Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Welk merk multivitamine is het beste?

Welk merk multivitamine is het beste?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

“Drink voldoende water, eet volgens de Schijf van Vijf, pas op met alcohol…” We kennen dit riedeltje allemaal wel. Over het algemeen doe je je best om een gezonde levensstijl te hanteren, maar soms schiet het er even bij in. Dan zou het fijn zijn als een multivitamine de ontbrekende vitamines en mineralen aan kan vullen. Hetzelfde geldt voor mensen die door het volgen van een bepaald dieet mineralen en vitamines mislopen. Maar ja, als je eenmaal voor de schappen staat om multivitamine te kopen, dan word je helemaal duizelig van het aanbod. Waar moet je beginnen? Wat is het beste merk multivitamine? En waar moet je op letten als je het etiket leest? Heb je multivitamine überhaupt nodig? Dergelijke vragen komen uitgebreid aan orde in dit artikel. 


Wat zijn multivitaminen?

Multivitaminen zijn voedingssupplementen die je weerstand en je immuunsysteem kunnen ondersteunen. Meestal komen deze supplementen in pilvorm, bruistabletvorm of gummies. De pil bevat allerlei mineralen en en vitaminen die ervoor zorgen dat jouw lichaam alles krijgt wat het nodig is. Sommige supplementen richten zich op een specifieke vitamine of mineraal, maar bij multivitamine is het zo dat alle belangrijkste vitaminen en mineralen in één product gestopt worden. ‘Multi’ betekent namelijk ‘meerdere’. Over het algemeen bevat een multivitaminetablet meer dan 10 mineralen en vitaminen.

Zijn multivitaminen echt nodig?

Als je gezond en gevarieerd eet krijg je alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Toch is het in de praktijk moeilijk om je strikt aan deze levensstijl te houden. Daarnaast is het moeilijk om te traceren wat je precies allemaal binnenkrijgt en wat voor consequenties dat heeft voor de hoeveelheid vitaminen en mineralen die je binnen krijgt. Bovendien zijn er bepaalde ‘kwetsbare’ groepen die extra vitaminen, zoals vitamine D, kunnen gebruiken. Wat betreft het voorbeeld van vitamine D, zijn dat zwangere vrouwen, senioren en mensen met een donkere huidskleur. Daarnaast zijn er bepaalde levensstijlen die afwijken van de ‘Schijf van Vijf’. Bijvoorbeeld mensen die veel sporten, veganisten of mensen die aan het lijnen zijn. Uit deze informatie kun je afleiden dat multivitaminen in principe niet nodig zijn, maar wel kunnen dienen als aanvulling op je levensstijl (dus niet als invulling!).

Steeds minder vitaminen en mineralen in voedsel

Aan de andere kant is het zo dat het steeds moeilijker wordt om vitamines binnen te krijgen. Dat komt omdat de bodem steeds armer wordt, de grondstoffen worden uitgeput. Groente en fruit die op een ‘uitgeputte’ bodem worden geteeld, bevatten dus van nature minder vitaminen en mineralen dan dat ze vroeger zouden bevatten. Daarnaast is het zo dat vitaminen en mineralen zichzelf ontwikkelen onder een hoge mate van zonlicht. Maar ja, dat zonlicht ontbreekt in vele kassen waar de voedsel verbouwd wordt. Kunstmatig licht heeft niet hetzelfde effect als zonlicht, ook al zijn wetenschappers steeds beter in staat om het zonlicht na te bootsen. Een derde kwalijke zaak is dat groente en fruit vaak wordt geplukt als het nog niet helemaal rijp is. Het kan dan ‘doorrijpen’ als het eenmaal in de winkel ligt. We kopen dan ‘glanzend’ groente en fruit, maar de vitaminen en mineralen hebben zich niet ten volle kunnen ontwikkelen. Een kwalijke zaak! Als we wat langer nadenken over dit soort factoren, is het helemaal niet zo gek om je dagelijkse voedingspatroon aan te vullen met multivitaminen.


Waar moet je op letten als je multivitaminen koopt?

Als je voor het schap staat moet je niet afgaan op het mooiste etiketje of de aanlokkelijkste kleur pillen. Het is belangrijk om jezelf kritisch op te stellen ten aanzien van het etiket. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de vitaminen en mineralen zijn verbonden met een hulpstof. De hulpstof zorgt er namelijk voor dat je lichaam de vitamine op kan nemen. Als je op het etiket niets ziet over hulpstoffen, dan kun je deze multivitamine beter niet kopen. Verder is het belangrijk dat de hulpstoffen natuurlijk zijn, en niet kunstmatig. Want kunstmatige stoffen horen niet thuis in het lichaam.

Ingrediënten die niet in multivitamine thuis horen

Nu weet je waar je op moet letten als je een etiket van een multivitamineverpakking leest. Misschien denk je na een hele uitgebreide reeks met vitaminen en mineralen wel: ja, hier zit van alles in! Dat zit wel goed! Toch moet je kritisch kijken naar de specifieke ingrediënten. Niet alleen wat er WEL in moet zitten, maar ook wat er NIET in thuis hoort. Multivitaminen met de volgende ingrediënten moet je vermijden:

1. E-nummers

Je weet ongetwijfeld al dat E-nummers niet goed zijn. Steeds meer mensen letten hierop als ze eten en drinken kopen, maar wist je dat ze ook in andere producten kunnen zitten? Onder andere in multivitaminen. Deze kleurstoffen, geurstoffen en conserveermiddelen zorgen ervoor dat de multivitaminen een leuk (lees: chemisch) kleurtje krijgen of dat ze naar aardbeien proeven. Maar dat voegt niets toe aan de werking van de pillen! Sterker nog, ze doen afbreuk aan het gezonde imago van de vitaminepil.

2. Fosfor en natrium (en andere stoffen die je al overvloedig binnenkrijgt)

Multivitaminen zijn vooral bedoeld om stoffen die je in het dagelijks leven niet (genoeg) binnenkrijgt, alsnog binnen te krijgen. Maar fosfor en natrium (in de volksmond ‘zout’), krijg je meer dan genoeg binnen. Sterker nog: heel vele mensen krijgen te veel binnen! Het is niet goed om nog eens een extra dosis tot je te nemen via multivitaminen.

3. Magnesiumoxide

Magnesium is belangrijk voor het lichaam. Maar magnesium krijg je vaak binnen via een bepaalde ‘verbinding’. Dit wordt een heel scheikundig verhaal, dus laten we het kort houden. Controleer de magnesiumverbinding op het etiket. Staat er magnetsiumbisglycinaat of magnesiumcitraat? Dan zit je goed. Pas als er magnesiumoxide staat, moeten de alarmbellen afgaan. Deze magnesiumverbinding wordt namelijk in het ziekenhuis gebruikt om darmen door te spoelen. Oftewel, een laxeermiddel… Dat heb je niet nodig.

Dosering van de pillen

Hoeveel multivitaminen moet je dagelijks (of wekelijks) slikken? Is het voldoende om één capsule per dag te nemen, of heb je er drie nodig? Dat heeft ook consequenties voor hoe lang je met een potje multivitaminen kunt doen. Als er niets staat beschreven over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), dan kun je het zelf uitrekenen door naar de hoeveelheid B6 te kijken. Per dag je heb je namelijk 20 milligram vitamine B6 nodig. Als een pil 20 milligram bevat, dan heb je dus genoeg aan een pil per dag.

In wat voor vorm moet je de multivitamine slikken?

De meeste mensen zijn niet dol op ‘pillen’, een vorm waarin veel multivitaminen voorkomen. Gelukkig zijn er ook een heleboel alternatieven. Bijvoorbeeld bruistabletten, die je kunt laten oplossen in een glaasje water of sparood. Of kauwtabletten, die je eerst kapot moet bijten voordat je ze doorslikt. Als je nog twijfelt over het type vitaminepil, kan deze factor je helpen om de keuze te maken!

Zitten er ook mineralen in?

Als je een vitaminepil koopt, dan kun je het beste een kopen die óók mineralen bevat. Want hoeveel vitaminen beter bekend zijn bij de consument, zijn mineralen minstens zo belangrijk. Gelukkig verkopen de meeste merken producten die zowel vitaminen als mineralen bevatten.


Dus: welk merk multivitamine is het beste?

Volgens onderzoek uit het boek ‘Supplementen onder de loep’ is 93% van de multivitaminen synthetisch van aard. Oftewel, kunstmatig. Multivitaminen zijn bedoeld om het lichaam aan te vullen met natuurlijke stoffen, die het lichaam in principe van nature aanmaakt, op basis van gezonde voeding. Het moge duidelijk zijn dat kunstmatige stoffen helemaal niet in het lichaam thuishoren. Daarom adviseren wij om het liefst natuurlijke multivitaminen te nemen. Hieronder noemen wij enkele goede merken die natuurlijke multivitaminen aanbieden:

Natuurlijke multi

Naar eigen zeggen een multi die je kiest ‘om wat erin zit, maar ook om wat er niet in zit’. Natural Multi is een multivitamine die alleen natuurlijke vitamines bevat, met oog voor de juiste, gebalanceerde dosering. Bovendien is deze multivitamine vrij van schadelijke mineralen zoals ijzer en chroom. Vanwege de toevoeging van olijfolie, is je lichaam goed in staat om deze multivitamine op te nemen.

Plantina

Plantina is een merk dat bewust omgaat met de ingrediënten van hun multivitamines. Ze zorgen ervoor dat de inhoud volledig natuurlijk is en dat de stoffen in de juiste ‘scheikundige’ verbinding in de pillen verwerkt worden. Platina biedt verschillende types multivitamines aan, zowel voor vrouwen, kinderen, mannen als senioren.

Super Multi

Een van de beste merken multivitaminen is Super Multi. Dit merk biedt een gedoceerd vitaminecomplex met speciale nutriënten. Over elk ingrediënt is goed nagedacht, alles is met een bewuste reden toegevoegd. In tegenstelling tot veel andere multivitamines, bevat Super Multi vitamine superfruits zoals acai, mangosteen en granaatappel. Verder bestaan de vitaminen en mineralen allemaal uit natuurlijke verbindingen, zodat het lichaam ze goed op kan nemen.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag