Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips om eenvoudig geld te beheren

10 tips om eenvoudig geld te beheren

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Geld moet rollen. Maar niet teveel, want voordat je het weet heb je geen grip meer op je financiën en maak je schulden. Daarom is het heel belangrijk om te investeren in het beheren van je eigen geld. Met deze 10 tips kun jij eenvoudig je geld beheren en houd je aan het einde van de maand meer over!


1. Beoordeel je financiële situatie

Je kunt je geld pas beheren als je weet wat je hebt. Het is verleidelijk om je ogen te sluiten voor je financiële situatie, maar je snijdt je zelf er echt mee in de vingers. Zonder grip te hebben op je financiële situatie kun je nooit goede, financiële beslissingen maken. Hoe maak je een financieel overzicht?

Maak een kosten/batenoverzicht

Pak een vel papier (of maak een Excelsheet) en schrijf daar een aantal zaken in. Allereerst je vaste lasten, lasten die elke maand terugkeren. Dus bijvoorbeeld de huur die je betaalt, telefoonabonnementen, verzekeringen, donaties, je Spotify-abonnement et cetera. Probeer ook om uit te rekenen wat je minimaal kwijt bent aan eten, drinken en persoonlijke verzorging. Vergeet niet om óók je jaarlijkse vaste kosten mee te tellen. Zoals een inboedelverzekering of iets dergelijks. Op die manier weet je welk bedrag je per maand in ieder geval opzij moet zetten. Het bedrag dat je onderaan de streep ziet is het geld dat je minimaal opzij moet zetten per maand.

In een tweede tabel schrijf je al je inkomsten op. Niet alleen het loon dat je krijgt, maar ook extraatjes die je bijvoorbeeld verdient door ergens bij te klussen. Of zorgtoeslag of kindertoeslag, als je dat ontvangt. Door dit bedrag te verminderen met alle kosten die je maakt, zie je precies wat je over hebt. Of in ieder geval wat je in theorie over hebt. Wat je met het overgebleven geld doet is aan jou. Veel mensen sparen een gedeelte en geven een gedeelte uit aan luxegoederen zoals vakantie of nieuwe kleren.


2. Gebruik een app om je geld te beheren

Er zijn tegenwoordig een heleboel handige tools waarmee je eenvoudig je geldt beheert. Sommigen kun je alleen via een website gebruiken, maar het merendeel van de budgetplanners heeft ook een app uitgebracht. De apps die we hieronder noemen zijn gratis te gebruiken, dus je hoeft niet bang te zijn dat je budget ermee in gevaar komt.

eyeWally

Door al je uitgaven bij eyeWally in te voeren heb je jouw financieële overzicht altijd bij je. Deze vernuftige app laat je zien hoe het ervoor staat met je uitgaven en wat je verwachte uitgaven zijn. Daarnaast kun je jouw uitgaven opsplitsen in diverse categorieën (bijvoorbeeld uitgaan, wonen, abonnementen) zodat je precies ziet waar het geld zoal heen gaat.

Toshl

Deze app is in het Engels beschikbaar, dus dat is wel een nadeel. Verder is het een leuke en gebruiksvriendelijke app om je geld te beheren. Ook hier worden je inkomsten en uitgaven opgedeeld in verschillende categorieën. Toshl is gratis te downloaden voor Android en Apple apparaten.

My Student Budget Planner

Speciaal voor de grote groep studerende Nederlanders, die aan het einde van hun geld altijd nog een stukje maand overhouden. Qua uiterlijk lijkt deze app erg op bovenstaande apps, maar het is speciaal gericht op studenten. Overigens is het heel goed om al op jonge leeftijd te leren om je geld te beheren, hier heb je later alleen nog maar profijt van.


3. Geef alleen geld uit dat je hebt

Tegenwoordig kun je heel veel dingen online kopen en later betalen. Bijvoorbeeld door iets te bestellen via je creditcard. Of door te betalen ‘op rekening’. Als je dat vaak doet, kunnen de schulden op den duur oplopen. Vroeger was het makkelijk: alles was in cash. Geen cash? Geen aankoop. Tegenwoordig is het heel verleidelijk om iets te kopen als je even zonder geld zit. Je wordt immers binnenkort weer uitbetaald, dus wat kan het voor kwaad? Best wel veel. Want je weet niet wat er gaat gebeuren. Straks gaat je wasmachine stuk en heb je het geld nodig om een nieuwe te kopen. Of wordt je onverwachts ontslagen.


4. Denk drie keer na over een aankoop

Impulsaankopen, het favoriete onderwerp van marketeers. Er is ongelooflijk veel onderzoek gedaan naar het doen van spontane aankopen. Voor winkels is dit geweldig, want zij hebben extra omzet. Voor jou is het negen van de tien keer leuk om het moment zelf, maar achteraf vraag je je af waarom je het hebt gekocht. Het zoveelste hebbedingetje waar je eigenlijk geen plaats voor hebt. Of een voorwerp dat er leuk uit zag, maar eigenlijk niet zo praktisch blijkt te zijn. Een hele voorraad pasta, omdat het in de aanbieding was. Terwijl je je net hebt voorgenomen om koolhydraat arm te eten… Zoals je ziet, zijn aankopen lang niet altijd gegrond. We kopen iets omdat we het mooi vinden, zin hebben om geld te geven of soms om onszelf op te vrolijken. Door even iets langer na te denken over een aankoop voorkom je dat je iets koopt waar je eigenlijk niet achter staat.


5. Denk na over besparingen die je kunt maken

Nadat je jouw financiële situatie hebt beoordeeld, kom je er misschien achter dat je een hele hoop wil besparen. Waar begin je dan? In ieder geval niet door jouw zorgverzekering of pensioen spaarrekening op te zetten. Deze zaken lijken op de korte termijn helemaal niet uit te maken, maar op een dag heb je het nodig en ben je niet meer in de gelegenheid om op een andere manier aan geld te komen. Kijk liever naar uitgaven die je niet per se hóeft te maken. Heb jij bijvoorbeeld drie verschillende streamingdiensten, zoals één voor Videoland, Netflix én Ziggo? Lijkt me knap overbodig. Je kunt beter een account met iemand anders delen en pas overstappen als je echt alles hebt gezien. Kijk ook kritisch naar je telefoonabonnement. Maak je elke maand al je belminuten en mb’s op? Dan kan je jouw abonnement misschien naar beneden schroeven. Andersom geldt het ook: ga jij iedere maand over je abonnement heen? Dat is hartstikke duur! Misschien toch op zoek naar een ander abonnement.


6. Controleer of jij alle premies krijgt

In Nederland hebben we een behoorlijk uitgebreid zorgstelsel, waar je onder andere aanspraak kunt maken op zorgtoeslag en kindertoeslag (onder bepaalde voorwaarden). En zo zijn er nog wat premies die gelden voor mensen in bepaalde situaties. Hetzelfde geldt voor huurtoeslag, waarom zou je die kans aan je voorbij laten gaan? Controleer goed op welke premies en toeslagen jij recht hebt en kijkt of je deze ook daadwerkelijk ontvangt. Zo niet, dan moet je er werk van maken!


7. Blijf sparen

We hebben al heel veel geschreven over het onderwerp ‘Sparen’. Onder andere ‘sparen voor je kind‘, ‘sparen voor later‘ et cetera. Toch willen we nog een keer benadrukken hoe belangrijk het is om te sparen. Want ook al is jouw budget nog zo goed, dat wil niet zeggen dat je altijd 100% controle hebt over je eigen geld. Je kunt dus beheren wat je wil, toch kan het lastig zijn om altijd alle rekeningen te betalen. Stel je voor je valt van de fiets valt en moet worden afgevoerd met een ambulance. Reken maar dat dan eerst jouw eigen risico volledig wordt opgemaakt! Of dat er een groot huishoudelijk apparaat kapot gaat, zoals je koelkast. Bovendien zijn er nog een heleboel specifieke doelen waar je voor kunt sparen:

  • Onvoorziene kosten
  • Autorijbewijs
  • Huis kopen
  • Studie voor de kinderen
  • Vakantie
  • Wereldreis
  • Nieuwe auto

8. Kom financiële problemen op tijd onder ogen

Heb je een paar financiële tegenslagen gehad? Veel mensen schamen zich ervoor en laten aanmaningen en herinneringen het liefst ongeopend op de deurmat liggen. Of ze proberen een afbetaalregeling te treffen om nog wat uitstel te krijgen. Begrijpelijk, want als het geld op is dan kun je daar voorlopig even niets aan doen. Zoek echter wel naar een oplossing! Stap over je schaamte of frustratie heen en maak opnieuw een financieel overzicht. Verwerk hierin ook (JUIST!) de bedragen die je nog moet betalen. Kom je er zelf niet uit? Dan is het goed om een financieel adviseur te raadplegen. Ga bijvoorbeeld op gesprek bij je bank, of vraag een financieel onderlegd familielid om even met je mee te denken. Want hoe dieper je in de schulden raakt, hoe moeilijker het is om er weer uit te komen. En geloof ons: de schuldsanering is echt niet zo fijn als dat het klinkt.


9. Leer je kinderen met geld omgaan

Jong geleerd is oud gedaan. Als kind is het heel goed om een beetje zakgeld te krijgen, al is het maar een paar euro per week. Hoe kleiner het bedrag, hoe beter het kind begrijpt wat de waarde ervan is. Als het kind wat ouder is kun je een eigen kinderrekening openen waar hij/zij kan oefenen met internetbankieren. Zorg dat hier geen grote bedragen op staan en dat de rekening eerst op jouw naam blijft staan. Bovendien helpt het om je kind een spaardoel te geven. Wil hij/zij graag een Playstation? Door ervoor te sparen kan jouw zoon of dochter straks een stuk gedisciplineerder met geld omgaan dan leeftijdsgenootjes die niet hebben geleerd hoe ze geld moeten beheren.


10. Pas je levensstijl op je budget aan

Ze zeggen niet voor niets: “Wie het groot heeft, laat het breed hangen.” Dat betekent in feite dat je meer uit gaat geven naarmate je meer verdient. Maar in feite is dat nergens voor nodig, want misschien heb jij wel helemaal geen behoefte aan luxe producten of A-merken uit de supermarkt. Maar de tegenovergestelde situatie is nóg moeilijker. Als je van de een op de andere dag minder gaat verdienen, bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat of omdat je een andere baan krijgt. Het is dan heel lastig om je kooppatroon aan te passen aan je nieuwe budget. Toch is het noodzakelijk, dus sta hier echt even bij stil!



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag