Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles over artisjok capsules

Alles over artisjok capsules

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De artisjok is een distelplant, die is gekweekt door de oude Grieken en Egyptenaren. De artisjok is niet alleen vanwege de smaak gekweekt, maar ook voor de gezondheidsvoordelen. De artisjok bevordert de spijsvertering en verlaagt de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 1. Daarbij zitten artisjokken vol mineralen en vitaminen, waaronder ook antioxidanten. In capsules kan je profiteren van een aantal gezondheidsvoordelen van de artisjok. In de capsules zit het extract van de artisjokbladeren en deze vormen een nuttig voedingssupplement. Waar kunnen artisjokcapsules je bij ondersteunen en waar kan je ze kopen? In deze blog lees je alles wat je moet weten over artisjok capsules.


Over de artisjok

Het bijzondere aan de artisjok is dat hij door mensen is uitgevonden. In het wild kom je hem niet tegen. Het is een veredelde distel die in in eerste instantie door de oude Grieken werd gekweekt. Dat was nog niet de artisjok zoals we die nu kennen. In de 15e eeuw ontstond pas de plant zoals wij ‘m tegenwoordig tegenkomen. Inmiddels komen de meeste artisjokken uit Italië.
De artisjok wordt veel in maaltijden verwerkt vanwege de kenmerkende smaak. Daarnaast wisten de oude Grieken al dat de artisjok de spijsvertering bevorderd. Inmiddels weten we dat artisjokken nog meer gezondheidsvoordelen hebben, al zijn die (nog) niet allemaal bewezen.

Leuk om te weten over artisjokken en gezondheid

Sommige mediterraanse landen of eilanden, zoals het Italiaanse Sardinië, hebben een bijzonder laag ziektepercentage op het gebied van hart – en vaatziekten. De artisjok is een belangrijk onderdeel van het mediterraanse dieet, en wellicht draagt de plant bij aan de hoge leeftijd die deze mensen vaak bereiken.

In dit gedeelte van de artisjok zitten

De eetbare bloemknop van de artisjok zit vol met vezels, vitaminen en mineralen. Ook bevat hij foliumzuur. De vitamines en mineralen zijn een goede aanvulling op je dagelijkse dag behoefte. De vezels zal je echter niet binnenkrijgen via de capsules. Het blijft daarom belangrijk om dagelijks voldoende groenten en fruit te eten.

 


Welke nuttige vitaminen en mineralen zitten er in artisjokken en artisjok capsules?

Artisjokbladeren bevatten allerlei voedingsstoffen en vitaminen die passen in een gezond dieet. Het zijn dan ook de bladeren van de artisjok die gebruikt worden in artisjok capsules. De vezels krijg je zo niet echt mee, maar gelukkig wel een aantal vitaminen en mineralen.
Dit zijn de gunstige voedingsstoffen van de artisjok:

 • Vitamine A
 • Vitamine C (deze zit het meest in de artisjok)
 • Foliumzuur
 • Riboflavine (eiwit)
 • Thiamine ofwel vitamine B1
 • Niacine ofwel vitamine B3
 • Mangaan, een mineraal dat helpt om vitaminen beter op te nemen.
 • Chroom, mineraal
 • Magnesium
 • Zink
 • Koper
 • Biotine ofwel vitamine B8
 • Ferulazuur
 • Cafeïnezuur, dit is een antioxidant.
 • Quercetine, dit is een antioxidant.

De artisjok is één van de rijkere bronnen van polyfenolen. Polyfenolen zijn chemische verbindingen in planten die vallen onder de antioxidanten. Antioxidanten staan bekend om hun ontstekingsremmende werking en verkleinen de kans op het ontstaan van kanker. Een goede dosis ervan is ook erg gunstig voor de gezondheid van je huid. Wie genoeg antioxidanten binnenkrijgt, ziet dit vaak ook aan de huid!

Artisjok extract in capsules

Als je de artisjok los eet bevat hij ook veel vezels, die goed zijn voor je darmen en beschermen tegen hart – en vaatziekten. Artisjok capsules zijn een voordeel wanneer je niet van de artisjok houdt. Daarbij weet je bij goede artisjok capsules zeker dat deze een aantal nuttige vitaminen bevatten. Bij ingeblikte artisjokken kan veel vet zitten (olie) en andere additieven. Wat gezondheidsvoordelen betreft heb je van de capsules of van een verse artisjok meer profijt.


Gezondheidsvoordelen

Er zijn verschillende bronnen wat betreft de gezondheidsvoordelen die de artisjok en artisjokcapsules bieden. Zeker is in elk geval dat je in de capsules een aantal vitaminen vindt, die de dagelijkse behoefte goed aanvullen. Gezondheidsvoordelen van de artisjok capsules waar veel mensen goede ervaringen mee hebben zijn:

 • Artisjok extract ondersteunt de lever.
 • Het ondersteunt je spijsvertering en kan buikklachten verminderen (denk bijvoorbeeld aan een opgeblazen gevoel).
 • Artisjok extract zou het slechte cholesterol verlagen
 • Het slikken van de capsules kan met name bij diabetes type 2, de bloedsuikerspiegel verlagen.
 • Artisjok capsules kunnen een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Ze verlagen de bloeddruk namelijk. Daarom wordt de artisjok extract ook wel een natuurlijk diureticum genoemd.
 • In het extract van de bladeren van de artisjok zitten verschillende polyfenolen (antioxidanten) die je algehele gezondheid ondersteunen. Ze remmen ontstekingen in het lichaam, ze zijn goed voor de huid en ze gaan het ontstaan van kanker tegen.
 • Artisjok capsules kunnen helpen bij mensen met de aandoening dyspepsia. Dit is een spijsverteringsziekte waarbij de spijsvertering vaak pijnlijk is, of onvolledig. Onderzoeken hebben uitgewezen dat dagelijks artisjok extract de kwaliteit van leven verbetert bij patiënten met deze aandoening.
 • Artisjok extract vermindert klachten bij mensen die lijden aan PDS (het prikkelbare darm syndroom).
 • De capsules ondersteunen de werking van  de lever, hoewel er over het precieze gezondheidsvoordeel op dat gebied nog weinig bekend is.

Artisjok capsules kunnen voor verschillende mensen gezondheidsvoordelen bieden, en in sommige gevallen zelfs verbetering van de kwaliteit van leven.


Artisjok capsules kopen en doseren

Artisjok capsules zijn te koop bij verschillende (online) winkels op het gebied van gezondheid en vitaminen. Voorbeelden van zulke winkels zijn Smeets & Graas, Vitamines Per Post en De Online drogist. Een verpakking van 100 capsules kost gemiddeld 20 euro. \
Als je last hebt van een verstoorde spijsvertering of van het prikkelbare darm syndroom, kan je wel kiezen voor de hogere dosering. Overleg dit ook met je specialist.

Tips voor het doseren en innemen

De algemeen aanbevolen van artisjok capsules is tweemaal daags 2 à 3 capsules. Als je dagelijks gevarieerd en gezond eet, of al andere supplementen slikt kan je een lagere dosering innemen. De aanbevolen dosering verschilt overigens per merk en winkel. Hou je aan de aanbevolen dosering per merk en overschrijd deze niet. Als je last hebt van een verstoorde spijsvertering of van het prikkelbare darm syndroom, kan je kiezen voor de hogere dosering (bijvoorbeeld tweemaal daags 3 capsules). Overleg dit ook met je specialist.
Het artisjok extract uit de capsules bevat zoals we al besproken, verschillende polyfenolen (antioxidanten). De werking daarvan wordt teniet gedaan door melk van dieren, waarin caseïne zit. Caseïne is een dierlijk eiwit dat de polyfenolen tegenwerkt. Bij voorkeur neem je de capsule dus niet in samen met een glas melk. Heb je toch behoefte aan melk, dan zou je sojamelk of amandelmelk kunnen drinken.


Bijwerkingen en overige tips

Artisjok capsules zijn minder geschikt voor mensen die lijden aan jicht. Je mag ze wel eten of de capsules slikken, maar het liefst met mate en in overleg met de diëtist. Ook geldt zoals bij alle supplementen, dat vitamines, mineralen en antioxidanten schadelijk zijn in bovenmatige hoeveelheden. Overschrijd de aanbevolen dosis van artisjok capsules daarom niet. Vitamines en antioxidanten zijn erg belangrijk voor je gezondheid, maar dat je er nooit genoeg van binnen kan krijgen is een fabeltje.

Van artisjok capsules is bekend dat je ze veilig 23 maanden achtereen in kan nemen. Onderzoek over het innemen van het supplement gedurende een langere periode is niet bekend.
Ook over het slikken van capsules tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom raden we dit liever af.


Artisjok capsules zijn een nuttig supplement, vooral voor darmen, spijsvertering en lever

De artisjok is een door mensen gekweekte plant met een oorsprong bij de oude Grieken. Het extract uit de bladeren is een uitstekende bron van polyfenolen (een type antioxidanten) en vitaminen. Capsules met het artisjok extract staan bekend om het vermogen om de lever, darmen en spijsvertering te ondersteunen. Onderzoeken hebben gunstige effecten laten zien bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom en de spijsverteringsaandoening dyspepsia.
De capsules worden verkocht bij verschillende drogisterijen, gezondheidswinkels en natuurwinkels. Hou je aan de aanbevolen dosering (deze kan per merk verschillen) en neem de capsules bij voorkeur niet in samen met een glas melk. In melk zit namelijk caseïne, dat de werking van de nuttige polyfenolen kan tegengaan.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag