5 GPS-trackers voor kinderen

5 GPS-trackers voor kinderen

Laatst bijgewerkt: 17 januari 2019

Steeds meer ouders schaffen voor hun kind een GPS-tracker aan om de veiligheid van hun kroost te vergroten. Ook voor je eigen gemoedstoestand is het fijn om te weten dat je direct een signaal zult krijgen als er iets met je kind aan de hand is, of wanneer hij of zij te ver bij je uit de buurt raakt. Er zijn daarom inmiddels al heel wat verschillende GPS-apparaten voor kinderen op de markt verschenen, allemaal met hun eigen functionaliteiten en prijskaartje. In dit artikel laten we je de verschillende aspecten van een GPS-tracker zien en bespreken we de 5 populairste en beste GPS-trackers voor kinderen van dit moment.


Waarom een GPS-tracker voor je kind?

Er zijn meerdere redenen om een GPS-tracker aan je kind mee te geven. Die hebben deels met veiligheid te maken, maar vaak zijn ze ook gewoon heel handig. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom steeds meer ouders een GPS-apparaat aanschaffen:

Meteen zien waar je kind is

Ten eerste kun je met veel trackers op je smartphone eenvoudig zien waar je kind op dat moment is. De GPS-functie geeft de positie namelijk doorlopend door aan de app op je telefoon. Dat vergroot de veiligheid van je kind, maar het kan ook gewoon heel handig zijn natuurlijk. Of een kidnapping ermee is te voorkomen, dat is natuurlijk twijfelachtig, maar je kunt als het goed is wel zien in welke richting de kidnapper is vertrokken.

Verdrinkingsgevaar verkleinen

Met name de GPS-trackers voor heel jonge kinderen hebben vaak een ingebouwd alarm dat af gaat wanneer het nat wordt. Dat vergroot de veiligheid van kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Zodra ze in het water vallen klinkt er een luid alarmsignaal waardoor niet alleen jij als ouder maar ook andere mensen in de buurt worden gealarmeerd en direct in kunnen grijpen. Je moet alleen niet vergeten het apparaat even af te doen als er op een veilige manier met water wordt gespeeld, want het ding maakt echt heel veel lawaai!

Kleine weglopers snel weer terugvinden

Het is een doembeeld van veel ouders met heel jonge kinderen: je kijkt even de andere kant op en juist op dat moment besluit je jongste telg het op een lopen te zetten en is vrijwel meteen uit het oog verdwenen. De GPS-trackers voor de aller kleinsten werken meestal zo dat je een signaal krijgt wanneer je kind zich op meer dan bijvoorbeeld 50 meter afstand van je bevindt. Dan kun je meestal ook op je telefoon zien waar je kind zo plotseling heen is gerend.

Bellen of SMS’en

Wanneer een GPS-horloge een eigen simkaart heeft kun je ook direct met je kind bellen. Deze apparaten zijn vaak ook voorzien van een SOS-knop die na het indrukken bijvoorbeeld meteen belt naar meerdere nummers tot er iemand opneemt. Dat kan dus heel handig zijn als je niet alleen wilt kunnen zien waar je kind is maar ook makkelijk met ze wilt kunnen communiceren.


Eisen en wensen voor de GPS tracker bepalen

Welke GPS-tracker voor je eigen kind het meest geschikt is ligt natuurlijk vooral aan de leeftijd en het gebruiksdoel. Welke prijsklasse je vervolgens kiest bepaalt hoe flitsend het apparaat eruit ziet en welke aanvullende functies het allemaal bevat. Maar ook het gebruiksgemak en de beveiliging van een GPS-trackers zijn natuurlijk van groot belang.

Leeftijd en gebruiksdoel

Als je zoon of dochter nog heel jong is zal die nog niet zelfstandig op stap gaan en wil je het liefst zo snel mogelijk weten wanneer dat wel het geval is. Dan is een apparaat dat waarschuwt als het nat wordt of als je kind te ver weg bij je weg gaat het handigst om te hebben. Deze apparaten hoeven vanwege hun beperkte functionaliteit niet heel duur te zijn.

Dat wordt anders wanneer je kind ouder wordt en verder van huis gaat. Dan is het handig als je een app krijgt waarmee je doorlopend kunt zien waar je kind zich bevindt. Ook aanvullende functies zoals met elkaar kunnen bellen of een smarthorloge met activity tracker kunnen dan leuk en interessant zijn. Voor de kinderen zelf wordt het natuurlijk ook wat belangrijker dat de tracker er een beetje hip en stoer uitziet.

Baseer je keuze dus voor een groot deel op basis van de leeftijd van je kind en waarvoor je hem graag zou willen gebruiken.

Beveiliging van de GPS-tracker

GPS-trackers bieden ouders zekerheid en vergroten als het goed is veiligheid van hun kinderen. Maar met dit soort technologie wordt ook een nieuwe dreiging geïntroduceerd wanneer de beveiliging ervan niet op orde is. Als de verbinding wordt gekraakt of een inlog wordt omzeild door hackers zouden die in theorie ook de positie van je kind kunnen zien of communicatie kunnen onderscheppen. Daarom is het altijd verstandig om goed te letten op de beveiliging van het GPS-apparaat dat je koopt. Een merkloos product uit China kan bijvoorbeeld een heel voordelige koop lijken, maar vaak is de veiligheid niet op orde. Koop dus liever een tracker van een gerenommeerd bedrijf dat blijvende ondersteuning biedt en in staat is regelmatig veiligheidsupdates door te voeren.

Prijs en functionaliteit

Ook de prijs is natuurlijk een belangrijke factor bij het kiezen van een bepaald merk en model. Dat het vaak niet handig is om voor de goedkopere merkloze GPS trackers te kiezen hebben we onder het kopje Veiligheid al besproken, maar ook wanneer je bekende merken kiest is er nog veel verschil in prijs en functionaliteit. Het is ook belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs maar ook naar eventuele abonnementsprijzen en tarieven voor SMS en bellen te kijken als de telefoon een simkaart heeft. Die kunnen namelijk hoog oplopen zonder dat je daar erg in hebt.


De 8 beste GPS trackers voor kinderen van dit moment

Om je als ouder alvast goed op weg te helpen hebben we hieronder 5 voorbeelden verzameld van GPS-trackers die verschillende functies hebben, voor uiteenlopende leeftijden zijn bedoeld en ook allemaal een eigen prijskaartje hebben. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze door ouders en kinderen als gebruiksvriendelijk worden beoordeeld en dat het volgens beveiligingsexperts goed zit met de veiligheid en privacy ervan.

Safety Angel

 • Prijs: € 50,-
 • Wateralarm: Ja
 • Wegloopalarm: Ja
 • Simkaart: Nee

De Safety Angel is een klein formaat GPS-tracker die speciaal bedoeld is voor kleine kinderen. De voornaamste functies zijn de alarmsignalen die automatisch afgaan wanneer de tracker nat wordt of wanneer die te ver bij je vandaan raakt. Dan zou je kind namelijk weleens in het water gevallen of jou kwijtgeraakt kunnen zijn. De Safety Angel heeft de vorm van een horloge dat niet makkelijk zelf af is te doen omdat er een slotje op zit dat alleen met het sleuteltje van de ouders is open te maken. Natuurlijk is het een klein en licht apparaatje waardoor je kind er zo min mogelijk hinder van ondervindt. Sterke punten zijn het zeer luide alarmsignaal dat niet snel gemist wordt en de precisie waarmee de afstand tot de ouders wordt geregistreerd. Let echter wel op dat er geen app is waarmee je de exacte locatie van je kind af kunt lezen. De prijs van € 50,- die je betaalt voor deze handige tracker is zeer schappelijk te noemen voor wat je ervoor terugkrijgt, maar als je kind wat ouder wordt heb je er natuurlijk niet zoveel meer aan.


Watchwatch Connect Mini

blank

 • Prijs: € 85,-
 • Wateralarm: Nee
 • Wegloopalarm: Ja
 • Simkaart: Ja

Voor kinderen vanaf 4 jaar is de Watchwatch Connect Mini een zeer uitgebreide GPS-tracker die dankzij de eigen simkaart ook gebruikt kan worden om mee te bellen. Voor een prijs van € 85,- biedt deze tracker enorm veel waar voor zijn geld. Het ontwerp spreekt kinderen aan omdat het net een stoer en felgekleurd stuk speelgoed is. In het opvallende ontwerp zitten tal van handige functies verwerkt. De SOS-knop werkt als een telefoontje dat voor jou als ouder direct herkenbaar is, want een gewoon telefoontje vanaf het apparaatje klinkt anders. Uiteraard stel je als ouder zelf de nummers in waarmee gebeld wordt. Dat bellen zelf gaat makkelijk en snel, dat doe je namelijk door de grote knop op het apparaat een tijdje ingedrukt te houden. Daarnaast bevat de Watchwatch Connect Mini een spy-functie waarmee je in kunt luisteren, kunnen er berichtjes worden opgenomen en verstuurd met minder prioriteit dan de noodknop (ook gewoon heel leuk en handig dus) en zit er een wekker ingebouwd. Let wel op de kosten, want bellen en SMS’en met deze tracker is vrij duur.


Spotter GPS tracker

blank

 • Prijs: € 90,-
 • Wateralarm: Nee
 • Wegloopalarm: Ja
 • Simkaart: Ja

De Spotter GPS-tracker is een compacte en lichte tracker (35 gram) die makkelijk is mee te nemen en niet hinderlijk is voor je kind om te dragen. Het apparaatje bevat niet alleen GPS-functionaliteit zodat je op je smartphone kunt zien waar je zoon of dochter is, maar ook een SOS-knop waarmee er direct een noodsignaal wordt verstuurd. Ontvang je dat signaal dan kun je als ouder direct naar de Spotter bellen en weet je het dus ook meteen wanneer het vals alarm was. Maar Spotter heeft nog meer handige functies. Zo kun je een veiligheidszone instellen, bijvoorbeeld rondom je huis, waarna je een melding krijgt als je kind daarbuiten komt. Daarnaast stelt de bewegingssensor zelf vast wanneer je kind in beweging is en verstuurt dan vaker een update dan wanneer je kind de hele tijd netjes in de schoolbanken zit. Dat bespaart energie en verlengt dus ook de batterijduur. Ook handig: de simkaart in de Spotter is een prepaid kaart zodat je altijd goed overzicht houdt op de kosten.


Trackimo

blank

 • Prijs: € 100,-
 • Wateralarm: Nee
 • Wegloopalarm: Ja
 • Simkaart: Ja

De Trackimo is een kleine GPS-tracker met meerdere handige functies voor zowel ouders als hun kinderen. Zo zit er een SOS-knop op die als hij wordt ingedrukt meteen een SMS of e-mail naar je verstuurt. Dat je die direct op je telefoon ontvangt is dus wel van groot belang als je voor de Trackimo kiest. Je kunt deze tracker op twee manieren inzetten. Door hem in de rugzak of tas van je kind te stoppen heeft die geen last van het apparaatje maar weet je wel precies waar je zoon of dochter is dankzij het GPS-signaal dat naar de app op je smartphone wordt gestuurd. Maar de Trackimo kan ook aan een koord om de nek van je kind worden gehangen zodat die bijvoorbeeld makkelijk toegang heeft tot de noodknop. Het nadeel daarvan is dat het knopje net iets te eenvoudig is in te drukken, zodat dat ook wel eens per ongeluk gebeurt. Je kunt de Trackimo na het aanschaffen zonder bijkomende kosten een jaar lang gebruiken, daarna betaal je € 5,- per maand.


KiGO WATCH

blank

 • Prijs: € 130,-
 • Wateralarm: Nee
 • Wegloopalarm: Nee
 • Simkaart: Ja

De KiGO Watch ziet eruit als een een smartwatch voor kinderen. Kinderen zullen het dragen van deze GPS-tracker meestal niet als een last maar als een plezier ervaren, want hij ziet er stoer uit en is heel licht van gewicht. Ze kunnen zelf de tijd op het horloge aflezen, maar natuurlijk bevat het nog veel meer handige functies. De tracker stuurt altijd de actuele locatie van je kind door naar de meegeleverde app zodat je precies kunt zien waar hij of zij zich bevindt. Een groot nadeel van de KiGO Watch is zijn prijs, want niet alleen is hij met zijn € 130,- de duurste gadget uit ons overzicht, maar daar komen na de twee weken proefperiode ook nog abonnementskosten van € 6,- per maand bij. Er kan ook alleen met behulp van het versturen van stickers (eenvoudige plaatjes van een huis of een dier) worden gecommuniceerd, wat de duidelijkheid niet altijd ten goede komt.


Conclusie

GPS-trackers zijn er in veel soorten en prijsklassen, waarbij je heus niet voor de duurste tracker hoeft te kiezen om de meeste waar voor je geld te krijgen. Voor kinderen tot 4 jaar zouden wij kiezen voor de Smart Angel vanwege zijn voordelige prijskaartje en omdat hij precies dat kan wat je als ouder van jonge kinderen nodig hebt. Voor kinderen vanaf 4 jaar vinden we de Watchwatch Connect Mini een hele goede keus. Die biedt namelijk uitzonderlijk veel functies voor een nog altijd zeer schappelijke prijs.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag