Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over wasbare luiers

Alles wat je moet weten over wasbare luiers

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Loop een gemiddelde drogisterij of supermarkt binnen en je kan er simpelweg niet omheen: wegwerpluiers. In alle soorten en maten, het ene merk nog beter (en zachter voor de billetjes) dan de andere. Wanneer je een trotse ouder bent (geworden) ontkom je er niet aan. Althans, als je niet van het bestaan van wasbare luiers af weet. Dit zijn luiers die wellicht voor jou en je kleintje een mooi, goedkoper en duurzamer alternatief zijn voor de wegwerpluiers. In dit artikel lees je alle ins & outs van wasbare luiers, waarna je kunt bepalen of deze voor jou (en natuurlijk je baby) gaan werken.


Hoe werkt het?

Bij een wasbare luier wordt er al gauw gedacht aan een vierkante doek die met een veiligheidsspeld vast moet worden gezet. Dat strookt tegenwoordig niet geheel meer met de werkelijkheid, want wasbare luiers zijn verkrijgbaar met verschillende sluitingen en gemaakt van diverse materialen. En de naam verklapt het al een beetje: een wasbare luier is een luier die na gebruik niet weggegooid hoeft te worden, maar in de wasmachine kan. Om vervolgens nogmaals gebruikt te worden. Klinkt kostenbesparend. Of dat ten opzichte van de welbekende wegwerpluier ook zo is, zochten we natuurlijk voor je uit.


Als de wasbare luier gevuld wordt

In principe kan een kind met wasbare luiers de was doen, aangezien de hedendaagse wasbare luiers voorgevormd zijn en net zo makkelijk omgedaan kunnen worden als een wegwerpluier. Zoals bij veel – zo niet alle – luiers het geval is, komt er een moment dat deze gevuld wordt. Met boodschap nummer 1 of boodschap nummer 2. En dus wordt de luier vies, zeker wanneer het enkel zou gaan om een enkelvoudige lap. Gelukkig is dat niet het geval en bestaat de wasbare luier uit verschillende “onderdelen”. Om de wasbare luier het meest schoon te houden, kiest men ervoor een inlegger tussen de billetjes van het kind en de luier te plaatsen. Dit is een dikke lap stof om vochtigheid (urine) te absorberen. Naast de inlegger kan er gebruik worden gemaakt van een inlegdoekje, dat dunner is dan de inlegger. Dit doekje is vooral bedoeld om de ontlasting op te vangen en kan eenvoudig door het toilet gespoeld of weggegooid worden. Zodoende hoeft de wasbare luier niet meteen gespoeld of geweekt te worden, alvorens deze in de wasmachine verdwijnt.

Een luier die vocht absorbeert wordt nat, dus er moet nog iets omheen. Dat is het overbroekje, welke het vocht tegenhoudt. Zo wordt voorkomen dat de kleertjes van je baby nat worden. Bij sommige wasbare luiers zit het overbroekje al aan de luier vast, bij andere wasbare luiers zal het apart over de luier aangetrokken dienen te worden.


Stinken wasbare luiers?

Ontlasting en urine brengen altijd onaangename geuren met zich mee, dat hoeven je ongetwijfeld niet te vertellen. Over het algemeen stinken wasbare luiers echter niet meer dan wegwerpluiers. Sterker nog: vaak wordt gezegd dat wasbare luiers zelfs minder stinken. Of en hoe hard de wasbare luier stinkt, is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Indien de baby buiten de lijnen van het inlegvelletje heeft gekleurd, dan zal deze luier na het verschonen sterker ruiken omdat er ontlasting achterblijft. Omdat je je wasmachine niet aanzet voor slechts 1 wasbare luier, is de manier waarop je de wasbare luiers verzamelt erg belangrijk. Om onaangename geuren te beperken, kun je de wasbare luiers het beste scheiden van de reguliere was en verzamelen in een afsluitbare emmer.


Voordelen van wasbare luiers

Hoewel je natuurlijk meer tijd kwijt bent aan het reinigen van de luiers en ze niet heel erg praktisch zijn als je veel onderweg bent met je kleine. Heeft het gebruik van wasbare luiers ook diverse grote voordelen ten opzichte van traditionele luiers.

Geld besparen met wasbare luiers

Allereerst is de aanschaf van wasbare luiers (indien je er genoeg aanschaft) éénmalig. Je hoeft dus niet steeds naar de winkel om wegwerpluiers te kopen. Daarnaast zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers en kun je een hoop geld besparen. Denk er wel om dat je meer energie en water nodig hebt om de luiers te reinigen. Het is dus wel belangrijk dat je hier bewust mee omgaat als je wilt besparen.

Geen toegevoegde chemicaliën

Tevens hebben de meeste wasbare luiers geen chemische toevoegingen zoals bij wegwerpluiers wél het geval is. Die toevoegingen (zoals korrels) zijn vaak zó absorberend dat ze de huid van de billetjes uitdrogen, waardoor deze gevoeliger worden voor infecties. Een wasbare luier is daardoor dus ook beter voor de huid van de baby, die minder vaak geïrriteerd zal raken en er dus minder sprake zal zijn van luieruitslag. Ook zal een kind sneller zindelijk raken, omdat een natte wasbare luier minder prettig (lees: gewoon nat) aanvoelt dan een natte wegwerpluier. Daardoor zal het kind in kwestie makkelijker de verbinding leggen tussen plassen en het ietwat vervelende, natte gevoel.

Wasbare luiers zijn duurzaam en beter voor het milieu

Verder zijn wasbare luiers duurzamer en beter voor het milieu dan wegwerpluiers, aangezien ze na verschoning niet weggegooid hoeven te worden. Wegwerpluiers zorgen namelijk voor veel afval, waarvan zeker niet alles hergebruikt kan worden. Zelfs als de wasbeurten en de benodigde middelen daarvoor (zoals wasmiddel en elektriciteit) in de vergelijking meegenomen worden, dan komen de wasbare luiers nog steeds als het meest milieuvriendelijk uit de bus.

Je kunt een eigen design en ontwerp kiezen

Wasbare luiers koop je niet voor eenmalig gebruik, daarom kun je dus zelf kiezen welke kleuren of patronen je leuk vind voor een een luier. Ook kun je zelf kijken wat je prettig vind werken; sommige wasbare luiers werken bijvoorbeeld met klitteband of juist met drukknopen. Dit kan het gemakkelijker maken om de luier aan en uit te doen.


Verschillende soorten

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende soorten wasbare luiers op de markt. Laten we de meest voorkomende soorten even op een rijtje zetten. Om te beginnen is er de vouwluier. Dit is een vierkante of rechthoekige doek die men zelf in de vorm van een luier moet vouwen. Vouwluiers zijn niet voorzien van elastische elementen en nemen minder vocht op dan andere wasbare luiers. De prijs is echter zeer gunstig. Vouwluiers worden ook wel hydrofiele luiers genoemd.

Naast de vouwluiers zijn er ook voorgevormde luiers beschikbaar. Deze hebben al de vorm van een wegwerpluier en zijn voorzien van elastiek voor comfort en een betere pasvorm. Ook zijn voorgevormde luiers voorzien van een sluiting in de vorm van klittenband of drukknoopjes.

Een voorbeeld van een voorgevormde luier is de pocketluier; een luier met een vakje waarin de inlegger geplaatst kan worden. De buitenkant is gemaakt van waterdicht materiaal. De pocketluier kan in de wasmachine gestopt worden met de inlegger er nog in, want tijdens het wassen komt deze vaak vanzelf uit de luier. Het voordeel van de pocketluier is dat de inlegger aangepast kan worden aan de behoeften van het kind.

Een andere voorgevormde luier is de all-in-one luier. Deze lijkt nog het meeste op een wegwerpluier en is van alle gemakken voorzien in één luier: een absorberend deel (inlegger) aan de binnenkant, een waterdichte laag aan de buitenkant én een overbroekje. Deze complete variant is eigenlijk een pocketluier, maar dan voorzien van een “ingebouwde” inlegger.  Het voordeel hiervan is dat je in één handeling klaar bent. Het nadeel is dat je – in tegenstelling tot de pocketluier – de inlegger niet kunt aanpassen aan de behoeften van het kind.

Wasbare luiers worden van diverse materialen gemaakt, waaronder bamboe, hennep, katoen en synthetische materialen (bijvoorbeeld fleece). Met name bamboe is erg populair, omdat het veel vocht opneemt.
Helaas is het productieproces redelijk belastend voor het milieu en zijn de kosten van wasbare luiers van bamboe relatief hoog. Vaak kiest men dan ook voor katoen. Het neemt weliswaar minder vocht op, maar het is wel een stuk goedkoper.


Hoe kun je wasbare luiers het beste wassen?

Een volle wasbare luier bevat bacteriën, dat is een feit. Het is dus belangrijk deze te doden en dat doe je logischerwijs door de luier te wassen. Omdat veel wasmiddelen tegenwoordig substanties bevatten die bacteriën doden, kunnen wasbare luiers al op 40 graden (lang programma) gewassen worden. Op deze temperatuur worden ze goed schoon. Mocht het achtergebleven vuil te hardnekkig worden, dan kan men ervoor kiezen de luiers op 60 graden te wassen. Alvorens men aan het lange programma begint is het overigens verstandig om eerst – afhankelijk van hoe vuil de luiers zijn – deze te spoelen. Zo wordt het ergste vuil verwijderd en vindt de hoofdwas niet plaats in vies water.

Om zoveel mogelijk te besparen is het in ieder geval een goed idee de wasbare luiers zoveel mogelijk te verzamelen. Dit kan – zoals eerder aangegeven – via een afsluitbare emmer. Zodoende kun je zoveel mogelijk in één keer wassen en voorkom je dat nare luchtjes in je woon- of wasomgeving verspreid worden.


Hoeveel luiers heb je nodig?

Hoeveel luiers je aan dient te schaffen verschilt per kind. Sommige kinderen verbruiken nu eenmaal meer luiers dan andere kinderen. Je zult er in ieder geval rekening mee moeten houden dat pasgeboren kinderen gemiddeld 8 tot 10 luiers per dag verbruiken en kinderen ouder dan 1 jaar gemiddeld 5 tot 6 luiers per dag. Hoeveel wasbare luiers je nodig hebt is tevens afhankelijk van hoe vaak je ze wast. In de regel geldt dat hoe meer je wast, hoe sneller de wasbare luiers slijten. Het advies luidt om te beginnen met minimaal 20 wasbare luiers voor de pasgeborene(n) en minimaal 12 luiers voor de kinderen die ouder zijn dan 1 jaar. Merk je dat je niet genoeg luiers hebt, dan kun je natuurlijk altijd nog luiers bijkopen.


Wat zijn de ervaringen van andere mensen?

Over het algemeen zijn ouders die wasbare luiers gebruiken hier zeer positief over. Zoek maar eens reviews op het internet en je zult tot dezelfde conclusie komen. Of wasbare luiers dé oplossing zijn, is echter sterk afhankelijk van het kind en de situatie waarin de ouders zich bevinden. Zo zul je op het internet ook ervaringen tegenkomen van mensen die absoluut niet te spreken zijn over wasbare luiers. Omdat het kind hier uitslag van krijgt of omdat de wasbare luier niet goed past (en vervolgens lekt). Je zult dus helemaal zelf moeten uitvinden of wasbare luiers geschikt voor jou en je kind zijn, of dat je niet toch beter wegwerpluiers aan kunt schaffen.


Hoeveel kun je besparen door wasbare luiers te gebruiken?

Afhankelijk van de soort wasbare luier die je koopt, ben je gemiddeld zo’n 400 euro kwijt als eerste investering. Dat lijkt veel, maar als je bedenkt dat je gemiddeld zo’n 5000 wegwerpluiers gebruikt voordat je kind zindelijk wordt, valt dat relatief gezien wel mee. Totaal gezien zul je over de gehele luierperiode (die zo’n 3 jaar in beslag neemt) rond de 800 euro betalen voor wasbare luiers, terwijl je voor wegwerpluiers over de gehele periode rond de 1300 tot 1900 euro kwijt bent. Je zal dus – indien je kiest voor wasbare luiers – ten minste 500 euro of meer kunnen besparen. Let wel: we hebben het hier over de kosten van de luiers, waarbij de kosten van de extra wasbeurten niet meegerekend zijn. In een normale situatie zullen deze echter niet bij 500 euro in de buurt komen. Je zult dus – nogmaals afhankelijk van je situatie – geld besparen door te kiezen voor wasbare luiers.


Waar koop je wasbare luiers?

Wasbare luiers koop je gemakkelijk en eenvoudig via het internet. Sites als KaatjeKatoen, Nappy’s en Mooregreen hebben een ruim aanbod qua wasbare luiers. Nog meer webshops kun je vinden op Wasbareluierwereld, een onafhankelijk kennisplein voor wasbare luiers. Hier kun je overigens ook ervaringen van andere mensen vinden, mocht je na het lezen van dit artikel nog steeds twijfelen of je er goed aan doet in jouw situatie te kiezen voor wasbare luiers.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag