Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 Gezondheidsvoordelen van jodiumsupplementen

8 Gezondheidsvoordelen van jodiumsupplementen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Jodium is een bestanddeel in voeding dat we een ‘spoorelement’ noemen. Het is een belangrijke stof voor de werking van de schildklier, de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de stofwisseling én je groei. Vroeger was de werking van jodium minder bekend, waardoor veel mensen er een tekort aan hadden. Inmiddels zijn we een stuk welvarender, hoewel een jodiumtekort soms nog voorkomt bij mensen die geen vis, vlees en brood eten. Jodium komt namelijk uit keukenzout, vlees, vis, zeewier, brood en eieren. Ook zuivelproducten bevatten jodium. Wat zijn precies de gezondheidsvoordelen ervan en waarom is jodium zo belangrijk? In deze blog lees je daar alles over.


Wat voor jodiumsupplementen zijn er en waar zorgt jodium voor?

Zoals we hierboven al kort besproken, komt jodium uit gejodeerd (keuken) zout, vlees, vis, eieren, zuivel en zeewier. Jodium komt ook veel voor in brood, omdat er bij de bereiding van brood zout gebruikt wordt.

Jodium is niet zomaar een ‘superfood’ of een toevoeging om nóg wat gezonder te leven te functioneren. Het is een essentiële stof voor ons lichaam die voorkomt in al onze cellen. Zonder jodium, of met een tekort, is het niet mogelijk om (gezond) te kunnen leven. Vroeger was dit minder bekend. In armere dorpen waar nauwelijks zout gegeten werd, kregen veel mensen en vooral kinderen, groei – en schildklierproblemen. Tegenwoordig is het het weglaten van vlees, zuivel en brood in je dieet de voornaamste oorzaak van een jodiumtekort. In dat geval zijn supplementen belangrijk.

Grofweg kunnen we zeggen dat jodium zorgt voor de werking van je schildklier, je stofwisseling, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en bij kinderen en jongeren, de groei.

Beweringen over jodium en gezondheid

Jodium is een essentieel sporenelement om goed te functioneren. We hebben het absoluut nodig, al is teveel ook niet goed. Sommige mensen beweren dat jodium ook antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft, en dat het zorgt voor een betere concentratie. Dit is niet bewezen.  Er wordt zelfs gesteld dat jodium kan zorgen voor een hoger libido. Dit is niet helemaal waar: het zorgt voor een normaal libido, maar niet voor een hoger libido.
Wel staat vast dat een tekort aan jodium schildklierproblemen kan veroorzaken, met alle gevolgen van dien voor je stofwisseling en energie.

Is het waar dat je nooit genoeg jodium binnen kan krijgen?

Nee, dit is niet waar. Het is helaas niet zo dat je door grote hoeveelheden jodium extra te nuttigen, ook extra fit en gezond wordt. Waar te weinig jodium voor een traag werkende schildklier zorgt, zorgt teveel jodium voor een te snelle schildklier. Ook dit is schadelijk.

Leuk om te weten: zo krijg je jodium ook binnen.

We hebben net besproken in welke voedingswaren jodium gewoonlijk voorkomt. Toch krijg je jodium niet alleen binnen via voeding of supplementen. Ook je huid en longen kunnen jodium absorberen. Zo bevat zeelucht veel jodium. Als je dit inademt, krijg je flink wat jodium binnen.

Twee verschillende soorten supplementen met jodium

Als je aanbevolen hoeveelheid jodium niet binnenkrijgt via je voeding, is het aan te raden om jodium supplementen te slikken. Zo weet je zeker dat je schildklier goed blijft werken.
Er zijn twee verschillende jodiumsupplementen op de markt: kaliumjodide supplementen, en supplementen met kelp (een type zeewier) dat veel jodium bevat. De kaliumjodide supplementen zijn het meest betrouwbaar voor wie een (mogelijk) tekort heeft aan jodium. Deze supplementen bevatten namelijk altijd de beloofde hoeveelheid, waardoor je goed weet hoeveel jodium je binnenkrijgt. Bij supplementen met kelp klopt de beloofde hoeveelheid jodium niet altijd.


1. Zorgt voor een goede werking van de schildklier

De schildklier bevindt zich vlak onder je strottenhoofd en vlak boven je luchtpijp. Het is een klein orgaantje in je lichaam, maar het regelt een hoop.  Schildklierhormoon zorgt er namelijk voor dat allerlei processen in het lichaam goed werken. Met name wat betreft de stofwisseling. Om het schildklierhormoon aan te maken, heeft je schildklier jodium nodig. Je zou kunnen zeggen dat jodium essentieel is voor een goede werking van de schildklier.
Als je een normale hoeveelheid jodium binnenkrijgt, werkt je schildklier zoals het hoort en voel je je goed (energiek, geconcentreerd en je hebt het niet te warm of te koud).

Bij het binnenkrijgen van een normale hoeveelheid jodium, wordt niet alles van de stof jodium meteen gebruikt door de schildklier. De schildklier neemt 80% van de hoeveelheid jodium die je binnenkrijgt, op. Een groot deel daarvan slaat de schildklier op voor later gebruik. Zo hebben de meeste mensen een voorraad jodium in hun schildklier waar ze jaren mee toe kunnen.

https://nl.pinterest.com/pin/712413234779151108/


2. Goede ontwikkeling van het zenuwstelsel

Je zenuwstelsel stuurt je spieren aan. Ook zorgt het er onder meer voor dat je prikkels van buitenaf goed kan verwerken. Jodium zorgt ervoor dat je zenuwstelsel goed kan functioneren. Bij kinderen moet het zenuwstelsel zich nog ontwikkelen. Dan is een voldoende hoeveelheid jodium extra belangrijk.
Volwassenen hebben nog steeds een voldoende hoeveelheid jodium nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Daarom is het belangrijk om op tijd jodiumsupplementen te slikken als je (waarschijnlijk) niet voldoende jodium uit voeding binnenkrijgt.


3. Zorgt voor een normale groei en goede ontwikkeling van het kind

Bij kinderen zorgt de schildklier voor hun groei en ontwikkeling. Het schildklierhormoon zorgt ervoor dat processen op dit gebied goed aangestuurd worden. Daar is jodium voor nodig. Voor kinderen is de stof jodium dus extra belangrijk. Wel geldt net als bij volwassenen, dat teveel jodium ook niet goed is.
Met een gezonde voeding zal een kind niet snel een tekort aan jodium oplopen. Als een kind toch te weinig jodium binnenkrijgt, kan hij of zij last krijgen van de volgende klachten:

  • ADHD gerelateerd gedrag
  • zich vermoeid voelen
  • slecht groeien of dwerggroei
  • depressie
  • onvruchtbaarheid op latere leeftijd
  • doofstomheid

Voor kinderen is jodium extra belangrijk. Schade door te weinig jodium kan dus vele jaren later nog gevolgen hebben.


4. Goed werkende stofwisseling en een goede lichaamstemperatuur

Je stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd. Onder stofwisseling verstaan we alle processen die vallen onder het opbouwen, afbreken en het in stand houden van weefsels. Ook de productie van energie is een proces van de stofwisseling. De stofwisseling wordt aangestuurd door de schildklier. Om goed te kunnen werken, heeft de schildklier jodium nodig. Vervolgens wordt (onder meer) de stofwisseling goed aangestuurd.

Als je stofwisseling niet goed werkt, merk je dit onder meer aan een gebrek aan energie. Ook kan je het bijvoorbeeld koud krijgen of aankomen in gewicht. Twijfel je of je kind genoeg jodium binnenkrijgt en hij misschien supplementen nodig heeft, raadpleeg dan een arts.


5. Jodium kan de opslag van zware metalen in het lichaam beperken

Dit gezondheidsvoordeel is lang niet de belangrijkste eigenschap van jodium. Ook is er nog niet veel over bekend. Zoals we hierboven besproken (bij punt 1), slaat de schildklier een deel van de jodium die je binnenkrijgt, op. De schildklier kan niet eindeloos stoffen opslaan: uiteindelijk raakt hij verzadigd. Er wordt beweerd dat de ‘ruimte’ die de schildklier gebruikt om jodium op te slaan, niet gebruikt kan worden voor het opslaan van toxische stoffen. Dit gaat met name om ‘zware metalen’ verbindingen, ofwel bromiden.
Voorbeelden van bromiden zijn chloride, fluoride, en bromine.

Waar met name onvoldoende bewijs voor is, is of we wel genoeg giftige stoffen binnenkrijgen om er daadwerkelijk schade van te ondervinden.


6. Zorgt voor een goed werkende spijsvertering

Jodium is een belangrijke stof om bij te dragen aan een goede spijsvertering. Zoals je weet zijn onder meer je maag, darmen en lever betrokken bij de spijsvertering. Deze worden aangestuurd door je zenuwstelsel, en je zenuwstelsel heeft jodium nodig om goed te kunnen functioneren.
Je zou dus kunnen zeggen dat jodium nodig is voor de meest belangrijke processen in je lichaam. Deze worden allemaal aangestuurd door het zenuwstelsel en de schildklier.


7. Goede ontwikkeling van de hersenen en een normale psyche

Jodium is een belangrijk element voor het goed functioneren van je hersenen. Het zorgt ervoor dat je je goed (‘normaal’ of ‘prettig’) voelt, en dat je je kan concentreren. Kortom, dat je normaal functioneert en je je scherp voelt. Ook zorgt jodium ervoor dat de hersenen zich ontwikkelen. Niet alleen bij kinderen ontwikkelen de hersenen zich, maar ook bij volwassenen. Jodium speelt hier een grote rol bij. Daarom is het belangrijk om je jodiumgehalte aan te vullen met supplementen als je er niet genoeg van binnenkrijgt via je voeding.


8. Goede ontwikkeling van het ongeboren kind

Waar bij de meeste supplementen voor de zekerheid wordt afgeraden om ze tijdens de zwangerschap te slikken, mag je juist van jodium wat meer binnenkrijgen tijdens de zwangerschap. Zowel zwangere vrouwen als vrouwen met borstvoeding hebben meer behoefte aan jodium. Wanneer je van nature niet veel producten met jodium binnenkrijgt, wordt aangeraden om zeker tijdens zwangerschap, de jodium aan te vullen met supplementen.
Twijfel je of je genoeg jodium binnenkrijgt, ga dan eens in gesprek met je huisarts. Een matig jodiumtekort merk je namelijk niet meteen. Zelfs een wat groter tekort niet. Voor het ongeboren kind heeft kan het later onnodige, maar vervelende gevolgen hebben.
Er zijn namelijk steeds meer onderzoeken gaande waaruit blijkt dat er een verband is tussen een jodiumtekort bij een ongeboren kind, en ADHD problemen of een lager IQ na de geboorte.


Jodium is onmisbaar

Jodiumsupplementen zijn er niet zomaar ‘als extraatje’ om lekkerder in je vel te zitten en fitter te zijn. Jodium is een essentiële stof in ons lichaam. We hebben het nodig voor de werking van de schildklier. De schildklier zorgt vervolgens voor stofwisseling, ontwikkeling en groei. Een tekort aan jodium kan dus grote gevolgen hebben voor je gezondheid.
Omdat je schildklier elke dag een deel op slaat van de jodium die je binnenkrijgt, bouw je van nature een voorraad op waar je jaren mee toe kan. Een tekort aan jodium kan je soms jaren later pas merken. Wél is het belangrijk om het tekort aan te vullen.
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben extra behoefte aan jodium. In deze periode kan je gerust wat jodiumsupplementen slikken. Ook voor het ongeboren kind is jodium namelijk erg belangrijk!

Verder zorgt jodium voor een goede ontwikkeling en het functioneren van de hersenen, voor  de ontwikkeling van het zenuwstelsel en voor een normaal libido.

Jodium haal je uit zuivelproducten, vlees, vis, en keukenzout. Ook in brood wordt zout gebruikt waarin jodium zit. Krijg je veel van deze voedingsmiddelen niet binnen, dan worden jodiumsupplementen zeker aangeraden. Je vindt ze bij de meeste gezondheidswinkels. Kaliumjodide supplementen zijn het meest betrouwbaar qua dosering.

 foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag