Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 Gezondheidsvoordelen van kamelenmelk

6 Gezondheidsvoordelen van kamelenmelk

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kamelenmelk is al meer dan 10 jaar geleden in Nederland geïntroduceerd, maar is nog relatief onbekend. Melk van de kameel heeft een paar gezondheidsvoordelen ten opzichte van koemelk en is lichter verteerbaar. Liefhebbers noemen het zelfs een echte superfood. Wat zit er in deze melk en wat zijn de gezondheidsvoordelen? In deze blog zochten wij het voor je uit. Inmiddels zit er in Nederland zelfs een kamelenmelkerij en de gunstige samenstelling van de melk wordt steeds meer onderzocht. In dit artikel vind je de gunstige effecten terug die al onderzocht zijn.


Wat zijn de eigenschappen van kamelenmelk en waar kan je het kopen?

Kamelenmelk is de benaming voor melk die van de kameel en van de dromedaris afkomstig is. De dieren geven dezelfde melk, maar de dromedaris kan wat makkelijker gemolken worden. Melk van de kameel of dromedaris smaakt wat zouter dan koemelk en bevat onder meer, drie maal zoveel vitamine C als melk van de koe. Voor woestijnbewoners is kamelenmelk erg waardevol vanwege de grote hoeveelheid vitaminen. Er is niet of nauwelijks begroeiing, waardoor het moeilijker is om aan vitaminen te komen.
Een ander verschil tussen koemelk en kamelenmelk is dat kamelenmelk veel van het eiwit lactoferrine bevat. Dit is een sterke ontstekingsremmer waar we verderop in dit artikel meer over vertellen.
Een voordeel van de eiwitten van kamelenmelk is dat ze grotendeels onbeschadigd in de bloedbaan terecht komen, waardoor ze meer kunnen doen voor je gezondheid.

Waar is kamelenmelk verkrijgbaar?

Kamelenmelk is in Nederland nog niet zo bekend. De grootste leverancier van kamelenmelk in ons land is Kamelenmelkerij Smits, in de plaats Berlicum (vlakbij Den Bosch). Zij hebben een nette webwinkel waar je hun producten kan kopen. Om versheid te garanderen, wordt de melk twee keer in de week bevroren verzonden. Zo weet je zeker dat je van alle gezondheidsvoordelen kan profiteren.
De melk wordt op verschillende manieren verkocht:

  • rauwe en verse melk
  • verse melk
  • ingevroren verse melk

De melk wordt netjes verpakt met icepacks en er wordt aangeraden om hem thuis meteen in de vriezer of koelkast te zetten. De kamelenmelkerij in Nederland voldoet aan alle eisen als het gaat om dierenwelzijn en hygiëne. Als je nieuwsgierig bent kan je zelf op de melkerij komen kijken als leuk uitje en ervaren hoe de melk smaakt, hoe de dieren zijn en wat voor verblijf ze hebben.

Bij Kamelenmelkerij Smits kan je ook terecht voor cosmeticaproducten met kamelenmelk erin.

Kamelen kunnen overleven in extreme omstandigheden, maar leven ook goed in Nederland


1. Kamelenmelk kan een helende invloed hebben op maagdarmklachten

Kamelenmelk heeft de eigenschap dat het de darmen ‘zuivert’, waardoor klachten in het maagdarmkanaal kunnen verminderen. De reden dat deze melk daar zo goed voor helpt, is de aanwezigheid van een flinke hoeveelheid vitamine C, de stof lactoperoxydase, lyosines en immunoglobulines. Al deze stofjes zorgen ervoor dat ongewenste bacteriën en mogelijke ontstekingen, sneller opgeruimd worden.
In Zuid-Afrikaanse landen is het gezondheidsvoordeel van kamelenmelk al langer bekend. De mensen hebben er daar veel voordeel van. Belangrijk om te weten is echter dat kamelenmelk geen officieel geneesmiddel is. Heb je echter snel last van je maag of darmen, dan kan kamelenmelk de klachten wellicht verminderen en je gezondheid ondersteunen.

Hieronder bij de andere voordelen vertellen we nog meer over de ontstekingsremmende eigenschappen van kamelenmelk en wat ze kunnen betekenen bij het voorkomen en helpen genezen van andere ziekten.


2. Kamelenmelk veroorzaakt minder snel allergie

Kamelenmelk veroorzaakt minder snel allergieën bij volwassenen en kinderen. Dit heeft twee redenen. De eerste is dat kamelenmelk geen bèta-lactoglobulin bevat. Deze stof veroorzaakt bij de meeste mensen de allergische reactie op melk. In plaats daarvan bevat kamelenmelk de stof bètacaseïne, maar dit eiwit heeft een heel andere structuur dan bèta-lactoglobulin.
Een andere reden dat allergieën minder voorkomen bij kamelenmelk is de aanwezigheid van immunoglobulines. Deze stof remt niet alleen ontstekingen, maar kan ook een gunstig effect hebben op diverse allergieën. De symptomen van een allergie lijken ook op die van ontstekingen.


3. Kamelenmelk bevat ontstekingsremmende eigenschappen

De ontstekingsremmende eigenschappen van kamelenmelk hebben zoals we al vertelden, een gunstige invloed op het maagdarmkanaal. Onder meer de ziekte van Crohn (een chronische ziekte waarbij het darmkanaal voortdurend ontstoken is) kan verzacht worden door kamelenmelk. Ook ziekten zoals AIDS, kanker en hepatitis C zouden kunnen verminderen met de ontstekingsremmende stof (immunoglobulines) uit kamelenmelk.
De onderzoeken naar het effect bij de ziekten zoals Hepatitis C zijn echter nog in volle gang, zodat we nog lang niet alles weten. Wél zou je als je aan de ziekte van Cröhn lijdt, of een van de andere ziekten die we hier zojuist noemden, wellicht kamelenmelk kunnen proberen. Het bevat namelijk ook allerlei vitamines, waardoor het altijd iets goeds brengt voor je gezondheid.


4. Veel vitamines en goede vetzuren

Naast een hoeveelheid vitamine C die drie keer zo groot is als die in koemelk, bevat kamelenmelk ook ijzer, onverzadigde vetzuren en vitamine B. Vitamine C valt onder de antioxidanten, waarvan bewezen is dat ze een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ziektes en veroudering. Ook beschermt vitamine C tegen schade aan cellen en weefsels. In kamelenmelk zit een aardige hoeveelheid en dat is altijd een voordeel.
Vitamine B zorgt er onder meer voor dat je goed in staat bent om energie uit je voedsel te halen en is daarmee ook een belangrijke stof voor in je lichaam.

Onverzadigd vet komt vooral voor in plantaardige producten, maar in kamelenmelk zit het ook. Onverzadigde vetzuren zijn gezonder dan verzadigde vetzuren. Een gezonde inname van onverzadigde vetzuren kan bijvoorbeeld het cholesterol verlagen. Welke gunstige rol kamelenmelk nog meer zou kunnen spelen bij hart – en vaatziekten wordt nog onderzocht.


5. Kamelenmelk is makkelijker te verteren door je lichaam

Kamelenmelk stolt niet makkelijk. In een zuur milieu stremt het veel minder snel dan koemelk. De stoffen van de kamelenmelk worden zo veel makkelijker opgenomen door je lichaam. Je zou kunnen zeggen dat het een ‘lichter’ product is en dat het minder zwaar op de maag ligt. Waar je je na een glas koemelk nog weleens vol kan voelen, is dit bij kamelenmelk een stuk minder het geval. Kamelenmelk bevat wel vet, maar dit verschilt van het vet in koemelk. Voor liefhebbers van een gezonde leefstijl (die niet veganistisch leven) zou kamelenmelk een heel prettig product kunnen zijn.

https://nl.pinterest.com/pin/572520171360203034/


6. Kamelenmelk in cosmeticaproducten kan de huid ondersteunen

De vitaminen en vetzuren in kamelenmelk kunnen ook een gunstige invloed hebben op de huid die extra aandacht nodig heeft. Erg bekend zijn ze nog niet, maar er worden goede crèmes met kamelenmelk verkocht om je huid extra mee te hydrateren. In de crèmes van de Nederlandse webshop met kamelenmelkproducten zit 30% kamelenmelk, naast een aantal natuurlijke oliën. Samen helpen de natuurlijke ingrediënten je huid met herstellen.
Als je last hebt van psoriasis of eczeem, kan een crème met kamelenmelk je huid wat verzachten.


Kamelenmelk is de moeite waard om te proberen

Een aantal gezondheidsvoordelen van kamelenmelk worden nog onderzocht, maar vast staat dat het een gunstige invloed heeft op je maagdarmkanaal én dat het veel vitaminen bevat. De onverzadigde vetzuren zijn ook gunstig, en passen in een gezond eetpatroon. Wat onverzadigde vetzuren doen (bewezen), is dat ze het cholesterol verlagen.
Een ander gezondheidsvoordeel van kamelenmelk is de aanwezigheid van immunoglobulines, die onstekingen, bacteriën en virussen te lijf gaan.  Op deze manier wordt je maagdarmkanaal gezuiverd. De  immunoglobulines hebben bovendien een gunstig effect op allergische reacties. Mogelijk helpt de stof ook bij het weren (of genezen) van auto-immuunziekten.
Tot slot is kamelenmelk licht verteerbaar en veroorzaakt het minder snel allergieën. Iemand met een koemelk allergie zou goed kunnen reageren op kamelenmelk.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag