Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Kurkuma capsules; voordelen, ervaringen en bijwerkingen

Kurkuma capsules; voordelen, ervaringen en bijwerkingen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kurkuma is de specerij die van de Indiase geelwortelplant komt. Het kruid geeft de bekende gele kleur aan allerlei gerechten uit de oosterse keuken. Tegenwoordig komt kurkuma meer en meer in de belangstelling vanwege de gezondheidsvoordelen die het heeft. Zo werkt het onder meer ontstekingsremmend en pijnstillend. Niet voor niets is het kruid daarom veel verkrijgbaar als voedingssupplement in capsules. Wat de (bewezen) voordelen van kurkuma en hoe ervaren mensen dit voedingssupplement? En heeft het bijwerkingen? In deze blog zochten we het voor je uit en vertellen we je alles over kurkuma capsules en wat je kan verwachten.


Wat is kurkuma en waar wordt het voor gebruikt?

Het grootste deel van de kurkuma oogst komt uit India. De specerij wordt ook wel koenjit genoemd en staat bekend om de gele kleur. Kerry of curry dankt zijn gele kleur aan kurkuma. Naast een opvallende kleur heeft kurkuma een duidelijk aanwezige smaak: mild bitter. De kans is groot dat je kurkuma makkelijk herkent.

Kurkuma in de gemalen vorm wordt vooral gebruikt als kleurstof in allerlei gerechten. Zo krijgt rijst er bijvoorbeeld een frisse, gele kleur door. Gemalen kurkuma (dus in poedervorm) wordt vanwege de gezondheidsvoordelen ook in capsules verwerkt. In India is men al langer bekend met de gezondheidsvoordelen van kurkuma. In Nederland is dit oosterse kruid in opkomst, al zijn er ook nog een paar gezondheidsvoordelen die nog niet bewezen zijn.

In dit artikel lees je alles over de gezondheidsvoordelen van kurkumacapsules en waar je op moet letten.


De gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma heeft een aantal gezondheidsvoordelen waar je veel baat bij kunt hebben. Met name op het gebied van het remmen van ontstekingen kan kurkuma veel betekenen. Dit komt met name door het stofje curcumine uit kurkuma. Kurkuma staat daarnaast bekend als pijnstiller en het kan de vervelende symptomen van een jeukende huid beperken.
Andere gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn:

 • De stof curcumine kan de symptomen van hooikoorts verminderen.
 • Kurkuma kan het cholesterol verlagen, hoewel we hierbij moeten vermelden dat hier (nog) geen volledig bewijs voor is.
 • Vermindering van jeuk bij mensen met een nieraandoening
 • Door de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen kan kurkuma de behandeling van huidaandoeningen ondersteunen. Het kan opflakkeringen van psoriasis verminderen en de wondgenezing versnellen.
 • Curcumine is één van de beste pijnstillers, beter dan paracetamol en ibuprofen.
 • Curcumine zou de symptomen van depressiviteit verminderen bij mensen die al een antidepressivum gebruiken. Hoe sterk deze werking is, is niet bekend en er is naar dit gezondheidsvoordeel nog weinig onderzoek gedaan.
 • Curcumine blijft voldoende achter in je darmen om een gunstige invloed te hebben op darmproblemen zoals het prikkelbare darm syndroom en de ziekte van Cröhn.
 • Kurkuma kan een goede invloed hebben op het voorkomen van kanker. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar kurkuma en het genezen van iemand die al kanker heeft.

Met name als ontstekingsremmer en pijnstiller heeft kurkuma zijn gezondheidsvoordelen bewezen. Wil je het voor deze doeleinden gebruiken, dan is het wel belangrijk dat je dit met beleid doet (en in overleg met je arts bij chronische ziekte).


Kurkuma in capsules

Kurkuma is een geel, wat bitter poeder. Als je het niet voortdurend in gerechten wilt verwerken, maar het wel graag wil innemen biedt een capsule uitkomst. Zo krijg je kurkuma wel binnen met al haar gezondheidsvoordelen, maar hoef je het niet in allerlei gerechten te verwerken. Sterker nog, in goede kurkuma capsules zit een veel grotere hoeveelheid kurkuma in gerechten waar het in is verwerkt als kleurstof of smaakmaker. Je kan zo veel meer profiteren van de gezondheidsvoordelen die het heeft. Wel moet je in sommige gevallen uitkijken met de grote hoeveelheid kurkuma extract die je binnenkrijgt via de capsules. Verderop in deze blog bespreken we dan ook de bijwerkingen.

Kurkuma capsules kopen

Je kan de capsules kopen bij verschillende natuurwinkels. Er zijn zelfs (online) winkels gespecialiseerd in kurkuma producten zoals de capsules. Sommige online shops hebben zelfs capsules met geconcentreerde curcumine – de belangrijkste werkzame stof in kurkuma – in het assortiment.

Hoeveel kurkuma capsules kan je dagelijks het beste slikken voor een goede gezondheid?

Hoeveel kurkuma capsules er per dag worden aanbevolen, verschilt per gezondheidsvoordeel dat voor jou belangrijk is en hangt ook af van de zuiverheid van het extract in de capsules die je koopt. Het is dus moeilijk om dit zomaar vast te stellen. Lees in elk geval goed de verpakking van de capsules die je koopt en overleg de inname van kurkuma ook met je arts. Zeker wanneer je chronisch ziek bent, of last hebt van een vervelende aandoening is dat belangrijk.

https://nl.pinterest.com/pin/487233253428070125/


Bijwerkingen van kurkuma: waar moet je rekening mee houden?

Kurkuma kan bijwerkingen hebben. Dit geldt met name als je er te grote hoeveelheden van inneemt, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste bijwerkingen is dat het extract een negatieve invloed kan hebben op de werking van bepaalde medicijnen die je slikt. Zeker wanneer deze medicijnen belangrijk of onmisbaar voor je zijn, is het belangrijk om het innemen van kurkuma capsules te overleggen met je arts.
Teveel is nooit goed, ook niet met supplementen die nóg zulke goede gezondheidsvoordelen hebben. Dat geldt ook voor kurkuma. Het kan met name bijwerkingen veroorzaken als je het teveel inneemt.
Mogelijke bijwerkingen van kurkuma kunnen zijn:

 • Maagklachten (misselijkheid)
 • diarree
 • Het stimuleren van de baarmoeder tijdens zwangerschap. Neem daarom geen kurkumacapsules in tijdens je zwangerschap. Kurkuma verwerken in je maaltijden kan wel.
 • Kurkuma kan galblaas problemen verergeren.
 • De opname van ijzer in je lichaam kan beperkt worden door kurkuma. Kijk dus uit als je een ijzertekort hebt.
 • Kurkuma kan (in grote hoeveelheden, dus bij vaste inname van capsules) het testosteronniveau van mannen verlagen. Dit kan de vruchtbaarheid verminderen. Vooral mannen die een kind willen kunnen beter geen kurkuma capsules slikken.
 • Als je lijdt aan gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ), een slokdarm en maagaandoening, kan kurkuma dit verergeren.
 • Kurkuma kan de bloedstolling iets vertragen. Als je medicijnen inneemt die dit ook doen, kan dit ongunstig of zelfs gevaarlijk zijn.

Kurkuma heeft dus mogelijk wat bijwerkingen. Het gaat niet goed samen met bepaalde medicijnen, aandoeningen en zwangere vrouwen of mannen met een kinderwens kunnen beter geen capsules innemen.
De kurkuma die je eventueel binnenkrijgt tijdens maaltijden, is vele malen lager dan het extract dat er in de capsules zit. Het kan dus geen kwaad om kurkuma in normale hoeveelheden via maaltijden binnen te krijgen.

Het zou bewezen zijn dat mensen dagelijks twee maal 500 milligram kurkuma binnen mogen krijgen zonder gezondheidsproblemen als gevolg.


Deze ervaringen hebben mensen met kurkuma capsules

Omdat kurkuma nog niet overal even bekend is, is het niet makkelijk om ervaringen te verzamelen van mensen die kurkuma capsules slikken. Daarbij is het bij de ervaring die iemand heeft met een bepaald supplement altijd moeilijk om vast te stellen of de positieve effecten toch al op zouden treden, of de positieve effecten door een ander (genees) middel worden veroorzaakt óf dat de kurkuma echt iets voor iemand kan doen.
Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die kurkuma capsules hebben geslikt tijdens de behandeling van kanker, waarna de tumoren enorm slonken. In zo’n situatie is het niet zeker of de bestraling of chemokuur goed aansloeg, of dat kurkuma daar een aandeel in had.

In elk geval staat kurkuma voor de gezondheid, dik in de belangstelling bij verschillende specialisten of wetenschappers.

https://nl.pinterest.com/pin/563161128400350363/


Kurkuma capsules hebben veel voordelen, maar kunnen ook bijwerkingen hebben.

Kurkuma is een veelbelovend kruid als het gaat om gezondheidsvoordelen. In kurkuma capsules zit bovendien een zeer geconcentreerd extract, zodat je met name de stof curcumine daadwerkelijk binnenkrijgt. Je krijgt via kurkuma capsules dus meer kurkuma binnen dan bij het gebruiken van het kruid in je maaltijden.

De stof curcumine werkt sterk ontstekingsremmend en kan daarmee een positieve invloed hebben op darmaandoeningen en de symptomen van hooikoorts. Ook zou kurkuma sterk pijnstillend werken. Dat is een groot voordeel voor mensen met bijvoorbeeld artrose of zware menstruatiepijn.
Toch zijn er voor een aantal gezondheidsvoordelen zoals de heilzame invloed op kanker en de goede werking voor het cholesterolgehalte, nog geen bewijzen. Er wordt nog veel onderzocht, maar in elk geval lijken een aantal mensen baat te hebben bij het slikken van kurkuma capsules.

Zwangere vrouwen, mannen die graag een kind willen en mensen met een laag ijzergehalte in het bloed, kunnen het beste geen kurkumacapsules slikken. Bij hen brengt dit teveel gezondheids – en vruchtbaarheidsrisico’s met zich mee. Dit geldt ook voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Overleg het slikken van kurkuma capsules altijd met je specialist.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag