Wat is het beste alarmsysteem voor ouderen?

Wat is het beste alarmsysteem voor ouderen?

Laatst bijgewerkt: 2 april 2019

Ouder worden komt met gebreken. Soms in de letterlijke zin van het woord, soms figuurlijk gesproken. Het is iets waar je als senior en/of naasten van een oudere niet aan ontkomt. In het meest gunstige geval blijf je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk op jezelf wonen, zonder overgeleverd te zijn aan hulp van derden. Wanneer de gezondheid wat achteruit gaat kan dit spannend worden. Want wat als het fout gaat en je hulp nodig hebt? En wat te denken van de gemoedstoestand van de kinderen en eventuele kleinkinderen? Een degelijk seniorenalarm kan dan uitkomst bieden. In dit artikel hebben we de beste alarmsystemen voor ouderen voor je op een rijtje gezet, zodat je als senior met een gerust hart zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen!


Waarom een alarmsysteem voor ouderen?

Moeilijk is het wel. Een leven lang heb je uitstekend voor jezelf kunnen zorgen en dan komt toch dat moment dat je wat onzeker wordt. Dat je angst gaat krijgen om op een ochtend in de problemen te komen en dagen- of zelfs wekenlang aan je lot wordt overgelaten. Omdat je bent gevallen in de douche en niet meer zelf op kunt staan bijvoorbeeld. Het is misschien wel dé nachtmerrie voor elke senior die niet al te goed ter been meer is, maar anderzijds is het ook voor de naaste familie een grote bron voor zorgperikelen. Want als zoon, dochter en/of kleinkind van een oudere zul je wellicht niet elke dag contact hebben en waarschijnlijk ook niet elke week op de stoep staan bij je zelfstandig wonende vader, moeder, opa, oma of (groot)ouder(s).

Een goede stok achter de deur voor beide partijen is een speciaal alarmsysteem voor ouderen, ook wel een seniorenalarm genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en uitvoeringen, maar dienen allemaal één-en-hetzelfde doel: zekerheid bieden in geval van onzekerheden.


Alarmsysteem voor (zelfstandig wonende) senioren

Wanneer je als oudere in een verzorgingstehuis terecht komt zijn alarmsystemen standaard voorzien in je kamer of appartement. In diverse plekken in de woonruimte zijn speciale knoppen en trekkoorden waarmee je direct hulp kunt inschakelen van de verzorgers. Een val in de douche is in dat geval vervelend, maar het hoeft niet direct je einde te betekenen. Woon je nog zelfstandig, dan is dit natuurlijk een compleet ander geval. Het is dan belangrijk dat er snel hulp ingeschakeld kan worden. Hetzij via een meldkamer, hetzij rechtstreeks van je naasten. Er zijn daar meerdere mogelijkheden toe en we hebben de beste alarmsystemen overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Alarm-/paniekknop

De alarmknop is een goede oplossing voor noodsituaties in en om de woning. Uit statistieken blijkt dat ongeveer de helft van alle val ongevallen bij ouderen in en om het huis plaats vinden waarbij de trap en de badkamer de meest onveilige plekken zijn. Een alarmknop draag je bij je en vaak worden er extra knoppen bijgeleverd zodat je ze op strategische plekken in de woning kunt plaatsen. Denk aan een knop in de badkamer, een knop in de slaapkamer en een alarmknop die je fysiek bij je draagt. De alarmknop werkt via het GSM-netwerk met elke willekeurige simkaart (zowel prepaid, als abonnement) en kent een bereik van 50 meter buitenshuis en 20 meter binnenshuis. Je kunt zelf eenvoudig instellen wie er ingeschakeld moet worden in geval van een noodsituatie. Druk je op de knop, dan wordt er automatisch 1 nummer gebeld en kan er tot 5 sms’jes verstuurd worden naar naasten en familie zodat je zeker weet dat hulp snel geboden wordt.

Avium Buddy, Bol.com 

Kenmerken Alarmknop/paniekknop

 • Werking via GSM-netwerk
 • Werkt met elke simkaart (prepaid of abonnement)
 • Eenvoudige programmering van nummers (1 nummer voor noodoproep, 5 nummers voor noodsms)
 • Tot 50 meter bereik buitenshuis, tot 20 meter bereik in de woning
 • Wordt vaak geleverd met 2 extra knoppen voor nog meer veiligheid

De alarmknop is te verkrijgen voor ± € 50 – € 150


Intercom alarmsysteem

Dit alarmsysteem voor ouderen werkt tweeledig. In dit artikel focussen we voornamelijk op fysieke problemen waarbij hulp geboden is, simpelweg omdat dit het vaakst voor komt bij ouderen. Toch is het ook belangrijk dat je je veilig voelt in je eigen woning en kan een regulier alarmsysteem net niet voldoende houvast voor je bieden. We kennen allemaal de verhalen wel waarbij senioren met een praatje aan de voordeur met een vreemde misleid worden en er vervolgens een portemonnee of andere waardevolle spullen zijn buit gemaakt. Met dit intercomsysteem dat via de vaste telefoonlijn werkt kun je met een druk op de knop (het systeem wordt geleverd met twee paniekknoppen) twee wegs communicatie inschakelen zodat er direct hulp geboden kan worden indien dit nodig is en biedt het systeem dus meer veiligheid in en om de woning in geval van een val, maar ook bij een schimmig bezoek aan de voordeur. De knoppen kennen een bereik van 50 meter buitenshuis en 20 meter binnenshuis. Ideaal dus als een alarmknop en een ‘gewoon’ alarmsysteem niet voldoende veiligheid bieden.

Kenmerken intercom alarmsysteem

 • Intercom systeem zorgt voor een directe tweewegsverbinding in geval van nood middels ingebouwde luidspreker en microfoon
 • Het systeem werkt via de vaste lijn en netspanning. In geval van stroomuitval zorgen de batterijen alsnog voor stroom
 • Wordt geleverd met 2 knoppen (voor hals en pols) waarmee het systeem geactiveerd kan worden
 • Tot 3 nummers voor te programmeren
 • Werkt tot 50 meter buitenshuis en 20 meter binnenshuis
 • Eenmalige aanschaf, geen bijkomende (maandelijkse) kosten

Een intercom alarmsysteem is verkrijgbaar voor ± € 100 – € 200


Persoonlijk alarm

View this post on Instagram

Zo werkt ons alarmapparaat! #easypeasy 👌🏼

A post shared by LiveSafeNL (@livesafenl) on

Bovenstaande alarmsystemen zijn uitermate geschikt voor in en om de woning, maar zijn beperkt tot deze locatie. De systemen werken niet als je er alleen op uit gaat. Voor ouderen die dikwijls nog een wandeling gaan maken of een stukje gaan fietsen is het persoonlijk alarm de beste oplossing. De kleine knop is handzaam. Je kunt hem makkelijk bij je dragen. Het persoonlijke alarm werkt met elke simkaart en biedt GPS-ondersteuning. Mocht je dus een wandeling in de natuur gaan maken en er gebeurt iets onderweg, dan weten de hulpdiensten altijd je precieze locatie op te sporen middels het alarmsysteem. Met het persoonlijke alarmsysteem wordt er een sms verzonden in geval van nood en tevens is het mogelijk om handsfree te bellen met een vooraf gedefinieerd nummer. Dé oplossing dus voor de oudere die nog graag zelfstandig op pad gaat, maar wel snel en gemakkelijk hulp wilt kunnen inschakelen als dit benodigd is!

Kenmerken persoonlijk alarm

 • Standby-tijd tot 72 uur
 • Werkt met elke simkaart (prepaid of abonnement
 • GPS-functie (op afstand kan nauwkeurig bepaald worden waar het systeem zich bevindt)
 • Geen abonnementskosten voor locatiebepaling
 • Werkt wereldwijd
 • Pocketformaat en dus makkelijk bij je te dragen

Een persoonlijk alarmsysteem is doorgaans te koop voor € 120 – € 200


Seniorentelefoon (met aparte alarmknop)

De wereld waarin we leven verandert snel en als oudere is het niet altijd even gemakkelijk om mee te gaan met die verregaande techniek. Een smartphone kan reuze handig zijn om hulp in te schakelen, maar als je er niet mee om kunt gaan is het een apparaat waar je maar weinig aan hebt. Speciaal voor ouderen zijn er daarom speciale seniorentelefoons ontwikkeld en sommige worden zelfs geleverd met aparte paniekknop. De seniorentelefoon draait om eenvoud. Alle overbodige toeters en bellen zijn verwijderd en wat resteert is een toestel met extra grote knoppen en een duidelijk afleesbaar display waar je mee kunt bellen en sms’en. De meeste seniorentelefoons hebben een drietal geheugenknoppen waar vooraf ingestelde telefoonnummers mee kunnen worden gebeld. Met 1 druk op de knop kun je dus hulp inschakelen van familie of naasten. De seniorentelefoon werkt met elke willekeurige simkaart. Een abonnement is dus niet per se benodigd. Uiteraard valt de GSM mee te nemen, overal waar je gaat en is het daarmee dus een prima oplossing voor de oudere die zelf nog vaak zelfstandig de deur uit gaat.

Kenmerken senioren GSM

 • Volwaardige GSM met groot display en grote knoppen
 • 3 nummers voor te programmeren
 • Geschikt voor gebruik met hoorapparaat
 • Lange standbytijd
 • Handsfree functie
 • Wordt geleverd met aparte SOS-knop
 • Werkt met elke simkaart (prepaid of abonnement
 • Werkt wereldwijd
 • Met GPS-functie (via een SMS kunnen de GPS-coördinaten verstuurd worden naar de 3 voorgeprogrammeerde nummers)


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag