Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je je camper verkopen?

Hoe kun je je camper verkopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je oude, vertrouwde camper heeft je waarschijnlijk vele mooie ritjes gebracht. De tijd is gekomen dat je je camper wilt verkopen. Misschien rij je er niet zo veel in en wil je een ander blij maken met je camper, heb je geen ruimte meer om het voertuig te stallen of gaat je camper misschien steeds meer mankeren en is reparatie te kostbaar. Als je jouw camper wilt verkopen, moet je met best wel wat zaken rekening houden. Je hebt vast een verkoopprijs in je hoofd, maar heb je ook nagedacht over de tijd die je in de verkoop van je camper moet steken? Om de verkoop wat gemakkelijker voor je te maken, zetten wij in dit artikel voor je op een rij hoe je je camper kunt verkopen.


Denk van tevoren na over je (minimale) verkoopprijs

De eerste stap in het verkopen van je camper is het bepalen van het bedrag wat je er graag voor wilt hebben. Dat heeft ook alles te maken met de leeftijd van je camper, de staat van het voertuig en de populariteit van het merk van de camper. Als je weet hoeveel je voor je camper wilt hebben, kun je jouw verkoopplan verder invullen. Reken bij de minimale verkoopprijs ook de eventuele kosten die je maakt om je camper te verkopen, zoals advertentiekosten of het bedrag voor een bemiddelaar.

Om de waarde van je camper vast te stellen, kun je zelf een lijst opstellen met alle zaken die de kostprijs van je voertuig te bepalen, een expert om hulp vragen of via deze handige website van de ANWB ‘De Caravan Koopwijzer’ de checklist afgaan om de waarde vast te stellen. Via De Caravan Koopwijzer kun je gemakkelijk zien wat je camper waard is en kun je direct kijken voor welk bedrag anderen een soortgelijk voertuig verkopen. Zo kun je er ook nog voor kiezen om iets onder de waarde te gaan zitten, om je camper snel te kunnen verkopen.


Bekijk waar je jouw camper wilt verkopen

Nu je een minimale verkoopprijs hebt vastgesteld, kun je gaan bekijken waar je jouw camper wilt gaan verkopen. Online is de beste optie om je camper te verkopen: tegenwoordig gaan zulke verkopen bijna altijd via het internet. Dat is alleen maar positief, want zo bereik je ook potentiële kopers buiten je woonplaats en is het afhandelen van de koop relatief simpel. Om het je gemakkelijk te maken, zetten wij alvast wat tips voor je op een rij.

Verkoop je camper via een bemiddelaar

Er zijn verschillende websites waar je zonder veel gedoe je camper kunt verkopen. Wat dacht je van Ikwilvanmijnautoaf.nl, Caravanmakelaardij.nl, Decamperverkopen.nl of OSW.nl? Via deze sites kun je jouw camper aanmelden voor verkoop, waarna je al gauw een bod krijgt. Deze manier van verkopen is gemakkelijk en kost weinig tijd, maar je zal wel een stuk minder geld ontvangen dan als je zelf je camper op een verkoopsite zet. Je betaalt namelijk een gedeelte van de winst aan het verkoopbedrijf.

Verkoop je camper zelf online door een advertentie te plaatsen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je camper online te verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats. Marktplaats heeft een speciale categorie voor het verkopen van campers: onder de groep Caravans en Kamperen vind je de subcategorie Campers. Ook op websites als Speurders.nl, Tweedehands.nl of Tweedehands.net kun je een advertentie plaatsen om je camper te verkopen.


Zorg voor de perfecte advertentie

Om de concurrentie te slim af te zijn, is het belangrijk om een goede advertentie te plaatsen. Zo weet je zeker dat jouw camper eruit springt! Om een perfecte advertentie te realiseren, kun je op de volgende zaken letten:

Zet alles in je advertentie om sneller een koper te krijgen

Het belangrijkste bij het plaatsen van een verkoopadvertentie is dat je alles duidelijk in de advertentie zet. Hoe duidelijker, hoe beter! Zet daarom alle belangrijke zaken als de prijs, de afmetingen van de caravan, hoeveel de camper gebruikt is, of er huisdieren in zijn vervoerd of dat er in is gerookt en eventuele extra’s en accessoires van de camper. Noteer ook waar je camper is gestald, hoeveel slaapplaatsen er zijn en wat de staat van de banden zijn.

Maak goede foto’s voor een advertentie

Extra tip: je zet natuurlijk zo veel mogelijk foto’s in je advertentie, maar maak ook alvast een hele hoop foto’s die je op je computer kunt bewaren. Potentiële kopers hebben toch vaak extra vragen over bijvoorbeeld het stuur, de kussens in de zithoek of de binnenkant van de kastjes. Het scheelt je heel veel tijd en gedoe om zulke foto’s alvast paraat te hebben: helemaal als je camper ergens anders staat opgeslagen, en je er niet gemakkelijk naar toe kunt om een kiekje te nemen.

Maak foto’s van eventuele gebreken

Dat raampje dat niet zo goed meer sluit, die grote vlek in het zitkussen, een flinke kras op de velg.. Zulke gebreken helpen de verkoop van je camper niet, zul je denken. Niets is minder waar: een koper van een tweedehands camper weet ook wel dat de camper is gebruikt en dat er eventuele gebreken door dat gebruik zijn ontstaan. Wees daarom eerlijk over krasjes, vlekken en andere gebreken. Ga de oneffenheden vooral niet wegmoffelen en ga er ook niet over liegen, want je wilt overkomen als een betrouwbare verkoper. Als de koper er tijdens de bezichtiging achter komt dat je toch niet helemaal eerlijk bent geweest, ook al is het maar over iets kleins, zal je niet het voordeel van de twijfel krijgen. De koper zal zich gaan afvragen: wat is er dan nog meer mis? Maak daarom duidelijke foto’s van eventuele gebruikersschade en wees eerlijk over de gebreken. Dat scheelt ook meteen een hele hoop uitleg als de eventuele koper zich meldt voor een bezichtiging.

Denk om het tijdstip van het plaatsen van je advertentie

Ook het tijdstip en de dag van plaatsen is iets om over na te denken: wist je dat heel veel mensen op vrijdagmiddag gaan zoeken naar de beste advertenties? Op sites als Marktplaats heb je veel concurrentie. Het is daarom goed om te letten op de plaatsingsdatum en tijd. Wanneer potentiële kopers op zoek gaan naar een product, ligt natuurlijk ook erg aan het product zelf: in het geval van een camper zullen mensen niet zo gauw in de koude, natte winter op zoek gaan naar een camper. Plaats daarom (waar mogelijk, natuurlijk) de verkoopadvertentie voor je camper in de lente, als het weer een beetje lekker weer gaat worden. De beste tijd om een advertentie te plaatsen is voor 10:00 of na 17:00 – dan kijken de meeste mensen op websites als Marktplaats of Tweedehands.nl.


Maak de caravan helemaal klaar voor verkoop

Hoe zou jij het vinden als je een nieuwe camper koopt en hij ziet er van binnen een beetje vies uit? Of er hangt een vreemde geur in het voertuig? Juist, niet zo leuk. Wees daarom ook een goede verkoper en zorg er voor dat je camper voor verkoop van binnen helemaal spik en span is. Het is natuurlijk belangrijk om dit voor de verkoop te doen, maar ook voor de bezichtigingen. Eventuele kijkers kunnen natuurlijk ook afknappen op viezigheid en nare geurtjes. Eigenlijk wil je dat een kijker bij de bezichtiging al een gevoel van eigenheid krijgt: en dat kun je zelf heel gemakkelijk voor elkaar krijgen.

Haal je persoonlijke spullen uit de camper

Om die potentiële koper bij de bezichtiging het gevoel te geven dat dit zijn of haar camper wel eens zou kunnen zijn, is het belangrijk om al je persoonlijke spullen uit het voertuig te halen. Die grappige luchtverfrisser aan de achteruitkijkspiegel? Dat door je oma gebreide kleedje? Die stickers met I LOVE DOGS? Haal ze allemaal weg, want dat zou de verkoop wel eens kunnen verstoren.

Verwijder eventuele geurtjes

Niets is viezer dan een muffe hondenlucht of een geur van eten in een camper. Helemaal als dat niet jouw geuren zijn! Zorg er daarom voor dat je camper neutraal ruikt als er iemand komt bezichtigen. Dit realiseer je door een verfrisser met een neutrale geur in het voertuig te installeren, of door een paar keer te sprayen met een anti stank spray.

Zorg dat de camper brandschoon is

Natuurlijk zorg je ook dat je camper van binnen en van buiten helemaal schoon is. Stofzuig de banken, haal een doekje over het dashboard en spuit het hele voertuig af. Voor tips om het interieur schoon te krijgen, lees je dit artikel van Dik.nl.


Zorg dat je tijd hebt voor de bezichtigingen

Waar sommigen zich nog op verkijken, is dat al die bezichtigingen voor je camper best wat tijd kunnen kosten. Zorg er daarom voor dat je in je agenda wat ruimte vrijhoudt voor eventuele kopers: voor een geïnteresseerde is niets vervelender als de verkoper maar geen tijd heeft om de camper te laten zien. Zorg dus dat je tijd hebt voor de bezichtigingen, want dat zou je een koper kunnen kosten!


Staat je camper op het web, is hij brandschoon van binnen en van buiten en heb je genoeg tijd vrijgemaakt voor bezichtigingen? Dan weet jij precies hoe je jouw camper kunt verkopen! Hopelijk is je camper met onze tips binnen no time verkocht en kun jij van het geld een nieuw voertuig kopen of wat anders moois doen. Gefeliciteerd met de verkoop!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag