Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een persoonlijk alarm?

Wat is een persoonlijk alarm?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wat doe je als je op straat wordt aangevallen? Of ineens niet lekker wordt en in elkaar zakt? In sommige gevallen is er niemand in die buurt die jou kan helpen of de stap niet durft te zetten. Een persoonlijk alarm biedt dan de ultieme oplossing. Met een druk op de knop gaat er een keihard alarm af van ongeveer 130 decibel. Grote kans dat dit jouw belagers afschrikt. Bovendien horen mensen in de omgeving het geluid en komen ongetwijfeld een kijkje nemen wat er aan de hand is.  Voor veel mensen geeft dit een veilig gevoel tijdens het alleen over straat lopen of fietsen. In de VS is dit veiligheidspreventiemiddel al een grote trend aangezien geweld daar relatief vaak voorkomt. Ook mensen in de Nederlandse grote steden doen er goed aan een persoonlijk alarm aan te schaffen. Voor zowel jong als oud zijn deze apparaatjes geschikt.


Hoe werkt een persoonlijk alarm?

Vrijwel alle persoonlijke alarmen werken hetzelfde. Na het activeren van het apparaat maakt het een ontzettend hard geluid. Dit kan omstanders niet ontgaan en trekt hun aandacht. Het trekt niet alleen aandacht, maar heeft ook een psychologisch effect dat mensen eerder de stap nemen om hulp te bieden. Bovendien schrikt het belagers/overvallers af. Die willen immers juist geen aandacht en zetten het vaak op het rennen wanneer ze de harde hoge alarmtoon horen.

In de media

In de Verenigde Staten en Engeland hebben al veel mensen een persoonlijk alarm. Dit komt onder andere door de media-aandacht die er aan besteed is. Zo schreef Britse krant The Telegraph een lovend artikel over het nut van de apparaten voor kinderen die alleen naar school gaan. Dit heeft geresulteerd in een toenemende verkoop. In Nederland wordt het apparaat vooral voor ouderen gebruikt, maar de ‘adoptie’ door jongeren moet nog komen. Vooral voor soloreizigers kan dit middel extreem veel veiligheid bieden.

Het grootste voordeel ligt in het feit dat dit beschermingsapparaat legaal is. Veel mensen die zich onveilig voelen mogen bijvoorbeeld geen pepperspray gebruiken of dreigen met een wapen. Daarom is een simpel en goedkoop alarmsysteem dé toekomst wat betreft veiligheid op straat.

Knopjes

Zoals aangegeven werkt ieder persoonlijk alarm bijna identiek. Toch hebben veel modellen een ander soort knopje om het alarm te activeren. Bij de een is het letterlijk een knop en bij de ander moet je er een pin of koord uit trekken. Welke het handigst is hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Zaak is dus wel om van te voren goed te kijken hoe het alarm werkt. Test ‘m vooral eens uit. Denk wel om je oren!


Welk persoonlijke alarm past het best bij jou?

Ondanks de ieder apparaat het zelfde doeleinde heeft, zijn er voor verschillende type mensen een alarm op de markt gekomen. Zo zijn er modellen voor: autorijders, sporters, kinderen, jongedames en ouderen. De volgende tips helpen jou de beste keuze te maken voor een alarm dat jaren mee gaat.

Kindermodel

Voor kinderen moet het apparaat bijzaak zijn en niet alle aandacht trekken. Maak ze duidelijk dat het alleen in noodgevallen gebruikt moet worden. Om deze reden zijn kinderalarmen vaak wat kleiner en zit er een diertje op het koord. In sommige gevallen is het alarm zelfs verwerkt in een teddybeer die je aan je kind zijn of haar tas kunt hangen.

Autorijders/chauffeurs

Vooral voor mensen die ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat moeten rijden en wellicht over donkere parkeerterreinen moeten lopen, is het geen overbodige luxe om een klein persoonlijk alarm aan hun sleutelbos te binden. Denk bijvoorbeeld aan taxichauffeurs. Ook vrachtwagenchauffeurs die soms op de raarste plekken moeten overnachten hebben baat bij zo’n persoonlijk alarmsysteem. Dit kleine model is uitermate geschikt voor aan je sleutelbos, jas of tas.

Vrouwenmodel

Vooral jongere vrouwen willen er niet mee te koop lopen dat ze een alarm bij zich hebben. Ze willen het liefst niet dat het overduidelijk zichtbaar is. Bovendien moet het ‘ding’ er niet lelijk uit zijn. Gelukkig hebben verschillende alarmfabrikanten daar rekening mee gehouden. Zo zijn er meerdere kleine kleurrijke modellen die prima in handtasjes of binnenzakken passen! Dit is een perfect voorbeeld. Voor de echte lady’s onder ons: er bestaan zelfs alarmen in de vorm van lipstick.

Sporters

Loop je graag ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat alleen een rondje? Dan is het verstandig om een persoonlijk alarm bij je te dragen. In november 2018 werd een meisje van 18 tijdens het joggen nog zonder reden in haar borst gestoken. De politie raadt sinds dien iedereen af om alleen te hardlopen in de avonduren. Naast deze steekpartij worden ook veel dames mentaal of fysiek belaagd tijdens het hardlopen. Voorkom narigheid en schaf een persoonlijk alarm aan. Speciaal voor sporters zijn er comfortabele modellen verkrijgbaar.

Ouderen

Ouderen hebben vooral baat bij een persoonlijk alarm met een lang koord, zodat ze er gemakkelijk bij kunnen. Ook als ze gevallen of in elkaar gezakt zijn. Eentje om de nek dragen is het slimst. Voor eigen veiligheid is het handig om er een dagelijkse routine van de maken; ‘s ochtends om de nek hangen en ‘s avonds bij het naar bed gaan op het nachtkastje leggen. Tot slot bestaan er modellen in horlogevorm. Voor ouderen kan dit ideaal zijn. Alles weten over alarmsystemen voor ouderen? Lees dan dit artikel.

Waterdicht

Vooral voor wij Nederlanders is het slim om een waterdicht model te kopen. Lees dus goed in de beschrijving of deze dat ook echt is! Vooral goedkope buitenlandse modellen zijn het vaak niet. Daarom doe je er goed aan om een wat duurder model aan te schaffen. Deze gaan doorgaans ook langer mee.

Smartphonemodel

Sinds kort zijn er ook persoonlijke alarmen die je vast kun maken aan je smartphone. Vooral voor jeugdigen/scholieren is dit extreem handig aangezien smartphones het grootste deel van de dag in hun landen ligt. Het gevaar is wel dat klasgenoten er mee gaan ouwehoeren.


De top 3 alarmen

Omdat er zo veel alarmen op markt zijn voor verschillende doelgroepen beperken wij ons top-rijtje tot de modellen die voor iedereen geschikt zijn. De prijscategorie ligt vrijwel altijd tussen de €5,- en €35,-. Voor een portie extra veiligheid zijn deze bedragen allerredelijkst.

1. Robocopp

Dit is het kleinste persoonlijke alarm op de wereldwijde markt. Je kan het model overal aan vast maken of in stoppen. Bovendien is het waterdicht en geeft het ‘gewoon’ 120 decibel af. Dit is ongeveer vergelijkbaar met een sirene van een ambulance. Het apparaat werkt perfect voor het afschrikken van mensen (en dieren). Na het activeren gaat het alarm door tot maximaal een half uur.

2. VindiTech Safe Sound

Ook dit alarm is licht en klein van stuk. Daardoor is het voor iedereen gemakkelijk mee te nemen of aan een sleutelbos te binden. In vergelijking met het vorige model geeft deze een nóg harder geluid, namelijk 130 decibel! Je zou haast zelf oordoppen meenemen. Handig van dit model is dat er ook een lichtje bij zit. Die kun je zelf gebruiken voor bijvoorbeeld ‘s nachts de sleutel in het sleutelgat krijgen of als alarmering in het donker. Het model is te koop bij Amazon.

3. PSX 101

Dit model is vergelijkbaar met de VindiTech Safe Sound: klein van stuk + een flash light. Ook hier komt 130 decibel geluid uit. De apparaatjes zijn in verschillende kleuren te verkrijgen op bol.com. Door middel van het bijgevoegde ringetjes is het alarm gemakkelijk vast te maken aan je sleutelhanger, jas, tas of koord. Batterijen worden meegeleverd en je hebt 13 dagen bedenktijd.


Conclusie

Om terug te koppelen op de hoofdvraag: het beste persoonlijke alarm is voor iedereen anders. Toch zijn er een aantal universele modellen die voor iedereen goed zijn. Deze vind je in de bovenstaande top drie. Als je zelf op zoek gaat, dien je rekening te houden met de waterdichtheid en het gebruiksgemak. Voor de rest lijken veel modellen op elkaar. Vooral voor kinderen en ouderen is het zaak om een passend model te kopen die aan hun wensen voldoet. Aangezien de populariteit stijgt komen er steeds meer typen alarmen op de markt zoals in de vorm van een teddybeer en lipstick. Bij twijfel raden wij aan om er een te kopen. Het kan immers geen kwaad en de kosten zijn relatief laag. En dat allemaal voor een apparaatje dat je leven kan redden.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag