Een kleine 60% van alle Nederlandse huishoudens bezit een auto. 22% van de huishoudens heeft zelfs 2 auto’s voor de deur staan. Het voertuig is dan ook niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Helaas is een auto ook een gebruiksvoorwerp dat gebouwd wordt om vroeg of laat stuk te gaan. En dan? Niet iedereen beschikt over voldoende eigen financiële middelen om direct een nieuw exemplaar aan te schaffen. Daarom hebben we in dit artikel 9 tips voor je verzameld die je helpen als je geld wilt lenen om een nieuwe auto aan te schaffen.
Geld lenen voor een nieuwe auto
“Never buy something that drives, flies or floats. Lease it!” is een quote die je misschien ooit al eens voorbij hebt zien komen. Het is een algemeen goed dat een auto nu niet bepaald de beste investering is die je kunt maken. Het goed verliest (rap) zijn waarde en slechts enkele exemplaren kun je zien als asset. Denk aan zeldzame sports- en supercars die na verloop van tijd juist meer waard worden.
Leuk, maar wat als je die nieuwe auto toch echt nodig hebt. Omdat je anders niet op je werk komt of de kids anders niet naar school kunnen? Dan ontkom je er natuurlijk niet aan. Leasen is misschien een optie, maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je de schade enigszins beperken en hoeft het niet altijd per definitie een wereldramp te zijn als je geld leent voor een nieuwe auto. Om je hier een handje bij te helpen hieronder 9 tips voor het lenen van geld voor een auto.
Vergelijk autoleningen
Nieuw of tweedehands?
Je kunt onnoemelijk veel geld besparen om voor een tweedehandsje te gaan in plaats van voor een auto te kiezen die rechtstreeks uit de fabriek komt rollen. Gloednieuwe auto’s zijn vaak direct al duizenden euro’s minder waard zodra de eerste kilometer op de teller staat. Als het niet per se nodig is loont het dus om voor een tweedehands auto te kiezen. Daarbij kan een tweedehands auto natuurlijk (helaas) ook duur uitpakken. De ene 2dehands is de andere tenslotte niet. Wees dan ook wijs en laat de tweedehands auto nakijken door een onafhankelijke garage. Daarmee spoor je eventuele gebreken op die je in een later stadium alsnog veel geld kunnen kosten. Het zou tenslotte zonde zijn als je een nieuwe lening af moet sluiten om je tweedehands auto te laten repareren.
Geld lenen of een auto op afbetaling?
Wanneer je voor een nieuwe auto aan het rondneuzen bent kom je het vast wel tegen: direct rijden, later betalen. Veel autohandelaren bieden een auto op afbetaling aan. Dit hoeft niet per definitie iets slechts te zijn, maar het loont om goed naar de voorwaarden te kijken als je hiervoor kiest. Soms is de auto namelijk pas van jou als de laatste termijn betaald is. Kun je de afbetaling niet bekostigen, dan wordt de auto in beslag genomen en ben je alle termijnen die je al betaald hebt simpelweg kwijt. Ook is de rente die je voor zo’n auto op afbetaling betaalt vaak hoger dan een lening bij een bank. Je betaalt dan altijd meer dan nodig is. Overweeg je deze vorm, lees dan altijd heel goed de kleine lettertjes door!
Rente betalen over je lening
Over rente gesproken: hier kunnen grote winsten worden behaald, maar ook grote verliezen worden geleden. Vergelijk de diverse rentes van verschillende leningen zodat je weet hoeveel je onder de eindstreep precies betaald hebt voor de nieuwe auto. Soms stunten aanbieders met rentes die te mooi zijn om waar te zijn. Vaak is dat het ook. Lijkt de hele lage ‘vanaf’ rente perfect, maar blijkt dat je achteraf een veel hoger rentepercentage moet betalen. Goed vergelijken dus en houd daarbij altijd het bekende spreekwoord in het achterhoofd: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.
Vroegtijdig (boetevrij) aflossen
Situaties veranderen. Je financiële situatie nu, kan volgend jaar compleet anders zijn. Je kunt je baan verliezen, maar ook een mooie promotie maken waardoor je wat meer financiële ademruimte krijgt en wellicht sneller kunt aflossen. Bekijk daarom goed of je een lening vroegtijdig én boetevrij kunt aflossen. Sommige leningen bieden je die mogelijkheid niet en hanteren een boetebedrag als je het geleende bedrag vroegtijdig wilt aflossen. Dit is zondegeld en al helemaal als je na verloop van tijd niet eens meer in de auto rijdt waar je toentertijd geld voor hebt geleend. Bij een goede lening kun je zonder problemen extra of eerder aflossen zonder daarvoor gestraft te worden.
Eigen inbreng
In principe kunnen we daar kort over zijn: alles wat je nu zelf in kunt brengen scheelt in de kosten later. Geld lenen kost geld. We worden er mee doodgegooid op tv, op de radio en op internet. Toch is men er niet altijd bewust van. De eerder besproken rente vormt altijd een onderdeel van een lening. Zelfs als je bij vrienden, familie of kennissen geld leent voor de nieuwe auto kan er om rente gevraagd worden. Hoe meer je zelf inbrengt, des te minder je hoeft te lenen en des te minder rente je doorgaans zult betalen. Dus kun je het missen, leg het dan in.
Lenen van familie, vrienden of kennissen
In navolging van voorgaande tip kan het natuurlijk lonen om geld te lenen bij vrienden, familie of kennissen in plaats van bij een bank. Soms vraagt men dan alsnog een rente over het geleende bedrag, maar vaak is deze rente lager dan bij een persoonlijke lening bij een bank. In het meest gunstige geval is de lening rentevrij en kun je er (veel) langer over doen om het geleende bedrag terug te betalen. Als je de mogelijkheid hebt binnen je eigen kringetje, dan is dit dé manier om een nieuwe auto te kopen.
50-50 deals
Een aantal keer stelden we het al: let op de kleine lettertjes. Bij sommige leningen staat in de kleine lettertjes iets over de 50-50 deal. Je kijkt er niet naar en moet plots na 2 jaar de helft van de kostprijs van de auto ophoesten. Niet echt ideaal als je van een vast maandbedrag bent uitgegaan en in de veronderstelling was dat dat de deal was. Op zich is er met een 50-50 deal an sich niet heel veel mis, maar dan moet je je er wél bewust van zijn zodat je tussentijds kunt sparen voor het bedrag dat je in één keer op tafel zal moeten leggen.
Restschuld bij overlijden
Niet iets waar je in eerste instantie over na zult denken bij het aangaan van een lening voor een nieuwe auto, maar de mogelijkheid bestaat nu eenmaal en de ene leningverstrekker gaat er nu eenmaal anders mee om dan de andere. Bij de ene kredietverstrekker zullen de nabestaanden niet lastig gevallen worden met de restschuld. Deze wordt dan kwijtgescholden. Bij de ander zullen je dierbaren helaas het openstaande bedrag gewoon moeten voldoen, lang nadat jij je stoffelijke gedaante hebt verwisseld voor de oneindige eeuwigheid. Misschien niet iets waar je graag over nadenkt, maar het kan geen kwaad om je ook daaromtrent te laten informeren bij het aangaan van de lening.
‘Auto’s flippen’
Oké. Deze laatste tip is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Maar wie hier interesse in heeft, kan helemaal gratis zijn nieuwe auto rijden of er zelfs geld aan verdienen. Geld verdienen aan geld lenen voor een nieuwe auto. Het klinkt misschien wat bizar, maar dat is het eigenlijk helemaal niet.
Als jij een mogelijkheid ziet om (veel) waarde toe te voegen aan een auto, dan kun je de auto voor een hogere prijs verkopen dan je hem in eerste instantie kocht. Zo kun je bijvoorbeeld de rente laten verdampen (en dus helemaal ‘gratis’ je nieuwe auto rijden) of er zelfs winst op maken. Waar moet je dan aan denken? Een setje prachtige velgen bijvoorbeeld die je voor een appel en een ei bij de sloop hebt opgehaald of via Marktplaats hebt gevonden. Een tweedehandsje die niet meer liep, maar jij met je eigen handen weer als een zonnetje laat lopen. Of een auto vol roest, deuken en steenslag die je eigenhandig (of met wat hulp) weer tot nieuw weet te brengen.
Met een beetje creativiteit en innovativiteit kun je vrij eenvoudig waarde toebrengen aan een auto en als je dan ook nog eens een beetje goed bent in onderhandelen, dan kun je dus lening na lening nemen en hier (goed) geld mee verdienen. Maar zoals gezegd: deze laatste tip is zeker niet voor iedereen weggelegd!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 7 tips om te sparen voor later
- Wat is een minilening (zonder BKR) en hoe kun je deze aanvragen?
- Kan ik lenen? Hoe weet je of je een lening kunt krijgen?
- Kopen op afbetaling; voordelen, nadelen en mogelijkheden
- 10 tips om eenvoudig geld te beheren
- Wat is een onderhandse lening en waar moet je op letten?
- Wat is de beste bank in 2024?
- 8 tips om je auto snel te verkopen
- 12 tips voor goedkoop autorijden
- 7 geschikte auto’s voor ouderen