Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is GABA en is het een geschikt voedingssupplement?

Wat is GABA en is het een geschikt voedingssupplement?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

GABA is een afkorting die staat voor aminoboterzuur. Het is een stof die van nature voorkomt in onze hersenen, dus lichaamseigen. GABA is er mede voor verantwoordelijk dat je lekker rustig in slaap valt. Dat doet deze stof door je zenuwen minder actief te maken. Geen wonder dat we minder prettig slapen wanneer we ergens over ‘in de zenuwen’ zitten! Bij mensen die niet goed slapen wordt GABA dan ook in mindere mate geactiveerd. GABA is ook verkrijgbaar in supplementen. Is dat inderdaad bevorderlijk voor je slaap en hoe werkt het? In dit artikel bespreken we of GABA een geschikt supplement is.


Hoe werkt GABA in je lichaam?

Gaba is een aminoboterzuur, dat wordt geproduceerd vanuit een zout met de naam glutamaat. Ook vitamine B6 en het eiwit GAD spelen een rol bij de vorming van GABA.
Gaba verminderd de activiteit van de zenuwen in je zenuwstelsel. Zo ontstaat de rust die je nodig hebt om prettig in slaap te kunnen vallen. Je zou kunnen zeggen dat GABA een stressvolle boodschap die je hersenen aan je zenuwstelsel doorgeven, afremt of blokkeert. Deze ‘stressvolle’ signalen van de hersenen komen bij iedereen in meer of mindere mate voor. Wanneer je worstelt met een groot probleem of verdriet, of wanneer je een depressie hebt, kan het gebeuren dat gaba deze signalen niet voldoende af kan remmen. Het gevolg is dat je minder goed slaapt.

Wat gaba te maken heeft met stress en je weerstand

Gaba zorgt voor dus voor een verminderd stressniveau en daarmee ook voor een verbeterde slaap. Goed tot rust komen is niet alleen belangrijk om een nieuwe dag goed te beginnen, het is ook essentieel voor de weerstand tegen bacteriën en virussen. Hoe meer stress je ervaart, hoe lager je weerstand wordt.

Wat gebeurt er als je te weinig GABA in je lichaam hebt?

Er zijn ook mensen die al jarenlang worstelen met slaapproblemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die gedurende een periode van 10 jaar lang slecht slapen, 30% minder GABA in hun lichaam hebben dan mensen die wel goed slapen.
Een tekort aan GABA in je lichaam kan verschillende oorzaken hebben:

 • je lichaam maakt minder GABA aan naarmate je ouder wordt
 • de GABA receptor functie in je lichaam (het aanmaken van GABA) werkt niet meer goed.
 • onevenwichtige voeding (bijv. te weinig vitamine B1)
 • het afkicken van een alcohol verslaving

Kan je de hoeveelheid GABA in je lichaam zelf aanvullen en zoja, hoe?

Voor een deel kan je ervoor zorgen dat de productie van gaba in je lichaam normaal verloopt door stressituaties te beperken. Dit lukt echter niet altijd. Dat kan komen door bijvoorbeeld tentamens, rij examen, stress op het werk of familieproblemen. En als je lijdt aan depressies of angsten zonder dat daar een aanleiding voor is, is het ook lastig om stress even te ‘beperken’. In dat geval is het goed om professionele hulp in te roepen. Eventueel kan een professional GABA supplementen aanraden, of medicijnen die de vorming van GABA stimuleren, zodat je je makkelijker ontspant voor je gaat slapen.
Er zijn ook voedingsmiddelen waarmee je gaba in je lichaam wat mee kan aanvullen. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • zaden en noten
 • uien
 • aardappelen
 • bananen
 • eieren
 • runderlever
 • spinazie
 • broccoli
 • volkoren producten
 • citrusvruchten

Deze voeding kan je een klein duwtje in de rug geven als je merkt dat je voor het slapengaan moeilijk ontspant.
Als gezond eten en andere zaken niet genoeg helpen, dan zou eventueel het supplement GABA kunnen helpen. Hiermee wordt de lichaamseigen stof aangevuld, zodat je makkelijker de slaap kan vatten.
Gaba als supplement is vrij verkrijgbaar, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je precies of gaba geschikt is als supplement en waar je op moet letten.


Wat kan je verwachten van supplementen met GABA

Supplementen met GABA worden meestal verkocht in de vorm van capsules. Je kan het supplement aanschaffen bij allerlei winkels op het gebied van voeding en gezondheid, zoals Vitamines Per Post, Body & Fit en Body Supplies. De supplementen vullen gaba in je lichaam aan als je dat zelf onvoldoende hebt. Het resultaat zou moeten zijn dat je je meer ontspannen voelt, beter slaapt en dat je minder angsten ervaart als je deze hebt.

Voordat je GABA als supplement aanschaft

Voordat je het supplement koopt, is het belangrijk om eerst de onderliggende oorzaak van jouw stress of onrust aan te pakken. De kans is anders groot dat je er maar moeilijk, of zelfs helemaal niet vanaf komt. Je uiteindelijke doel zou moeten zijn om goed te kunnen slapen zonder enige vorm van supplementen. Wat kan je het beste eerst doen bij slecht slapen:

 • Creëer in de eerste plaats genoeg rustmomenten voor jezelf. Dat is belangrijk in de avond, maar ook overdag al. Wat vaker nee zeggen, rustig een kopje thee drinken en ‘s avonds je telefoon wegleggen zijn daar voorbeelden van.
 • Eet ‘s avonds geen zware voedingsmiddelen meer zoals zuivel en vlees. Deze houden de aanmaak van gaba niet tegen, maar zorgen er helaas wél voor dat je lichaam druk bezig is met het verteren van deze voedingsmiddelen.
 • Vermijd koffie na 17.00 uur als je hier gevoelig voor bent. Bij sommige mensen blijft koffie zeer lang werkzaam, met als gevolg dat inslapen moeilijker gaat.
 • Probeer ‘s avonds niet (teveel) alcohol te drinken. Dit lijkt er soms voor te zorgen dat je makkelijker in slaap valt, maar kan ook averechts werken, of zorgen voor nare dromen en ‘s nachts wakker liggen.
 • Drink ‘s avonds geen thee met theïne. Theïne geeft namelijk energie.
 • Heb je last van veel stress of piekeren, maak dan een afspraak met de huisarts, hij of zij kan je eventueel doorsturen naar een psycholoog.
 • Ben je niet zozeer gestrest, maar een slechte slaper zonder duidelijke oorzaak, dan kan een afspraak met een slaapcentrum nuttig zijn. Ook hierin kan je huisarts je adviseren.

Als je als advies krijgt om gaba supplementen in te nemen of als je dit graag wilt proberen, kan je ze dus makkelijk aanschaffen. Het is belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden en niet zelf te gaan experimenteren. Omdat GABA boodschappen van je hersenen naar je zenuwstelsel blokkeert of afremt, kan je er suf van worden als je er teveel van binnenkrijgt. Bovendien zouden de supplementen een aanvullend hulpmiddel moeten zijn, en niet het enige wat je doet om stress en onrust aan te pakken.

Na een periode lang gaba capsules innemen, zou je eens kunnen kijken hoe je reageert als je de supplementen afbouwt.

https://nl.pinterest.com/pin/861383866208938341/


Is GABA gevaarlijk als supplement?

Over de bijwerkingen van de lichaamseigen stof GABA is nog maar weinig bekend. Wel geldt zoals altijd, dat teveel nooit goed is. Zoals we hierboven al bespraken, is het dus belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en om in de eerste plaats de onderliggende oorzaken van stress en slaapproblemen aan te pakken.
Er zijn een paar situaties waarin het onverstandig is om het supplement te gebruiken:

 • Als je zwanger bent
 • Als je borstvoeding geeft
 • Bij ondergewicht
 • Als je medicijnen gebruikt voor een ziekte of aandoening (eventueel kan je gaba toch gebruiken na overleg met je specialist of arts).

Er zijn studies die uit hebben gewezen dat gaba de productie van het groeihormoon verhoogt. Een gevolg daarvan is een groeiende spiermassa, en verlies van vet. Gaba wordt daarom ook door fanatieke sporters gebruikt als ondersteuning. Het verlies van vet is echter schadelijk als je ondergewicht hebt, of als je op de ondergrens zit van een gezond gewicht.
Ondergewicht komt minder vaak voor in ons land dan overgewicht, maar het is zeker schadelijk voor je gezondheid.


Gaba gebruikt worden als supplement, maar wel met beleid.

GABA is een aminoboterzuur dat de activiteit van je zenuwen verminderd. Daardoor nemen stressgevoelens af en voel je je rustiger. Gevolg is dat je beter slaapt en een betere weerstand hebt. Bij sommige mensen wordt er onvoldoende GABA in het lichaam geproduceerd. Dit kan komen door bijvoorbeeld stress, depressie, een alcoholverslaving, een hoge leeftijd of matige voeding.
In de eerste plaats is het belangrijk om na te gaan waardoor je onrustig bent en moeilijk slaapt. Daarna zou je eventueel kunnen denken aan gaba supplementen.

GABA als supplement is niet onveilig, maar het blijft een supplement met een vrij directe invloed op de werking van je zenuwstelsel. Het is dus belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden. Vaak is dit tweemaal daags één capsule.

Gaba is geen geschikt supplement voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met ondergewicht. GABA kan zorgen voor meer groeihormoon. Een verhoogd groeihormoon kan een grotere spiermassa en het verlies van vet als gevolg hebben. Als je al ondergewicht hebt is dit schadelijk voor je gezondheid.
Ook in combinatie met medicijngebruik is het niet verstandig om gaba als supplement te slikken. Wil je dit toch, overleg dan eerst met een arts.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag