Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een geschikte tablet voor ouderen? 7 voorbeelden

Wat is een geschikte tablet voor ouderen? 7 voorbeelden

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Steeds meer ouderen winkelen online of blijven met behulp van e-mail in contact met vrienden en familie. Maar ook foto’s maken, videobellen en puzzelspelletjes spelen is iets wat steeds meer senioren op een en hetzelfde apparaat willen doen. Een tablet is voor dat alles natuurlijk heel geschikt, want dat is een licht apparaat met een vrij groot scherm waarmee je ook gewoon in de luie stoel aan de slag kunt.

Maar wat nu als de ogen wat minder worden, of je alle icoontjes en verschillende apps maar verwarrend vindt? Dan kies je het beste voor een speciale seniorentablet. Daar kun je namelijk alles mee wat je ook op een andere tablet kunt doen, maar is dat allemaal veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker vormgegeven.

In dit artikel laten we zien waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van een geschikte tablet voor ouderen en geven we je een aantal verschillende voorbeelden van deze tablet. Zo kun je ook zelf als oudere altijd meteen vlot van start.


1. Apple iPad

 • Prijs: v.a. €354,-
 • Kleur: Diverse kleuren
 • Gebruiksvriendelijkheid: Zeer Goed

De klassieke tablet van Apple is niet voor niets de meest verkochte tablet ter wereld. De producten zijn gemakkelijk om te installeren en zeer eenvoudig in gebruik. Een ander voordeel is dat Apple producten automatisch worden geleverd met Facetime  software waarmee ouderen gemakkelijk kunnen videobellen met kinderen of kleinkinderen.

Daarnaast zijn iPads zeer schappelijk geprijst; het nieuwste model is al beschikbaar v.a. €354. Vaak is de instapversie al perfect voor ouderen. Mocht u het prijskaartje toch iets te duur vinden, dan zijn er oudere modellen te vinden met een goedkoper prijskaartje.

Bekijk iPad aanbod op Bol.com »


2. Samsung Galaxy Tab 10.1

blank

 • Prijs: v.a. €209,-
 • Gewicht: 525 gram
 • Kleur: Zwart
 • Schermdiameter: 25,7 cm
 • Gebruiksvriendelijkheid: Goed

De heel voordelig geprijsde Samsung Galaxy Tab A is met zijn 10.1 inch (25,7 cm) schermdiagonaal en heldere kleuren prima geschikt als seniorentablet. De 2Gb werkgeheugen en de snelle processor met 8 kernen zorgen ervoor dat je razendsnel tussen verschillende apps kunt wisselen.

De tablet is daardoor uitstekend te gebruiken voor activiteiten zoals webpagina’s bekijken, e-mails lezen en versturen, foto’s en video’s bekijken en het spelen van eenvoudige spelletjes zoals puzzelspellen. Ook wanneer je wilt videobellen met vrienden of familie is deze tablet daar al prima voor te gebruiken. Er is maar liefst 32 Gb opslagruimte aan boord, wat is uit te breiden tot 200 Gb met een los verkrijgbare geheugenkaart.

Bekijk Galaxy Tab op Bol.com »


3. Huawei T3 of T5

blank

 • Prijs: € 159,- of €179,-
 • Kleur: Zwart
 • Gewicht: 490 gram
 • Schermdiameter: 25,7 cm
 • Gebruiksvriendelijkheid: Goed

De Huawei is qua technische specificaties goed vergelijkbaar met de Samsung Galaxy Tab. Ook bij deze tablet krijg je een 10.1 inch scherm, 2Gb werkgeheugen en 32 Gb opslagruimte tot je beschikking. De schermresolutie is echter wel lager bij deze tablet en gek genoeg kan dat voor senioren juist een voordeel zijn.

Het betekent namelijk dat alle knoppen en teksten een groter formaat hebben waardoor je minder snel je eventuele leesbril nodig hebt. Met de 5 megapixel camera op de tablet kun je hele leuke foto’s maken en direct naar andere mensen opsturen.

Bekijk Huawei Tablets op Bol.com »


4. Lenovo Tab 4 Plus

blank

 • Prijs: € 314,-
 • Kleur: Zwart
 • Gewicht: 485 gram
 • Schermdiameter: 25,7 cm
 • Gebruiksvriendelijkheid: Goed

Wil je al vanaf het eerste moment kunnen beschikken over nog meer opslagruimte? Kies dan voor de Lenovo Tab 4 Plus want die wordt standaard al met 64 Gb ruimte geleverd. De extra lange batterijduur zorgt er bovendien voor dat je nog minder vaak de tablet aan de stroom hoeft te leggen.

Ook wat de overige specificaties betreft is deze tablet natuurlijk heel geschikt als seniorentablet, met zijn 10.1 inch scherm, een snelle processor en 2Gb werkgeheugen kan hij alle gewone apps met gemak aan zodat je naar hartenlust kunt e-mailen, surfen, televisiekijken en videobellen.

Bekijk Lenovo Tablets op Bol.com »


Seniorentablets; tablets speciaal voor oudere gebruikers

Wanneer je een tablet voor senioren zoekt zijn de speciaal voor oudere gebruikers ontworpen seniorentablets altijd een goede keuze. Een tablet heeft standaard al aardig wat voordelen ten opzichte van een gewone computer, hij is bijvoorbeeld veel kleiner, veiliger en makkelijker in het gebruik.

Maar een seniorentablet beschikt ook over een aantal unieke en heel fijne eigenschappen ten opzichte van normale tablets, die we hieronder eerst uitgebreid toelichten voordat we de beste keuzes voor je op een rijtje zetten.

5. Acer Senioren Tablet

blank

 • Prijs: € 279,-
 • Kleur: Zwart of Wit
 • Gewicht: 530 gram
 • Schermdiameter: 25,4 cm
 • Gebruiksvriendelijkheid: Zeer goed

De voordeligste seniorentablet in onze lijst is die van Acer, een bekende en zeer gerespecteerde fabrikant van allerlei elektronica zoals computers, laptops en natuurlijk ook tablets.

Deze variant van de Acer tablet is speciaal voor senioren ontworpen, waarbij meteen opvalt dat de menu’s en instellingen van het apparaat zo helder en overzichtelijk mogelijk zijn gemaakt. In tegenstelling tot bij de andere seniorentablets is bijvoorbeeld ook direct op groot formaat te zien hoeveel energie de batterij nog bevat.

Bovendien is er een handige zoomfunctie toegevoegd, waarmee je door op het scherm te tikken een bepaald gedeelte kunt vergroten om beter te kunnen zien wat er staat. Bij deze tablet kan worden gekozen tussen de kleuren zwart en wit. Dat is meteen ook het enige verschil, want voor de rest zijn beide uitvoeringen van deze tablet identiek.

Acer Senioren Tablet op Bol.com »


6. SimPC SimTab 3

blank

 • Prijs: € 319,-
 • Kleur: Zwart
 • Gewicht: 500 gram
 • Schermdiameter: 25,7 cm
 • Gebruiksvriendelijkheid: Uitmuntend

De SimTab 3 is de nieuwste seniorentablet van het merk SimPC. Dat bedrijf heeft zich gespecialiseerd in verschillende elektronische apparaten die speciaal op de behoeften van ouderen zijn afgestemd. Zo kun je bij SimPC bijvoorbeeld ook een SimPhone kopen die al net zo helder is opgezet als deze tablet.

Het grote scherm is heel prettig en overzichtelijk ingericht met grote knoppen en een duidelijke beschrijving. De tablet is van uitstekende kwaliteit en kan dus bijvoorbeeld ook gebruikt worden om allerlei leuke spelletjes te spelen. De accu heeft genoeg energie om een hele dag met de SimTab 3 te kunnen werken zonder hem op te hoeven laden. Met de dubbele camera (voor en achter) kun je ook hele mooie foto’s maken om meteen via e-mail te delen.

Ook heel handig is de SimCoach, een service waarmee je direct hulp kunt krijgen wanneer er iets niet wil lukken zoals je gehoopt had. Je kunt vanaf de tablet contact opnemen en wordt dan door een echt persoon geholpen. Zo kun je snel weer verdergaan waar je gebleven was. De SimTab 3 biedt standaard 16 Gb opslagruimte, wat voor de meeste gebruikers zeker genoeg zal zijn.

Simtab Senioren Tablet op Bol.com »


7. Medion SimTab 2

blank

 • Prijs: € 327,-
 • Kleur: Zwart met zilver
 • Gewicht: 505 gram
 • Schermdiameter: 25,7 cm
 • Gebruiksvriendelijkheid: Uitmuntend

De SimTab 2 is een seniorentablet die zowel qua vormgeving als wat de technische prestaties betreft goed vergelijkbaar met de SimTab 3. Ook bij deze SimTab 2 is hulp van een SimCoach bijvoorbeeld inbegrepen en vooral wanneer je digitaal nog niet zo vaardig bent kan dat echt een uitkomst zijn.

De 32 Gb opslagruimte zorgt er bij deze variant echter voor dat je meteen twee keer zoveel foto’s, video’s en andere bestanden op kunt slaan dan op de SimTab 3, wat ook zijn iets hogere prijskaartje verklaart. Wanneer je denkt veel media op te gaan slaan (bijvoorbeeld omdat je de tablet ook voor al je foto’s wilt gaan gebruiken) is deze kleine meerprijs de investering natuurlijk meer dan waard.

Simtab Senioren Tablet op Bol.com


Optimale gebruiksvriendelijkheid

Een seniorentablet kenmerkt zich door een groot gebruiksgemak. De schermen zijn zo aangepast dat die overzichtelijk zijn, met slechts een beperkt aantal opties per scherm. Duidelijke kleuren en grote iconen zorgen ervoor dat alles goed leesbaar is en je als gebruiker vanzelf de goede kant op wordt geleid. Daardoor ontstaat ook veel sneller de routine die nodig is voor het op een prettige manier gebruikmaken van het apparaat.

Een goed schermformaat en gewicht

Een scherm van voldoende groot formaat is fijn om alles goed te kunnen bekijken. Maar hoe groter een tablet is, des te zwaarder deze ook zal worden. Daarom moet het scherm ook weer niet te groot zijn want hij moet niet onhandig worden in het dagelijks gebruik. Je moet er comfortabel mee kunnen werken, ook wanneer je vingers snel pijnlijk en stram worden.

Om die reden hebben de meeste fabrikanten van seniorentablets gekozen voor een schermgrootte van ongeveer 10 inch, oftewel 25 cm. Dan kun je alles perfect zien en heb je toch nog steeds een mooi compact apparaat in handen. Omdat het formaat van de tablets die we hieronder hebben gekozen weinig uiteenloopt geldt dat ook voor het gewicht, dat ligt telkens rond de 500 tot 550 gram. Daardoor ligt de tablet lekker solide in je handen, maar gaat deze niet snel te zwaar aanvoelen.

Relatief voordelig

Het is natuurlijk geen absolute vereiste, maar wel een mooie bijkomstigheid, dat de meeste seniorentablets heel aantrekkelijk geprijsd zijn. Dat komt vooral doordat het niet nodig is om de allernieuwste en snelste hardware te gebruiken voor de relatief eenvoudige activiteiten die senioren over het algemeen met hun tablet willen doen. Het lezen en versturen van e-mails, foto’s maken en bekijken, websites bezoeken en af en toe een video kijken kan op seniorentablets tussen 250 en 350 euro allemaal zonder enig probleem worden gedaan.

Als we al die factoren meenemen in onze wensen en eisen, wat is dan de beste seniorentablet? Hieronder hebben we drie tablets voor je verzameld waarmee elke oudere direct aan de slag kan.


Toch liever een gewone tablet?

Kies je toch liever niet voor een speciale seniorentablet maar voor een normale tablet? Dan zijn er nog steeds een aantal zaken die goed zijn om in het oog te houden:

 • Schermgrootte – Net zoals bij de aangepaste seniorentablets is ook bij een het kiezen van een gewone tablet het schermformaat van belang. Het is een goed idee om ook dan een schermdiameter van ongeveer 10 inch (oftewel 25 cm) aan te houden want dan wordt de tablet niet te groot maar kun je wel alles heel goed zien.
 • Besturingssysteem – Alhoewel een iPad modern is en over zeer veel mooie eigenschappen beschikt is het besturingssysteem iOS redelijk star en niet zo eenvoudig naar je eigen wensen aan te passen als Android. Bovendien heb je bij Android tablets ook keus uit wat voordeligere apparaten, die ondanks hun lagere prijs nog steeds prima aan al je eisen kunnen voldoen.

Om je ook met gewone tablets alvast op weg te helpen geven we je daar ook alvast drie goede voorbeelden van. Maar er zijn heel veel gelijksoortige tablets waar je ook prima mee uit de voeten kunt, helemaal wanneer je de tablet met speciaal voor ouderen ontwikkelde apps zelf aanpast (daarover zo dadelijk meer informatie).


Een gewone tablet zelf aanpassen

Wanneer je een Android tablet aanschaft kun je het uiterlijk veranderen en zo het gebruiksgemak vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door zelf een aangepast startscherm te installeren met extra grote knoppen en een duidelijke opbouw. Een populaire keus onder senioren is het Senioren Startscherm, maar je kunt natuurlijk ook zelf in de Play Store op zoek gaan naar vergelijkbare apps.

Daarnaast kun je ook nog heel veel andere apps downloaden die speciaal bedoeld zijn om het digitale leven van senioren eenvoudiger en leuker te maken. Kijk bijvoorbeeld eens in deze lijst met apps voor ouderen en probeer de apps die je leuk of handig lijken. Wanneer je zelf digibeet bent is het natuurlijk altijd een goed idee om een vriend of familielid te vragen om hier even bij te helpen.


Conclusie

Wie een speciale seniorentablet zoekt heeft nog altijd niet heel veel verschillende opties, maar van de drie tablets voor ouderen uit ons overzicht zouden we zelf de SimTab 2 kiezen. In de eerste plaats vanwege zijn grote opslagruimte, maar ook vooral vanwege de geweldige SimCoach voor hulp op afstand en de mooie manier waarop het ontwerp van de tablet speciaal op senioren is toegespitst. Van de gewone tablets vinden we persoonlijk de Lenovo Tab 4 10 erg fijn om mee te werken, helemaal wanneer deze wordt aangepast met een startscherm voor senioren.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag