8 tips voor een slaapfeestje voor kinderen

8 tips voor een slaapfeestje voor kinderen

Laatst bijgewerkt: 14 februari 2019

Is jouw kind binnenkort jarig en wil hij of zij graag een slaapfeestje organiseren voor vrienden en/of vriendinnetjes? Dan vraag je je misschien af hoe je dit het beste aan kunt pakken. Hoe zorg je dat de kinderen zich vermaken? Waar laat je ze slapen? En hoe kun je ervoor zorgen dat ze het weken later nog steeds over dat ontzettend leuke feestje van jouw kind hebben? In dit artikel hebben we 8 tips voor een slaapfeestje voor kinderen voor je verzameld.


1. Wanneer en hoeveel kinderen?

Allereerst is het natuurlijk handig om te bedenken wanneer je het feestje wilt gaan geven en hoeveel kinderen jouw kind mag uitnodigen. Kies je voor een dag in het weekend? Of ga je voor een dag in een schoolvakantie? En van hoe laat tot hoe laat ga je het feestje laten duren? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de kinderen pas ’s avonds na het eten te laten komen. Bijvoorbeeld om een uur of 19.00. Aangezien de kinderen waarschijnlijk niet zo heel veel slapen zullen krijgen die nacht, is het slim om het feestje te volgende dag niet te lang te laten duren. Kies er bijvoorbeeld voor om de kinderen om 10.00 uur op te laten halen of laat ze nog even rustig wakker worden, ontbijten en nog even chillen, voordat ze rond een uur of 12 weer naar huis gaan.

Tip: Bedenk je vooral wat voor jou/jullie handig is. Vind je het bijvoorbeeld gezelliger als de kinderen de eerste dag eerder komen, zodat ze ook kunnen blijven eten, dan kun je ze natuurlijk ook gewoon eerder laten komen.

Het aantal kinderen

Het aantal kinderen dat jouw kind mag uitnodigen, is natuurlijk een persoonlijk keuze. Houd er wel rekening mee dat het waarschijnlijk voor iedereen leuker is als er een even aantal kinderen komt. Een even aantal is bijvoorbeeld handiger bij het maken van teams voor spelletjes. Onze tip: nodig niet meer dan vijf kinderen uit. Zo heb je een slaapfeestje voor zes kinderen en dat is waarschijnlijk meer dan genoeg.


2. Waar geef ik het slaapfeestje?

De tweede vraag die je jezelf kunt stellen is: waar gaan de kinderen slapen? Ga je ze in de huiskamer neerleggen of kies je voor een slaapkamer? Of misschien heb je wel een grote zolder waar de kinderen kunnen slapen? Voor slaapfeestjes in de zomer zou de tuin eventueel ook nog een oplossing kunnen zijn. Door van tevoren even na te denken over wat wel en niet handig is, hoef je dat niet meer op het laatste moment te doen.

https://nl.pinterest.com/pin/374009944052446749/

Maak het extra leuk

Om een slaapfeestje extra leuk te maken, zou je de plek waar de kinderen gaan slapen iets extra’s kunnen geven. Wat is er bijvoorbeeld leuker dan met zijn allen in tentjes te slapen? Om dit te realiseren kun je simpelweg wat waslijnen door de kamer spannen en daar dekens overheen hangen tot je een soort tentjes hebt. Je kunt er ook voor kiezen om één groot fort te maken waar ze met zijn allen in kunnen slapen. Leg er matrassen, kussen en dekens in, en kleed de boel aan met gezellige lampjes of kerstverlichting. Geef je een slaapfeestje in de tuin? Dan kun je ervoor kiezen om iedereen een tentje mee te laten nemen of zelf voor tentjes (of een grote tent) te zorgen. Zet de tentjes bijvoorbeeld gezellig in een kringetje en maak in het midden een plek waar ze met zijn alleen kunnen zitten. Kamperen in eigen tuin.

https://nl.pinterest.com/pin/78461218490767884/


3. Een thema

Als je een slaapfeestje geeft, is het altijd leuk om er een thema aan te hangen. Is je kind rond Halloween jarig? Dan kun je dat als thema kiezen. Versier het huis, laat de kinderen verkleed komen of op het feestje verkleden, en zorg voor een spannende film of laat de kinderen ‘enge’ verhalen vertellen voor ze gaan slapen. Is je kind dol op alles wat met beauty te maken heeft? Dan kun je een echte beauty-avond organiseren. Gezichtsmaskertjes, make up, nagellak en genoeg spiegeltjes voor iedereen, maken dat ze zich ongetwijfeld zullen vermaken. Geef je een kampeer-feestje in de tuin? Zorg dan voor een vuurkorf met lampjes erin dat dient als kampvuur en leg er boomstammen of kussens omheen om het geheel af te maken. Wat het ook is dat jouw kind leuk vindt, er valt vast een thema omheen te verzinnen.

https://nl.pinterest.com/pin/252623860334199884/


4. Wat gaan de kinderen doen?

Vaak vinden (vooral oudere) kinderen het leuk om gewoon hun eigen gang te gaan tijdens een slaapfeestje. Als ouder zijnde hoef je dan niet per se met allemaal spelletjes aan te komen. Je kunt van tevoren echter wel met je kind overleggen of hij of zij iets wil doen. Bijvoorbeeld een film kijken, een bepaald spel spelen, karaoke zingen of misschien een playbackshow houden. Door van tevoren na te denken over wat jullie gaan doen, kun je ook direct kijken of dat invloed heeft op de uitnodiging voor het slaapfeestje. Als de kinderen een playbackshow gaan doen, zouden de kinderen dat thuis al kunnen voorbereiden. Moeten de kinderen verkleed komen? Dan kun je dat aangeven. Gaan jullie in de tuin kamperen? Dan is het meebrengen van een dikke trui wel handig.

Film

Wil je kind graag een spannende of grappige film kijken tijdens het slaapfeestje? Dan is het wel zo leuk om een ‘thuisbioscoop’ te maken. Zorg ervoor dat iedereen lekker voor de tv kan zitten, op matrassen, kussens en met dekentjes. En zorg voor lekkers, zoals popcorn. Ook leuk: haal speciale bioscoop bekers en popcorn bakjes om het geheel af te maken.

https://nl.pinterest.com/pin/433541901612281692/

Spelletjes

Heb je een kind dat dol is op spelletjes doen? Dan kun je de avond vullen met diverse (zelfbedachte) spelletjes. Laat de kinderen bijvoorbeeld een dobbelspel spelen met kleine cadeautjes. Verstop een kookwekker die ze moeten vinden voordat hij afgaat. Of laat ze verstoppertje of een spel als ‘wat ben ik’ spelen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en wat zij leuk vinden om te doen, kun je diverse activiteiten en spellen verzinnen.

Bakken

Is jouw kind gek op bakken? Dan kun je dit natuurlijk ook met z’n allen gaan doen. Bak bijvoorbeeld cupcakes die ze mogen versieren. Of bak met zijn allen allemaal verschillende koekjes. Of een cake. Blijven de kinderen eten? Dan kun je bijvoorbeeld ook een pizza bakken met zijn allen. Laat iedereen zijn of haar eigen mini pizza maken en bak deze vervolgens af voor een heerlijke zelfgemaakte maaltijd.

https://nl.pinterest.com/pin/484770347371910870/


5. De nacht zelf

Een van de beste tips die we je kunnen geven over de nacht zelf is: ga er maar van uit dat zoiets als een tijd waarop ze moeten gaan slapen niet gaat lukken. De kinderen zullen waarschijnlijk niet of nauwelijks slapen, dus om jezelf een hoop frustratie te besparen, kun je dit maar beter laten gaan. Wel kun je natuurlijk met de kinderen afspreken dat ze zachtjes doen, omdat er ook nog andere mensen in huis wonen en/of omdat jullie ook nog buren hebben.

Ook handig: koop een aantal goedkope tandenborstels. Er is altijd wel een kind die zijn of haar tandenborstel vergeet.


6. Het ontbijt

De volgende ochtend zullen de meeste kinderen behoorlijk moe en hongerig zijn. Een uitgebreid ontbijtje is dan wel zo gezellig. Dek de tafel met broodjes en beleg, of kies ervoor om pannenkoeken of wafels te maken als ontbijt. Ook leuk: serveer de kinderen een ontbijtje op bed.

https://nl.pinterest.com/pin/337136722103638896/


7. De uitnodiging

Als je samen met je kind hebt besloten hoe het slaapfeestje er uit moet komen te zien, is het tijd om een uitnodiging te maken. Dit kun je zo makkelijk (of ingewikkeld) maken als je zelf wilt. Koop standaard uitnodigingen of maak ze zelf. Maak bijvoorbeeld slaapmaskertjes, een tandenborstel met een kaartje eraan, kleine kussentjes of bedjes van papier of stof, of kies voor uitnodigingen die helemaal bij het thema van het slaapfeestje passen. Zet in ieder geval op de uitnodiging van hoe laat tot hoe laat het feestje duurt en wat de kinderen mee moeten nemen.

https://nl.pinterest.com/pin/347762402457238154/


8. Een ‘kant-en-klaar’ slaapfeestje

Heb je geen zin om zelf van alles te moeten regelen voor het slaapfeestje van je kind? Dan bestaan er organisaties die het slaapfeestje voor je regelen. Het leuke hieraan is dat ieder kind zijn eigen tentje krijgt en dat je hierbij een thema kunt kiezen. Van een discothema tot een unicornthema, en van een beautythema tot een kampeerthema. Een van de organisaties die dit voor je kan regelen is Pop Up & Party. Zij bezorgen je alles wat je nodig hebt voor een slaapfeestje. Van tentjes, luchtbedden, kussens en dekens. Tot een picknickmand, lampjes en andere accessoires. Op hun website vind je ook originele en bijpassende uitnodigingen.

Tip: Mocht je budget het niet toelaten om een ‘kant-en-klaar’ slaapfeestje te boeken, dan kun je op de websites van dit soort organisaties natuurlijk wel inspiratie en ideeën opdoen.

https://nl.pinterest.com/pin/350084571028828529/


Een slaapfeestje voor kinderen

Een slaapfeestje voor kinderen moet vooral leuk zijn voor de kinderen. Denk van tevoren na over het aantal kinderen dat jouw kind mag uitnodigen en waar de kinderen gaan slapen. Ook is het slim om te bedenken wat ze gaan doen, zodat je op de uitnodigingen kunt zetten wat de kinderen mee moeten nemen. Je maakt een slaapfeestje extra leuk door de slaapplek van de kinderen iets extra’s te geven. Bouw bijvoorbeeld een groot fort van dekens of maak kleine tentjes met een waslijn. Voor de gezelligheid kun je nog wat lichtjes en decoratie ophangen. Kies je voor een thema? Dan kun je de hele avond daar op inrichten. Heb je nou helemaal geen tijd of zin om dit allemaal zelf te regelen? Dan bestaan er bedrijven die dit voor je doen. Daar boek je compleet verzorgde slaapfeestjes. Het enige wat je dan zelf moet doen, is het eten, drinken en de spelletjes regelen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag