Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 gps trackers voor ouderen

6 gps trackers voor ouderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In ons artikel over de beste alarmsystemen voor ouderen schreven we al dat ouderdom met gebreken komt. Soms verloopt het ouder worden vlekkeloos en is er tot aan de laatste adem weinig tot geen zorg voor familie, vrienden en kennissen omdat de senior nog relatief goed bij de tijd is. De andere kant van de medaille is dementie, alzheimer en vergeetachtigheid. Vooral voor de senioren die graag nog zelf op pad gaan kan een GPS tracker uitkomst bieden. Het zorgt voor rust bij geliefden en ook voor de persoon in kwestie zelf is het een goede stok achter de deur. Je weet dat je ten alle tijden ‘veilig’ bent en indien er toch wat gebeurt (je de weg kwijt raakt bijvoorbeeld), hulp snel geboden is. In dit artikel bespreken we 6 GPS trackers die ideaal zijn voor de oudere die nog graag alleen op pad gaat.


Wat doet een GPS tracker precies?

GPS staat voor Global Positioning System. Het is een systeem dat ontwikkeld is door het Amerikaanse leger in de jaren 70 van de vorige eeuw en werkt op basis van satellieten die in een baan rond de aarde zweven. De satellieten versturen radiogolven die vertaald kunnen worden naar coördinaten. Zodoende kon het Amerikaanse leger navigeren op elke willekeurige plek op aarde. Na jaren exclusief te zijn gebruikt door het Amerikaanse leger werd de techniek in de jaren 80 vrijgegeven en konden ook burgers gebruik maken van het Global Positioning System.

Vandaag de dag is GPS onmisbaar geworden. De TomTom werkt er mee en als we ons in een vreemde stad bevinden helpt Google Maps ons een handje om restaurants, winkels of een geldautomaat in de buurt te vinden. Al deze data werkt middels het Global Positioning System, maar er zijn natuurlijk nog meer gebruiksdoeleinden die zich uitermate lenen voor gebruik met het systeem. Eén daarvan is de zogenaamde GPS tracker. Reuze handig als je een survivaltocht door de jungle gaat maken (je hoeft niet meer met een kompas, de zon en de sterren in de weer te gaan om je te oriënteren in een vreemde omgeving), maar ook als je graag wilt weten waar je kind, hond, sleutelbos of vader/moeder/opa/oma uithangt. GPS trackers zijn er namelijk in tal van verschillende soorten en maten. Van hele kleine compacte trackers die je aan je sleutelbos kunt binden zodat je nooit meer je sleutels kwijt bent tot hele uitgebreide GPS trackers die tal van andere informatie over de omgeving weergeven zoals luchtvochtigheid, temperatuur en windrichting. Deze laatste categorie GPS trackers is waarschijnlijk iets teveel van het goede om aan de senior mee te geven, maar de overige varianten zijn uitstekende hulpmiddelen om vanaf afstand een oogje in het zeil te houden. We hebben de 6 beste GPS trackers die momenteel voor handen zijn voor je op een rijtje gezet.


De beste GPS trackers voor ouderen

Zoals gezegd zijn GPS trackers er in allerlei soorten, maten en vormen. Er is veel aanbod en de prijzen lopen van spotgoedkoop tot peperduur. We hebben in dit artikel vooral gelet op betrouwbaarheid en compactheid. Het laatste wat je wil is natuurlijk dat de GPS tracker de geest geeft omdat het een dingetje van prutskwaliteit is en uiteraard moet de tracker makkelijk bij zich te dragen zijn door de senior. Alle onderstaande GPS trackers voldoen aan deze voorwaarden en zijn zodoende prima geschikt voor ouderen.

GPS tracker met val- en dwaaldetectie

Deze GPS tracker is speciaal ontwikkeld voor ouderen. Als naaste van een oudere kun je vanaf afstand je geliefde vader, moeder, opa of oma in de gaten houden via je smartphone. De GPS tracker werkt middels een simkaart. Dit mag een abonnement zijn, maar een prepaid simkaart volstaat ook prima. Naast de precieze locatie geeft de GPS tracker ook direct een signaal af als er zich een gevaarlijke situatie voordoet. Valt de senior, dan wordt er direct een bericht verstuurd en een telefoonverbinding tot stand gebracht zodat je kan spreken met de oudere. Beantwoord jij de oproep niet, dan kunnen er nog twee nummers automatisch gecontacteerd worden. Handig als je bijvoorbeeld met professionele verzorgers de zorg voor je familielid op je hebt genomen. Zowel jij, als de verzorgers en/of andere familieleden krijgen op deze manier direct een seintje als er iets aan de hand is en de GPS tracker herkent een voicemail zodat de noodoproep niet in de mailbox terecht komt. Voor dwalende ouderen kan er een grens worden ingesteld. Wordt de grens overschreden, dan krijg je opnieuw automatisch een seintje en kun je direct inbellen op de GPS tracker. De tracker neemt automatisch op zodat je zeker weet dat je vader, moeder, opa of oma de oproep zal beantwoorden. De GPS tracker is verkrijgbaar bij Bol.com voor 179,95.

Reptrek® GPS tracker met volgsysteem en afdwaalalarm

De GPS tracker van Reptrek® is goed vergelijkbaar met de vorige GPS tracker voor ouderen. De GPS tracker werkt middels een simkaart (abonnement of prepaid) en geeft nauwkeurig de locatie weer van de GPS tracker. Dankzij het handige draagkoord is hij gemakkelijk te dragen en hij is ook nog eens (spat)waterdicht. Je kunt een grens instellen waarna je een melding krijgt als deze overschreden wordt en ook deze GPS tracker is uitgevoerd met een belfunctie zodat je direct telefonisch contact kunt opnemen via de tracker. Nadeel van deze GPS tracker ten opzichte van de vorige is dat er niet automatisch een bericht en/of telefoontje wordt verstuurd in geval van nood. De oudere in kwestie zal zelf de SOS-knop in moeten drukken in geval van een noodsituatie en tevens kunnen er geen meerdere nummers worden voorgeprogrammeerd. Daar staat dan wel weer tegenover dat de prijs bij Bol.com een stuk schappelijker is: 84,95 euro.

Mini GPS tracker volgsysteem

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een GPS tracker van minimaal formaat. Met zijn 6,5 cm bij 4,5 cm is hij gemakkelijk in de jaszak of broekzak mee te dragen en het meegeleverde waterdichte zakje zorgt ervoor dat er geen storingen optreden bij vochtig weer. De functies van deze GPS tracker zijn echter (vergeleken met de voorgaande trackers) relatief beperkt, maar daar is de prijs dan ook naar: 30,95 euro bij Bol.com. Zo kun je bijvoorbeeld niet bellen middels het apparaat, maar bevat de tracker wel een ‘meeluisterfunctie’. Middels de ingebouwde microfoon kun je live mee luisteren naar de omgevingsgeluiden van de tracker. De gebruiker zelf merkt daar overigens niets van. De tracker is verder uitgevoerd met een SOS-knop. Wordt deze ingedrukt, dan wordt er een sms verzonden met de locatie naar alle vooraf ingestelde nummers. Als naaste van een oudere kan je middels sms ook zelf de locatie op vragen van de tracker en tevens is er weer een grens in te stellen zodat je op de hoogte wordt gebracht wanneer je vader, moeder, opa en/of oma te ver uit de buurt geraakt. Uiteraard werkt ook deze GPS tracker weer middels een simkaart en dat mag een abonnement- of een prepaid-kaartje zijn.

GPS tracker voor huisdieren

Ja, deze GPS tracker is in principe bedoeld om je hond of kat in de smiezen te houden, maar je kunt hem natuurlijk net zo goed gebruiken om up to date te blijven van de locatie van je dementerende familielid. Hij kan in principe alles wat de mini-tracker ook kan: je kunt een grens instellen waarna een signaal naar je mobiel wordt verzonden en op afstand inbellen op de tracker om live mee te luisteren. De tracker is zeer licht van gewicht (20 gram) en een voordeel ten opzichte van de mini-tracker van hierboven is dat hij makkelijk aan bijvoorbeeld een (elastische) armband bevestigd kan worden. De kans dat de senior hem vergeet en/of kwijtraakt is daarmee een stuk kleiner en voor jou als naaste vast een geruststellende gedeachte. Deze tracker is bij Bol.com verkrijgbaar voor 44,95.

Personenalarmering SOS-noodknop

Alhoewel dit apparaat niet per definitie bedoeld is als GPS tracker, beschikt hij wel degelijk over deze functie. De SOS-noodknop is ideaal voor ouderen die direct hulp behoeven in een noodsituatie. Met één druk op de knop wordt er een sms verstuurd naar vooraf ingestelde nummers met de locatie en wordt er een tweewegsverbinding in stand gebracht waarmee je direct kunt spreken met de hulpbehoevende. Tevens is de tracker uitgerust met een valdetectie-functie. In geval van een val wordt er direct hulp ingeschakeld. Een nadeel van deze ‘gps tracker’ is dat het niet mogelijk is om een grensgebied in te stellen en ook kun je niet zelf de locatie van de drager van de noodknop opvragen. De SOS-noodknop is verkrijgbaar bij Bol.com voor 69,95 euro.

GPS tracker horloge met alarm

Misschien wel dé oplossing als het om een gps tracker voor ouderen gaat. Een horloge draag je tenslotte altijd en raak je niet zo eenvoudig kwijt. Alhoewel dit horloge met GPS-functie is bedoeld voor kinderen, kan hij natuurlijk ook prima gebruikt worden door ouderen. Het horloge is waterdicht en hoeft dus in principe nooit afgedaan te worden, behalve dan om hem op te laden en dat moet gemiddeld gezien na zo’n 36 á 40 uur. De GPS tracker is voorzien van een SOS-noodknop waarmee direct hulp ingeschakeld kan worden indien dit nodig is. Er kunnen tot 10 nummers voorgeprogrammeerd worden. Daarnaast kan met deze GPS tracker ook weer een veilige zone worden ingesteld en krijg je automatisch bericht wanneer de grens overschreden wordt. Tevens is het horloge uitgerust met een spyfunctie, zodat je vanaf afstand mee kunt luisteren naar de omgevingsgeluiden van het horloge. De GPS tracker wordt geleverd met een One2mobile simkaart die speciaal is ontwikkeld voor horloges met GPS-functie en een lager dataverbruik kent dan een normale simkaart. De gemiddelde kosten bedragen zo’n 2 euro per maand en het horloge met alarm zelf kost bij Bol.com 94,95 euro.foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag