Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Maca poeder: alles wat je moet weten

Maca poeder: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Maca poeder is afkomstig van een zogeheten knolgewas uit Peru. Het is een waar superfood, dat veel belangrijke en nuttige voedingsstoffen bevat. Zo bevat het poeder veel eiwitten en vezels. Daarnaast bevat het verschillende sterolen en mineralen. Het krachtige poeder kan voor een energiek gevoel zorgen en dit spreekt met name sporters aan. Toch moet je bij het innemen of nuttigen van macapoeder als supplement ook met een paar zaken rekening houden. Zo heeft het poeder bij sommige mensen een nadelige werking op de schildklier. In dit artikel lees je alles over macapoeder en hoe je kan profiteren van de gezondheidsvoordelen.


De herkomst van maca poeder en de verschillende soorten

Maca is een kruisbloemige groente, waarvan we het poeder uit de wortel halen. Deze wortels kunnen verschillende kleuren hebben, zoals zwart, rood, geel of wit. De plant komt voor in de hoger gelegen gebieden van het Andes gebergte. Er doen verschillende verhalen de ronde over maca poeder, zoals dat het lustverhogend zou werken. Bij ons in Nederland staat maca poeder vooral bekend als superfood met een hoge energetische waarde. Zo bevat het veel vezels en eiwitten.

https://nl.pinterest.com/pin/573012752570522059/

Er zijn verschillende soorten, of eigenlijk kleuren van de maca wortel. Deze zouden elk hun eigen specialiteiten hebben als het gaat om gezondheidsvoordelen:

  • zwarte maca
  • rode maca
  • crèmekleurige maca

Met name de rode en zwarte maca staan bekend om hun hoge, energetische waarden. Crèmekleurige maca staat bekend om de aangename smaak en wordt vooral verbouwd om culinair te gebruiken. In Nederland is er vooral interesse voor maca poeder vanwege de gezondheids – en energievoordelen en minder voor het culinaire aspect.


Deze voedingsstoffen zitten er in maca poeder

Maca staat het meest bekend om het energieke gevoel dat je ervan zou krijgen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat maca zorgt voor een kleine, maar duidelijke energieboost.
Maca poeder bestaat uit de volgende voedingsstoffen:

  • grote hoeveelheid eiwitten
  • grote hoeveelheid vezels
  • veel sterolen (organische moleculen)
  • mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium, zink, jodium en fosfor
  • vitamine E

De energie die je haalt uit maca poeder is vooral toe te schrijven aan de eiwitten, vezels en sterolen. Daarom hebben een aantal sporters zo’n belangstelling voor de maca wortel.

https://nl.pinterest.com/pin/556405728960815517/


Gezondheidsvoordelen

Maca heeft vooral op het gebied van energie, een paar gezondheidsvoordelen. We gaan hier vooral in op de voordelen die bewezen zijn.
De volgende gezondheidseigenschappen van Maca zijn onderzocht of bewezen:

  • Maca poeder is adaptogeen, dat wil zeggen dat het het lichaam precies geeft wat het nodig heeft en het in balans houdt. In het geval van maca blijven je bloeddruk je hormoonspiegel en de bloedsuikerspiegel beter in balans dan zonder maca.
  • Het zorgt voor een kleine, maar duidelijke hoeveelheid extra energie. Daarbij heeft maca niet de bijwerkingen van cafeïne, waarbij mensen zich makkelijk wat opgefokter voelen.
  • Onderzoeken met dieren wijzen uit dat maca het uithoudingsvermogen verbetert.
  • Als je vegetariër of veganist bent, kan je uit maca poeder een prima hoeveelheid eiwitten halen.
  • Verbetert de focus
  • Maca verbetert het leervermogen en het geheugen, met name de zwarte maca. Deze studies zijn echter niet voldoende om deze eigenschappen te kunnen claimen.

Eigenschappen van maca poeder die wel vaak genoemd worden en zouden kunnen kloppen, maar nog onvoldoende onderzocht zijn:

  • Het verkleint de prostaat bij mannen (een vergrote prostaat is vooral op hogere leeftijd een probleem)
  • Maca zou de lichte werking hebben van een antidepressivum
  • Verlicht klachten tijdens de menopauze
  • De vruchtbaarheid van mannen zou verbeteren.

Wat bij maca poeder met name bewezen is, zijn de hoge voedingswaarden en de adaptogene eigenschap: het geven aan je lichaam wat het nodig heeft om in balans te blijven.
Mits in verantwoorde hoeveelheden gebruikt, is maca met name een goed supplement voor sporters.


Manieren om maca poeder in te nemen

Zoals we al omschreven, is maca poeder van de maca wortel. Je kan het poeder los kopen, of in capsules. Een voordeel van de capsules is dat de dosering erg precies is. Dit kan met name voor sporters handig zijn. De smaak van maca is niet onaangenaam en doet nog het meeste denken denken aan mout. Daarnaast doet de smaak licht denken aan radijsjes. Omdat het beide wortelplanten zijn, kan dit goed kloppen.

De tweede manier om maca poeder binnen te krijgen is door het met je maaltijd te mengen. Als je het lekker vindt, is dit een prima methode. Verderop in dit artikel bespreken we de dosering van maca en waarom deze zo belangrijk is.

https://nl.pinterest.com/pin/543387511288507941/

https://nl.pinterest.com/pin/311803974195192999/


Maca poeder kopen en doseren

Maca poeder is makkelijk te vinden in allerlei shops op het gebied van sport, gezondheid en natuurlijke supplementen. Je kan het poeder onder meer kopen bij Body & Fit, Vitamines Per Post, Superfoodsonline, Bol.com en de Notenshop.
Met name de rode en zwarte maca worden in Nederland veel verkocht. Over het algemeen is maca poeder in losse vorm wat goedkoper dan het poeder in capsules.
De prijzen verschillen per winkel en verpakking.

Poeder en capsules los kopen om zelf te vullen

Ook een mogelijkheid is om het poeder los te kopen en de (veganistische) capsules ook. Je kan de capsules dan zelf vullen. Een voordeel is dat je dan 100% zeker bent van het feit dat je een puur, eerlijk en goed te doseren supplement hebt. Een nadeel is dat het natuurlijk wel wat tijd kost en dat het kopen van losse capsules en los poeder ook niet per se goedkoop is. Dit is dus een methode voor de fanatiekelingen of liefhebbers.

Dosering

Als je maca in poedervorm koopt, wordt aangeraden om er 1 à 2 eetlepels per dag van door je voeding te doen. Van de capsules kan je er één tot drie per dag slikken. Vanwege de mogelijke bijwerkingen van maca poeder, is het belangrijk om de dosering niet te overschrijden.
Op het gebied van maca poeder kan je online verschillende gezonde, lekkere en energierijke recepten vinden.


Bijwerkingen

Maca is een nuttig superfood. Wél kan het, met name bij mensen die daar gevoelig voor zijn, in elk geval één vervelende bijwerking hebben. Deze bijwerking betreft een schadelijk effect van een bestanddeel in het poeder op de schildklier. Maca poeder bevat namelijk glucosinolaten. Deze worden ook wel mosterdglycosiden genoemd. Dit zijn verbindingen met zwavel en stikstof, die in principe giftig zijn voor mens en dier. De maca wortelplant bevat deze glucosinolaten om zich te verdedigen tegen planteneters, en ze komen vrij op het moment dat de plant beschadigt wordt.

De bekendste bijwerking door de mosterdglycosiden is de vergroting van de schildklier, die te herkennen is aan de dikke nek. Dit symptoom wordt ‘struma’ genoemd. De kans op dit symptoom wordt groter naarmate je meer maca nuttigt dan wordt aanbevolen, of wanneer je daar gevoelig voor bent. De mosterdglycosiden zorgen er namelijk voor dat eiwitten zich minder makkelijk hechten aan de TSH (schildklierstimulerend hormoon). Daardoor gaat je schildklier harder werken dan normaal voor voldoende schildklierhormoon, en het gevolg is dat hij groter wordt.

Naast dat je ziet dat de schildklier vergroot is, moet je ook alert zijn op de volgende symptomen die wijzen op schildklierproblemen:

  • makkelijker aankomen dan normaal
  • sneller koud hebben dan gewoonlijk
  • droog haar en soms haaruitval
  • libidoproblemen

De voordelen van maca poeder zijn erg nuttig wanneer je een juiste hoeveelheid inneemt en je niet gevoelig bent voor schildklierproblemen. Maca is dan niet schadelijk, maar brengt veel voordelen. Wél moet je dus zorgvuldig doseren en de bijwerking altijd in de gaten houden. Merk je de symptomen van hierboven op, stop dan met het gebruik.

Maca poeder en zwangerschap

Het is niet aan te raden om maca te nuttigen als je zwanger bent of borstvoeding geeft, in elk geval vanwege de mosterdglycosiden uit de macawortel.


Maca poeder heeft bijzondere eigenschappen, maar moet zorgvuldig gebruikt worden.

De maca wortel is afkomstig uit Peru en het bekendste zijn de rode,- zwarte, – en beige maca planten. In Nederland is er de meeste belangstelling voor zwarte en rode maca. Want het gaat om energie, is maca poeder een krachtig en bijzonder supplement. Het is bovendien een uitstekende, plantaardige bron van eiwitten en vezels. Sporters en mensen met een veganistische leefstijl hebben hier veel baat bij.
Door de grote hoeveelheid eiwitten, vezels en sterolen is maca poeder een grote bron van energie. Daarbij is maca adoptogeen: je bloedsuikerspiegel, hormoonspiegel en bloeddruk worden goed gebalanceerd. Andere gezondheidsvoordelen zoals een hoger libido en een verbeterde vruchtbaarheid bij mannen, zijn niet voldoende bewezen.

Je kan maca poeder los, of in capsules kopen. Een andere mogelijkheid is het zelf vullen van capsules met maca poeder. De aanbevolen dosering is maximaal twee eetlepels per dag, of drie capsules.
Belangrijk om te weten is dat maca bij overdosering of een gevoelige schildklier, de bijwerking kan geven van een vergrote schildklier. Bijkomende symptomen van problemen met het schildklierhormoon zijn moeheid, een droge huid en het snel koud hebben. Wees hier dus waakzaam voor met dit krachtige supplement.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag