7 tips voor goedkope luiers

7 tips voor goedkope luiers

Laatst bijgewerkt: 26 juni 2019

Voor baby’s is hun luier een primaire levensbehoefte. Zolang je kindje nog niet zindelijk is moet je hier dus in investeren. Jouw schattige zoontje of dochter verbruikt in het eerste levensjaar maar liefst 2500 luiers. Gemiddeld kost een luier €0.16, maar met deze volumes kom je algauw op €400 uit. In In dit artikel bespreken we daarom 7 tips voor goedkope luiers. 


Tip 1 – Koop uitsluitend aanbiedingen en leg een voorraad aan

Luiers is typisch zo’n product waar je een voorraadje van aanlegt. Wie wil besparen op luiers, moet dus inslaan als de luiers in de aanbieding zijn. Jouw baby zal er niets van merken, maar jouw portemonnee des te meer! Er is bijna altijd wel ergens een partij luiers in de aanbieding. Winkels wisselen vaak af in hun promotie, dus de ene keer is de luier bij winkel A goedkoper, en de andere keer bij winkel B.

Manieren om aanbiedingen op te sporen

Je kunt de huis-aan-huisbladen doorspitten, maar tegenwoordig zijn er nog meer opties dan dat. Er zijn namelijk een aantal websites die elke dag alle luieraanbiedingen in Nederland verzamelen. Vervolgens krijg jij een heel overzicht van alle merken en alle winkels waar een aanbieding is. Vaak zijn de aanbiedingen op maat gesorteerd, dus je kan precies de juiste luier met korting kopen.


Tip 2 – Koop de luiers online

Tegenwoordig kun je bijna alles online kopen. Dat geldt ook voor luiers. Webshops kunnen producten soms goedkoper aanbieden, omdat zij geen winkelpand hebben waar ze moeten betalen. Ook kunnen ze efficiënter met hun voorraad omgaan. Wil jij graag goedkope luiers? Kijk dan vooral even online. Ook hier geldt: er zijn vast meer dan genoeg webshops die momenteel een aanbieding hebben.


Tip 3 – Koop luiers in Duitsland

Net over de grens is het leven soms net iets goedkoper. Veel Nederlanders die dichtbij Duitsland halen hun luiers dan ook in Duitsland. Het moet natuurlijk wel uit kunnen met de benzinekosten. Luiers in Duitsland zijn gemiddeld gezien goedkoper dan luiers in Nederland. Dat geldt vooral voor de Pampers, een favoriet luiermerk van veel ouders. Vooralsnog denken wij dat luiers van webshops relatief gezien nóg goedkoper zijn dan luiers in Duitsland.


Tip 4 – Kies de juiste maat luier en bewaar het bonnetje

Luiers zijn er in verschillende maten. Hieronder zullen we deze maten uitleggen. Eerst willen we graag toelichten waarom dit een belangrijk punt is. Veel ouders kopen luiers namelijk groots in als deze in de aanbieding zijn. Zo, voorlopig even geen luierkosten meer. Maar dan… de baby maakt ineens een groeispurt en past de luiers niet meer. Weggegooid geld, of…? Niet als je de bon bewaart en het overschot aan luiers in hun verpakking laat zitten. De meeste winkels vinden het geen probleem als je de luiers omruilt tegen een grotere maat. Eventueel met bijbetaling. Doet de winkel moeilijk of heb je geen bon meer? Dan kun je ze ook altijd proberen te verkopen aan andere kersverse ouders.

Pasgeboren baby

Een pasgeboren baby is klein en weeg meestal tussen de 2 en 5 kilo en hebben enkel melk in hun ontlasting. Daarom zijn luiers in maat 1 het meest geschikt. Deze luiers zijn klein en hebben een ander absorberend vermogen dan grotere luiers, waar andere soort ontlasting in terecht. Ten slotte hebben de luiers voor pasgeborenen vaak een extra beschermende laag, zodat de gevoelige huid van de jonge baby niet beschadigd wordt.

Weet je niet of je baby geplast heeft? Dat is soms ook erg lastig te zien. Je kunt dan investeren in een luier met verkleuringsstrip. Dan zie je wanneer de baby verschoont moet worden.

Baby van paar maanden oud

Na een paar maanden is het tijd voor luier maat 2. Je baby weegt dan tussen de 3 en 6 kilo, dus er is qua omvang weinig verschil met de vorige maat. Daarom kiezen veel ouders ervoor om direct te investeren in een maat 3. Die is bedoeld voor baby’s van 4 tot 9 kilo. Zij eten waarschijnlijk al vast voedsel, dus het absorberingsvermogen van deze luier is erop aangepast.

Luier voor dreumesen

Baby’s groeien als kool. Voor je het weet is jouw baby alweer 7 tot 18 kilo. Op dat moment moet je maat 4 gaan gebruiken. Je gebruikt deze maat relatief het langste. Daarom is het goedkoper om deze maat luier groots in te slaan. Je kan er immers nog wel even mee vooruit.


Tip 5 – Stuur aan op zindelijkheid

Iedere ouder wil graag dat zijn of haar kind zo snel mogelijk zindelijk wordt. Dat gaat echter niet vanzelf. Groeit jouw kindje snel en is hij of zij toe aan een nóg grotere uier? Dat is het startsignaal om ze te introduceren met het welbekende ‘potje’. Hoe sneller je hiermee begint, hoe eerder je kind uit de luiers is. En hoe minder lang jij dus voor luiers moet betalen.


Tip 6 – Koop B-merken

Je wil natuurlijk niet besparen ten koste van je baby’s comfort of gezondheid. Toch zijn luiers van B-merken niet per se slechter. Geef verschillende luiersoorten een kans en kijk of er een onbekender luiermerk tussen zit dat voldoet aan jouw eisen. Jouw baby is echt nog niet merkgevoelig! Zolang de luier goed zit en goed absorbeert is hij of zij allang tevreden. Wil je per se luiers van een duurder merk? Dan raden we je aan om goed in te slaan tijdens aanbiedingen.


Tip 7 – Koop wasbare luiers

Heel veel ouders kopen wegwerpluiers. Logisch ook, want wat moet je met zo’n stinkend zaakje? In ieder geval niet nog een keer gebruiken… Of toch wel? Er zijn namelijk ook luiers die je kunt wassen. Dat is veel beter voor het milieu (steun duurzaamheid!) én uiteindelijk voor je portemonnee. Wat is een wasbare luier en is het echt goedkoper dan wegwerpluiers?

Wat is een wasbare luier?

Waarschijnlijk heb je nog een heel ouderwets beeld van ‘de wasbare luier’. Zo’n grote katoenen doek die je met een veiligheidsspeld vastmaakte. Misschien heeft je moeder die nog bij jou omgedaan. Sindsdien is er gelukkig een hoop geïnnoveerd, ook op luiergebied! Wasbare luiers kunnen nu gemaakt zijn van hennep, fleece of synthetische materialen. Er zijn ook ecologische varianten beschikbaar. Je hoeft ze niet meer zelf te vouwen, maar kunt ze gewoon kopen in een luiervorm. Vouwen is natuurlijk ook nog steeds een goedkope optie.

Wat kost een wasbare luier?

Veel ouders schrikken van de uitgaven van een wasbare luier. Dat komt omdat je in één keer relatief meer uitgeeft dan bij een pak wegwerpluiers. Je moet het echter zien als een investering over de lange termijn. Want wasbare luiers kosten in totaal (dus gedurende de hele luierperiode van je kind) gemiddeld €800. Dat lijkt veel, maar voor wegwerpluiers ligt dit bedrag hoger. Gemiddeld €1300 over dezelfde periode. Het enige verschil is dat het bedrag voor wegwerpluiers wordt verspreid over meerdere kleine aankopen. Voor wasbare luiers ben je een paar keer een hoger bedrag kwijt.

Extra voordeel: het schijnt dat kinderen met wasbare luiers eerder zindelijk zijn dan kinderen met wegwerpluiers. We kunnen daar natuurlijk geen bindende uitspraken over doen, maar het zou natuurlijk wel erg fijn zijn. Zo bespaar je ook weer meer op de kosten voor luiers.


Ook interessant: wat kost een baby?

Luiers zijn een onvermijdelijke kostenpost als je een baby’tje hebt. In dit artikel heb je al gelezen hoe je op luierkosten kunt besparen, maar heb je eigenlijk al en beeld van de overige kosten die bij een baby komen kijken? We kunnen de kosten voor een baby opdelen in vier categorieën:

  • Kosten voor de geboorte
  • Medische kosten (rondom de bevalling)
  • Spullen voor de baby
  • Maandelijkse kosten

Maandelijkse kosten bedragen ongeveer €100 tot €300 per maand. Inbegrepen zijn toegenomen water- en energiegebruik (gemiddeld €31.50), kinderopvang (gemiddeld €7 per uur), luiers (gemiddeld €24 per maand) en babyvoeding (flesvoeding gemiddeld €49 per uur, borstvoeding gemiddeld €18 per maand).

In dit artikel gaan we ervanuit dat jouw baby al geboren is. Daarom bespreken we alleen even de laatste categorie: maandelijkse kosten. Wil je meer weten over de andere categorieën? Lees dan ons uitgebreide dossier ‘Wat kost een baby‘. Je kunt eventueel ook alvast anticiperen op de toekomst en verder lezen in ons artikel ‘Wat kost een kind‘.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag