Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste manieren om je caravan te verkopen

De beste manieren om je caravan te verkopen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een caravan is een uitstekend middel om mee op vakantie te gaan. als je in het bezit bent van een caravan en je wilt deze verkopen dan kun je dit op verschillende manieren doen. Wat voor jou het beste is voor het verkopen van de caravan hangt natuurlijk af van de wensen die je hebt met betrekking tot de verkoop. Zorg er in elk geval voor dat je goed voorbereid jouw caravan te koop zet. Zo moet de prijs worden bepaald en de manier waarop je de caravan wilt verkopen. Als je een nieuwe caravan koopt dan is het bijvoorbeeld ook vaak mogelijk om de oude caravan in te ruilen bij het bedrijf waar je de nieuwe caravan koopt.

Voorbereiding

Voordat je de caravan te koop kunt zetten moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je deze ook kunt verkopen. Zorg er voor dat de caravan van onder tot boven schoon is en repareer eventuele mankementen. Je zult dan wel enige kosten hebben als je bijvoorbeeld reparaties moet uitvoeren maar dit kan grote positieve effecten op de verkoop hebben. Zorg er dan ook voor dat alles in de caravan goed op orde is. Denk hierbij aan de aansluiting voor gas, water, elektra en alle bewegende onderdelen van de caravan. Hierbij kun je denken aan de ‘pootjes’ van de caravan, de bandenspanning en de dissel waarmee de caravan achter een auto kan worden gekoppeld. Zorg ervoor dat je bij een onderhoudsbeurt altijd een bewijs van het onderhoudsbedrijf krijgt. Daarmee kun je de kopers overtuigen van de goed kwaliteit en het onderhoud van jouw caravan.


Zelf je caravan verkopen

Als je jezelf goed voorbereid en rekening houdt met verschillende zaken dan kun je prima de caravan zelf verkopen. Het verkopen van een caravan kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld een advertentie plaatsen in een lokale krant of op zoek gaan naar een handelaar die jouw caravan zou willen opkopen. Ook online kun je op verschillende plekken terecht voor het verkopen van de caravan. Op websites zoals Marktplaats of Speurders kun je eenvoudig zelf de caravan te koop aanbieden.

Advertentie

Door een advertentie te plaatsen kun je de caravan vaak onder de aandacht brengen bij mensen die geen of weinig gebruik maken van internet. Denk hierbij aan oudere mensen die geen gebruik maken van bijvoorbeeld veiling websites zoals Marktplaats of Speurders. Zorg voor een duidelijke omschrijving in de advertentie en plaats deze in bijvoorbeeld een lokaal huis aan huis blad of in een krantje dat veel gelezen wordt. Het is ook mogelijk om een advertentie op te hangen in bijvoorbeeld een supermarkt of op het prikbord van een camping. In dat geval kunnen campingbezoekers die geïnteresseerd zijn in het kopen van jouw caravan contact opnemen.

Online verkopen (marktplaats etc.)

Het grootste deel van de mensen die op zoek zijn naar een caravan om te kopen gaan online op zoek. Daarom is het zeker aan te raden om altijd een advertentie op internet te plaatsen als je jouw caravan wilt verkopen. Dit biedt verschillende voordelen zoals het grote aantal mensen die je kunt bereiken door het plaatsen van een online advertentie. Een ander voordeel is dat je altijd en overal kunt kijken of je reacties of biedingen op jouw caravan hebt gekregen. Voor het online verkopen van jouw caravan kun je terecht bij verschillende bedrijven en websites. Je kunt de caravan ook op een veiling website te koop aanbieden zoals bijvoorbeeld bij Markplaats, op Ebay of op Speurders.

Een duidelijke advertentie

Of je nu gebruik maakt van een advertentie in de lokale krant of een online advertentie voor het verkopen van jouw caravan, zorg er altijd voor dat je een duidelijke advertentie hebt. Maak voldoende foto’s die ook duidelijk laten zien wat de staat van de caravan is en hoe deze eruit ziet. Zijn er eventuele gebreken, vermeld dit dan in de tekst van de advertentie en maak hier ook duidelijke foto’s van. Als je een duidelijke advertentie hebt met genoeg duidelijke foto’s dan is de kans groot dat je de caravan snel zult verkopen.


Verkopen aan een handelaar

Wil je niet al die moeite doen voor het verkopen van jouw caravan dan kun je vaak ook terecht bij een handelaar in caravans. Je kunt jouw caravan dan te koop aanbieden en krijgt dan vaak de prijs voor de caravan waarvan de handelaar denkt dat die het waard is. Het voordeel van het verkopen van jouw caravan op deze manier is dat je vaak snel van de caravan af bent. Ook als er gebreken aan de caravan zijn, dan zal je deze vaak snel kunnen verkopen. Het is voor de koper dan een kleine moeite om de caravan te laten repareren voordat deze aan een nieuwe eigenaar wordt verkocht.

Bij het kopen van een nieuwe caravan inruilen

Net als bij het kopen van een nieuwe auto kun je de caravan vaak ook inruilen op het moment dat je een nieuwe caravan koopt. Overleg daarom altijd eerst met het bedrijf waar je een nieuwe caravan koopt wat de mogelijkheden zijn voor het inruilen van jouw oude caravan. Als de caravan interessant genoeg is voor het bedrijf dan kan deze vaak weer worden doorverkocht. Het inruilen van een caravan heeft verschillende voordelen. Zo ben je op deze manier snel van jouw oude caravan af en wordt de waarde van de oude caravan afgetrokken van het aankoopbedrag van de nieuwe caravan.

BOVAG bedrijven

Wil je de caravan verkopen of inruilen bij een bedrijf, doe dit dan bij bedrijven die zijn aangesloten bij BOVAG. De BOVAG is een landelijke organisatie waar garagehouders en verkopers van caravans of auto’s bij zijn aangesloten. Als je de caravan verkoopt of inruilt bij een BOVAG bedrijf dan weet je zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare partner. Je krijgt dan ook vaak een eerlijke prijs wanneer je de caravan verkoopt of een goede inruildeal als je een nieuwe caravan bij hetzelfde bedrijf koopt.


Hulp bij het verkopen van een caravan

Wil je de caravan wel verkopen maar krijg je daar liever hulp bij, dan is dat ook mogelijk. Net zoals bij huizen zijn er ook makelaars te vinden die helpen bij de verkoop van caravans. Voor het verkopen van een caravan worden dan door de makelaar wel kosten in rekening gebracht. Hiermee wordt onder andere de taxatie van de caravan en de bemiddelingskosten gedekt. Het voordeel van de verkoop van een caravan op deze manier is dat je er zelf geen omkijken naar hebt en bijvoorbeeld ook niet zelf een advertentie hoeft te plaatsen of potentiële kopers te woord hoeft te staan.

De prijs bepalen

Ga je de caravan toch zelf verkopen en maak je daarbij geen gebruik van hulp, dan zal je ook zelf de prijs moeten bepalen. Neem om te beginnen een prijs in gedachten waarvan je denkt dat deze reëel is. Om de prijs goed te kunnen bepalen kun je verschillende methoden gebruiken. Maak eerst een inventarisatie van alle functies en gemakken die er op de caravan aanwezig zijn. De leeftijd is natuurlijk ook erg belangrijk en welke zaken je met de caravan mee verkoopt. Heeft de caravan bijvoorbeeld een voortent of een luifel die nog in goede staat verkeren, dan kun je deze ook meenemen in de prijs.

Prijzen vergelijken

Als je dat allemaal op een rij hebt gezet dan is het aan te raden om een vergelijking te maken van de prijzen die er gevraagd worden voor soortgelijke caravans. Op veiling websites kun je vaak eenvoudig zoeken naar het merk en type caravan dat je wilt verkopen zodat je een goed beeld van de prijs kunt krijgen die je wilt maken. Je kunt online prijzen vergelijken en las je iets meer moeite wilt doen kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bij een caravanhandelaar te kijken naar de prijzen voor een vergelijkbare caravan. Heb je moeite met het bepalen van de juiste prijs dan kun je altijd om hulp vragen van een handelaar of een makelaar in caravans.

RDW

Als je een koper hebt gevonden voor jouw caravan dan moet deze in sommige gevallen worden overgeschreven. Een caravan of een aanhanger die zwaarder is dan 750 kilo moet op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. Door dit te doen draag je niet alleen de caravan maar ook alle verplichtingen en de verantwoordelijkheid voor de caravan over aan de nieuwe eigenaar. Het overschrijven van de caravan kan bij de RDW. Hiervoor kun je terecht bij een kentekenloket, een RDW balie of je kunt online de caravan op naam van de koper laten zetten. Dit doe je door de koper de tenaamstelling en het overschrijvingsbewijs te geven. Vervolgens krijg jij van de nieuwe eigenaar een vrijwaringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat jij niet meer de eigenaar van de caravan bent.


Als je zelf een caravan wilt verkopen dan is het dus verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Zorg ervoor dat de caravan schoon en netjes is zodat je deze goed kunt verkopen. Wees eerlijk over mankementen bij het plaatsen van een advertentie en maak hier ook duidelijke foto’s van. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de gebreken te repareren voordat je de caravan te koop zet. Zorg voor een reële prijs en als je twijfelt over de prijs die je moet vragen kijk dan of je hiervoor hulp kunt krijgen. Wil je snel en zonder moeite van jouw caravan af, breng dan een bezoek aan een caravanbedrijf, een handelaar of een makelaar. Zorg er tot slot altijd voor dat het papierwerk rondom de verkoop van de caravan goed op orde is en dat de nieuwe eigenaar bekend is bij de RDW.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag