Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom biergistpillen gebruiken?

Waarom biergistpillen gebruiken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Biergist, je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord. Misschien ben je zelfs al op de hoogte van enkele van de voordelen van deze pillen. Maar wat zijn biergistpillen nu eigenlijk? Wat zit er in waardoor het goed voor je is? En waarom zou je deze pillen gebruiken? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over biergistpillen. We laten je weten wat biergistpillen precies zijn, wat er nu eigenlijk precies in zit, en waarvoor je ze zou kunnen gebruiken.


Wat is biergist?

Biergist is eigenlijk een soort bijproduct van het bierbrouwproces. Deze schimmels worden aan bier toegevoegd, waar ze zich met de koolhydraten in het bier voeden. Door dat proces komt er vervolgens alcohol vrij. Tegenwoordig wordt biergist ook gekweekt en is het als poeder- of in de vorm van pillen te koop. De poeders kun je door je ontbijt roeren of in een glas water of smoothie oplossen. De pillen kun je een aantal keer per dag innemen. Maar waarom zou je deze pillen van biergist eigenlijk slikken? Wat zit er eigenlijk in? En waar is het goed voor?


Biergistpillen van Swanson 500mg – €8,99

Deze tabletten van Swanson zijn gemaakt van 100% biergist zonder additieven en bieden een uitstekende oplossing wanneer je biergist als voedingssupplement wilt gebruiken. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 tabletten per dag; dat betekend dat je met 1 pot wel 250 dagen kunt doen. Door snelle levering van Body&Fit heb je het product morgen nog in huis als je voor 22:00 besteld.

Bekijk bij Bol.com »


Wat zit er in biergist?

Biergist zit boordevol mineralen en vitaminen, die je lichaam kunnen ondersteunen en kunnen helpen bij het aanpakken van bepaalde ziekten of problemen. Maar wat zit er nu eigenlijk allemaal precies in biergist, waardoor het zo veel goede effecten op je gezondheid kan hebben? In biergist kun je de volgende vitaminen en mineralen terugvinden:

 • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, B15: Vitamine B kan helpen bij vermoeidheid, stress, het verhogen van je weerstand, en heeft een positief effect op de gezondheid van je nagels, haar, ogen en hormoonhuishouding.
 • Chroom; Chroom is essentieel voor het lichaam. Het heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen bij diabetes en verschillende huidproblemen.
 • IJzer; IJzer is zeer belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan ijzer kan onder andere zorgen voor bloedarmoede.
 • Koper; Koper ondersteund de vorming van je botten en bindweefsel. Daarnaast zorgt het voor een gezonde werking van het afweersysteem.
 • Magnesium; Magnesium is een mineraal dat zorgt voor behoud van sterke spieren, botten en tanden. Daarnaast helpt het bij vermoeidheid, en ondersteund het je geheugen en concentratievermogen.
 • Calcium; Calcium is belangrijk voor je botten en gebit. Het helpt botontkalking tegen te gaan en zorgt voor een goede werking van de spieren en zenuwen.
 • Selenium; Selenium werkt als antioxidant. Het helpt rode bloedcellen te beschermen tegen beschadigingen, en zorgt voor een goede werking van de schildklier. Daarnaast zou het goed zijn voor de gezondheid van de prostaat.
 • Fosfor; Fosfor zorgt samen met calcium voor stevige botten en tanden. Daarnaast speelt fosfor een rol bij de energiestofwisseling (opslag en transport) in het lichaam.
 • Zink; Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten en de ontwikkeling van weefsel. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde stofwisseling en zorgt het voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
 • Kalium; Kalium speelt een rol in het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk, doordat het de bloeddruk verhogende eigenschap van natrium tegengaat. Dit is zeer gunstig voor mensen met een hoge bloedruk.
 • Aminozuren (cysteïne, glycine, glutaminezuur); Aminozuren zijn essentieel voor de opbouw eiwitten en spierweefsel. Daarnaast zijn aminozuren belangrijk voor je energie, stemming, hersenfunctie en het herstel van het lichaam.
 • Beta 1,3/1,6 –glucanen; Beta 1,3/1,6 –glucanen ondersteunen het afweersysteem.

Waarom biergistpillen slikken?

Uit het lijstje hierboven heb je al kunnen opmaken dat biergist een hoop mineralen en vitaminen bevat die belangrijk zijn voor verschillende processen in het lichaam. Je weet nu welke stoffen er precies in biergistpillen zitten. Hieronder gaan we uitleggen wat deze stoffen precies voor je kunnen doen, en bij welke gezondheidsproblemen of ziekten je baat kun hebben bij biergist. Biergistpillen kunnen helpen bij:

Stress

Stress is ontzettend slecht voor je lichaam en daarom is het belangrijk om het zo veel mogelijk te vermijden. Om stress aan te pakken en te verminderen, wordt door veel mensen vitamine B geslikt, daar er is aangetoond dat dit een gunstig effect op stress heeft. In biergist zit een flinke hoeveelheid vitamine B1, een vitamine die op het zenuwstelsel werkt. Hierdoor kan biergist heel effectief zijn bij het verhelpen van onder andere slaapproblemen, maar ook bij een verminderde concentratie kan biergist een positief effect hebben.

Huidproblemen

Vitamine B kan ook een gunstig effect hebben op verschillende huidproblemen. In combinatie met de chroom die biergist rijk is, kunnen huidproblemen als acne of eczeem verminderen. Dit heeft vooral te maken met het effect van chroom op de bloedsuikerspiegel. Wanneer deze bloedsuikerspiegel weer (of meer) in balans wordt gebracht, zal de huid rustiger worden, waardoor klachten als acne afnemen of zelfs verdwijnen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Maryland is zelfs gebleken dat biergist de kans op huidkanker kan verminderen.

Diabetes

Zoals je hierboven al kon lezen is biergist rijk aan chroom, en chroom kan de bloedsuikerspiegel weer in balans brengen. De lichamen van mensen met diabetes (type 2) hebben moeite met het aanmaken van insuline. Dit is een hormoon dat nodig is voor het omzetten van zetmeel in suiker. Chroom kan helpen ervoor te zorgen dat de insuline die nog wel wordt aangemaakt beter door het lichaam verwerkt kan worden. Op deze manier zorgt biergist ervoor dat de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd wordt.

Let op: Overleg altijd met een arts of specialist voordat je overgaat tot het slikken van biergistpillen wanneer je diabetes hebt, zodat je er zeker van bent dat dit voor jou geen kwaad kan.

Constipatie

Wanneer je vaak last hebt van constipatie of een moeizame stoelgang, dan kan biergist je daarbij helpen. Dit komt doordat er in biergist veel gezonde vezels zitten. En vezels staan bekend om hun gunstige werking op de darmen. Daarnaast zorgt biergist ervoor dat de goede bacteriën in de darmen kunnen groeien, wat ervoor zorgt dat de darmflora gezonder wordt.

Bloedarmoede

Wanneer je last hebt van bloedarmoede kun je je moe voelen, last van duizeligheid hebben, en het gevoel hebben dat je flauwvalt. Deze symptomen komen voort uit een tekort aan rode bloedcellen in je bloed, wat vaak te wijten valt aan een ijzertekort. In biergist zit flink wat ijzer (en koper) wat een positief effect kan hebben op de bloedarmoede.

Problemen met haar en nagels

Heb je last van droog en beschadigd haar? Of valt het erg uit? Dan kan biergist een positief effect hebben. Het zorgt ervoor dat je haar weer gezonder wordt, en kan zelfs haarverlies tegengaan. Ook voor je nagels kan biergist een hoop doen. Zo zorgt het er onder andere voor dat ze sterker worden en minder snel afbreken.


Biergistpillen slikken

Biergistpillen kunnen dus een gunstig effect hebben op veel verschillende aandoeningen en ziekten. Het is niet voor niets dat veel mensen deze pillen dagelijks slikken. Biergistpillen kun je zowel in de winkel als online kopen. Houd er wel rekening mee dat er een verschil in kwaliteit is. Biergistpillen van Solgar (Solgar Brewer’s Yeast) staan, net als alle andere supplementen van dit merk, erg goed aangeschreven. Lees voor inname van de biergistpillen altijd goed de gebruiksaanwijzing door, zodat je precies weet hoeveel pillen je dagelijks in moet nemen, en op welke momenten je dat het beste kunt doen.


Nadelen van biergist

Ja, biergist heeft zeker ook nadelen. Hoewel biergist in de meeste gevallen gewoon geslikt kan worden, zonder daarbij bang te zijn voor rare bijwerkingen, kan het in sommige gevallen toch beter zijn om het niet te doen. Biergist kan bijvoorbeeld voor mensen die last hebben (gehad) van schimmelinfecties niet zo verstandig zijn, daar er door het gebruik van biergist een verhoogd risico op dit soort infecties bestaat. Voor mensen met de ziekte van Crohn is het aan te raden om eerst met een arts te overleggen, voordat je de tabletten slikt. Daarnaast zullen mensen met diabetes ook eerst met een arts moeten overleggen om er zeker van te zijn dat het verstandig is om biergistpillen te gaan slikken. Ook kan het hoge fosfor gehalte in biergist zorgen voor problemen met de opname van calcium. Overleg bij twijfel altijd eerst met je (huis)arts, voordat je overgaat tot het slikken van biergistpillen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag