Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles over kruidnagel capsules

Alles over kruidnagel capsules

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kruidnagel staat in het Midden-Oosten vooral bekend als smaakmaker. En een lekkere ook. Zo wordt het verwerkt in allerlei gerechten. Wist je dat kruidnagel ook gezondheidsvoordelen heeft? Zo kan het helpen om te spijsvertering te stimuleren, en zorgt het voor sterkere botten.

Een makkelijke manier om dagelijks kruidnagel binnen te krijgen is via capsules. Makkelijk, en ook slim voor wie de smaak wat minder prettig vindt. Wat moet je allemaal weten over kruidnagel capsules en waar moet je op letten? En welke gezondheidsvoordelen van kruidnagel zijn er bewezen? Je leest het allemaal in deze blog, ook de eventuele bijwerkingen.


Waar komt kruidnagel vandaan en waar wordt het voor gebruikt?

Kruidnagel wordt met name gekweekt in Pakistan, India, China en Indonesië. Naast smaakmaker, is het kruid ook populair als geneesmiddel. Kruidnagel bevat verschillende medicinale eigenschappen, zoals het stimuleren van de spijsvertering.
Als smaakmaker kom je het verrassend veel tegen, in bijvoorbeeld:

 • speculaaskruiden
 • currygerechten
 • sigaretten in Indonesië
 • in glühwein
 • in stoofgerechten

Kruidnagel eet je niet los, omdat het een zeer sterke, overheersende smaak heeft. Gewoonlijk wordt het meegekookt in gerechten, zodat de smaak vrijkomt. Ook kan het goed in poedervorm gebruikt worden, het smaakt dan iets milder.
Grappig om te weten: in China wordt kruidnagel gebruikt voor een frisse adem, en als je kruidnagel als olie koopt, kan je het in en rond je huis verstuiven om wespen te verdrijven. In dit artikel bespreken we voornamelijk de capsules (supplementen) die mensen voor hun gezondheid slikken.

Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom. Deze bloemknoppen zijn nog gesloten en hebben de vorm van nagels (spijkers). Vandaar de naam kruidnagel. Een kruidnagel bestaat uit een klein steeltje van 1 cm lang, met daarbovenop een klein knopje.
Hieronder kan je goed zien hoe kruidnagel eruit ziet.

https://nl.pinterest.com/pin/456552480952725516/

Gezondheidsvoordelen en kruidnagel in capsules

Kruidnagel bevat verschillende vitaminen, mineralen en antibacteriële eigenschappen. De gezondheidsvoordelen ervan zijn inmiddels ook populair buiten Azië. Je kan kruidnagel daarom als supplement aanschaffen, in de vorm van capsules. Je krijgt dan per dag een vaste hoeveelheid kruidnagel binnen met alle gezondheidsvoordelen die het heeft. Zo zorgt het onder meer voor een goede bloedcirculatie, spijsvertering en gezonde lever.
Verderop in dit artikel bespreken we welke gezondheidsvoordelen van kruidnagel wel en niet bewezen zijn, en waar je de capsules kunt kopen.


Welke gunstige stoffen bevat kruidnagel?

Kruidnagel bevat verschillende vitaminen en mineralen, waaronder de vitaminen ook antioxidanten. Daarnaast bevat het ook de stof eugenol, die onder meer een antibacteriële werking heeft.

Deze vitaminen zitten er in kruidnagel:

 • vitamine C
 • vitamine B12
 • vitamine E
 • vitamine K
 • flavonoïden (antioxidanten)

Kruidnagel bevat ook verschillende sporenelementen, zoals:

 • ijzer
 • mangaan
 • zink
 • magnesium

Bijzonder is de stof eugenol in kruidnagel. Dit bestanddeel is niet alleen antibacterieel, maar werkt ook verdovend. Het is een stofje die ook door tandartsen gebruikt werd, bij het uitvoeren van bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling.


De gezondheidsvoordelen van kruidnagel capsules

In het Midden-Oosten zijn de mensen al lang bekend met de gezondheidsvoordelen van kruidnagel. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er voor het ene gezondheidsvoordeel meer bewijzen zijn dan voor het ander. Wel is duidelijk dat kruidnagel in sommige opzichten zeker iets doet voor je lichaam. Het is bij een ziekte of aandoening daarom belangrijk om het gebruik van kruidnagelcapsules met je arts te overleggen.

Kruidnagel voor je botten

Omdat kruidnagel vitamine K bevat, is het een goed supplement voor sterke botten. Daarnaast is voldoende beweging en het eten van zuivel ook belangrijk. Alles bij elkaar zorgt dat voor sterkere botten, die minder snel breken. Een andere stof in kruidnagel die bijdraagt aan sterke botten, is het mineraal mangaan.
Ook eugenol schijnt bij te dragen aan sterke botten. Het zou botontkalking tegengaan (osteoporose) , door te zorgen voor een grotere botdichtheid en meer kracht in de botten.
Wel moet hier worden opgemerkt dat er te weinig onderzoeken op mensen zijn uitgevoerd om harde bewijzen aan te dragen.

De antibacteriële eigenschappen van kruidnagel door eugenol

Eugenol is antibacterieel. Het kan daarmee helpen tegen infecties in je mond, en het is zelfs in staat om bacteriën te doden die een blaasontsteking veroorzaken. Daarnaast is eugenol sterk genoeg om zelfs ziekenhuisbacteriën tegen te gaan. Een andere beruchte bacterie die gedood kan worden door eugenol, is de E. Coli bacterie.

Lever

Hoewel meer onderzoek nodig is, kan het bestanddeel eugenol mogelijk ook erg voordelig zijn voor de lever. Op ratten met een leverziekte zijn er tests gedaan waarbij ze eugenol toegediend kregen. De lever van de dieren knapte daarvan op en raakte minder snel ontstoken. Wat er uit dat onderzoek ook naar voren kwam, is dat teveel eugenol juist averechts werkt voor de lever en in dat geval gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Teveel is dus niet goed, en er is wellicht nog niet voldoende getest op mensen.

Kruidnagel voor de spijsvertering

Kruidnagel stimuleert de productie van spijsverteringsenzymen en bevordert de beweeglijkheid van de darm. Daarmee kan het helpen tegen allerlei buikklachten zoals diarree, winderigheid en het prikkelbare darm syndroom. Bij sommige mensen helpt kruidnagel erg goed, maar het belangrijkste is om een arts te raadplegen als je hier veel last van hebt.

Kruidnagel bij diabetes type 2

Kruidnagel zou het hormoon insuline imiteren, waardoor bij diabetes type 2 de bloedsuiker beter gereguleerd wordt. Hier is in 2006 in Pakistan onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat bij 36 personen de bloedsuikerspiegel significant daalde, bij het dagelijks innemen van een kruidnagelsupplement. Ook het cholesterol daalde. Bij de test namen de proefpersonen dagelijks 1 tot 3 gram kruidnagel per dag in.
Omdat diabetes type 2 een serieuze ziekte blijft waarbij je je gezondheid altijd in de gaten moet houden, is het belangrijk om gebruik van kruidnagel in de eerste plaats met je specialist te overleggen.


Kruidnagelcapsules kopen en innemen

Kruidnagel wordt veel verkocht in de vorm van olie. De capsules zijn minder vaak verkrijgbaar, maar ze zijn goed te vinden en niet prijzig. Kruidnagelcapsules kan je onder meer kopen bij:

 • Bol.com
 • Piping Rock Health
 • De Online Drogist

Hou je aan de aanbevolen dosering als je kruidnagel als supplement kiest. Als je veganist bent, is het slim om even te checken of de capsules die jij op het oog hebt, geen dierlijke bestanddelen bevatten. Meestal kosten kruidnagelcapsules ongeveer 17 euro voor bijvoorbeeld 120 capsules.

Meestal wordt er aanbevolen om 1 of 2 capsules per dag te slikken, die je inneemt met water. Over het algemeen bevat een capsule 500 milligram.


Bijwerkingen van kruidnagel

Zoals je las, is kruidnagel een krachtig plantje (of eigenlijk een bloem, namelijk van de kruidnagelboom). Dat betekent dat het bij het slikken van kruidnagelcapsules, belangrijk is om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.
Het slikken van kruidnagel als supplement wordt afgeraden bij zwangere vrouwen, of vrouwen die borstvoeding geven. Voor baby’s en ongeboren kinderen is kruidnagel niet gezond.

Een andere bijwerking van kruidnagel is dat het de werking van de bloedplaatjes kan verstoren. Dit betekent dat je uit moet kijken als je bloedverdunnende medicatie slikt.
Ook voor je lever is het (waarschijnlijk) wel gezond om kruidnagelcapsules te slikken, maar teveel werkt juist averechts op de gezondheid van je lever.

Als je lijdt aan een ziekte of aandoening, is het altijd belangrijk om het slikken van kruidnagelcapsules met je specialist te overleggen.


Kruidnagelcapsules hebben een antibacteriële werking en andere gezondheidsvoordelen.

Kruidnagel komt van de kruidnagelboom, en dankt zijn naam aan het steeltje met het kleine bloemknopje. Dit lijkt precies op een nagel.
Kruidnagel wordt in het Midden-Oosten vooral gebruikt als smaakmaker, maar ook de gezondheidsvoordelen zijn er bekend. Kruidnagel bevat verschillende bestanddelen die sterke botten bevorderen (mangaan, vitamine K en eugenol) en stimuleert de spijsvertering. Het bestanddeel eugenol is sterk antibacterieel en bevordert de gezondheid van de lever. Dit laatste is echter niet voldoende bewezen, maar onderzoeken geven duidelijke aanwijzingen in deze richting.  Ook stimuleert kruidnagel de spijsvertering, door de productie van spijsverteringsenzymen te bevorderen.
Kruidnagelcapsules zijn ideaal om van de gezondheidsvoordelen te profiteren die kruidnagel heeft. De algemeen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1 à 2 capsules per dag, die je inneemt met water.

Kruidnagelcapsules worden afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die bloedverdunners slikken.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag