereotypering. Je kunt ook een stoer pakje kopen voor een stoere, jonge meid! Wie zegt dat er geen vrouwelijke dinosauriërs waren…?foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag