Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je postzegels verkopen?

Hoe kun je postzegels verkopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is leuk om een hobby te hebben. Om regelmatig met je favoriete bezigheid aan de gang te gaan of je collectie te bewonderen. Een postzegelcollectie bijvoorbeeld. En alhoewel het verzamelen van postzegels tegenwoordig een ietwat stoffig imago heeft, zijn er nog steeds veel mensen die heel fanatiek postzegels verzamelen. En verkopen. Over dat laatste gaan we het in dit artikel hebben, want hoe doe je dat eigenlijk?


De ‘ouderwetse’ postzegel

Post. In oude tijden werd er nog wel eens een duif voor ingezet, maar tegenwoordig versturen we berichten en documenten steeds meer digitaal. Niet alleen is dat een snellere manier om de gewenste informatie bij de ontvanger te krijgen, ook bespaart het kosten. Toch mogen we fysieke post zeker nog niet afschrijven. Sommige documenten of boodschappen moeten gewoon nog via de traditionele manier verstuurd worden. Buiten dat, blijft het natuurlijk ook gewoon leuk iets te ontvangen wat je vast kunt houden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de ‘ouderwetse’ ansichtkaart. Vergelijk je fysieke post met de digitale variant, dan wordt fysieke post toch wat persoonlijker bevonden. Want zeg nou zelf: een handgeschreven kaartje – waar tijd en moeite in is gestoken – is toch ook veel leuker dan een e-mail?


Functies van postzegels

Wie fysieke post gaat versturen, krijgt in de meeste gevallen te maken met postzegels. Postzegels zijn hoofdzakelijk bedoeld om het overbrengen van post efficiënter te laten verlopen, alsmede de dienst (dus het overbrengen van post) te bekostigen. In de loop der jaren heeft de postzegel te maken gekregen met een veranderende functie. Naast het bekostigen van de dienst, werden postzegels ook steeds vaker gebruikt om een bepaalde boodschap te communiceren, historische gebeurtenissen of personen te herdenken en propaganda te verspreiden. Zodoende werd elke postzegel als het ware een “verhaaltje” en werd het aantrekkelijk voor mensen om de postzegels te bewaren of te verzamelen. Die liefhebberij van postzegels wordt ook wel filatelie genoemd. Inmiddels zijn er zoveel mooie postzegels dat ze onmogelijk allemaal verzameld kunnen worden. Toch maakt dat voor verzamelaars niet uit en blijft het voor hen een leuke hobby om die ene mooie of zeldzame postzegel na te jagen.


Waarde van postzegels bepalen

Wie postzegels verzamelt, doet dat vaak niet om er stinkend rijk van te worden. Dan kun je beter aandelen kopen of ergens in beleggen. Nee, postzegels verzamelen wordt vooral gedaan omdat men dit interessant of leuk vindt. Toch kan er met postzegels best wat geld verdiend worden, maar hoeveel is sterk afhankelijk van de collectie die je in je bezit hebt, de staat van de postzegels en de marktvraag. Want in de regel geldt: hoe groter de vraag vanuit de markt en hoe beperkter het aanbod, des te meer je voor een bepaalde postzegel kunt vragen. Dat maakt het meteen ook heel moeilijk om de waarde van een postzegel of een collectie vast te stellen. Want hoe kom je er precies achter hoe groot de vraag naar een bepaalde postzegel is?

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen hoeveel je collectie waard is. Zo kun je bijvoorbeeld contact zoeken met ervaren filatelisten, een handelaar of een veilinghuis welke gespecialiseerd is in postzegels. De beste manier om een ervaren partij te vinden is door te zoeken via bijvoorbeeld Google. Al heel gauw kom je dan bij een partij uit die je verder kan helpen.

Een andere manier om de waarde van je collectie te bepalen is door een catalogus te zoeken op het internet. Catawiki biedt bijvoorbeeld een online catalogus aan. Het kost echter veel tijd om elke postzegel afzonderlijk te bekijken (als je collectie van redelijk formaat is) en te zoeken in de catalogus. Daarom kun je beter globaal gezien een inschatting maken door te kijken naar de jaartallen waarin je postzegels gedrukt zijn, wat er precies op de postzegel staat en in welke conditie je postzegels verkeren. De waarde is namelijk ook afhankelijk van de staat van je postzegels: zijn deze postfris (en dus nog niet gebruikt) of zijn ze bestempeld? Logischerwijs hebben postzegels die postfris zijn meer waarde. Wanneer je een goed beeld of een inschatting hebt van de waarde van je postzegels, dan wordt het een stuk makkelijker deze te verkopen.


Verkoopmogelijkheden van (zeldzame) postzegels

Je kunt je postzegels op verschillende manieren verkopen. Allereerst kun je terecht bij dezelfde handelaren die ook de waarde voor je kunnen bepalen. In Nederland hebben we een vereniging van postzegelhandelaren: de NVPH (Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren, welke opgericht is in 1928). Op de website van de NVPH kun je een lijst vinden met handelaren die aangesloten zijn bij deze vereniging. Zo kun je contact opnemen met een betrouwbare partij die verstand van zaken heeft, zodat je in ieder geval geen aanbod krijgt dat ver beneden de daadwerkelijke waarde van je collectie ligt.

Postzegels verkopen via een veilingsite

Een andere mogelijkheid om je postzegels te verkopen zijn veilingsites, zoals Catawiki. Veilingsites als Catawiki bieden zowel kopers, als verkopers de mogelijkheid in postzegels te handelen. Vaak is er wel een minimale waarde verbonden aan datgene wat je aanbiedt en zal er na verkoop een commissiepercentage afgedragen moeten worden. Voor dat commissiepercentage krijg je meestal wel een hoop exposure terug en zal je collectie onder de aandacht gebracht worden.

Postzegelbeurzen

Ook worden er regelmatig postzegelbeurzen georganiseerd waar je zowel handelaren, als verzamelaars tegenkomt. Ben je een leek op het gebied van postzegels, dan wordt het over het algemeen moeilijk geacht ergens tussen te komen op zo’n beurs. Zorg er dan in dat geval voor dat je tenminste een goede inschatting op zak hebt van de waarde van je verzameling. Zeker als je zelf van plan bent om op een postzegelbeurs te gaan staan. Weten wanneer er weer een beurs georganiseerd wordt? Verenigingen voor postzegelverzamelaars kunnen je hier alles over vertellen.

Als laatste zou je ook kunnen proberen je collectie postzegels te verkopen via sites als Marktplaats of Ebay. Over het algemeen wordt dit afgeraden, zeker wanneer je niet op de hoogte bent van de waarde van je collectie. De kans dat de prijs die betaald wordt voor een postzegel ver van de daadwerkelijke waarde afligt is dan namelijk groot en ook zijn er nog altijd veel oplichters actief, waardoor de kans bestaat dat je opgelicht wordt. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf hoe je je postzegels gaat verkopen, maar verstandig is het wel om in zee te gaan met mensen die verstand hebben van zaken. Het verzamelen en verkopen van postzegels is namelijk een (tijdrovende) kunst op zich. Laat je daarom goed adviseren.


Waardedaling (of juist stijging)

Zoals eerder in dit artikel benoemd worden postzegels niet hoofdzakelijk verzameld om er stinkend rijk van te worden. Het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt voor een bepaalde postzegel of een collectie zal zeer waarschijnlijk lager uitvallen dan je verwacht had. Dat heeft er onder andere mee te maken dat postzegels na 1960 sterk in waarde gedaald zijn en de oplages per zegelvel sterk toegenomen zijn. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen te benoemen, maar over het algemeen gaat het dan om postfrisse zegels die vóór 1960 uitgebracht zijn en bijvoorbeeld een bepaalde wereldgebeurtenis weergeven (zoals een Olympische Spelen).

Kijk daarom – voordat je overstapt op verkoop – nog eens goed naar je postzegelcollectie. Misschien is het beter deze te bewaren voor het nageslacht als de daadwerkelijke waarde niet strookt met de tijd en energie die je moet steken in de verkoop. Wellicht plukken zij er dan later wél de vruchten van, want naarmate de tijd verstrijkt zal de waarde van (zeldzame) je postzegelcollectie waarschijnlijk toch wel toenemen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag